Langsir untuk ruang tamu

Langsir di ruang tamu: jenis dan contoh menarik

Langsir di ruang tamu: jenis dan contoh menarik
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pilihan pemasangan
 3. Pandangan
 4. Bahan pembuatan
 5. Penyelesaian warna: kombinasi yang menang
 6. Pilihan gabungan
 7. Penyelesaian gaya
 8. Berapa lama sepatutnya?
 9. Kami mengambil kira saiz bilik
 10. Petua Pemilihan
 11. Contoh yang indah

Walau apa pun gaya pedalaman, penjelmaan, aksesori dan perabotnya, tanpa tirai bilik akan kelihatan tidak selesa dan kehilangan sesuatu. Walau bagaimanapun, tidak setiap model mampu menjadi penyelesaian yang layak untuk penyelesaian gaya pedalaman.

Keanehan

Kemungkinan langsir untuk menghias tingkap dan pintu ruang tamu benar-benar hebat. Tirai memberikan bahagian dalam ruang tamu suasana bersahaja, yang merupakan kriteria penentu untuk keselesaan semua isi rumah. Model yang ditawarkan oleh jenama untuk perhatian pembeli berbeza dalam reka bentuk, kaedah reka bentuk, bahan pembuatan dan kefungsian kelengkapan.

Setiap produk mempunyai ciri ciri tersendiri yang membezakannya daripada langsir lain dengan cara yang berbeza... Contohnya, beberapa pengubahsuaian tidak direka untuk menutup dan membuka tetingkap. Yang lain tidak membawa apa-apa beban berfungsi sama sekali - tujuan mereka hanya untuk menghiasi ruang, untuk meningkatkan tahap daya tarikan estetiknya.

Pada masa yang sama, pegun model sering bermain di tangan kepraktisan langsir. Disebabkan fakta bahawa mereka disediakan untuk masa yang lama, langsir sedemikian menjadi ditutup dengan habuk lebih cepat. Bergantung pada jenis dan susunan perabot, produk untuk ruang tamu boleh mempunyai panjang dan lebar yang berbeza, di mana tahap draping panel yang berbeza mengikut reka bentuk yang dibayangkan dicapai.

Berdasarkan jenis pembinaan dan ciri susun atur bilik tertentu, mereka boleh mempunyai tujuan yang berbeza:

 • untuk satu tingkap;
 • di tingkap dengan pintu balkoni;
 • untuk pintu pelbagai jenis;
 • pada tingkap unjur.

Tirai boleh menjadi pepejal dan berasingan untuk setiap tingkap, bersama-sama membentuk komposisi tirai tertentu. Berdasarkan ciri reka bentuk, ia boleh menjadi simetri klasik atau tidak simetri. Ciri tersendiri model adalah keupayaan untuk digabungkan.

Kebanyakan varieti digabungkan dengan sempurna antara satu sama lain, yang membolehkan bahagian dalam kelihatan segar dan tidak pecah.

Pilihan pemasangan

Pengancing model tertentu bergantung pada jenisnya. Semasa proses pengeluaran, langsir boleh dibekalkan dengan eyelet atau gelung, reben khas. Model lain tidak memerlukan pengikat sedemikian, kerana, mengikut reka bentuk, ia dibayangkan untuk melemparkannya ke atas cornice dengan pembentukan apa yang dipanggil swags dan perekidov.

Walau bagaimanapun, biasanya jenis lampiran bergantung pada jenis cucur atap. Model dengan cincin dilekatkan pada cornice tubular, begitu juga dengan langsir pada tali serut. Langsir untuk tingkap yang dipasang pada siling dilengkapi dengan cangkuk atau pita tirai. Langsir biasanya dilekatkan pada siling apabila tidak ada kemungkinan untuk dipasang pada dinding atau tidak ada tempat untuk memasang langsir ke dinding. Pilihan siling adalah mudah kerana ia membolehkan anda meregangkan panjang dinding secara visual.

Hari ini, beberapa jenis batang tirai yang paling popular ialah pilihan tayar diperbuat daripada plastik. Produk tiub boleh dihiasi dengan petua hiasan, aksesori baguette secara luaran menyerupai jalur kerinting atau segi empat tepat yang menyembunyikan cangkuk. Pilihan profil adalah mudah kerana ia boleh membengkok dan mengambil bentuk yang diingini.

Eaves perlu dipilih dengan mengambil kira jenis tingkap. Untuk bingkai plastik, produk jenis moden diperlukan, untuk kayu - untuk yang tradisional.

Pandangan

Terdapat banyak cara untuk mengklasifikasikan langsir untuk menghias ruang tamu. Secara konvensional, semua jenis boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan, yang masing-masing mempunyai kategori sendiri. Kebanyakan kategori menyediakan kombinasi langsir yang berjaya dengan banyak gaya dalaman.

Produk berbeza (seperti yang dinyatakan di atas) dalam cara pengancing. Sebagai contoh, mereka boleh menyediakan pemasangan pada Velcro khas, serta pada cornice, yang siling dan dinding, terbuka dan tersembunyi.

Pertimbangkan ciri-ciri spesies popular musim ini dan jenisnya.

gelongsor

Kumpulan ini termasuk panel gaya yang berbeza, yang disatukan oleh jenis pembukaan. Tirai bergerak berasingan dalam arah yang berbeza, manakala tahap pembukaannya boleh diubah. Barang-barang ini termasuk langsir klasik, jenis bersilang, kafe, model dengan lambrequin, tirai foto, jenis Jepun dan benang.

lurus klasik

Tirai ini paling banyak dituntut oleh pembeli hari ini. Secara luaran, mereka mudah, tetapi dalam reka bentuk mereka kelihatan sangat mengagumkan. Mereka boleh mempunyai jenis pengancing yang berbeza: gelung, lubang mata, Velcro. Mereka dicirikan oleh tekstil dengan ketumpatan dan ketelusan yang berbeza-beza. Selalunya dilengkapi dengan lapisan.

bersilang

Pengubahsuaian ini tidak lebih daripada langsir jenis lurus dengan susunan panel silang silang. Mereka boleh terdiri bukan sahaja daripada dua potongan kain, tetapi juga tirai satu keping, yang, apabila dihiasi, dilemparkan ke atas cornice. Mereka kelihatan luar biasa dan sesuai untuk bilik yang luas.

Sebuah kafe

Tirai jenis ini digunakan dalam beberapa gaya vintaj, langsir dicirikan oleh panjang pendek dan kaedah pengikat menggunakan bar melintang yang terletak di tengah-tengah tingkap... Model sering dilengkapi dengan reben, tepi, pinggir, bagaimanapun, ia lebih sesuai untuk gaya desa.

Dengan lambrequin

Produk sedemikian tidak lebih daripada langsir klasik, dilengkapi dengan hiasan di bahagian atas. Lambrequin boleh menjadi lembut dalam bentuk elemen tirai separuh bulatan atau keras.

Jenis kedua sangat diminati hari ini, terutamanya jika ia dihiasi dengan beberapa hiasan bercorak atau tebuk.

panel Jepun

Tidak seperti model sebelumnya, panel Jepun mempunyai struktur tegar dan dipasang pada bingkai khas. Panel ini biasanya tidak melebihi satu meter lebar, tidak mempunyai pelarasan ketinggian, dan bergerak dalam lebar. Secara luaran, mereka menyerupai skrin yang digunakan sebagai partition di pedalaman gaya oriental.

Filamen

Varieti ini adalah aksesori yang diperbuat daripada benang atau yang dipanggil muslin. Rintangan kusut dikaitkan dengan berat benang. Model kelihatan hebat apabila menghiasi pintu ruang tamu. Mereka menyediakan hiasan, berkat yang mereka boleh kelihatan luar biasa.

Langsir foto

Model sedemikian adalah klasik yang paling biasa (terutamanya dengan pengancing pada lubang mata). Langsir ini diperbuat daripada tekstil legap dengan cetakan foto digital digunakan pada permukaan hadapannya. Lukisan itu boleh dipesan secara peribadi, mengambilnya untuk arah gaya tertentu.

Mengangkat

Kumpulan kedua tirai untuk menghias ruang tamu digabungkan dengan kaedah pembukaan, di mana tirai dinaikkan melalui mekanisme yang disediakan. Biasanya, jenis jenis ini tidak boleh berbeza dalam lebar - mereka mempunyai dimensi tetap yang jelas, yang biasanya sama dengan parameter pembukaan tingkap. Dalam sesetengah kes, model mungkin lebih luas.

Dalam kalangan profesional, kumpulan ini sering dipanggil rata, yang dikaitkan dengan pembukaan di sepanjang satah tingkap. Barisan ini termasuk Austria, Perancis, Inggeris, Rom, tirai roller dan bidai berlipat.

Austria

Reka bentuk model sedemikian adalah unik. Mereka dihasilkan dari panel segi empat tepat, pinggir bawahnya berkumpul menjadi kerang atau lipatan beralun. Biasanya, langsir ini tidak direka bentuk untuk dipasang sepenuhnya.

Adalah penting bahawa bahagian bawah dibalut dan bahagian atas kekal lurus.

Perancis

Seperti tirai Austria, panel ini dihiasi dengan tali yang dijahit. Perbezaan antara produk adalah penampilan: model Perancis dipasang sepenuhnya - dari bawah ke atas. Bergantung pada pilihan pembeli, ia boleh panjang atau pendek, berbeza dalam darjah pengumpulan kerang yang berbeza.

Inggeris

Model ini agak serupa dengan yang Austria, walaupun sistem pemasangannya agak berbeza. Mereka selalunya mempunyai satu separuh bulatan tengah dengan perhimpunan dan dua sisi. Mereka diperbuat daripada pelbagai tekstil, yang memungkinkan untuk menggunakan model dalam susunan ruang tamu moden. Pilihan sedemikian tidak kelihatan semegah rakan sejawat Austria.

Rom

Pengubahsuaian sedemikian telah mendapat populariti tertentu hari ini. Apabila tingkap ditutup, ia membentuk timbunan lipatan dengan saiz yang sama. Mereka tidak mempunyai lipatan, mereka dibezakan oleh sistem pembinaan khas, kehadiran selat yang dimasukkan ke dalam poket tekstil mendatar. Dilekatkan pada cornice dan dilengkapi dengan mekanisme mengangkat yang menyerupai mekanisme pengatup.

Gulung

Bidai adalah kanvas dengan saiz bingkai kaca atau tingkap, ia dilengkapi dengan agen pemberat dan aci khas di mana tekstil dililit apabila dibuka. Produk boleh menjadi kaset, yang mudah dan praktikal, menyediakan jenis bukaan yang berbeza (bawah ke atas atau atas ke bawah). Mereka kelihatan bergaya, memberikan tingkap ekspresif istimewa.

berlipat

Langsir ini melengkapkan rangkaian model jenis lif. Secara luaran, mereka serupa dengan tirai dan warna Rom, tetapi transformasinya terdiri daripada lipatan mengikut prinsip akordion. Selalunya lipatan ini jauh lebih sempit daripada yang dihasilkan dengan memasang tirai Rom. Pilihan ini mahal kerana ia diperbuat daripada tekstil yang telah diresapi untuk kestabilan dimensi.

Pegun

Pengubahsuaian sedemikian mungkin berbeza dalam bentuk dan jenis reka bentuk. Mereka boleh dibuat berdasarkan tirai yang berbeza, tetapi ciri utama mereka adalah kemustahilan untuk membuka dan menutup. Dalam kebanyakan kes, mereka mempunyai penetapan yang boleh dipercayai pada cornice itu sendiri, yang tidak termasuk sebarang kemungkinan peralihan atau kenaikan mereka.

Barisan ini membolehkan anda membuat komposisi tirai khas, tanpa menutup tingkap daripada mengintip pandangan orang dari jalan. Kategori tersebut termasuk Model Itali, imperial dan kaca berwarna, serta gaya "lengan uskup".

Itali

Secara luaran, model-model ini sangat mirip dengan klasik, namun, tidak seperti dia, kanvas tersebut dipasang pada cornice itu sendiri sedemikian rupa sehingga mereka tidak menyediakan pembukaan. Untuk mencapai ini, anda perlu menggunakan beberapa pilihan tanpa mengira panjang panel... Sebagai tambahan kepada mereka, untuk pembukaan sering digunakan tali hiasan.

Imperial

Pengubahsuaian sedemikian kelihatan sangat megah dan elegan, yang membolehkan mereka digunakan untuk menghiasi ruang tamu dalam mana-mana arah klasik reka bentuk dalaman. Ia dianggap sukar untuk dilakukan, mewakili gubahan langsir dengan langsir pelbagai bentuk, dan boleh mempunyai pelbagai jenis hiasan.

Kaca berwarna

Tirai jenis ini secara luaran menyerupai tafsiran jam pasir, itulah sebabnya ia sering dipanggil itu. Mereka mempunyai cornice di bahagian atas dan bawah, di mana kain itu diletakkan. Di tengah, mereka dikumpulkan dengan cara pemilihan (tali, busur).

Langsir ini adalah hiasan yang bagus untuk tingkap unjur dan pintu dengan sisipan kaca.

"Sarung Tangan Uskup"

Produk ini berbeza daripada langsir biasa. Mereka mudah dikenali kerana ciri ciri yang menjadikan langsir menjadi sejenis tanglung. Ini boleh dicapai dengan cara yang berbeza, termasuk penggunaan poliester padding atau kertas khas untuk mengekalkan bentuk yang diperlukan, serta genggaman dengan berus.

Bahan pembuatan

Dalam pengeluaran pelbagai tirai, jenama menggunakan bahan mentah yang berbeza. Langsir diperbuat daripada benang semula jadi, sintetik dan campuran. Yang semula jadi dianggap terbaik dari segi keramahan alam sekitar. Walau bagaimanapun, ia benar-benar tidak stabil kepada sinaran ultraungu, dan ia juga mudah berkedut.

Pilihan sintetik dan campuran terkenal kerana ia tidak pudar daripada sinaran matahari. Mereka kurang berkedut, tidak berubah bentuk, tidak mengecut selepas mencuci. Ketumpatan bahan tirai boleh berbeza: pengeluar menghasilkan model tekstil yang hampir telus, lut sinar, ketumpatan normal dan padat. Bahannya berbeza dalam jenis tenunan benang, yang bermaksud bahawa ia boleh meregangkan bukan sahaja dalam satu, tetapi juga dalam dua arah, yang baik untuk tirai terbungkus.

Pilihan bahan mentah yang paling popular ialah header, mesh, chiffon, veil dan organza. Untuk dalaman klasik, langsir satin, langsir model baldu. Seseorang lebih menyukainya pengubahsuaian bayang-bayang. Produk kalis cahaya diperbuat daripada bahan seperti pemadaman dan satinet... Mereka dengan sempurna menyembunyikan hiasan bilik dan isi rumahnya daripada mengintip.

Tekstil langsir boleh ditenun, kerawang, dan kadangkala ditambah dengan motif rajutan. Tirai dua lapisan dianggap sebagai salah satu penyelesaian yang bergaya. Tekstil boleh rata atau timbul.

Antara jenis lain, ia patut ditonjolkan dalam kumpulan yang berasingan. langsir buluh. Hari ini, model mereka boleh menjadi sangat pelbagai: ini adalah panel, dan pilihan jenis segi empat tepat klasik, dan tirai, dan juga tirai Rom.

Penyelesaian warna: kombinasi yang menang

Warna langsir untuk menghias ruang tamu boleh menjadi sangat pelbagai. Hari ini, pengeluar menawarkan pelanggan model dalam warna yang paling luar biasa, manakala model dengan kilauan yang luar biasa amat popular. Sebagai contoh, model yang diperbuat daripada tekstil lut sinar dengan warna ibu-mutiara, kesan kumbang Mei, mutiara atau kilauan kebiruan kelihatan segar dan luar biasa pada tingkap.

Tiada sekatan pada pilihan warna hari ini: warna langsir yang dipilih tertakluk kepada pilihan warna reka bentuk dalaman. Walau bagaimanapun, masih terdapat kegemaran pada musim baru, dan selain itu, terdapat banyak daripada mereka. Sebagai contoh, ini warna biru, hijau muda, zaitun, pistachio, di mana anda boleh menyerlahkan ruang ruang tamu secara harmoni. Sebagai tambahan kepada mereka, produk dalam kuning air, susu, coklat, kelabu-merah jambu, warna berpasir dan warna wenge.

Ia bergaya untuk mencampurkan nada neutral dan warna dalam hiasan tingkap dan pintu ruang tamu. Sebagai contoh, hari ini adalah kebiasaan untuk menggunakan langsir dua warna dalam reka bentuk dengan peralihan dari satu ke yang lain, atau model ombre yang dipanggil. Turquoise dengan warna putih, putih dan pistachio (kelabu, biru) boleh digabungkan.

Kontras adalah dalam fesyen, berdasarkan gabungan latar belakang langsir dan coraknya. Sebagai contoh, ia boleh menjadi campuran hitam dan putih, duet putih dan perak, kuning air dan emas, pasir dan emas. Kelabu masih dalam permintaan: dalam reka bentuk, teksturnya boleh menjadi matte, sutera, satin. Ia bergaya untuk menggabungkannya dengan merah jambu dan ungu, kuning muda, putih, turquoise. Di antara warna terang, perlu diperhatikan warna biru, burgundy, ungu, oren dan zamrud.

Bagi warna merah, hari ini adalah kebiasaan untuk menggunakannya dalam warna (cetakan) langsir.

Pilihan gabungan

Selalunya, matlamatnya adalah untuk mencipta reka bentuk langsir yang menarik: pereka menggunakan pilihan untuk menggabungkan pelbagai jenis langsir. Langsir menjadi dua lapisan, malah berbilang lapisan. Anda boleh menggabungkan bukan sahaja produk potongan yang berbeza, tetapi juga tekstur yang berbeza. Sebagai contoh, adalah bergaya untuk menggabungkan langsir padat dengan tulle lut sinar, langsir Rom dan langsir pada lubang mata. Gabungan gaya dengan lambrequin dan tudung laconic kelihatan bagus.

Isu memilih tekstil mesti didekati dengan teliti agar tidak mengubah reka bentuk unik menjadi gubahan kasar. Tirai diperlukan untuk menyerlahkan gaya tertentu, tetapi mereka tidak sepatutnya menarik semua perhatian kepada diri mereka sendiri. Sebagai contoh, dalam reka bentuk, tekstil warna dan tekstur yang berbeza boleh digunakan, tetapi pada masa yang sama semua jenisnya mesti digabungkan antara satu sama lain.

Jika reka bentuk menyediakan cetakan, maka salah satu fabrik hendaklah monokromatik, manakala warna boleh dikaitkan atau kontras.

Anda boleh menggabungkan model bukan sahaja dengan panjang, tetapi juga bentuk. Sebagai contoh, jika langsir lurus laconic digunakan pada sisi dalam komposisi tirai untuk dewan, bahagian tengah boleh dihiasi dengan panel dengan potongan bujur, melengkung atau kerinting. Gabungan langsir klasik dan lambrequin, langsir dan tudung, langsir London dan klasik kelihatan hebat dalam reka bentuk.

Penyelesaian gaya

Rangkaian tirai yang ditawarkan oleh syarikat perdagangan sangat pelbagai hari ini. Ini bukan kebetulan, kerana langsir boleh digunakan sebagai aksen yang tidak mengganggu atau terang dalam hampir semua gaya dalaman. Mereka boleh menghiasi tingkap dan pintu ruang tamu dalam aliran seni dalaman klasik, vintaj dan moden. di mana setiap jenis produk akan berbeza daripada yang lain disebabkan oleh ciri-ciri sumber gaya tertentu.

Sebagai contoh, cabang reka bentuk klasik, yang termasuk klasik, neoklasik, klasikisme, dibezakan oleh kemegahan yang disengajakan dan keinginan untuk menunjukkan kesungguhan istana. Langsir gaya ini biasanya elegan, dihiasi dengan lambrequin dengan swags dan pelbagai perekidami. Mereka berbeza dari segi kerumitan dari segi potongan atau reka bentuk pada cucur atap.

Sebagai peraturan, dalam komposisi tirai sedemikian, simetri dapat dikesan, penggunaan kain monokromatik atau dengan cetakan dalam bentuk monogram, dengan kilauan sutera.

Analog dalam gaya Inggeris adalah pintar dan sering sombong. Ini adalah langsir tebal dengan pinggir, jumbai, cengkaman dengan pelbagai tahap kesukaran. Tirai sedemikian harus menekankan kehormatan pedalaman, kos yang tinggi dan status yang tinggi. Mereka boleh mempunyai pinggiran emas dengan jumbai dan cangkuk berbentuk asli. Langsir ini biasanya dalam warna yang menenangkan dan diperbuat daripada tekstil berat. Langsir London datang dalam pelbagai panjang.

Model dalam gaya provence dan negara mempunyai ciri-ciri tersendiri. Kebanyakannya dibuat dengan pengikat engsel atau tali serut. Kita boleh mengatakan bahawa ini adalah langsir segi empat tepat klasik potongan lurus. Ciri tersendiri aksesori ini ialah penggunaan cetakan bunga dan warna yang disenyapkan.

Walau bagaimanapun, jika untuk Provence adalah kebiasaan untuk mengambil warna sejuk sebagai asas, maka negara dibezakan oleh warna yang lebih hangat.

Warna tipikal langsir gaya sedemikian adalah bunga padang rumput musim panas saiz kecil, jalur dan sangkar. Hiasannya adalah ruffles, paip, sisipan rajutan. Tekstil dipilih daripada gentian semula jadi atau campuran. Biasanya langsir gaya sedemikian dipadankan dengan tekstil komposisi dalaman (kusyen sofa, upholsteri perabot upholsteri, sarung kerusi) atau beberapa aksesori (untuk dipadankan dengan tudung lampu meja, lampu lantai), pelapisan dinding.

Hi-tech, moden dan art deco berbeza dalam pandangan gaya mereka. Secara luaran, langsir ini sepatutnya kelihatan ringkas tetapi elegan. Jika boleh, di pedalaman, mereka harus digabungkan dengan logam, yang tipikal untuk susunan mana-mana gaya ini. Sebagai contoh, ia boleh menjadi langsir lubang yang diperbuat daripada tekstil berteknologi tinggi. Di samping itu, ia boleh menjadi model dengan cetakan foto yang menggambarkan foto bandar pada waktu malam.

Dalam gaya moden reka bentuk dalaman, tirai kelihatan hebat, yang hanya boleh menutup bahagian atas bukaan tingkap... Kebolehkilangan untuk gaya Art Nouveau dan Art Deco adalah kriteria utama untuk pemilihan mana-mana elemen reka bentuk. Ia adalah rupa moden dan kaedah membuka langsir yang menjadikan mereka aksen bergaya dan sesuai bagi penyelesaian gaya sedemikian.

Bidai dan pilihan Rom tidak membebankan ruang. Secara luaran, mereka mudah, tetapi mereka memberikan status yang tinggi kepada ruang tamu dengan pilihan bahan dan warna yang tepat.

Bagi warna yang paling popular hari ini, semuanya bergantung pada jenis gaya. Sebagai contoh, dalam gaya eko dan beberapa kawasan etnik dalam gaya dalaman, warna tumbuhan dialu-alukan. Ini boleh menjadi dahan atau daun tumbuhan. Bagi warna, hari ini trend telah berubah agak: jika sehingga baru-baru ini ia adalah bergaya untuk memilih pilihan dengan bunga besar, hari ini kombinasi lain sedang popular. Corolla Dill, payung dandelion, kelopak sakura yang berkibar ditiup angin kelihatan bagus dalam reka bentuk langsir.

Langsir berjalur tidak kehilangan kaitannya - Hari ini, dengan bantuan cetakan sedemikian, profesional reka bentuk dalaman sering bermain dengan ketinggian dinding yang tidak mencukupi. Di samping itu, warna tropika sedang popular, yang kelihatan hebat di ruang tamu yang luas.

Gaya boleh diubah, manakala stylist mengesyorkan melihat pilihan tanpa kemegahan yang tidak perlu.

Berapa lama sepatutnya?

Walaupun hakikat bahawa langsir di ruang tamu boleh mempunyai panjang yang berbeza, ia dipilih berdasarkan beberapa faktor. Sebagai contoh, yang penting ialah kepraktisan dan gaya dewan tertentu. Model boleh pendek, sederhana, klasik dan panjang.

Bagi pilihan jenis pertama, bergantung pada model, panjangnya mungkin berbeza... Sebagai contoh, jika ini adalah tirai roller, maka setiap panelnya boleh sama panjangnya dengan sentimeter seperti ketinggian kaca selempang tertentu. Sekiranya pengikat tidak dilakukan di dalam bingkai, tetapi di atasnya, panjangnya harus sesuai dengan tahap ambang tingkap.

Jika ini adalah langsir pegun, yang mana ia dirancang untuk menghiasi bahagian atas komposisi, maka panjangnya mungkin benar-benar pendek (ini adalah, sebagai contoh, model Austria yang menduduki satu pertiga daripada bingkai). Sekiranya anda ingin panjangnya pendek, anda perlu mengukur panjang dari cucur atap ke ambang tingkap. Dalam bentuk siap, panjang langsir tidak boleh mencapai ambang tingkap sebanyak 1-1.5 cm. Model ini digunakan dalam kombinasi dengan langsir panjang. Mereka juga menghiasi tingkap unjur ruang tamu.

Jika anda mahu langsir menutup ambang tingkap, maka ukur panjang dari cucur atap ke ambang tingkap dan tambah 10-15 cm kepadanya. Model sedemikian sering digabungkan dengan langsir lurus. Sesetengah jenis dilengkapi dengan pemberat khas, itulah sebabnya mereka mempunyai bentuk lurus yang sempurna. Dalam versi standard, langsir berakhir pada ketinggian yang sama dengan beberapa sentimeter dari paras lantai.

Panjang model ke lantai berbeza dalam hal itu jarak dari lantai ke tepi bawah langsir biasanya tidak melebihi 1 cm. Apabila memilih panjang sedemikian, adalah penting untuk mengambil kira faktor berikut: jika dinding tidak rata, langsir hanya boleh jatuh di atas lantai dengan satu tepi, yang kelihatan sangat ceroboh. Bagi pilihan bukan standard, maka hari ini anda boleh menemui model yang tepinya terletak di atas lantai.

Nasib baik, trend ini bukan antara yang terkemuka hari ini, menghasilkan sawit kepada analog yang lebih praktikal.

Untuk ruang tamu, pilihan lantai atau produk panjang klasik lebih sesuai. Langsir yang terlalu panjang dengan siling biasa secara visual mengurangkan ketinggian dinding, siling dalam kes ini kelihatan rendah dan tidak sedap dipandang. Sekiranya pedalaman dibuat dalam gaya moden, ia boleh dihiasi dengan komposisi tirai gabungan, yang akan menggabungkan pilihan pendek dan panjang dengan sempurna, lebar dan sempit.

Kami mengambil kira saiz bilik

Pilihan model tirai untuk ruang tamu secara langsung bergantung pada saiz bilik tertentu, ketinggian dindingnya, lebar dan ketinggian bukaan tingkap. Biasanya, dalam ruang yang kecil, anda perlu menghadkan diri anda kepada reka bentuk produk yang ringkas, laconicism potongan dan reka bentuk mereka. Jika anda membeli langsir besar untuk bilik kecil, ia akan mengurangkan ketinggian siling dan menjadikan bilik itu berat secara visual.

Di samping itu, langsir dengan reka bentuk yang kompleks di dalam bilik kecil tidak akan memberi ruang untuk aksen yang tipikal untuk mana-mana bahagian dalam apabila mengezonkan ruang.

Faktor penting ialah ketinggian siling: jika ruang tamu adalah dua tingkat, langsir panjang digunakan di sini. Apabila siling rendah, kelemahan ini perlu dimainkan dengan panjang dan bentuk yang betul. Sebagai contoh, di ruang tamu sebuah apartmen kecil, langsir tidak boleh terletak di atas lantai. di mana adalah sangat tidak diingini untuk memilih model tipikal untuk susunan dewan yang luas.

Sebagai contoh, percubaan untuk menggantung langsir klasik dengan lambrequin dan langsir kompleks di dalam bilik sedemikian pada mulanya ditakdirkan untuk gagal. Reka bentuk yang kompleks lebih baik dilihat dari jauh, reka bentuk ringkas melegakan ruang, tidak membebankan mata, yang menyumbang kepada penciptaan suasana yang selesa.

Sekiranya anda pasti ingin menggunakan lambrequin, maka dalam ruang kecil ia boleh menjadi tegar dan sempit.

Petua Pemilihan

Apabila melihat pilihan untuk langsir untuk menghias ruang tamu, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada komponen estetik, adalah penting untuk mengambil kira beberapa nuansa lain.

 • Selalunya, penghias dalaman tidak mengambil kira jenis bilik. Tirai ringkas dengan cetakan bersahaja sesuai untuk menghias rumah desa. Model pada engsel, cincin, pita tirai, serta tulle kerawang akan kelihatan baik di sini.
 • Di sebuah apartmen biasa dengan kawasan standard, model dibeli dengan lubang kecil, tali serut, dan pelekap tersembunyi. Sekiranya ruang tamu kecil, anda boleh menghiasinya dengan model Rom, Jepun, bidai berlipat, tirai roller.
 • Di ruang tamu yang terang, anda boleh memilih model jenis pepejal yang menutupi tingkap atau sebahagian daripadanya... Sebagai contoh, ia boleh menjadi voile lutsinar, langsir pegun, langsir terbungkus seperti tirai Perancis.
 • Untuk "Khrushchev" ia bernilai memilih langsir mudah atau tulle, tudung.

Apabila memilih skema warna, anda perlu mengambil kira warna dinding (nada langsir tidak boleh bergabung dengannya).

 • Apabila memilih produk untuk menghias ruang tamu, seseorang tidak boleh lupa bahawa fungsi mesti diletakkan di tempat pertama. Hari ini adalah kebiasaan untuk menunjukkan kecanggihan tanpa tambahan. Tirai untuk musim baru harus cantik dan semudah mungkin.
 • Pada puncak populariti, model gaya Scandinavia, Jepun dan Rom, serta tirai Austria dan Perancis. Daripada pilihan tradisional, langsir sepanjang lantai adalah relevan.
 • Model dengan dan tanpa lambrequin kelihatan cantik dengan siling regangan. Pada masa yang sama, anda boleh membeli produk untuk cornice tersembunyi. Ini boleh menjadi versi siang dan malam.
 • Adalah penting untuk memberi perhatian kepada warna pelapisan dinding dan perabot. Tirai boleh digabungkan dengan perabot gelap atau terang, warna boleh dikaitkan.

Walau bagaimanapun, jika terdapat banyak gelap di pedalaman, langsir pastinya harus terang, melembutkan persepsi ruang.

 • Idea reka bentuk dipilih berdasarkan sumber gaya. Untuk minimalism, anda memerlukan langsir segi empat tepat laconic dan, jika boleh, polos (tiada corak). Untuk susun atur studio, gaya tanpa tambahan juga diutamakan.

Memilih pilihan reka bentuk untuk tingkap unjur, bergantung pada nuansa yang berbeza... Sebagai contoh, adalah penting untuk mengambil kira bukan sahaja bilangan tingkap, tetapi juga saiznya, bentuk langkan itu sendiri, serta jenis cornice... Jika ia kukuh, anda boleh membeli tirai tunggal (voile, tulle) untuk tingkap. Sekiranya terdapat beberapa cornice, anda perlu membeli beberapa panel, memilihnya dalam skema warna tunggal.

Langsir kaca berwarna, panel Jepun, tirai, langsir Austria, Perancis, London kelihatan cantik dalam reka bentuk tingkap teluk kecil. Sekiranya terdapat beberapa tingkap di ruang tamu, langsir untuk mereka dipilih dalam penyelesaian gaya tunggal. Sebagai contoh, ini boleh menjadi kit sedia untuk dua atau tiga tingkap.

Reka bentuk boleh jadi luar biasa... Sebagai contoh, anda boleh menggabungkan bidai dan tulle, tirai roller dan voile, langsir London dan klasik.

Contoh yang indah

Akhirnya, ia patut merujuk kepada contoh galeri foto, yang jelas menunjukkan kemungkinan langsir dalam mengatur bahagian dalam ruang tamu.

Contoh pilihan langsir untuk mengatur ruang tamu yang terang.

Menghias tingkap bilik dengan langsir dalam skema warna dinamik.

Pilihan langsir untuk menghias ruang tamu yang luas.

Langsir asal untuk menghias tingkap bilik kecil.

Hiasan tingkap ruang tamu dengan balkoni.

Langsir yang bergaya memberikan dewan status istimewa.

Tirai tiga kali ganda menjadikan tingkap ruang tamu kelihatan pintar.

Langsir untuk tingkap panorama dewan yang luas.

Langsir polos yang mewah di bahagian dalam ruang tamu.

Pilihan langsir untuk tingkap sudut ruang tetamu.

Untuk maklumat tentang cara memilih langsir, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah