Langsir untuk ruang tamu

Langsir pada tingkap unjur di ruang tamu

Langsir pada tingkap unjur di ruang tamu
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Keperluan utama
 3. Varieti
 4. Petua Pemilihan
 5. Bagaimana untuk mendaftar?
 6. Contoh yang indah

Tiada apa-apa yang melengkapkan dalaman ruang tamu seperti memilih langsir tingkap yang betul. Walau bagaimanapun, dalam kes ruang tamu dengan tingkap unjur, orang awam sering mempunyai banyak soalan mengenai pilihan langsir. Daripada bahan artikel ini, anda akan mengetahui apa yang boleh menjadi langsir untuk tingkap ruang tamu, apakah peraturan utama untuk reka bentuk dan petua mereka untuk memilih.

Keanehan

Tingkap unjur ialah tonjolan bilik, yang boleh mempunyai bentuk yang berbeza. Walau bagaimanapun, tidak kira sama ada ia adalah kesinambungan separuh bulatan atau kelihatan lebih seperti sambungan segi empat tepat ke bilik, ia sentiasa dilengkapi dengan beberapa tingkap. Tingkap teluk dicirikan oleh penghantaran cahaya yang tinggi. Tingkap sedemikian dihiasi dengan kain tirai tunggal dan komposisi tirai keseluruhan.

Dalam kes ini, reka bentuk biasanya tertakluk kepada gaya tertentu di mana bahagian dalam ruang tamu dikekalkan.

Sebuah cornice untuk tingkap bay adalah elemen penting dalam mencipta komposisi. Ia betul-betul boleh mengulangi bentuk langkan tingkap bay, ia boleh melengkung tunggal atau terdiri daripada beberapa bahagian, dinding atau siling, tersembunyi atau terbuka. Berdasarkan ini, jenis reka bentuk langsir mereka sendiri dipilih.

Sesetengah jenis batang langsir mempunyai penyambung bengkok yang tidak tersedia untuk langsir. Kawasan ini kekal kosong. Lain-lain mempunyai kekusutan lembut dan pusingan separuh bulatan. Nuansa inilah yang menentukan dengan tepat bagaimana langsir akan kelihatan di tingkap teluk, sama ada mungkin untuk menggantungnya seperti yang dikehendaki oleh pembeli.

Keperluan utama

Tingkap bay dianggap sebagai binaan yang mempunyai lebih daripada dua tingkap yang disambungkan oleh paip tingkap bay. Pereka dalaman memberi perhatian kepada beberapa peraturan yang tirai yang dibeli untuk tingkap unjur mesti patuhi.

 • Model tidak boleh menafikan bilik cahaya semula jadi, itulah sebabnya reka bentuk dipilih tanpa terlalu besar dan menutup tingkap.
 • Produk tidak boleh mengganggu pembukaan tingkap jika anda perlu mengudarakan ruang tamu.
 • Tanpa mengira reka bentuk, langsir tidak boleh mengganggu isi rumah dan perabot berdekatan.
 • Reka bentuk dipilih dengan mengambil kira kepunyaan gaya tertentu di mana ruang tamu itu sendiri dibuat.
 • Tekstil, tekstur, ketumpatan dan jenis langsir dipilih berdasarkan sumber arah reka bentuk tertentu.
 • Sekiranya terdapat tingkap lain di ruang tamu, komposisi tirai harus dibuat dalam skema warna dan reka bentuk tunggal.
 • Model dipilih dalam warna yang berbeza dengan warna latar belakang pelapisan dinding, jika tidak, mereka akan bergabung menjadi satu tempat warna.
 • Reka bentuk hendaklah berdasarkan rakaman bilik tertentu. Lebih kecil ia, lebih mudah dipotong dan dihias.
 • Apabila memilih jenis reka bentuk, adalah penting untuk mengambil kira tujuan kawasan berfungsi tertentu, yang dilengkapi dalam tetingkap teluk.

Varieti

Anda boleh menghiasi tingkap ruang tamu dengan langsir pelbagai jenis dan potongan. Sebagai contoh, model berikut akan kelihatan baik di dalam dewan:

 • cincin klasik;
 • pada lubang mata;
 • pada engsel;
 • dengan lambrequin;
 • Perancis;
 • model kafe;
 • muslin;
 • Austria;
 • Rom;
 • berlipat;
 • bidai;
 • panel Jepun.

Setiap jenis produk mempunyai ciri dan keutamaan tersendiri dalam pemilihan gaya. Klasik dianggap paling serba boleh: langsir segi empat tepat dengan lipatan lembut boleh menghiasi tingkap tingkap bay dengan cornice yang berterusan. Dalam kes ini, panel boleh menjadi tunggal atau ditambah dengan barisan kedua langsir dengan warna dan tekstur tekstil yang berbeza. Model dengan cincin dan lubang mata sesuai dengan langsir moden panjang pendek.

Rakan sejawat berengsel bagus untuk reka bentuk vintaj (contohnya, negara, vintaj, gzhel, patchwork, boho). Tirai kafe di tingkap unjur digunakan terutamanya apabila apabila gaya negara atau Provence diambil sebagai asas untuk reka bentuk. Mereka mempunyai bar melintang di tengah bukaan tingkap dan menutup hanya sebahagian daripada tingkap. Mereka boleh digunakan di tingkap ruang tamu apabila bangku dengan tilam dan bantal hiasan dipasang di sepanjang dinding, mengikut kontur tingkap bay.

Lambrequin adalah elemen hiasan yang sangat baik dari langsir gaya klasik dan Arab, ia boleh menjadi lembut dan keras... Dalam kes pertama, ia adalah sejenis tirai di bahagian atas komposisi tirai. Lambrequin jenis kedua adalah serupa dengan panel lurus tegar yang diperbuat daripada tekstil, meliputi cornice. Hari ini ia dihiasi bukan sahaja dengan cetakan, tetapi juga dengan perforasi kerawang, yang mana reka bentuk tingkap bay menjadi bergaya dan berkesan.

Model Perancis dan Austria banyak persamaan. Ia kelihatan seperti deretan kerang berbulu. Walau bagaimanapun, jika pengubahsuaian Perancis dipasang dengan mengorbankan tali yang dijahit, maka yang Austria mempunyai langsir hanya di bahagian bawah panel.

Produk ini sesuai untuk menghias tingkap ruang tamu dengan arah reka bentuk klasik, dan dengan pilihan tekstur dan komposisi tekstil yang mahir, mereka boleh menghiasi ruang tamu moden.

Kiseya membawa nota khas ke bahagian dalam dewan. Sebenarnya, ini adalah tirai benang, yang melaluinya kesan ringan dan lapang ruang dicipta. Barangan sedemikian boleh dihiasi dengan manik. model Rom dan berlipat adalah serupa dalam saiz kecil dan panjang pendek, dan dalam cara lipatan mereka membentuk lipatan. Walau bagaimanapun, jika yang Rom dilipat mengikut prinsip tirai, maka lipatan dipasang seperti akordion.

Tirai roller tidak ada yang lebih daripada langsir, yang tekstilnya, apabila dibuka, dililit pada batang khas. Dalam kes ini, aci boleh mempunyai kaset sendiri, kerana kain tirai dilindungi daripada habuk dan kotoran.Langsir ini unik kerana ia boleh diletakkan sedekat mungkin dengan kaca, serta menghiasi dinding individu. Seperti berlipat dan Rom, model roller menghiasi trend moden dalam reka bentuk dalaman, serta gaya etnik. panel Jepun mereka kelihatan seperti tekstil yang diregangkan, mereka kelihatan sangat luar biasa dalam reka bentuk.

Petua Pemilihan

Apabila melihat versi reka bentuk tingkap bay anda sendiri, anda perlu memberi perhatian kepada nuansa yang berbeza. Khususnya, adalah penting untuk memutuskan panjang dan lebar model. Hari ini, di kedai pengeluaran langsir, pakar boleh membantu pelanggan memilih dimensi model yang betul dengan mudah. Walau bagaimanapun, jika pembeli tidak mempercayai perunding, perlu membuat pengiraan terlebih dahulu.

Kita tidak boleh lupa itu kebanyakan langsir apabila ditutup membayangkan kehadiran lipatan lembut. Jika anda mahu langsir menjadi seperti ini, anda mesti mengambil kira elaun untuk jumlah lebar tingkap bay. Kadang-kadang ia adalah 2 atau 3 lebar yang diperlukan. Jika panel dibeli untuk setiap tingkap secara berasingan, membentuk komposisi tirai tertentu, elaun untuk lipatan harus lebih kecil.

Panjang dipilih dengan mengambil kira ukuran penonjolan tertentu. Sebagai peraturan, model pendek dengan 10-15 cm menutupi ambang tingkap. Jika crossover disediakan, ukur elaun yang diperlukan menggunakan langsir yang ada di rumah. Panjang langsir tradisional biasanya tidak mencapai lantai sebanyak 3-4 cm, yang sangat mudah dan menghilangkan kemungkinan melangkah pada langsir dengan kaki anda. Langsir yang terlalu panjang boleh mencipta kesan siling rendah dan dinding pendek.

Bidai Rom, bidai berlipat dan bidai dipilih berdasarkan dua kriteria: saiz bingkai tingkap dan titik lampiran.

Tidak seperti langsir lain, mereka boleh dipasang bukan sahaja di siling atau dinding, tetapi juga di dalam bingkai.

Memandangkan hakikat bahawa ia boleh bukan sahaja lurus, tetapi juga meruncing ke lokasi cermin mata, pengukuran mesti dilakukan dengan berhati-hati. Sesetengah model menyediakan pembukaan bukan sahaja dari atas ke bawah, tetapi juga dari bawah ke atas.

dengan sempurna, sebelum membeli, anda perlu membuat lakaran komposisi tirai masa depan... Dia akan menunjukkan dengan jelas bagaimana langsir pada tingkap unjur akan kelihatan, sama ada mereka boleh menunjukkan kepunyaan gaya tertentu, sama ada ia akan menjadi hiasan dalaman, aksen yang sesuai dan statusnya. Tekstil perlu dipilih dalam warna yang berkaitan dengan latar belakang utama, manakala langsir berpasangan boleh digunakan dalam komposisi. Walau bagaimanapun, lapisan hanya boleh digunakan di dalam bilik yang besar dan luas.

Bagaimana untuk mendaftar?

Perhatian khusus diberikan kepada reka bentuk langsir untuk tingkap bay hari ini. Pertama sekali, adalah penting untuk memahami bahawa anda perlu menyusun komposisi tirai yang harmoni. Ini boleh menjadi reka bentuk ringkas panel tunggal dengan lipatan lembut, reka bentuk yang melibatkan apa yang dipanggil tali leher, perekids dan swags - elemen yang menutupi lompang cornice.

Langsir untuk tingkap unjur di ruang tamu boleh dihiasi dengan sama pada semua tingkap yang tidak terjual. Di samping itu, agak mungkin untuk mengaturnya dengan berselang-seli panel melalui tingkap. Anda juga boleh menghiasi bukaan tingkap dengan kanvas warna yang berbeza, digantung secara simetri.

Perlu dipertimbangkan bahawa asimetri untuk reka bentuk tingkap unjur adalah tidak diingini, kerana ia secara visual akan memesongkan keseluruhan reka bentuk tirai.

Lambrequin boleh menjadi hiasan hanya untuk tingkap tengah. Adalah disyorkan untuk mempunyai langsir tebal di sisi. Dalam tetingkap teluk separuh bulatan, model yang diperbuat daripada tulle telus pepejal atau tudung, dipasang dengan menggunakan cornice siling, kelihatan hebat. Kisei boleh dibentuk dengan lata berterusan.

Panel segi empat tepat tradisional boleh diikat dengan reben, dipegang pada tempatnya dengan cangkuk, kerongsang, penyepit rambut dan juga ikatan rambut yang cantik. Jika model diregangkan untuk dipadankan dengan panel, mereka boleh dihiasi dengan tali di tengah. Ia cukup untuk membuka tirai tidak sepenuhnya - dalam gaya moden yang ketat ia akan kelihatan hebat dan berstatus.

Apabila memilih reka bentuk adalah penting untuk memberi perhatian kepada reka bentuk dalaman itu sendiri. Sebagai contoh, anda boleh mencipta kesan keharmonian, dengan mengambil kira reka bentuk perabot sedia ada, upholsteri sofa, tema cetakan, persamaan kelengkapan kusyen dan kemasan langsir. Jika dikehendaki, anda boleh menggantung panel dengan satu pendekatan kepada yang lain, membentuk langsir dengan mengambil kira simetri berbanding dengan tengah tingkap teluk. Dalam kes ini, anda boleh menggabungkan, sebagai contoh, tirai Rom dan klasik, Perancis dan voile, berlipat dan langsir pada lubang mata.

Contoh yang indah

Kami menawarkan 10 contoh reka bentuk harmoni tingkap ruang tamu.

 • Menghiasi tingkap unjur dengan langsir moden.
 • Bidai di bahagian dalam tingkap unjur kelihatan mengagumkan dan berstatus.
 • Reka bentuk langsir tingkap bay dalam gaya klasik.
 • Pilihan langsir untuk menghias tingkap dalam gaya moden.
 • Reka bentuk dewan dengan langsir tingkap unjur gaya Provence.
 • Menghias tingkap unjur dengan langsir Rom.
 • Penyiapan dalaman dengan model gaya Perancis.
 • Mewujudkan suasana keselesaan rumah dengan tirai Austria.
 • Gabungkan langsir untuk mencipta komposisi tirai khas.
 • Contoh hiasan tingkap menggunakan kanvas reka bentuk yang ketat.

Untuk mendapatkan maklumat tentang tirai yang harus dipilih untuk tingkap unjur di ruang tamu, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah