Temuduga

Tugas logik semasa temu duga: jenis, contoh dan penyelesaian

Tugas logik semasa temu duga: jenis, contoh dan penyelesaian
Kandungan
  1. Mengapakah tugasan diperlukan?
  2. Pandangan
  3. Contoh daripada
  4. Cadangan penyediaan

Majikan moden membuat permintaan yang agak tinggi terhadap pencari kerja: profesional, pendidikan, luaran, dll. Itulah sebabnya proses pemilihan pekerja menjadi lebih rumit - majikan hanya mahu melihat wakil terbaik dalam pasukan mereka.

Oleh kerana keperluan yang meningkat, agak kerap semasa temu duga, sebagai tambahan kepada menjawab soalan standard, serta menyediakan resume yang ditulis dengan baik, pemohon mesti menyelesaikan satu atau beberapa tugas logik.

Mengapa anda perlu menyelesaikan masalah logik semasa memohon pekerjaan? Apakah jenis tugas serupa yang ada? Bagaimanakah saya bersedia untuk temu duga? Anda akan mendapat jawapan kepada ini dan beberapa soalan lain dalam bahan kami.

Mengapakah tugasan diperlukan?

Tugas logik semasa temu duga - ia adalah satu cara untuk menilai tahap intelek pemohon. Pada masa ini, walaupun tanpa mengira pendidikan yang diterima oleh pakar, serta pengalaman kerja, ramai pegawai kakitangan terus meragui kecekapan pakar, oleh itu mereka mengatur pelbagai pemeriksaan tambahan untuk mereka. Selalunya ia berlaku dalam bentuk masalah yang sangat logik itu.

Malah, masalah logik yang dicadangkan untuk diselesaikan pada temuduga kemasukan jarang memerlukan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan yang cemerlang. Tugas mereka adalah untuk menilai kecerdasan dan kreativiti seseorang yang cepat, serta memerhatikannya dalam keadaan tertekan dan cuba memahami strategi tingkah laku yang paling ciri untuk calon.

Selalunya, matlamat utama teka-teki logik adalah untuk menilai toleransi tekanan calon. Oleh itu, cuba pastikan diri anda setenang dan yakin mungkin, jangan gementar.

Pandangan

Oleh kerana tugas logik di kalangan majikan semakin popular dan ia semakin digunakan dalam temu duga, pakar telah membangunkan klasifikasi mereka. Hari ini, prinsip pemisahan agak pelbagai.

Jadi, terdapat tugas yang agak mudah untuk pengetahuan am, yang direka untuk menilai tahap kecerdasan anda, serta untuk mengetahui cara seseorang tertentu akan bertindak dalam persekitaran yang tidak dikenali.

Dalam kes yang sama, jika anda memohon jawatan berprestij dan jawatan tinggi, maka anda perlu bersedia untuk menyelesaikan latihan logik yang lebih sukar.

Klasifikasi profesional masalah logik adalah meluas. Contohnya, contoh matematik biasa digunakan untuk pentadbir sistem, masalah analisis digunakan untuk penganalisis, dan contoh pengaturcaraan digunakan untuk pengaturcara. Jadi, sebelum pergi ke temu duga anda, adalah penting untuk menetapkan diri anda secara profesional, ingat konsep khusus yang telah anda pelajari dan bersedia untuk kemungkinan soalan rumit.

selain itu, ramai majikan lebih suka menguji kualiti peribadi, ciri dan tingkah laku pencari kerja. Dalam hal ini, baru-baru ini, apa yang dipanggil dilema etika telah meluas, yang boleh timbul bukan sahaja dalam proses bekerja di perusahaan tertentu dalam kedudukan tertentu, tetapi juga dalam kehidupan sebenar, yang tidak dikaitkan dengan aktiviti kerja tertentu.

Masalah logik yang anda akan hadapi dalam temu duga kerja tidak selalunya mempunyai jawapan muktamad yang pasti (walaupun terdapat contoh sedemikian juga). Dalam banyak kes tugas majikan adalah untuk mengesan konsistensi pemikiran anda.

Oleh itu, walaupun anda belum dapat menyelesaikan keseluruhan masalah, jangan putus asa, semuanya belum hilang.

Contoh daripada

Semasa temu duga, anda mungkin ditawarkan ujian aneka pilihan, masalah peratusan, contoh untuk algoritma, kerja hipotesis atau situasi kehidupan, dsb. Pertimbangkan beberapa contoh popular.

Selalunya semasa temu bual mereka bertanya masalah tentang tali dan khatulistiwa. Intipatinya terletak pada fakta bahawa planet kita ditarik sepanjang khatulistiwa dengan tali. Pada masa yang sama, orang yang memegang tali secara beransur-ansur meningkatkan panjangnya sehingga 10 meter. Persoalan segera ialah sama ada makhluk hidup akan dapat merangkak ke dalam jurang yang telah terbentuk antara Bumi dan tali.

Jika kita bercakap tentang tugas yang memerlukan pengetahuan matematik, maka contoh dengan baldi patut disebut. Syaratnya adalah seperti berikut: terdapat 2 baldi, satu daripadanya lima liter dan satu lagi tiga liter. Tugas anda ialah menyukat 4 liter air menggunakan baldi ini (dalam contoh, cecair lain mungkin ditawarkan juga).

Satu lagi teka-teki popular ialah masalah 8 syiling. Pemohon diminta untuk membayangkan bahawa dia mempunyai 8 syiling, tetapi 1 daripadanya adalah palsu, beratnya juga kurang daripada 7 yang lain. Dalam kes ini, tugasnya adalah untuk menentukan dalam 2 timbangan yang mana satu.

Contoh yang diberikan adalah klasik. Mereka agak biasa dan terkenal, itulah sebabnya penggunaannya dalam temu bual telah merosot. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, tugas yang lebih baru dan lebih baik adalah agak serupa dalam strukturnya.

Oleh itu, jika anda mengatasi penyelesaian contoh yang diberikan oleh kami, maka pastikan anda menjawab soalan yang akan ditanya kepada anda dalam temu duga.

Cadangan penyediaan

Untuk berjaya menangani tugas logik yang akan dibentangkan kepada anda semasa temu duga, adalah penting untuk mendekati proses penyediaan temu duga dengan perhatian dan ketelitian yang khusus.

Jadi, pertama sekali, adalah disyorkan untuk menyelesaikan masalah logik tipikal yang berkaitan dengan bidang profesional di mana anda bercadang untuk bekerja.Walaupun setiap tugas adalah unik dengan sendirinya, terdapat prinsip umum untuk membina contoh logik. Jika anda menganalisis prinsip struktur sedemikian dengan teliti, maka menyelesaikan banyak contoh dalam logik akan menjadi lebih mudah.

Jika boleh, bercakap dengan pekerja syarikat atau orang yang bekerja dalam industri yang sama. Pasti mereka akan dapat memberitahu anda lebih lanjut tentang proses penyelesaian masalah logik dalam temu duga. Maksudnya ialah temu duga kerja memberi tekanan dalam diri mereka sendiri, dan menyelesaikan masalah yang sukar hanya menambah kesukaran. Dalam pengertian ini, adalah penting untuk menjaga bukan sahaja kesediaan intelek anda, tetapi juga mood psikologi yang yakin.

Dalam proses menyelesaikan masalah secara langsung, adalah penting untuk menjelaskan butirannya, dan juga jangan takut untuk menyatakan andaian anda dengan kuat. Oleh itu, majikan akan dapat menilai anda dengan cara yang paling komprehensif.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah