Temuduga

Apakah jenis temu bual yang ada?

Apakah jenis temu bual yang ada?
Kandungan
 1. Format asas
 2. Jenis
 3. Kaedah menjalankan
 4. Apakah soalan?

Cara terbaik untuk majikan mengenali pekerja masa depannya, kemahiran profesionalnya, kualiti peribadi, sikap bekerja, kepada pasukan dan harta buruh ialah temuduga. Dan juga pada temu duga, pekerja boleh menjelaskan sendiri jumlah imbuhan, kemungkinan pertumbuhan kerjaya, sifat kerja.

Temu bual membantu kedua-dua pihak membuat keputusan yang termaklum dan betul untuk kerjasama bersama selanjutnya. Mari kita lihat lebih dekat jenis temu bual yang wujud.

Format asas

Agar tidak tersilap dalam memilih ahli baru kolektif kerja, pertama sekali, anda perlu menentukan jenis temu duga yang paling sesuai untuk tugas yang sedang dijalankan. Jenis temu bual sedia ada mengikut kriteria tertentu boleh dibahagikan kepada beberapa subkumpulan.

Dari segi kandungan, ia boleh terdiri daripada beberapa jenis.

 • Biografi... Temu duga jenis ini paling kerap digunakan untuk temu duga kerja. Ia membayangkan soalan tentang keperibadian pendatang baru: tentang institusi pendidikan di mana dia menerima kemahiran profesional, tentang pengalaman kerjanya (dan dalam jawatan yang dicadangkan) dan tempat kerja sebelumnya. Anda juga boleh mengetahui tentang sebab-sebab pemecatan dari tempat kerja sebelumnya, status perkahwinan, kehadiran ciri-ciri watak yang diperlukan untuk kerja selanjutnya.
 • Situasi... Temu bual ini mengandungi satu set tugas khusus yang membantu majikan menentukan tahap profesionalisme, rintangan tekanan, kehadiran ciri-ciri watak tertentu dan ciri-ciri psikologi pemohon.

Mengikut borang, temu bual adalah seperti berikut:

 • individu;
 • kumpulan.

Mengikut organisasi, jenis wawancara berikut boleh dibezakan:

 • dalam satu langkah;
 • dalam beberapa peringkat.

Mari kita pertimbangkan jenis temu bual utama.

Stress

Untuk beberapa kepakaran, adalah perlu untuk menentukan tahap toleransi tekanan calon. sebab tu gunakan temu bual dengan soalan yang menyinggung perasaan seseorang, nilai keluarga dan kemahiran profesional, atau termasuk tugas yang memerlukan perhatian dan tumpuan yang lebih tinggi, tetapi pelaksanaannya dihalang oleh pelbagai gangguan: bunyi bising, suhu yang berlebihan, kehadiran orang yang tidak dikenali, pemohon lain, persekitaran yang luar biasa.

Jenis temu duga khusus ini diperlukan apabila mengupah orang dari kepakaran tertentu, yang bidang kerjanya dikaitkan dengan risiko, dengan komunikasi harian dengan sejumlah besar orang, dengan situasi tekanan setiap hari di tempat kerja. Selalunya digunakan dalam temu duga bersemuka untuk pekerjaan dalam perbankan, cukai, insurans, pelbagai jabatan perkhidmatan pelanggan, kewartawanan dan televisyen, perdagangan dan psikologi.

Temu bual sedemikian, berbeza dengan temu bual biografi, membantu mendedahkan kualiti psikologi sebenar seseorang, profesionalisme dan keupayaannya untuk menjadi tenang, sopan dan bijaksana dalam situasi yang sukar.

Situasi

Temu duga ini digunakan apabila menguji pemohon tanpa pengalaman kerja atau semasa memohon jawatan pengurusan, atau untuk jawatan yang memerlukan kemahiran komunikasi yang hebat. Semasa temuduga, majikan dalam bentuk permainan perniagaan, ia memberi pemohon tugas-tugas tertentu yang membolehkannya mengenal pasti tahap pengetahuan, pengalaman profesional, kepintaran, tahap pemikiran, kreativiti dan tindak balas terhadap situasi yang timbul. Dan juga dengan bantuan kaedah ini adalah mungkin untuk menilai kualiti peribadi pemohon, sama ada ia sesuai atau tidak untuk piagam dan nilai dalaman syarikat.

Sebagai situasi simulasi, pemohon mesti mencari jalan keluar, mereka menggunakan sama ada masalah sebenar perusahaan ini, atau masalah fiksyen, tetapi mungkin mengikut kekhususan perusahaan ini.

tersusun

Ketika menjalankan temuduga sebegitu, difahamkan semua soalan temuduga dibahagikan dengan jelas mengikut topik tertentu, terdapat struktur tertentu... Selalunya, sebelum temu duga bersemuka, ia digunakan kaedah mengisi borang soal selidik sebilangan besar pemohon, dan semua soalan adalah sama dan direka bentuk sedemikian rupa sehingga mereka memerlukan jawapan yang terbuka dan terperinci.

Berdasarkan tinjauan ini, calon yang sesuai dipilih dan temu duga bersemuka mereka seterusnya. Seterusnya, soalan dalam temu bual juga diajukan bukan secara rawak, tetapi mengikut perancangan yang dirancang, di mana semua soalan dibahagikan kepada kumpulan. Setiap kumpulan soalan membantu mendedahkan sifat-sifat tertentu watak pemohon, kemahiran profesionalnya, kualiti moral, keupayaan untuk menghadapi situasi yang tertekan.

Dengan kecekapan

Kecekapan adalah satu set kualiti peribadi dan profesional seseorang yang diperlukan untuk melaksanakan tugas kerja dalam kedudukan tertentu. Dalam temu bual ini, majikan mengambil kira pengalaman pemohon pada pekerjaan terdahulu dan menilai tingkah laku dan kemahiran kerjanya berdasarkan situasi masa lalu yang sebenar. Seseorang ditanya soalan sedemikian untuk mendapatkan jawapan dalam bentuk terperinci tentang pengalaman kerja positif masa lalu, tentang pelbagai situasi kritikal dan cara untuk keluar daripadanya.

Pra-dibangunkan senarai semak dengan set kecekapan yang diperlukan untuk jawatan tertentu, dan berdasarkan keperluan ini, soalan temuduga disediakan... Adalah dinasihatkan untuk segera merekodkan keputusan temu duga sedemikian dalam bentuk yang disediakan khas dengan sistem pemarkahan yang ditetapkan, di mana setiap kecekapan dinilai dari beberapa jawatan.

Sebagai contoh, kemahiran seperti kemahiran komunikasi boleh dinilai pada skala 1 hingga 5 dari segi literasi, kemahiran mendengar, kemahiran memujuk, pengalaman pengucapan awam, dan persembahan diri.

Projektif

Nama lain untuk temu duga sedemikian ialah temu duga projek. Intipatinya ialah pemohon ditanya soalan tentang orang dan situasi yang tidak berkaitan dengannya secara peribadi, dan berdasarkan pertimbangan nilainya, rangkaian penaakulan logiknya menyimpulkan tentang identiti pemohon untuk jawatan ini. Fikiran seseorang seolah-olah memberikan unjuran pada perihalan orang lain, pemikiran dan cara mereka keluar daripada situasi kehidupan.

Teknikal

Pandangan ini hanya terdiri daripada persoalan, mengenai kemahiran kerja, pengalaman profesional dan pengetahuan sedia ada dalam bidang kerja tertentu. Temu bual sedemikian membantu menilai pengalaman sebenar dan profesionalisme, tahap latihan kakitangan masa depan.

Jenis

Kumpulan

Terdapat dua jenis temu bual kumpulan.

 • Temu bual dengan beberapa pemohon pada masa yang sama. Ia diadakan dalam bentuk pertandingan, kumpulan lima hingga dua puluh orang dibentuk. Dengan kaedah ini, majikan boleh membiasakan diri dengan keanehan syarikat, dengan tempat kosong sekaligus, dan mengetahui bagaimana seseorang berkelakuan dalam situasi yang tidak standard, dengan orang yang tidak dikenali dan dalam satu pasukan. Untuk melakukan ini, setiap calon diminta untuk memberitahu tentang dirinya, menjawab soalan, menunjukkan dirinya dalam beberapa kemahiran, kemahiran, pengetahuan dalam menyelesaikan tugas yang diberikan. Tugasan adalah kolektif (untuk subkumpulan beberapa orang) dan individu.
 • Seorang calon ditemu duga oleh sekumpulan pakar dari perusahaan tertentu. Antaranya mungkin ahli psikologi, pekerja jabatan personel, pakar dari jabatan tempat subjek ingin masuk. Selalunya ini dilakukan untuk menentukan kehadiran kualiti profesional dan ciri keperibadian tertentu yang diperlukan untuk pekerja masa depan.

Biasanya digunakan untuk profesion dengan aktiviti tertumpu sempit, dengan set kualiti peribadi dan kerja yang diperlukan.

individu

Ini adalah temu bual satu lawan satu dengan majikan dengan pencari kerja. Temu bual ini berlaku dalam persekitaran yang lebih tenang dan santai, melainkan ia bertindak sebagai sebahagian daripada temu bual yang memberi tekanan. Dengan temu duga individu, lebih mudah bagi calon untuk jawatan untuk menunjukkan dirinya dalam cahaya yang lebih baik, kerana tahap kebimbangan dan ketakutan adalah lebih rendah daripada dengan orang ramai yang ramai. Tetapi anda perlu ingat itu peranan utama dalam penilaian calon dimainkan oleh pendapat subjektif pengurus dan pilihan peribadi.

 • Dalam satu langkah. Keputusan pengambilan pekerja dibuat selepas satu temu bual orang yang mengambil pekerja dengan pegawai perekrut atau pengurus baris. Selalunya ini adalah pekerjaan yang tidak memerlukan kemahiran profesional khas.
 • Dalam beberapa peringkat... Dengan kaedah ini, seseorang itu dijangka akan mengadakan temu bual individu dengan beberapa wakil syarikat ini sekaligus. Temu bual dijalankan secara berperingkat, kadangkala selama beberapa hari. Kaedah ini membolehkan anda menyingkirkan calon yang tidak sesuai pada awalnya untuk menguji lebih lanjut calon yang paling berpengalaman dan paling sesuai untuk jawatan masa depan, dan daripada mereka, berdasarkan semua temu duga, pilih yang paling layak.

Kaedah menjalankan

Teknik temu bual asas dan soalan yang perlu ditanya kepada orang yang ditemuduga membentuk asas bagi setiap kaedah temu bual dan membolehkannya dibahagikan kepada sistem.

 • Inggeris. Penemuduga menggabungkan soalan temu bual biografi dan teknikal. Di sini adalah penting untuk mengetahui nilai keluarga yang dimiliki seseorang, pendidikan yang diterimanya, sama ada dia mempunyai keluarga sendiri dan tradisi apa yang wujud di dalamnya, beberapa data dari biografi yang mencirikan orang ini.Teknik ini sesuai untuk firma yang berminat bukan sahaja dalam tahap kesediaan teknikal pakar mereka, tetapi juga dalam watak moral syarikat, di mana terdapat kesinambungan generasi dan laluan sejarah yang panjang untuk pembangunan telah berlalu.
 • cina. Penyampaian bertulis biografinya sering digunakan, dan seseorang juga mesti menerangkan apa yang menariknya kepada pekerjaan baru, kualiti asas dan ciri-ciri yang dia ada yang membantu dalam kerja ini. Kemahiran profesional dinilai dalam bentuk peperiksaan.
 • Jerman. Surat cadangan dari tempat kerja sebelumnya, serta dari guru dan mandor yang dilatih dengannya, dipertimbangkan terlebih dahulu. Adalah dipercayai bahawa ini adalah bagaimana pengalaman dan kemahiran yang diperoleh pakar ini dinilai.
 • Amerika... Fokus utama adalah pada kajian ciri-ciri kreatif seseorang, kreativitinya, rintangan tekanan, kepelbagaian persepsi dan keupayaan untuk membuat keputusan yang tepat. Selalunya, temu bual adalah tidak formal.

Semua jenis temu bual dan temu bual jarang dalam bentuk tulennya, di mana hanya terdapat satu kaedah.

Sekiranya kekosongan itu memerlukan kemahiran, pengalaman, atau calon untuk jawatan pengurusan, maka biasanya temu duga adalah gabungan pelbagai teknik dan kaedah, temu duga langkah demi langkah dan menyelesaikan masalah perniagaan. Ia dikenali sebagai penilaian... Setiap syarikat membuat penilaian mereka untuk jawatan tertentu, kerana ia direka untuk menentukan kecekapan yang dimiliki pemohon yang sesuai untuk pekerjaan ini.

Apakah soalan?

Sehubungan itu, soalan bergantung kepada jenis, jenis dan kaedah temu bual. Tetapi mengikut peraturan yang diterima umum, mereka boleh dibahagikan kepada beberapa jenis.

 • tertutup... Apabila jawapan kepada soalan ini boleh diberikan dalam suku kata tunggal, dalam afirmatif atau negatif. Analisis jawapan tidak memberikan idea yang tepat tentang kualiti psikologi dan moral seseorang, tetapi menunjukkan pengalaman dan pengetahuan profesionalnya. Contoh: "Adakah anda mempunyai pengalaman pengucapan awam?", "Berapa ramai orang berada di jabatan anda?"
 • Buka. Galakkan rakan bicara untuk memberikan jawapan terperinci, berfikir, mendedahkan dengan lebih mendalam cara-cara menyelesaikan masalah tertentu. Contohnya: "Untuk apa khalayak sasaran produk ini direka bentuk?", "Apakah penyelesaian kepada masalah ini yang boleh anda tawarkan?".

Soalan dan tugas temu bual secara langsung mempengaruhi peringkat biografi seseorang, peringkat pembentukannya sebagai pakar dan keupayaannya. Ternyata apa yang dia tawarkan untuk menambah baik operasi perusahaan ini dan untuk memaksimumkan faedah dan keuntungan.

Video berikut akan memberitahu anda lebih lanjut tentang jenis temu bual.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah