Dandanan anjing

Bagaimana untuk mengangkut anjing di dalam kereta?

Bagaimana untuk mengangkut anjing di dalam kereta?
Kandungan
 1. Peraturan pengangkutan
 2. Keperluan EU
 3. Langkah dan peraturan keselamatan tidak rasmi
 4. Cadangan doktor haiwan
 5. Apa yang hendak diangkut?
 6. Membawa kriteria pemilihan

Kehadiran haiwan peliharaan mengenakan kewajipan tertentu kepada pemiliknya yang memerlukan pelaksanaan yang teliti. Dan pengangkutan haiwan di dalam kereta juga mesti dilakukan mengikut peraturan tertentu. Hanya selepas memastikan anjing itu selamat semasa perjalanan atau perjalanan, anda boleh meletakkan penumpang berkaki empat di dalam kabin.

Apakah peraturan yang harus dipatuhi oleh pemilik? Bagaimana untuk memilih buaian dan sangkar, penutup dan pembawa kereta yang boleh anda gunakan untuk mengangkut anjing di dalam kereta anda? Untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan ini, ia patut menyegarkan pengetahuan anda tentang peraturan lalu lintas dan mengambil kira ciri-ciri tingkah laku haiwan peliharaan di dalam kereta.

Peraturan pengangkutan

Jika anda pergi dalam perjalanan yang jauh, haiwan itu harus diatur dengan selesa yang mungkin. Alat vestibular anjing juga tidak begitu sesuai untuk perjalanan di dalam kereta - anjing itu boleh mabuk laut. selain itu, adalah berbaloi untuk mengambil langkah-langkah untuk perlindungan peribadi haiwan kesayangan - kencangkan pada tali atau letakkan di dalam kandang burung, sangkar, pembawa, mengehadkan mobiliti. Ini adalah perlu supaya anjing itu tidak berada dalam bahaya sekiranya berlaku perlanggaran atau brek kecemasan.

Secara teknikal, proses mengangkut anjing dalam kereta dan trak adalah setara dengan transit barangan isi rumah. Permit khas tidak diperlukan di sini, dan anda juga tidak perlu membawa dokumen bersama anda. Mereka hanya akan diperlukan dalam perjalanan jauh, apabila menyeberangi sempadan. Prosedur khas telah ditetapkan hanya untuk anjing pemburu - mereka diangkut dengan pasport khas dan dokumen veterinar yang mengesahkan ketersediaan vaksinasi.

Keperluan ini hanya terpakai kepada wilayah yang berkaitan dengan tempat perlindungan hidupan liar dan ladang memburu.

Mengikut keperluan polis trafik, apabila mengangkut anjing di dalam kereta, pemiliknya mesti mematuhi peraturan berikut.

 • Penempatan haiwan mesti mengecualikan gangguan dengan pemandu semasa memandu. Lokasinya di tangan seseorang yang memandu, pergerakan bebas di kawasan pedal dan kawalan lain dikecualikan.
 • Anjing itu tidak boleh dibenarkan menghalang pandangan. Malah anjing kecil boleh menjadi penghalang besar dalam kecemasan.
 • Betulkan haiwan itu dengan selamat semasa pengangkutan. Untuk keselamatan anjing, mengekalkan keadaan kebersihan yang optimum di dalam kabin, peraturan ini harus dipatuhi dengan ketat.
 • Dalam kes pengangkutan antara wilayah haiwan, tidak lewat daripada 5 hari sebelum tarikh perjalanan, anda mesti mendapatkan sijil daripada doktor haiwan dalam borang F1, mengesahkan ketiadaan kuarantin untuk penyakit berjangkit berbahaya dari tempat berlepas.

Keperluan EU

Melancong ke luar negara dengan haiwan peliharaan juga perlu dilakukan mengikut peraturan. Bagi negara-negara EU, mereka adalah seperti berikut.

 • Kepingan mandatori untuk perjalanan ke hampir semua negara EU. Nota tentang dia mesti ada dalam pasport veterinar.
 • Vaksinasi terhadap rabies - tidak lebih awal daripada sebulan dan tidak lewat daripada setahun dari tarikh vaksinasi terakhir. Selain itu, selepas 30 hari, ujian darah dilakukan untuk mengesahkan pembentukan antibodi. Ia mesti berlaku 3 bulan sebelum meninggalkan negara.
 • Apabila mengeksport anjing baka nadir, pemilik anjing mesti mempunyai kebenaran daripada RKF.

Dilarang mengangkut haiwan baka pertempuran, anak anjing yang baru lahir, jalang hamil ke sempadan negara-negara EU.

Dalam kes membawa anjing keluar untuk rawatan, adalah wajar berunding dengan doktor haiwan terlebih dahulu mengenai keperluan dokumentasi.

Langkah dan peraturan keselamatan tidak rasmi

Sebagai tambahan kepada peraturan rasmi, terdapat juga perintah tidak diucapkan yang cuba dipatuhi oleh pemilik haiwan yang bertanggungjawab. Langkah keselamatan untuk memastikan keselesaan anjing semasa pengangkutan.

 • Sekatan membuka tingkap dalam keadaan panas... Jika kereta tidak dilengkapi penghawa dingin, pintu hanya boleh dibuka sedikit supaya kepala haiwan itu tidak masuk ke dalamnya. Jika tidak, haiwan kesayangan itu mungkin diserang selsema, cedera akibat batu atau serpihan yang jatuh, mendapat otitis media, konjunktivitis.
 • Mengekalkan suhu optimum dalam kabin. Badan anjing, sudah tidak terlalu disesuaikan untuk autotravel, dalam keadaan panas boleh menunjukkan reaksi negatif. Jantung berdebar-debar, tekanan darah meningkat, dehidrasi, sesak nafas dan pengsan - ini hanyalah sebahagian kecil daripada apa yang mengancam haiwan yang terperangkap dalam kepanasan dalam ruang terkurung. Suhu yang terlalu rendah di dalam kabin juga berbahaya, kerana ia boleh menyebabkan gangguan dalam fungsi sistem imun.
 • Penempatan anjing yang betul. Tempat duduk hadapan tidak sesuai untuk mengangkut haiwan dan menimbulkan bahaya yang paling besar. Dilengkapi dengan aksesori khas, barisan tempat duduk belakang adalah penyelesaian yang optimum. Adalah penting untuk mengikat anjing dengan tali pinggang keledar melalui penyesuai atau meletakkannya dalam pembawa tetap.
 • Kawalan penuh... Adalah sangat penting untuk tidak meninggalkan anjing anda sendirian. Apabila meninggalkan kereta, walaupun untuk masa yang singkat, ia berbaloi untuk membawanya bersama anda.

Dengan mematuhi peraturan ini, anda boleh memberikan anjing anda keselesaan dan keselamatan semasa melakukan perjalanan jarak dekat dan jauh.

Cadangan doktor haiwan

Doktor haiwan juga mengesyorkan mematuhi keperluan tertentu. Oleh itu, sebelum sebarang perjalanan, anjing itu mesti mengosongkan pundi kencing dan usus, dan kain lap penyerap dan lampin mesti ada di dalam kereta. Ia bernilai berunding terlebih dahulu tentang ubat anti mabuk dan berikan ubat yang ditetapkan oleh doktor haiwan kepada haiwan peliharaan terlebih dahulu. Dalam cuaca panas, lebih baik tidak memuncungkan anjing itu.

Pada musim sejuk, disyorkan untuk mengudarakan kabin dari semasa ke semasa, terutamanya jika anjing yang diangkut cukup besar.

Apa yang hendak diangkut?

Apabila menyelesaikan isu mewujudkan keadaan optimum untuk anjing di dalam kereta, seseorang mesti dibimbing bukan sahaja oleh peraturan polis trafik, terutamanya kerana mereka tidak memberikan keperluan yang tepat untuk membetulkan haiwan itu. Pemilik mempunyai hak untuk memutuskan sendiri jenis pengangkutan jalan: memberi kebebasan haiwan bergerak atau mengehadkannya untuk keselamatan pemandu dan penumpang.

sel

Penyelesaian paling mudah ialah sangkar yang kukuh dan boleh dipercayai yang sesuai dengan saiz haiwan. Ia agak mudah untuk mengikatnya di dalam petak penumpang dengan tali pinggang keledar dan meletakkannya di belakang tempat duduk. Tetapi ada satu perkara penting: tidak kira berapa banyak anda ingin memberi ruang kepada haiwan kesayangan anda, anda perlu ingat tentang langkah keselamatan. Dalam sangkar yang besar atau besar, jika berlaku bahaya, anjing itu akan memukul dinding, dan mungkin cedera. Apabila memilih sel adalah berbaloi untuk menyediakan tempat untuk penyuap dengan sisi tinggi, cawan sippy. Haiwan kecil boleh ditawarkan dulang atau hanya menutup bahagian bawah dengan lampin. Anjing besar harus disediakan dengan tempat tidur, langkah-langkah harus diambil untuk memperbaiki keseluruhan struktur dengan tali pinggang atau jenis pengikat lain.

Penggunaan sangkar sangat memudahkan kerja pemandu: dia tidak perlu takut bahawa tindakan anjing di jalan raya akan membawa kepada situasi berisiko. Malah haiwan yang tidak berbeza dalam tingkah laku teladan dilindungi daripada kecederaan apabila diangkut dalam format ini. Di samping itu, jika anjing itu diangkut buat kali pertama atau secara amnya tidak terlalu terlatih, adalah wajar memilih pilihan khusus tinju terpencil ini semata-mata untuk mengelakkan melarikan diri dan kehilangan haiwan peliharaan.

Membawa

Jika sangkar terbuka di semua sisi, jaring hanya berada di hadapan pembawa. Ini memberikan haiwan itu rasa lebih selamat. Format ini sesuai untuk pemilik anjing kecil yang tidak mahu berpisah dengan haiwan peliharaan mereka dalam perjalanan dan perjalanan. Ini boleh menjadi beg kain lembut atau bekas yang keras dan agak kukuh. Bagaimanapun adalah mustahak untuk menyediakan kehadiran pengudaraan yang baik di dalam, menjaga pembaikan di dalam kereta.

Kotak padat tidak sesuai untuk mengangkut anjing dalam cuaca panas, terutamanya dalam jarak yang jauh. Sesak, sentuhan dengan cahaya matahari langsung meningkatkan kemungkinan terlalu panas. Tetapi dengan pembawa, anda boleh pergi ke doktor haiwan atau pendandan rambut anjing, pergi ke dacha atau berkelah, tanpa mengambil risiko bahawa haiwan peliharaan akan melarikan diri atau membuat kekecohan di dalam kereta.

Semasa pengangkutan, lebih baik untuk membetulkan kotak dengan tali di tempat duduk belakang.

Pembahagian

Jika sangkar dan pembawa nampaknya menjadi sekatan yang serius untuk haiwan peliharaan yang mementingkan kebebasan, anda boleh menggunakan partition untuk mengasingkannya daripada petak penumpang dengan pemandu dan penumpang lain. Ia boleh digunakan untuk memisahkan tempat duduk belakang, menghalang anjing daripada masuk ke barisan hadapan tempat duduk. Pembahagian itu sendiri mungkin kekisi, tidak menyekat pandangan haiwan. Apabila mengangkut dua anjing besar, ia patut memilih sisipan menegak untuk melindungi haiwan daripada kecederaan. Ia dipadankan dengan saiz petak bagasi (dalam gerabak stesen) atau mengambil kira parameter petak penumpang.

Jika anda tidak mahu memasang grid pegun, anda boleh menggunakan mesh nilon jenis boleh tanggal. Ia dipasang di siling dan di sisi kabin, memberikan peluang untuk mengasingkan haiwan peliharaan tanpa menyekat kebebasannya dengan teruk. Dalam kes ini, lebih baik untuk melindungi tempat duduk dari atas dengan tikar.

Penutup batang, buaian atau penutup tempat duduk

Selimut atau selimut cetek bukanlah pilihan terbaik untuk mengangkut anjing. Bagi mereka yang sering melakukan perjalanan dengan anjing di dalam kereta, anda memerlukan lebih daripada sekadar peralatan tempat tidur. Terdapat keperluan khas untuk bahan:

 • strukturnya harus tahan kelembapan, mudah dibersihkan;
 • adalah lebih baik untuk memilih permukaan bebas serat;
 • rintangan haus, sentuhan dengan gigi dan kuku adalah keutamaan;
 • pengikat yang boleh dipercayai diperlukan.

Jubah klasik dengan pengikat adalah penyelesaian yang baik jika anjing itu mengembara di dalam petak bagasi. Dalam kombinasi dengan partition kekisi, ruang yang selesa dan selamat untuk anjing besar boleh diperolehi. Untuk salun, jubah dihasilkan yang menduduki keseluruhan tempat duduk belakang dan turun ke lantai - di sini anda boleh meletakkan dulang.

Perlindungan pada tiga sisi akan membantu anjing berasa selamat dan melindungi pemandu daripada perhatian mengganggu rakan berkaki empat. Panel pintu juga boleh dilindungi dengan penggalak - pad boleh tanggal akan melembutkan kemungkinan kejutan dan melindungi pemegang daripada gigi anak anjing yang aktif.

Pilihan lain ialah buaian penuh yang menghalang haiwan itu daripada masuk ke tempat duduk hadapan. Sifat penyerap kejutannya cukup untuk melindungi anjing daripada memukul belakang tempat duduk semasa brek keras. Bagi anjing yang suka mengunyah objek di sekeliling, anda boleh membeli buaian automatik di dalam kereta, ditutup pada 4 sisi. Bahagian yang tinggi mencipta sejenis arena yang melindungi haiwan peliharaan daripada sebarang masalah. Anjing besar dikeluarkan dari peranti sedemikian menggunakan dinding boleh tanggal.

Jika kita membandingkan penutup, jubah dan buaian antara satu sama lain, pilihan ketiga jelas akan mendapat manfaat dari sudut pandangan keselamatan haiwan dan tahap perlindungan kabin. Di samping itu, saiz lekapan boleh sama sekali - dari padat hingga menduduki keseluruhan tempat duduk belakang. Dan jika anda ingin pergi dalam perjalanan jauh dengan haiwan peliharaan gelisah bersaiz sederhana, anda boleh membeli terowong.

"Sarang" sedemikian terletak di tempat duduk belakang, dipasang dengan selamat dengan tali pinggang, apabila dilipat mengambil ruang minimum, membolehkan anda memasang peminum, penyuap dan dulang di dalamnya.

Abah-abah kereta

Malah haiwan peliharaan yang berkelakuan sempurna di dalam kereta memerlukan perlindungan daripada kemungkinan bahaya jalan raya. Sudah tentu, mustahil untuk mengikat haiwan dengan tali pinggang untuk seseorang. Tetapi terdapat abah-abah dengan tali pinggang lebar yang mudah dan selamat membetulkan dada, leher, rusuk haiwan. Struktur mesti ada tali pinggang keledar untuk dipasang pada soket standard tempat duduk kereta. Dalam kes ini, haiwan peliharaan akan dilindungi sepenuhnya daripada kemalangan jalan raya, dan pemandu akan dapat memandu kenderaan dengan selamat.

Membawa kriteria pemilihan

Jika kita tidak bercakap tentang perjalanan jarak jauh, membawa akan menjadi penyelesaian terbaik untuk perjalanan jangka pendek (tidak lebih daripada 1-2 jam) anjing di dalam kereta. Dalam kotak terlindung, anda boleh mencipta semua syarat untuk anak anjing dan haiwan dewasa. Ia mudah untuk mengekalkan tahap kebersihan yang tinggi, boleh dicuci, ditambah dengan peminum yang selamat atau mainan kegemaran. Lampin penyerap yang diletakkan di dalam kotak akan menyelamatkan anda daripada cecair berlebihan di dalam kabin.

Segala-galanya yang tidak boleh diperbaiki dengan selamat dan pengudaraan yang baik pastinya tidak sesuai untuk perjalanan kereta.... Ini adalah beg galas di mana anjing mempunyai had pergerakan dan boleh dengan mudah terkena strok haba, serta beg ringan dan lembut. Mana-mana peranti yang memerlukan hubungan dengan pemilik juga dikecualikan. Adalah lebih baik untuk meninggalkan anduh dan peranti lain di rumah: anjing itu tidak boleh mengganggu pemandu.

Pembawa lembut untuk anjing juga bukan idea yang baik. Ia hanya sesuai jika haiwan itu mempunyai orang yang menemani memegang "rumah" di tangannya atau di sebelahnya di tempat duduk. Penyelesaian optimum untuk perjalanan yang kerap adalah hanya bekas tegar dengan dinding depan kekisi: kotak, sangkar atau "beg pakaian" pada roda. Apabila memilihnya, anda harus memberi perhatian kepada perkara berikut.

 • Saiz. Anjing itu harus berdiri dengan tenang di dalam kotak, berpusing di dalamnya. Lebar kotak hendaklah sepadan dengan panjang badan haiwan dari hujung hidung hingga ekor.
 • bahan. Lebih baik memberi keutamaan kepada plastik hypoallergenic berkualiti tinggi dengan bilangan lubang yang mencukupi untuk pengudaraan.Jika anak anjing kecil sedang diangkut, keutamaan adalah keselamatan dan sifat bahan yang boleh dibasuh. Menjaga serbuk bersih adalah lebih sukar.
 • Bawah. Ia harus keras, rata dan stabil. Anda boleh membeli tikar khas tidak licin di dalam, mudah dibersihkan dan boleh dibasuh.
 • Ketersediaan tali pinggang dan pengikat khas kerana kereta itu akan menjadi tambahan yang besar. Jika tidak, anda harus membeli aksesori ini secara berasingan.
 • Membawa - subjek kegunaan individu. Tidak perlu mengangkut haiwan yang berbeza atau beberapa anjing dalam kotak yang sama.

Pembawa yang dipilih dengan betul adalah jaminan keselesaan dan keselamatan anjing semasa perjalanan. Anda tidak seharusnya mempertaruhkan nyawa dan kesihatan haiwan kesayangan anda.

Adalah lebih baik untuk menjaga keselamatannya di dalam kereta, dengan mengambil kira semua peraturan yang ditetapkan, dan membuat perjalanan bersama menyenangkan untuk semua "anggota krew".

Untuk maklumat tentang cara mengangkut anjing di dalam kereta, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah