Papan salji

Semua Mengenai Saiz Papan Salji

Semua Mengenai Saiz Papan Salji
Kandungan
 1. Apakah kesan saiz?
 2. Gambaran keseluruhan saiz
 3. Bagaimana untuk memilih?

Papan salji ialah peralatan sukan yang direka untuk turun pantas dari cerun gunung yang dilitupi salji atau untuk melakukan figura kompleks dalam gaya bebas. Papan salji mempunyai pelbagai konfigurasi dan saiz, jadi papan mesti dipilih secara individu, dengan mengambil kira parameter orang yang dimaksudkan untuknya.

Apakah kesan saiz?

Kebolehgerakan papan bergantung terutamanya pada dimensinya. Panjang yang dipilih dengan betul akan membolehkan atlet mengawal radas dengan mudah, untuk menggerakkannya dengan cekap. Panjang juga mempengaruhi kelajuan penurunan. Papan salji yang terlalu panjang akan memerlukan perbelanjaan kekuatan dan tumpuan yang berlebihan hanya untuk kekal di atasnya, untuk mengarahkannya ke tempat yang diperlukan. Terlalu pendek tidak dapat menahan berat seseorang dalam gelongsor dan sentiasa tersangkut dalam salji, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada kejatuhan, dan mungkin kecederaan. Adalah paling tepat untuk menentukan panjang yang sesuai secara empirik, walaupun terdapat cadangan untuk memilih papan salji 15–20 cm lebih pendek daripada ketinggian pemilik.

Atlet yang berpengalaman sering mengisytiharkan bahawa lebih mudah bagi mereka untuk mengawal radas yang dipilih, dipandu oleh perasaan mereka sendiri. Sebagai contoh, menurut seorang pemain papan salji yang berpengalaman, yang ketinggiannya 180 cm dan berat 75 kg, dia terpaksa menggunakan papan salji sepanjang 160-165 cm, tetapi papan 154 cm itu ternyata paling selesa dan mudah dikendalikan untuknya.

Lebar papan salji juga mempengaruhi ketangkasan dan getarannya.

Gambaran keseluruhan saiz

Dimensi maksimum papan salji bergantung pada ketinggian dan berat atlet.

 • Panjang papan salji serba guna hendaklah 15 cm lebih pendek daripada ketinggian pemilik.
 • Papan tunggangan percuma - kurang daripada ketinggian penunggang sebanyak 10 sentimeter.
 • Peralatan gaya bebas dipilih kurang daripada ketinggian pemain papan salji sebanyak 8-10 cm.

Orang yang beratnya tidak memenuhi piawaian yang diterima umum perlu mengambil kira perkara ini.Dimensi peralatan sukan jenis ini untuk orang besar memerlukan penambahan 5 cm lagi pada panjang yang dipilih. Saiz papan untuk seseorang yang kurang berat untuk ketinggiannya hendaklah 5 cm kurang daripada nilai yang diperolehi.

Dimensi lebar adalah seperti berikut:

 • sehingga 25 cm - sempit;
 • 25–26 cm - standard dan sederhana;
 • dari 25 cm di pinggang - lebar.

Yang terakhir, iaitu, papan salji lebar, paling sesuai untuk penunggang dengan kaki melebihi saiz 44. Semua parameter di atas secara serius menjejaskan bukan sahaja keselesaan menunggang, tetapi juga keupayaan untuk melakukan helah tertentu di cerun, papan anjal, di pergunungan atau di taman.

Bagaimana untuk memilih?

Turun dari gunung di atas papan salji adalah aktiviti yang melampau dan berbahaya. Oleh itu, anda perlu mempunyai peralatan yang sesuai. Perlindungan diperlukan:

 • topi dan sarung tangan;
 • topi keledar atau balaclava;
 • seluar pendek dan perlindungan belakang;
 • alas lutut, alas siku, pelindung pergelangan tangan.

Pilihan papan dipengaruhi oleh berat dan ketinggian, tahap latihan, gaya menunggang. Peluru untuk setiap jenis mempunyai nuansa sendiri, perbezaan panjang dan lebar, ketegaran dan pengikat. Papan salji wanita direka dengan sengaja, dengan mengambil kira ciri anatomi. Model ini mempunyai pinggang yang sempit, profil langsing dan garisan yang lebih licin. Papan salji kanak-kanak lebih lembut daripada model wanita dan lelaki. Jadual saiz peralatan kanak-kanak akan membantu dalam memilih papan yang betul.

Pemilihan untuk orang dewasa mengikut berat dan ketinggian juga akan berjaya jika anda fokus pada meja. Ia akan membantu anda mengetahui panjang yang betul, dan kebolehgerakan papan dan keupayaan untuk mengawalnya bergantung pada ini.

Panjang

Jika atas sebab tertentu tiada akses kepada jadual, anda boleh mengira panjang papan itu sendiri. Anda perlu mengukur ketinggian anda sendiri, yang kemudian anda tolak 15 cm. Selanjutnya, dengan hasil yang diperoleh, penjelasan yang lebih terperinci dilakukan:

 • dengan binaan besar, sebagai contoh, lelaki, tambah 5 cm, seorang gadis yang rapuh perlu mengambil 5 cm;
 • seorang pemula harus mengambil 8-10 cm, manakala yang lebih berpengalaman boleh mengambil hanya 4-5 cm;
 • untuk bermain ski di lereng gunung, tambahkan sehingga 9 cm ke angka asas;
 • jika anda perlu menunggang di taman atau di cerun rendah, ambil 1-4 cm;
 • pada trek yang tidak disediakan tambah 3-5 cm;
 • untuk gaya bebas tolak 3-5 cm, untuk tunggangan bebas - tambah 5 cm.

Pada penghujung semua pengiraan dan manipulasi, peringkat terakhir pengesahan akan kekal. Anda perlu meletakkan papan secara menegak di hadapan anda: jika pinggir atasnya terletak di antara dagu dan tulang selangka, maka pengiraan adalah betul. Jika anda perlu berdiri di atas papan salji buat kali pertama dalam hidup anda, maka anda boleh menambah 10 cm lagi, mereka akan memberikan lebih kestabilan.

Lebar

Lebar pinggang standard untuk peralatan sukan ialah apabila but tergantung sedikit di atas tepi, tetapi tidak cukup untuk menyentuh permukaan cerun semasa tergelincir sisi. Perlu diingat bahawa saiz but dengan saiz yang sama mungkin berbeza sedikit daripada pengeluar yang berbeza, jadi but 44, 43, 42, 38 dan saiz lain mesti diukur sebelum membeli.

Gaya tunggangan amat bermakna kepada pemilihan peluru.

 • Semua gunung - papan salji sesuai untuk sebarang trek (serbuk, taman, trek yang disediakan). Pilihan yang bagus untuk pemula.
 • Gaya bebas - papan lebih pendek sedikit, berkembar atau semua gaya bebas gunung.
 • Tunggangan percuma - papan tegar, bentuk arah. Dimensi biasanya lebih besar daripada papan gaya bebas.
 • serbuk - papan salji untuk permukaan jenis ini mempunyai hidung yang lebar, ekor yang lebih sempit dan lebih banyak pesongan.
 • Papan belah - model pedalaman. Mereka mempunyai perbezaan yang ketara daripada yang lain dan terdiri daripada dua bahagian yang boleh ditanggalkan. Direka bentuk untuk menurun dan menaik, gunakan pengikatan khas dan memerlukan kemahiran ski yang baik.

Mengetahui semua ciri yang disenaraikan untuk setiap jenis papan salji akan membantu anda membuat pilihan papan salji yang tepat.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah