Papan luncur

Apakah perbezaan antara papan panjang dan papan selaju?

Apakah perbezaan antara papan panjang dan papan selaju?
Kandungan
  1. Sejarah asal usul
  2. Perbezaan dalam reka bentuk dan dimensi
  3. Perbezaan dalam pelantikan
  4. Apa yang perlu dipilih

Pelbagai peralatan sukan untuk peminat rekreasi melampau menetapkan tugas untuk memilih: apa yang lebih disukai - papan selaju atau papan panjang. Mari cuba fikirkan apakah perbezaan utama mereka, dan yang mana satu paling sesuai.

Sejarah asal usul

Skateboarding sebagai sukan berasal dari California. Pada 50-an abad ke-20, terfikir oleh sebilangan pencinta luncur air dalam tempoh yang lama ketiadaan ombak bahawa ia mungkin untuk menaiki papan di darat. Akibatnya, selepas beberapa percubaan untuk menguatkan roda, papan selaju muncul di papan. Papan bersaiz kecil pada roda, membolehkan anda melakukan helah dan gelongsor di darat, seperti di ombak laut, tidak lama kemudian memenangi kasih sayang penduduk tempatan, dan kemudian tersebar ke seluruh dunia.

Pada mulanya, papan selaju hanya digunakan sebagai alat pengangkutan - untuk ke sekolah, ke pantai. Ini tidak memerlukan kemahiran khas, ia hanya perlu untuk mengekalkan keseimbangan.

Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan kebolehgerakan dan meluncur pada jarak jauh, papan perlu dipanjangkan. Beginilah rupa papan panjang itu - sejenis papan selaju.

Papan panjang adalah lebih serba boleh - ia meningkatkan kelajuan dengan lebih cepat dan, disebabkan oleh inersia yang lebih besar, melicinkan kecacatan permukaan jalan. Oleh itu, ia sesuai bukan sahaja untuk asfalt yang licin sempurna, tetapi juga untuk jalan raya di mana skate biasa kehilangan kebolehgerakannya.

Sejak 1959, papan selaju mula dihasilkan pada skala perindustrian, dan pada pertengahan 60-an, papan selaju mencapai kemuncak populariti. Syarikat papan luncur Makaha telah menjual lebih 59 juta papan dalam masa 3 tahun. Sejak awal 70-an, reka bentuk papan selaju dan bahan untuk roda, geladak dan ampaian telah dipertingkatkan.Pemain papan luncur-profesional muncul, majalah yang dikhaskan untuk papan selaju mula diterbitkan, produk video dikeluarkan - mengajar dan mengiklankan sukan ini.

Taman skate dalaman mula muncul, yang pertama dibuka pada tahun 1976 di Florida, supaya peminat papan selaju tidak bergantung pada cuaca yang berubah-ubah. Cinta untuk papan selaju mula meliputi negara-negara Eropah - Perancis, Jerman, England. Pelbagai aksesori papan selaju muncul di pasaran barangan sukan - kasut, sarung tangan, topi besbol, perlindungan. Pengeluar pakaian menghasilkan keseluruhan baris khusus untuk papan selaju. Jadi, berjalan di seluruh dunia, papan selaju dari hobi remaja telah bertukar menjadi industri keseluruhan.

Papan luncur untuk helah datang ke Rusia pada tahun 1989, ketika di pameran di Lenexpo di Leningrad (St. Petersburg) peralatan untuk papan selaju dibentangkan dan persembahan demonstrasi sarjana profesional diadakan.

Sejak awal tahun 90-an, pertandingan papan selaju biasa telah diadakan di Rusia, semakin ramai orang muda terlibat dalam sukan baru, Persekutuan Rusia Skateboarding muncul, di Moscow, St. Petersburg, Saratov dan beberapa bandar lain, taman skate yang dilengkapi dengan tanjakan khas sedang disediakan.

Perbezaan dalam reka bentuk dan dimensi

Perhatikan bahawa papan panjang berbeza daripada papan selaju bukan sahaja dalam saiz, tetapi juga dalam reka bentuk.

Papan selaju dilekatkan dari maple dalam 7-9 lapisan, dan kekuatannya bergantung pada bilangan lapisan. Lebar dek adalah 18-23 cm, panjangnya tidak lebih daripada 80 cm. Kualiti dan berat papan juga bergantung pada kualiti kayu dan teknologi pembuatan. Papan mesti cukup fleksibel untuk melakukan helah.

Roda kecil papan selaju dan penggantungan kaku kecil menghalang berjalan jauh, terutamanya di atas asfalt yang tidak rata.

Cuba untuk menunggangnya mengelilingi bandar, anda akan merasakan setiap kerikil dan lubang di jalan raya. Di samping itu, dia tidak mengembangkan kelajuan tinggi.

Papan selaju dilipat ke atas pada haluan dan ekor. Ini adalah perlu untuk melakukan helah seperti flips.

Longboard kelihatan lebih seperti nenek moyangnya - papan luncur, papan bunyinya panjang, diperbuat daripada bahan yang agak lembut dan anjal. Komposisi bahan dan bentuk sedemikian rupa sehingga membolehkan anda menyerap ketidaksempurnaan di jalan raya, dan juga lebih mudah untuk mengambil kelajuan.

Papan selaju direka untuk menjadi ringan yang mungkin. Papan panjang direka bentuk sedemikian rupa untuk memberikan keselesaan maksimum semasa perjalanan jauh di mana-mana permukaan. Ini dicapai dengan panjang dek (sehingga 1-1.5 meter) dan strukturnya, yang memberikan keanjalan yang dikehendaki, serta bentuknya. Dek boleh lurus sepenuhnya atau mempunyai ekor yang terangkat sedikit. Papan panjang jenis ini dipanggil kicktail.

Roda papan panjang berdiameter lebih besar daripada papan selaju, ia boleh lembut atau keras, ia boleh mempunyai kedua-dua tepi bulat dan lurus. Suspensi adalah tinggi dan lebih lebar daripada papan selaju. Dek papan panjang itu sendiri juga bukan sahaja lebih panjang, tetapi juga lebih lebar daripada papan selaju.

Oleh itu, kelebihan utama papan panjang adalah keupayaan untuk membangunkan kelajuan tinggi dan kebolehgerakan yang baik. Pada penurunan, papan panjang berkembang 30-35 km / j, dan kestabilan serta ciri pemanduan yang sangat baik membolehkan walaupun pemula mencapai kejayaan dalam menguasai sukan ini. Roda besar, lengkap dengan suspensi tinggi boleh alih, memastikan kelembutan dan keselesaan semasa bergerak, walaupun di jalan yang tidak terlalu rata. Di samping itu, papan panjang disediakan bukan sahaja untuk remaja dan orang yang bertubuh sukan, tetapi juga untuk mereka yang suka menunggang, yang mempunyai berat badan berlebihan, kerana mereka boleh menahan sehingga 100-110 kg.

Bagi mereka yang mencari tempat yang menarik, hibrid papan panjang / papan selaju yang dipanggil cruiser akan sesuai. Suspensinya lebih kaku daripada papan panjang, tetapi lebih lembut daripada papan selaju, membolehkan beberapa helah dan juga memudahkan pusingan. Oleh itu, papan ini adalah optimum untuk menunggang bandar.

Kapal penjelajah menampilkan tayar besar dan lebar yang selesa ditunggang di atas permukaan jalan yang tidak rata, membolehkan anda mencapai kelajuan tinggi dengan keselesaan maksimum. Kapal penjelajah yang dibuat dengan baik boleh membawa berat sehingga 150 kg. Ekor melengkung menjadikan kapal penjelajah sesuai untuk aksi.

Kapal penjelajah diperbuat daripada kayu keras atau plastik. Plastik memberikan fleksibiliti yang baik pada papan, tetapi pada masa yang sama mestilah sangat tahan lama. Kapal penjelajah plastik mempunyai nama mereka sendiri - papan plastik. Selain prestasi pemanduan, papan plastik menyediakan pelbagai reka bentuk, kerana ia mudah dicat dalam pelbagai warna dan sesuai untuk lukisan. Papan elastik adalah lebih ringan dan sangat sesuai untuk kanak-kanak.

Berat dan saiz kapal penjelajah yang ringan, terutamanya yang plastik, menjadikannya paling mudah dibawa - diikat pada beg galas atau hanya dalam bekas.

Perbezaan dalam pelantikan

Saat yang menentukan apabila membuat keputusan antara skate dan long adalah untuk memutuskan gaya luncur yang anda suka.

Jika anda suka melakukan helah, melompat, berputar di atas tanjakan, maka pilihan anda ialah papan selaju.

Tetapi ia tidak sesuai untuk mengatasi jarak jauh, untuk berjalan kaki dan bermain ski menuruni bukit. Untuk semua kegembiraan ini, anda harus memilih papan panjang. Ia akan menjadi selesa untuk berguling di atas jalan asfalt, seperti peluncur di lautan. Ia akan memberikan luncuran lembut dan kemudahan bergerak, akan membolehkan anda mengatasi jarak yang jauh tanpa kesukaran. Walau bagaimanapun, ini bukan alat yang sesuai untuk melakukan helah. Walaupun pencinta papan panjang mencipta arah menarik yang berbeza dalam gaya ski.

Tetapi papan selaju dalam bentuk klasiknya dengan selekoh dua sisi dek paling sesuai untuk pelbagai helah, lompatan dan tunggangan di atas tanjakan!

Papan panjang dengan dek panjang lurus, kadangkala sedikit melengkung di bahagian ekor. Bentuk geladak bergantung pada tujuan - untuk turun dari gelongsor atau perjalanan di jalan yang rata.

Kapal penjelajah berbeza daripada papan selaju dengan kelengkungan sehala dek dan saiz yang lebih besar sedikit. Tujuan utama kapal penjelajah adalah untuk menunggang di jalan-jalan bandar, tetapi lompatan kecil juga boleh dilakukan di atasnya. Roda besar dan suspensi yang tidak terlalu kaku membolehkan anda mencapai kelajuan tinggi, memandu dengan mudah melepasi halangan dan mengatasi permukaan jalan yang tidak rata.

Apa yang perlu dipilih

Mengetahui keutamaan anda, umur dan berat badan akan membantu menentukan papan yang terbaik untuk anda.

Longboard bagus untuk pemuladan juga jika anda suka kelajuan tinggi dan turun dari gelongsor, jika anda berhasrat untuk menunggang di kawasan yang kasar, dan bukan di kawasan yang dilengkapi khas.

Untuk pemula, kapal penjelajah, sebagai subspesies papan panjang, juga boleh menjadi pilihan yang baik. Ia tidak seberat versi asal, dan sesuai untuk mereka yang suka berjalan di sekitar bandar. Bagi kanak-kanak, kapal penjelajah adalah mudah sebagai alat pengangkutan ke dan dari sekolah, yang menjimatkan masa, tidak mengambil banyak ruang, dan tidak memerlukan tempat letak kereta.

Papan luncur dengan kebolehan ringan dan lompatannya boleh menjadi langkah seterusnya dalam pembangunan kemahiran meluncur. Setelah menguasai lompatan mudah pada kapal penjelajah, apabila memilih papan seterusnya, anda boleh berhenti di atas papan selaju dan meningkatkan kemahiran anda, menggembirakan diri anda dengan kelajuan dan kelebihan lain papan selaju.

Oleh itu, jika anda lebih suka menunggang helah - atas alasan khas dan di tanjakan, pilih papan selaju; untuk bermain ski di cerun dan jarak jauh, serta ski berkelajuan tinggi, pilih papan panjang; Nah, jika anda ingin menggabungkan perjalanan selesa yang panjang dengan aksi mudah, maka anda harus memilih kapal penjelajah.

Anda boleh mengetahui tentang perbezaan antara papan panjang, papan selaju atau kapal penjelajah daripada video.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah