Langsir untuk ruang tamu

Tirai Perancis di pedalaman

Tirai Perancis di pedalaman
Kandungan
 1. Bagaimana rupanya?
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Pandangan dan gaya
 4. Kain dan warna
 5. Bagaimana untuk mengira?
 6. Bagaimana untuk memilih dan menggantung?
 7. Bagaimana hendak membasuh?
 8. Contoh yang indah di pedalaman

Langsir yang dipilih dengan betul boleh menjadi hiasan dalaman yang sebenar. Terdapat banyak jenis elemen hiasan ini. Tirai Perancis kelihatan sangat bergaya dan kaya. Dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan peranan yang mereka mainkan dalam komposisi dalaman.

Bagaimana rupanya?

Ramai yang pernah mendengar tentang langsir Perancis, tetapi hanya sedikit yang tahu bagaimana rupanya. Nama ini diberikan kepada fabrik tenunan, dibalut cantik dengan lipatan yang banyak. Mereka berjalan di sepanjang keseluruhan kanvas. Lipatan sentiasa kekal pada tirai Perancis, tidak kira apa kedudukannya - kedua-duanya dinaikkan dan diturunkan. Di bahagian bawah tirai yang sedang dipertimbangkan, terdapat gelung khas, tali pas, yang, apabila ditarik bersama, membentuk kerang.

Perlu diingatkan bahawa Tirai Perancis dianggap sebagai salah satu yang paling indah dan menakjubkan. Mereka mempunyai nama lain. - awning.

Awning yang dipilih dengan betul di bahagian dalam gaya yang sepadan dengan mudah menjadi sorotan asli yang sebenar.

Kelebihan dan kekurangan

Tirai awning yang bergaya sangat popular. Ramai orang ingin melihat mereka di rumah mereka. Mari kita fikirkan kualiti positif utama produk yang cantik itu.

 • Kelebihan utama marquis ialah dalam penampilan mereka yang kaya... Mereka kelihatan sangat mewah. Selalunya produk sedemikian, berada di pedalaman, menumpukan banyak perhatian pada diri mereka sendiri.

 • Jenis langsir ini membanggakan kesejagatan... Mereka hebat untuk hampir semua tetapan.Dan kita bercakap bukan sahaja tentang bangunan kediaman, tetapi juga tentang restoran, kafe, dewan konsert atau mana-mana institusi awam lain. Tidak semua jenis langsir sangat serba boleh.

 • Awning sesuai dengan jenis langsir lain. Untuk benar-benar mengekalkan keharmonian semua kombinasi, adalah disyorkan untuk memberi keutamaan kepada langsir yang menarik dan licin.

 • Tirai Perancis moden boleh dibuat daripada pelbagai jenis fabrik, berbeza dalam warna. Ia adalah mungkin untuk memilih pilihan ideal untuk persekitaran yang mampan dalam hampir mana-mana skema warna.

Awning mempunyai kualiti positif yang menjadikannya, sememangnya, popular dan dalam permintaan di kalangan pengguna moden. Walau bagaimanapun, produk ini bukan tanpa kelemahan tertentu. Yang utama ialah menjahit langsir Perancis sentiasa memerlukan banyak kain. Satu lagi tolak berikut dari ini, yang terdiri daripada kerumitan menjaga perkara sedemikian. Kedua-dua mencuci dan menyeterika awning memerlukan banyak masa lapang, kesabaran dan usaha. Kadang-kadang orang menolak produk yang dipersoalkan dengan tepat atas sebab-sebab ini.

Pandangan dan gaya

Tirai Perancis yang bergaya terdapat dalam beberapa jenis. Setiap pilihan mempunyai ciri dan ciri kualiti tersendiri. Mereka mesti diambil kira jika ia dirancang untuk memasang awning di rumah anda.

Mari kita lihat dengan lebih dekat jenis langsir Perancis yang popular.

 • Mengangkat... Jenis langsir ini dianggap antara yang paling popular dan meluas. Mereka dipilih oleh ramai orang yang ingin membawa nota mewah ke rumah mereka. Mengangkat langsir Perancis adalah fabrik tenunan pepejal yang boleh diangkat tanpa masalah. Mekanisme mudah digunakan untuk ini. Apabila diangkat, jenis langsir ini membentuk gelombang yang menakjubkan, serta lipatan yang sangat subur, perbezaannya terletak pada jumlah yang ketara. Mengangkat langsir kelihatan menakjubkan.

 • tetap... Jenis marquises klasik, yang juga kelihatan sangat rapi dan bangsawan. Kanvas sedemikian menutupi tingkap sepanjang masa. Mereka sentiasa kekal statik. Pergerakan mereka ke arah yang berbeza tidak disediakan. Menaikkan langsir tetap juga tidak akan berfungsi.

Tirai Perancis dibahagikan kepada jenis yang berbeza, bukan sahaja dengan kehadiran atau ketiadaan mekanisme tambahan, tetapi juga dengan saiznya. Untuk persekitaran yang berbeza, orang memilih pilihan dalam saiz yang berbeza. Pertimbangkan apa itu tirai Perancis.

 • Panjang... Langsir yang mencukupi adalah antara yang paling popular. Mereka ditemui di kediaman paling kerap, tergolong dalam jenis klasik. Kanvas panjang boleh dengan mudah terbukti menjadi penyelesaian menang-menang untuk ruang yang luas dan besar. Selalunya pilihan ini dibalut dengan berkesan, kerana fabrik diberi kelembutan dan kecanggihan yang unik. Seluruh bahagian dalam dari ini mula bermain dengan warna yang sama sekali berbeza.

 • Pendek... Awning bukan sahaja panjang, malah pendek. Varieti sedemikian dipilih berdasarkan ciri dan ciri tersendiri bilik di mana ia dirancang untuk dipasang. Sebagai contoh, produk yang dipertimbangkan akan kelihatan harmoni dalam kes apabila sofa diletakkan berhampiran tingkap, ambang tingkap "mengalir" ke atas meja. Tirai pendek juga akan kelihatan baik di dalam bilik yang tidak berbeza di dataran besar.

Kanvas dengan panjang yang berbeza sesuai untuk bilik dan susun atur yang berbeza. Ciri ini mesti diambil kira apabila memilih jenis awning tertentu.

Perlu mempertimbangkan gaya di mana tirai Perancis dibuat.

Mari kita pertimbangkan secara terperinci apakah ciri-ciri produk, yang direka dalam gaya yang berbeza, ada.

 • Klasik... Klasik tidak mungkin akan ketinggalan zaman. Tirai ini adalah penjelmaan sebenar gaya elegan yang sempurna ini.Langsir berbentuk akordion yang mengalir dengan anggun akan sangat sesuai dengan dalaman klasik. Awning akan membawakan nota perayaan, kecanggihan dan keanggunan digabungkan dengan kemegahan yang kaya kepada suasana sedemikian.

 • Provence... Gaya ini menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini. Reka bentuk luaran yang elegan dari langsir Perancis yang menawan akan bergema dengan harmoni dengan kesederhanaan dan laconicisme dalaman gaya Provence.
 • Moden... Hari ini, perabot yang direka dalam gaya moden mendapat permintaan yang tinggi. Awning boleh sangat menekankan kebebasan arah gaya ini. Dengan bantuan mereka, ia akan menjadi mungkin untuk membuat suasana yang sangat selesa dan mesra, mereka akan membawa cahaya meresap lembut. Seluruh bilik akan diterangi dengan baik.
 • Baroque... Dalaman Baroque kelihatan sangat mahal dan bangsawan. Baroque adalah gaya sombong dan khidmat, dicirikan oleh kemewahan yang demonstratif. Untuk komposisi dalaman sedemikian, langsir Perancis dengan kualiti tertinggi akan sesuai. Mereka akan kelihatan sangat harmoni dan mengagumkan, membangkitkan persatuan yang jelas dengan keanggunan istana sebenar.

Sudah tentu, ini jauh dari semua arah gaya di mana langsir Perancis kelihatan harmoni dan menarik. Mereka sering digunakan untuk melengkapkan banyak reka bentuk dalaman yang lain. Perkara utama ialah semua komponen mempunyai persamaan antara satu sama lain dalam gaya, warna dan tekstur.

Kain dan warna

Awning yang mewah diperbuat daripada pelbagai jenis fabrik. Setiap pilihan berbeza bukan sahaja dalam data luaran, tetapi juga dalam ciri kualiti, kerumitan penjagaan. Mari kita lihat dengan lebih dekat bahan apa yang paling kerap digunakan untuk menjahit langsir Perancis pepejal.

 • Linen... Tirai linen dicirikan oleh penampilan yang sangat menarik. Mereka menyenangkan untuk disentuh, mereka boleh dengan mudah menahan sejumlah besar cucian. Untuk masa yang lama, produk ini tidak kehilangan penampilan asli yang menarik.

 • baldu... Tidak kurang menarik dan kain pejal. Bahan ini menarik perhatian dengan kedalaman warna yang menakjubkan. Pada permukaan tirai baldu, terdapat longgokan padat, yang menunjukkan permainan chiaroscuro yang sangat menyenangkan.
 • Tudung... Jika anda ingin memberikan bahagian dalam sedikit kelembutan dan lapang, maka masuk akal untuk memilih langsir yang indah dari tudung putih. Produk sedemikian menjadi hiasan yang indah untuk mana-mana tingkap. Mereka akan kelihatan baik dengan sendirinya dan seiring dengan fabrik tenunan yang lebih padat atau lebih ringan.
 • sutera... Bahan yang sangat cantik dengan permukaan licin, kekuatan tinggi, ditambah dengan kelembutan. Ia mempunyai keupayaan untuk dicat dalam pelbagai warna. Awning sutera berkilauan menarik dalam cahaya, dengan itu menarik lebih banyak perhatian.
 • Organza... Tirai Perancis yang sangat baik datang dari organza. Sekiranya produk tersebut terdapat dalam komposisi dalaman, maka ia akan segera menjadi lebih ringan dan lebih elegan. Awning yang diperbuat daripada bahan ini berjaya menyerlahkan banyak gaya. Dalam kebanyakan kes, orang ramai memilih langsir Perancis ini untuk menjadikan suasananya benar-benar menawan.
 • Kain satin... Bahan ini juga kelihatan sangat bagus. Ia agak padat dan boleh dibalut dengan berkesan. Permukaan satin sangat licin. Awning satin memberikan kilauan berseri yang menarik yang berlaku apabila cahaya dipantulkan.

Kain tenunan ini sesuai untuk menjahit langsir Perancis. Mereka membuat tirai berkualiti tinggi, kuat dan sangat cantik dengan pelbagai pengubahsuaian.

Hari ini, jualan dan pesanan, anda boleh membeli awning yang cantik, dibuat dalam pelbagai warna. Warna yang paling popular kelihatan cantik pada "wanita Perancis".

 • putih... Warna serba boleh yang menggabungkan dengan baik ke dalam kebanyakan persekitaran yang berbeza. Ia melambangkan kesucian, keharmonian, kedamaian lengkap, ketenangan. Tingkap, yang dihiasi dengan kanvas warna ini, mewujudkan rasa ringan dan kelembutan yang sangat menyenangkan. Disebabkan ini, seluruh bilik kelihatan halus dan tidak berat.

 • merah... Warna ini cerah dan sangat emosional, membangkitkan persatuan dengan kekuatan dan tenaga. Awning yang dibuat dalam warna ekspresif sedemikian akan sangat sukar untuk dilepaskan dalam komposisi dalaman. Kanvas merah, menarik banyak perhatian, pasti akan menjadi aksen terang bilik.
 • Beige... Warna yang lebih neutral. Langsir dan tulle yang dibuat dalam warna tenang ini akan sesuai dengan hampir semua komposisi dalaman yang mungkin. Cahaya yang melalui awning kuning air kelihatan lebih hangat, menjadikan bilik lebih selesa dan tenang.
 • Merah jambu... Ini adalah naungan lembut subuh pagi, kesegaran, daya tarikan. Ramai orang menyukainya dan kelihatan bagus pada tirai Perancis. Awning merah jambu boleh menjadi penyelesaian asli dengan mudah. Disebabkan mereka, dalaman akan dapat menambah sedikit karisma.
 • Ungu... Warna ini juga sukar untuk dipanggil standard dan biasa, seperti merah jambu. Violet menunjukkan keghairahan, misteri, kedalaman warna yang indah. Sekiranya pedalaman mempunyai hiasan yang luar biasa, dikekalkan dalam warna sedemikian, maka suasana yang terhasil akan menyumbang kepada inspirasi, pemikiran kreatif.
 • hijau... Jika anda ingin mencipta suasana segar di dalam bilik, maka anda boleh melihat lebih dekat pada awning hijau. Ia dibentangkan dalam pelbagai jenis warna, membolehkan anda memilih pilihan yang ideal untuk sebarang gaya dan jenis bilik.

Pilihan warna untuk langsir Perancis adalah besar. Setiap pembeli mempunyai peluang untuk memilih pilihan yang paling harmoni, cantik dan praktikal untuk rumahnya. Perkara utama ialah warna yang dipilih berjaya dimuatkan ke dalam ensembel dalaman yang telah disediakan.

Bagaimana untuk mengira?

Sebelum membeli, anda perlu mengira rakaman kanvas yang anda suka. Untuk melakukan ini, anda perlu mengukur panjang cornice, dan kemudian darabkan nombor yang terhasil dengan faktor pemasangan... Untuk kain sutera ia akan menjadi 2.5 m, untuk nilon - 2.2 m, dan untuk organza - 1.8 m Kemudian panjang tirai diukur dari cornice ke titik yang dikehendaki. Nombor yang terhasil juga perlu didarab dengan kadar binaan.

Setelah mengetahui semua nilai yang diperlukan, ia hanya perlu menambah kepada mereka nilai elaun untuk lipatan bahagian atas, bawah dan potongan pada dinding sisi.

Bagaimana untuk memilih dan menggantung?

Awning perlu diambil dengan betul, dan kemudian digantung dengan cara yang sama. Mula-mula, mari kita lihat perkara yang perlu dicari apabila mencari kanvas yang sempurna.

 • Perkara pertama yang perlu diperhatikan ialah ini adalah bahan dari mana langsir dibuat. Ia mestilah tahan UV. Adalah dinasihatkan untuk memberi keutamaan kepada fabrik yang lebih praktikal dengan ketumpatan optimum. Bahan tenunan mestilah kuat, tahan lama dan boleh dipercayai. Sudah tentu, penampilan bahan memainkan peranan penting.

 • Perlu mengambil langsir pengubahsuaian yang optimum. Sesetengah orang menyukai pilihan pegun klasik, manakala yang lain lebih suka mengangkat langsir. Anda perlu memutuskan salinan mana yang paling sesuai untuk anda. Ini juga terpakai kepada parameter panjang langsir. Untuk bilik besar dan luas, yang panjang lebih sesuai, dan untuk bilik kecil, produk yang lebih pendek.

 • Adalah penting untuk mempertimbangkan gaya dan warna tirai Perancis. Dijual, anda boleh menemui pelbagai jenis model yang dibentangkan dalam pelbagai warna. Pilih pilihan yang sesuai dengan harmoni ke pedalaman, dan tidak mengetuk daripadanya.

 • Ia mesti dipastikan bahawa item yang akan dipilih dicirikan oleh kualiti tinggi. Bahan dari mana langsir dibuat hendaklah bebas daripada kerosakan, kecacatan atau tanda-tanda pudar. Periksa langsir dengan teliti untuk masalah sedemikian.

Langsir Perancis yang berkualiti boleh dibeli dari kedai pakar yang menjual jenis langsir dan jenis fabrik lain. Ramai orang membeli barangan sedemikian untuk dipesan, atau membuatnya dengan tangan mereka sendiri.

Ramai yang tertanya-tanya di mana sebenarnya awning boleh digantung? Bagi pemilik rumah yang luas, ia boleh dipasang dengan selamat sebagai hiasan mewah ruang makan. Untuk tingkap dengan penunjuk lebar dan ketinggian yang besar, tirai pegun cahaya akan menjadi penyelesaian yang sangat baik. Di ruang makan, putih atau langsir warna terang lain kelihatan paling sesuai.

Dan juga langsir boleh digantung di dewan atau ruang tamu... Mereka akan menjadi penyelesaian yang baik untuk bilik tidur, di mana ramai orang memilih untuk tidak menggunakan kekacauan dengan hiasan yang berbeza. Awning yang cantik akan dengan mudah mengambil peranan mereka.

Terdapat banyak tempat lain di mana anda boleh menggantung langsir Perancis. Ini boleh menjadi bilik kanak-kanak, tingkap plastik yang terletak di sebelah pintu balkoni dan kawasan lain.... Sesetengah orang menggantung awning di tangga atau di tingkap teluk yang menakjubkan, jika ada di rumah - terdapat banyak pilihan.

Memasang awning ke cornice boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa yang paling biasa:

 • Velcro;

 • tocang atau pita tirai khas;

 • gelung.

Unsur-unsur yang disenaraikan untuk memasang langsir pada cornice sangat memudahkan proses itu sendiri. Terima kasih kepada mereka, memasang kanvas tidak sesukar yang kelihatan pada pandangan pertama.

Bagaimana hendak membasuh?

Kita tidak boleh lupa bahawa langsir Perancis adalah perkara yang luar biasa dan istimewa. Ini terpakai bukan sahaja untuk prestasi reka bentuk bangsawan mereka, tetapi juga kepada keunikan menjaga mereka. Hakikatnya ialah produk sedemikian mempunyai banyak lipatan, oleh itu langkah penjagaan biasa tidak akan sesuai.

Mari kita pertimbangkan bagaimana anda boleh dan harus mencuci produk yang cantik tetapi berubah-ubah ini dari segi penjagaan.

 • Produk sedemikian dibenarkan untuk dibasuh dalam mesin basuh biasa. Perkara utama ialah memilih mod basuh yang optimum supaya tidak membahayakan produk. Adalah lebih baik untuk memilih mod halus tanpa berputar - ini adalah salah satu penyelesaian terbaik.

 • Dibenarkan untuk mencuci dalam beg khas... Barang-barang ini dijual di banyak kedai. Orang ramai sering beralih kepada penggunaan beg ini kerana ia melindungi awning daripada kemungkinan ubah bentuk semasa proses mencuci.

Dengan mencuci benda-benda ini, keadaannya agak jelas. Sesetengah orang enggan mencuci awning dalam mesin ringkas sama sekali, beralih kepada cucian kering.

Tetapi terdapat beberapa lagi ciri penjagaan langsir ini. Walau apa pun, mereka tidak boleh diabaikan.

 • Kain tenunan yang halus dan besar boleh mengumpul habuk dan kotoran kering... Adalah lebih baik untuk menyingkirkannya dengan pembersih vakum biasa. Ia cukup untuk berjalan melalui banyak lipatan bahan dengan muncung khas.

 • Jangan seterika langsir Perancis selepas dicuci. Daripada seterika biasa, masuk akal untuk menggunakan pengukus.

Sekiranya anda mengikuti peraturan mudah untuk menjaga langsir Perancis, ia akan bertahan selama bertahun-tahun tanpa kehilangan daya tarikan asalnya.

Contoh yang indah di pedalaman

Ramai orang, yang ingin mengubah rumah mereka, beralih kepada menghias tingkap dengan langsir Perancis, yang kelihatan asli dan mahal. Dalam hal ini, hanya tirai Austria, yang juga mempunyai banyak lipatan, boleh bersaing dengannya. Pertimbangkan beberapa contoh dalaman yang cantik, dilengkapi dengan awning yang elegan.

 • Awning merah jambu pucat pastel yang diperbuat daripada fabrik lut sinar akan kelihatan menakjubkan pada tingkap besar di dalam bilik yang luas, direka dalam warna putih. Di sebelah tingkap, dihiasi dengan langsir, anda boleh meletakkan sofa mahal atau ottoman dengan unsur besi tempa putih.Perabot dengan upholsteri dan bantal hiasan, warna yang sepadan dengan naungan langsir, akan kelihatan terbaik.

 • Tirai pendek kajang putih salji boleh digantung pada tingkap di tingkap unjur. Selalunya, di kawasan sedemikian bilik makan yang selesa dilengkapi, seperti dalam imej yang dipersoalkan. Dengan latar belakang tingkap unjur dengan awning, meja putih salji dengan kerusi kayu gelap akan kelihatan harmoni.
 • Di dapur, terutamanya dibuat dalam warna susu yang tenang, langsir Perancis pendek untuk dipadankan dengan warna set kepala dengan tepi hitam akan kelihatan sangat cantik dan harmoni... Di dalam bilik dengan komponen sedemikian, anda boleh menggantung candelier mahal dengan loket, meletakkan set dapur yang sama mahal. Siling berbilang peringkat akan sangat berkesan dalam komposisi ini. Langsir akan melengkapkan dalaman yang kaya dengan harmoni.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah