Langsir untuk ruang tamu

Pilihan hiasan untuk langsir

Pilihan hiasan untuk langsir
Kandungan
 1. Gambaran keseluruhan barang kemas siap
 2. Bagaimana untuk menghias dengan tangan anda sendiri?
 3. Hiasan langsir di bilik yang berbeza
 4. Contoh yang indah di pedalaman

Langsir sendiri adalah hiasan tekstil yang sangat baik untuk mana-mana bahagian dalam, bagaimanapun, penampilan mereka boleh dibuat lebih hebat dan cerah. Pelbagai kaedah dan hiasan sesuai untuk tujuan ini, kebanyakannya boleh dibuat dengan tangan. Dalam artikel ini, kita akan melihat pilihan yang paling menarik untuk hiasan langsir.

Gambaran keseluruhan barang kemas siap

Pada masa ini, di kedai khusus di mana pelbagai aksesori jahitan dijual, anda boleh menemui sejumlah besar hiasan cantik yang direka untuk sebarang langsir dan langsir. Banyak hiasan menarik boleh didapati di kedai runcit lain, di mana segala-galanya untuk hiasan dalaman dijual.

Membeli hiasan siap pakai agak wajar jika pemilik tidak mahu membuat komponen ini dengan tangan mereka sendiri. Pilihan yang dibeli boleh dipilih pada harga yang sangat berpatutan. Mari kita pertimbangkan apakah hiasan langsir siap pakai yang paling menarik dan cantik.

 • Kancing hiasan, cangkuk dan cincin. Komponen sedemikian adalah matte, berkilat, monokromatik atau dihiasi dengan pelbagai cetakan, jalur. Walaupun unsur-unsur ini kecil, mereka masih memainkan peranan penting dalam komposisi dalaman yang harmoni, jadi mereka harus dipilih dengan berhati-hati.
 • Klip, magnet dan cangkuk yang menakjubkan. Terima kasih kepada butiran hiasan ini, pengguna bukan sahaja boleh menghiasi langsir, tetapi juga membentuknya menjadi reka bentuk yang lebih menarik dengan lipatan yang kemas.
 • Tali sutera, jumbai, tali. Hiasan ini adalah antara yang paling popular. Mereka dipilih oleh ramai orang yang ingin menghiasi langsir dengan berkesan di ruang tamu atau bilik tidur.
 • Ia akan menjadi mungkin untuk menghiasi langsir dengan elegan dengan pita tirai dan pinggir. Daripada hiasan siap ini, anda boleh menggunakan renda yang indah, yang boleh memberikan langsir rupa yang sama sekali baru.
 • Manik bugle, taburan manik, manik boleh berfungsi sebagai hiasan halus untuk langsir. Dalam banyak komposisi dalaman, hiasan belian siap pakai yang diperbuat daripada logam dengan permukaan matte atau berkilat kelihatan cantik.
 • Rama-rama hiasan, bunga, kepingan salji, burung dan elemen lain yang serupa kelihatan menawan dan comel. Hiasan yang disenaraikan sering ditambah bukan sahaja dengan standard, tetapi juga dengan tirai roller.

Pelbagai barang kemas siap sentiasa dikemas kini dengan item baru, di antaranya terdapat banyak pilihan yang sangat murah, tetapi tidak kurang menarik. Anda boleh mencari hiasan kedai yang sesuai untuk sebarang langsir atau tetapan.

Bagaimana untuk menghias dengan tangan anda sendiri?

Terdapat banyak cara untuk menghiasi tirai sendiri menggunakan hiasan buatan sendiri. Banyak daripada mereka dilakukan dengan sangat ringkas dan cepat, tetapi ia ternyata sangat asli dan kreatif. Sesetengah orang memilih untuk tidak membeli, tetapi membuat perkara yang menarik dengan tangan mereka sendiri.

Elemen fabrik

Anda boleh menghiasi langsir dengan sangat baik dengan unsur tenunan. Ini boleh menjadi sisa pelbagai bahan tekstil. Kaedah hiasan ini dianggap sebagai salah satu yang paling mudah, tetapi ia tidak berbeza dengan murahnya yang hebat.

Selepas menjahit apa-apa barang almari pakaian atau benda lain, banyak sisa tenunan pelbagai warna selalunya kekal. Mereka membuat hiasan langsir yang cantik. Sebagai contoh, anda boleh membuat lipatan yang menawan daripada unsur tekstil sedemikian, atau membuat tepi yang cantik.

Ia adalah mungkin untuk membuat tocang hiasan yang bergaya untuk langsir dari kain. Butiran ini akan memainkan peranan sebagai pengambilan kreatif untuk tirai. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil hanya 3 helai kain tenunan nipis yang berbeza, kira-kira 10 cm lebar dan panjang 1.5 m. Jalur yang disediakan hendaklah dilipat separuh, dan kemudian dijahit dengan teliti sepanjang keseluruhannya. Kemudian bahan kerja dipusing ke dalam dan diseterika. Ringkasnya, anda mendapat tiga tali pinggang yang kemas. Tepi mereka perlu dilipat bersama dan kemudian diikat menjadi simpul. Seterusnya, anda boleh menenun jalinan kain asli. Bahagian tepi yang lain juga harus diikat dengan simpul. Jika produk itu pendek, ia boleh dibuat lebih lama dengan reben warna yang sesuai atau rantai yang cantik.

Dari kain yang sama yang digunakan tadi, boleh buat 3 atau 5 kuntum bunga ros, jahit beberapa helai daun. Sisa dari bunga tiruan akan dilakukan. Dari komponen ini ia akan membentuk sejambak asli, dan kemudian menjahitnya ke tocang yang telah siap. Hasilnya ialah hiasan langsir yang bergaya. Hiasan tenunan yang sangat cantik diperolehi dari organza, tulle, satin, sutera.

Hiasan tambahan yang kelihatan realistik mungkin boleh dibuat daripada foamiran.

manik

Malah langsir yang paling ringkas dan kelihatan kusam boleh menjadi sangat terang dan berkilauan jika dihiasi dengan manik. Untuk melakukan ini, anda boleh menyediakan benang padat warna emas atau perak, membuat segmen daripadanya, panjangnya akan sesuai dengan panjang langsir. Bilangan pangkalan ini secara langsung bergantung pada lebar bukaan tingkap dan kehendak tuan yang menghiasi langsir.

Susun manik dengan berhati-hati, pilih bahagian yang lebih besar dan lebih kecil. Anda juga boleh menyusun mengikut warna hiasan. Seterusnya, manik-manik perlu digantung dalam susunan terpilih tertentu, yang boleh diambil oleh tuannya sendiri.

Untuk menghiasi langsir, manik harus digantung pada benang, bukan satu demi satu, seperti halnya dengan aksesori leher, tetapi meninggalkan jurang kecil. Ikat simpulan di bawah manik setiap kali. Panjang jurang boleh dilaraskan mengikut budi bicara anda. Apabila semua manik diperbaiki, anda akan mendapat kalungan yang menakjubkan. Gelung hendaklah dibentuk di hujung benang meledingkan dan dilekatkan pada cangkuk di mana tirai itu sendiri digantung. Oleh itu, anda akan mendapat sejenis langsir yang diperbuat daripada manik di atas kain utama.

Butang

Langsir yang dihiasi dengan butang akan kelihatan sangat asli dan bergaya. Mereka boleh digantung pada renda atau reben khas, mematuhi perintah yang huru-hara. Dalam kes ini, anda harus cuba menukar komponen kecil dan besar secara sama rata. Bahagian bawah elemen hiasan sedemikian boleh diikat ke dalam busur yang elegan atau dibuat dalam bentuk tali dengan pompom. Pita cantik yang terhasil dipasang pada cornice atau dilekatkan sebagai garter yang menarik. Pergantian beberapa perhiasan jenis ini, tetapi dengan panjang yang berbeza, akan kelihatan sangat mengagumkan.

Macrame

Terdapat banyak bengkel menghias langsir DIY yang menarik di rumah, tetapi tiada yang mengalahkan hiasan yang dibuat menggunakan teknik macrame. Selaras dengannya, benang mesti ditenun dengan cara yang istimewa. Hasilnya adalah perhiasan yang menakjubkan yang kelihatan sangat kreatif dan luar biasa.

Mematuhi teknik macrame, anda boleh membuat lambrequin, cangkuk dan garter asli yang elegan. Untuk mensimulasikan komponen sedemikian, benang-benang itu dijalin dengan kemas antara satu sama lain, membentuk corak yang luar biasa.

Yang terakhir mestilah selaras dengan gaya umum di mana tirai dibuat.

Hiasan langsir di bilik yang berbeza

Hiasan yang berbeza untuk langsir akan kelihatan harmoni di bilik yang berbeza. Mari kita fikirkan secara terperinci pilihan mana yang lebih sesuai untuk keadaan tertentu.

 • Apabila menghias bilik tidur yang selesa dan bergaya, adalah dinasihatkan untuk cuba mencipta suasana yang paling tenang dan damai. Ini menunjukkan bahawa adalah dinasihatkan untuk mengelakkan terlalu banyak hiasan "berkilauan" pada langsir. Di dalam bilik tidur, sebaiknya menghiasi langsir dengan kerongsang kecil yang menawan, reben, tali dengan hiasan yang membosankan. Bawal dan jumbai gebu akan sesuai di sini. Jika cengkaman dan garter digunakan, ia harus ditanggalkan semudah mungkin supaya tingkap dapat dilindungi sepenuhnya daripada cahaya matahari.
 • Apabila mereka bentuk dalaman yang menarik di dapur, adalah disyorkan untuk mengelakkan hiasan besar-besaran dan berlebihan berat (seperti bawal dan berus). Banyak habuk dan kotoran akan melekat pada objek sedemikian di sini, jadi lebih baik tidak menggunakannya. Di dapur, garter paling mudah, busur dengan reben, jalinan, cincin kelihatan terbaik. Untuk menjadikan dalaman lebih meriah dan bersemangat, ia akan terserlah melalui aplikasi kemas yang dibuat dalam tema bunga.
 • Hiasan yang kaya boleh digunakan untuk menghiasi ruang tamu. Lambrequins volumetrik, berus besar-besaran, cangkuk yang dihiasi dengan elegan yang membentuk lipatan jatuh akan kelihatan sangat menarik dan cantik di sini. Jika anda perlu menarik lebih banyak perhatian ke tingkap, kerongsang yang menakjubkan boleh digunakan untuk menghiasi langsir.
 • Di dalam bilik kanak-kanak, ia patut meletakkan hiasan yang tenang yang akan disukai oleh kanak-kanak. Angka haiwan yang berbeza dipasang pada cornice, aplikasi yang menggambarkan watak kartun kegemaran anda dan buku pada langsir akan sesuai. Adalah lebih baik untuk menolak komponen perkakasan yang terlalu kecil dan hilang, sebaliknya memilih elemen yang lebih besar.

Contoh yang indah di pedalaman

Hiasan yang betul boleh mengubah rupa langsir pada tingkap sepenuhnya. Pertimbangkan beberapa bukti ilustrasi tentang ini.

 • Di bahagian dalam yang terang, di mana terdapat tiruan batu bata putih salji di dinding, langsir kelabu pucat dengan percikan putih kecil akan kelihatan menakjubkan. Untuk menghiasi langsir neutral seperti itu, sepasang cengkaman besar dalam bentuk busur putih adalah sempurna.

Hiasan ini ringkas, tetapi memberikan langsir kelabu rupa yang sangat cantik di bahagian dalam yang terang.

 • Langsir burgundy gelap atau ungu gelap dengan ketumpatan tinggi akan kelihatan sangat padat dan rapi jika ditambah dengan berus volumetrik besar warna terang. Yang terakhir boleh diregangkan di sepanjang keseluruhan tirai, menarik ke bawah dengan jumbai di salah satu sisi. Gabungan yang sangat kaya akan keluar yang sesuai dengan banyak bahagian dalam.
 • Langsir pemadaman emas, dilengkapi dengan manik gangsa dan warna putih, akan kelihatan elegan dan mewah. Yang terakhir boleh memainkan peranan bukan sahaja hiasan biasa, tetapi juga pick-up yang menarik untuk kanvas.
 • Cangkuk kemas yang diperbuat daripada reben satin kelihatan comel dan menarik. Komponen ini boleh berbeza dengan langsir atau berbeza daripada warnanya dengan hanya beberapa warna. Reben boleh diikat dalam bentuk busur atau simpulan estetik yang mudah.

Untuk cara menghias langsir dengan tangan anda sendiri, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah