Papan salji

Mengasah tepi papan salji

Mengasah tepi papan salji
Kandungan
 1. Alat yang diperlukan
 2. Pemilihan sudut
 3. Bagaimana untuk mengasah dengan betul?
 4. Petua berguna

Tepi pada papan salji sama pentingnya dengan hujung pisau bedah atau pemotong kayu. Kehidupan seorang atlet kadangkala bergantung pada ketepatan dan ketepatan penajamannya. Tepi tajam yang tidak sekata akan membawa kepada fakta bahawa atlet itu hanya dibuang dari trek, walaupun pada hakikatnya dia jelas melakukan helah teknikal.

Alat yang diperlukan

Alat terbaik untuk mengasah tepi ialah pemotong canto. Ia mempunyai rel bersalut kasar yang selari dan sejajar dengan tepat. Mereka memastikan kesempurnaan alur keluli dari mana tepi itu sendiri dibuat. Pemotong canto adalah pengasah khas, tanpanya ia tidak akan dapat mengisar sepenuhnya tepi tajam tepi. Di pusat servis yang membaiki ski dan papan salji, perkhidmatan ini disediakan menggunakan pengisar elektrik mekanikal yang berfungsi seperti pemotong cantore.

Tetapi walaupun pemotong canto manual semestinya mempunyai pelarasan sudut penajaman. Ia juga mungkin untuk menggunakan fail, tetapi ini memerlukan sama ada memakan masa, atau kemahiran mengasah yang jelas dan maju, atau lebih baik, kedua-duanya, kerana kerja meratakan ketajaman tepi adalah sangat kerawang.

Pendekatan kasar seperti mengasah pisau dapur atau kapak tidak berfungsi di sini.

Pemilihan sudut

Pada papan salji yang baru dan baru dibeli, anda tidak perlu mengasah tepi. Kerja ini telah dilakukan oleh pengilang: tepi papan salji adalah pra-tuang dan dibakar mengikut teknologi yang membolehkan mereka tidak merosot untuk masa yang lama apabila melepasi ratusan kilometer keturunan. Tetapi jika turunnya setiap hari, maka selepas 1-2 bulan pinggir papan salji menjadi kusam dan bergerigi dari batu-batu kecil yang terdapat di bawah salji.

Terbang di sepanjang mereka pada kelajuan tinggi, tepi mendapat cetek membujur dan melintang, serta alur serong, menjejaskan dinamik dan kebolehkawalan.Untuk menentukan sudut mengasah tepi yang hendak dipilih, kami akan menamakan jenis pengasah tertentu.

 • Kilang. Tepi diuji di kilang dan dikisar ringan jika perlu. Model papan salji keluaran kilang sedia untuk digunakan.
 • sukan. Satu atau dua darjah dikeluarkan, yang membolehkan atlet berpusing dan melakukan helah lain.
 • Ke belakang. Sesuai untuk peminat parkour yang suka menaiki pagar di atas papan salji mini.
 • Istimewa. Tulang rusuk disesarkan, manakala sudut diasah, dan pangkalnya, pada gilirannya, tidak terjejas dalam apa jua cara. Sudut tajam yang diperoleh dengan cara ini akan memudahkan anda untuk terus berdiri selepas selekoh dalam proses penurunan selanjutnya.

Sudut dipilih terutamanya daripada dua julat nilai.

 • 85-87 darjah. Papan salji yang melampau menggunakannya. Slalom adalah elemen mereka, tetapi teknik itu mesti diusahakan dengan jelas supaya penunggang tidak terbang dari papan semasa selekoh dan selekoh tajam. Sudut 88 darjah akan memerlukan kurang pengalaman.
 • 89-90. Sesuai untuk pemula yang baru pertama kali memulakan papan salji semalam. Ia digunakan pada trek lembut dan rata, pada kelajuan menurun yang agak rendah. Kanak-kanak dan remaja bermula dengan papan salji yang tepinya diasah pada sudut ini.

Selepas mengasah tepi, bersihkan papan salji daripada sebarang kotoran. Satu lagi komponen yang sama penting ialah permukaan licin dan licin, selalu dilincirkan dengan sebatian khas.

Bagaimana untuk mengasah dengan betul?

Untuk menajamkan tepi pada papan salji anda, sediakan peralatan anda dengan betul.

 1. Lindungi papan dengan cara yang paling selamat. Anda memerlukan ragum atau mesin khas.
 2. Lap permukaan yang kotor dengan kain yang tidak berbulu. Dalam kes ini, sebarang pelarut digunakan yang menghilangkan kesan lapisan gris sebelumnya.
 3. Hilangkan calar dan calar pada permukaan gelongsor menggunakan gam cair panas atau lilin khas.
 4. Tunggu sehingga permukaan sejuk dan keluarkan tepi plastik yang menonjol dari tepi gelongsor. Ia sepatutnya rata dan licin: kekasaran dan lelasan yang sedikit memperlahankan papan salji, menghilangkan kemudahan kawalannya.
 5. Kisar bahagian tepi dengan fail.

Kini papan sedang disediakan untuk mengasah dan, sebenarnya, sedang diasah. Sila lakukan perkara berikut.

 1. Tutup tepi gelongsor dengan parafin: ini akan menghalang serpihan keluli daripada mendap di atasnya, yang akan memecahkan kelicinan peluru itu semula.
 2. Laraskan sudut yang anda mahu pada pemotong canto.
 3. Menggunakan penanda binaan, lukis garisan di tepi papan salji: ini akan membolehkan pemotong cant tidak pergi lebih jauh ke sisi daripada yang dimaksudkan.
 4. Mula mengisar. Jika garisan dibersihkan sepenuhnya, maka tepinya diasah kepada lebar yang dikehendaki. Menekan hendaklah tidak tajam, sekata, bermula dari hadapan dan berakhir di ekor. Gunakan berus plastik untuk membersihkan serpihan daripada mengasah tepi.
 5. Selain itu, selesaikan tepi dengan blok. Ini adalah penamat terakhir panduan utama papan salji.

Semak sama ada papan salji anda berfungsi dengan betul: pastikan anda tidak melebihi darjah yang dipotong oleh pemotong canto. Sesuai jika anda tinggal di pergunungan atau di atas bukit, dan terdapat peluang untuk menunggang di sepanjang trek biasa untuk memeriksa sejauh mana peluru itu dikendalikan dengan lebih baik.

Petua berguna

Peraturan, tanpa papan salji tidak boleh diasah secara profesional, adalah sama untuk semua atlet. Jika anda adalah salah seorang daripada mereka yang tidak perlu menghubungi tukang lain, suka melakukan segala-galanya di rumah dan dengan tangan anda sendiri, kemudian ikuti cadangan ini.

 • Tepi sisi diasah hanya apabila yang lebih rendah telah diproses dengan teliti.
 • Penajaman utama tidak dilakukan sebelum pengisaran awal, jika tidak, semua lelasan dan penyelewengan tidak akan dihapuskan sepenuhnya.
 • Anda tidak boleh mengasah tepi sebaliknya (dari hujung belakang ke hadapan), jika tidak, potongan akan menjadi lebih tumpul, dan papan salji pada penurunan akan berhenti memecut ke kelajuan yang diingini.
 • Pemotong canto tidak boleh ditetapkan selain daripada dengan tepi bilah ke arah serong.
 • Tepinya bukan sahaja harus diasah dengan sempurna. Ia dibumikan dalam satah melintang, di mana sudut ditetapkan, dan juga dalam satah membujur. Penyimpangan melintang penuh dengan drift, terbang keluar dari trek, menyelam ke dalam salji, itulah sebabnya atlet tidak akan turun dengan hanya sedikit ketakutan.

Jika anda tidak pasti bahawa anda akan mengasah tepi dengan betul dan ideal, maka lebih baik untuk tidak mengambil kerja ini, tetapi mempercayakannya kepada pakar.

Untuk mengasah tepi, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah