Temuduga

Sebab mencari kerja baharu: apa yang perlu ditulis dalam resume dan permohonan anda?

Sebab mencari kerja baharu: apa yang perlu ditulis dalam resume dan permohonan anda?
Kandungan
 1. Untuk apa resume?
 2. Alasan popular
 3. Peraturan pembentangan
 4. Sebab neutral
 5. Apa yang anda tidak patut tulis?

Apabila memohon kerja lain, separuh daripada kejayaan bergantung pada resume yang ditulis dengan baik.

Pembentangan resume ringkas mengandungi butiran tamat pengajian universiti atau kolej dan pengalaman kerja. Ini termasuk maklumat peribadi, dan juga menunjukkan jawatan yang dipohon oleh calon.

Kadang-kadang resume ditambah dengan alasan untuk meninggalkan tempat sebelumnya, tetapi tidak perlu menulis tentang ini. Sekiranya item sedemikian dimasukkan dalam resume, lebih baik menyalin sebab meninggalkan buku kerja.

Untuk apa resume?

Resume ialah pembentangan ringkas oleh pakar. Tanpa dokumen ini, majikan tidak akan tahu siapa yang dia ambil. Lebih baik resume dan lebih terperinci data, lebih banyak peluang untuk mendapatkan pekerjaan yang baik.

Resume juga merupakan iklan untuk pakar; ia mestilah kad perniagaannya. Soal selidik sedemikian merangkumi bukan sahaja maklumat tentang kekananan dan pengalaman kerja, tetapi juga maklumat peribadi. Faktor aspirasi, hobi dan kualiti peribadi pemohon memainkan peranan penting: dari merekalah majikan akan dapat memahami sama ada pekerja akan sesuai dengan pasukan.

Sudah di peringkat temuduga, majikan berkemungkinan akan bertanyakan soalan tentang sebab pemecatan dari tempat sebelumnya. Oleh itu, adalah lebih baik untuk bercakap secara ringkas tentang perkara ini dalam resume anda.

Alasan popular

Senarai soalan yang biasanya ditanya oleh perekrut diketahui. Cukup untuk membayangkan diri anda sebagai majikan dan tanya diri anda soalan: apakah maklumat tentang pemohon yang mungkin menarik minat anda. Sudah tentu, soalan akan dibangkitkan tentang sebab mengapa anda meninggalkan jawatan anda sebelum ini.Soalan ini selalunya ditanya sejurus selepas pemohon menceritakan tentang dirinya dan pengalaman kerjanya.

Untuk mengelakkan pertanyaan sedemikian, lebih baik untuk segera memasukkan data resume mengenai pemecatan, yang biasanya ditulis dalam buku kerja. Anda juga perlu memikirkan bagaimana anda akan bertindak balas sekiranya isu pemecatan kerja anda sebelum ini disebut dalam temuduga.

Katakan pemecatan itu ditandatangani sesuka hati. Ini adalah perkataan yang sangat kabur. Kemungkinan besar, majikan masa depan tidak akan mengetahui maklumat terperinci dengan membaca baris "dengan kehendaknya sendiri" dalam resume. Oleh itu, anda boleh menunjukkan beberapa butiran tambahan yang akan menjelaskan sebab untuk meninggalkan kerja sebelumnya.

 1. Pekerja itu tidak menerima pulangan daripada syarikat yang dia harapkan di tempat sebelumnya. Walau bagaimanapun, tiada aduan mengenai bos dan tentang kerja itu sendiri.
 2. Oleh kerana skop tanggungjawab yang terhad, pekerja tidak membesar sebagai pakar, tidak dapat meningkatkan kemahiran profesional dan mempelajari sesuatu yang baru.
 3. Salah faham atau kurang perhatian pihak pengurusan terhadap cadangan rasional pekerja untuk memperbaiki proses kerja.

Sekiranya kesalahan tatatertib ditunjukkan dalam buku kerja sebagai sebab pemecatan, maka lebih baik untuk meninggalkan kata-kata yang sedikit kabur dalam resume. Anda tidak seharusnya merujuk kepada artikel Kod Buruh. Semasa temuduga itu sendiri, anda boleh menerangkan secara peribadi kepada perekrut sebab pemecatan dan memberikan butirannya.

Sekiranya alasan untuk meninggalkan jawatan sebelumnya ditunjukkan dalam resume, adalah penting untuk diingat bahawa majikan sentiasa boleh menghubungi tempat kerja sebelum ini yang berpotensi.

Oleh itu, anda tidak seharusnya memperindah realiti dan cuba mencerminkannya dalam resume anda. Anda boleh mengecualikan situasi yang rumit jika anda memberitahu dengan betul tentang sebab untuk pergi.

Peraturan pembentangan

Resume harus direka bentuk supaya perekrut berminat dengan anda dengan segera. Bukan sahaja maklumat asas adalah penting, tetapi juga persembahannya. Untuk membolehkan resume mencerminkan profesionalisme pekerja, ia mesti disusun mengikut peraturan berikut.

 1. Laconism. Maklumat hendaklah disampaikan dalam bentuk yang ringkas dan boleh diakses. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, lebih ringkas dan bermaklumat data dibentangkan, lebih baik ia dilihat. Sesetengah mata boleh ditinggalkan jika ia tidak memberi gambaran tentang anda sebagai pakar yang berkelayakan tinggi.
 2. Ia adalah perlu untuk memberikan hanya maklumat yang benar. Di tempat kerja, hampir semua data tentang seseorang boleh didapati di rangkaian sosial. Sebagai pilihan terakhir, perekrut boleh membuat pertanyaan dan memahami bagaimana maklumat daripada resume berkaitan dengan keadaan sebenar. Oleh itu, adalah perlu untuk menulis hanya kebenaran tentang diri anda. Dalam lajur "kualiti peribadi" anda perlu menunjukkan sisi terkuat watak anda.
 3. Celik huruf. Walaupun resume dibentuk dengan baik dan menggambarkan anda sebagai seorang profesional yang hebat, kesilapan tatabahasa yang sedikit boleh merosakkan keseluruhan pengalaman. Adalah penting untuk membaca semula teks, membetulkan sedikit kekurangan, kerana resume akan "bercakap" untuk anda apabila majikan membacanya.
 4. Kekhususan. Keupayaan untuk menyampaikan mesej anda secara ringkas amat dihargai di kalangan majikan. Jika resume ditulis dengan jelas, majikan akan faham bahawa anda boleh menyampaikan fikiran anda secara konkrit dan jelas.

Sebab neutral

Kadangkala pencirian dari tempat kerja sebelumnya hanya perlu untuk mendapatkan pekerjaan baharu. sebab itu, walaupun apabila berhenti kerja, adalah penting untuk mengekalkan hubungan baik dengan bekas rakan sekerja dan majikan. Dalam kes ini, bekas pengurusan boleh memberikan surat dengan penilaian positif terhadap kerja anda. Surat terima kasih menjadikannya lebih mudah untuk mencari pekerjaan yang baik.

Sekiranya terdapat beberapa sebab untuk pemecatan dari tempat sebelumnya, hanya sebahagian daripadanya boleh ditunjukkan. Adalah dinasihatkan untuk memilih motif neutral.

Sebab neutral yang paling biasa untuk pemecatan ialah:

 • keinginan untuk mencuba tangan anda pada aktiviti lain;
 • terdapat keinginan untuk membesarkan tangga kerjaya, tetapi di tempat sebelumnya tidak ada peluang sedemikian;
 • saiz gaji tidak sesuai (anda boleh menambah jawapan anda dengan mengatakan bahawa wang diperlukan untuk membeli sebuah apartmen atau tambahan kepada keluarga dijangka);
 • syarikat itu menjalani penyusunan semula, ketua ditukar, bidang aktiviti berubah;
 • anda telah berpindah ke tempat lain dan sukar untuk mendapatkan pekerjaan lama anda;
 • syarikat telah berpindah ke kawasan lain dan sukar untuk ke sana.

Walaupun buku kerja tidak mengandungi butiran sebab keluar, anda sentiasa boleh mencari penjelasan neutral.

Sekiranya pemecatan itu diformalkan di bawah artikel yang berkaitan, maka pada temu bual anda perlu memberitahu secara terperinci mengapa ini berlaku. Tamatkan cerita dengan meyakinkan perekrut bahawa ini tidak akan berlaku lagi.

Apa yang anda tidak patut tulis?

Pekerja yang ideal di mata majikan adalah tidak bercanggah, senang diajak berbincang dan seimbang. Ini adalah jenis orang yang pemimpin mahu lihat dalam pasukannya. Untuk mencipta imej yang betul tentang diri anda sebagai pekerja yang ideal, jangan nyatakan perkara berikut pada resume anda.

 1. Pelbagai konflik dalam kerja lepas. Anda tidak sepatutnya menulis tentang iri hati rakan sekerja, tentang kemungkinan hubungan. Adalah penting untuk menunjukkan kepada majikan bahawa anda tahan tekanan dan mampu menyelesaikan sebarang konflik secara aman. Sekiranya majikan bertanya tentang perkara ini sendiri, lebih baik mengatakan bahawa anda cuba menyelesaikan sebarang pertikaian tanpa konflik dan sentiasa bersedia untuk bertemu rakan sekerja separuh jalan.
 2. Aduan tentang majikan terdahulu. Tidak perlu dikatakan, bekas bos itu tidak menghargai dan menyinggung perasaan. Anda boleh dengan tenang menggambarkan watak bekas pemimpin, bercakap tentang kekurangannya dan, jika perlu, berikan hujah.
 3. Tidak diberi kenaikan pangkat. Sebab ini boleh mendorong majikan untuk berfikir, dan bukannya sama ada kualiti pemohon dipandang tinggi, dan sama ada terdapat sebarang sebab untuk kenaikan pangkat sama sekali.
 4. Lebih masa. Adalah lebih berkemungkinan bagi majikan untuk memberikan pekerja mereka kerja lebih masa. Jika anda selesa dengan terlalu banyak kerja, jangan tulis tentang lebih masa pada resume anda.
 5. Alasan sendiri. Ia boleh menjadi cuti yang kerap, walaupun atas sebab yang kukuh, perceraian atau penyakit secara tiba-tiba. Walau apa pun, ini tidak patut dibincangkan.
 6. Dasar perhubungan bekas pengurusan dengan pekerja. Biasanya, ramai pengurus cuba meningkatkan kualiti kerja pekerja mereka dengan menghantar mereka ke latihan atau kursus. Lebih baik jangan katakan bahawa anda tidak berasa seperti mengambil bahagian dalam kursus pendidikan berterusan sepanjang masa.
 7. Pembayaran mengikut peraturanyang tidak dipasang oleh syarikat.

Dengan mengikuti peraturan ini, pemohon akan dapat mencipta kesan yang hebat tentang dirinya. Sudah cukup untuk majikan membaca resume dan memahami bahawa pekerja yang paling sesuai dengannya. Resume yang ditulis dengan baik adalah satu lagi batu loncatan kepada pekerjaan impian anda. Anda perlu berhati-hati untuk mencari pekerjaan baru, kerana kejayaan bergantung pada sebarang tindakan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah