Pengurusan masa

"Makan katak" dalam pengurusan masa

Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Prinsip kaedah
 3. Mengapa perlu digunakan pada waktu pagi?
 4. Cadangan

Sedikit yang tahu maksud ungkapan "makan katak", tetapi ramai yang tahu betapa sukarnya untuk memaksa diri untuk menyelesaikan apa-apa tugasan yang "tidak ada hati". Walau bagaimanapun, orang sering perlu melakukan pelbagai tindakan yang bercanggah dengan keadaan dalaman mereka. Biasanya kes yang tidak menyenangkan ditangguhkan oleh banyak subjek "untuk kemudian", tetapi adalah mustahil untuk melakukannya.

Mereka yang telah belajar untuk menghadapi dan mengatasi keadaan mencapai kejayaan besar. Oleh itu, anda harus belajar bagaimana untuk menghadapi sebarang masalah dalam bentuk kes yang mendesak dan tidak peduli.

Apa ini?

Ungkapan "makan katak untuk sarapan pagi" membayangkan melakukan tugas yang sangat tidak menyenangkan tetapi sangat diperlukan... Sebenarnya, ini adalah sejenis pengurusan masa, yang menyediakan prosedur untuk membebankan diri sendiri. Brian Tracy menghasilkan teknik ini. Prinsip ini agak biasa, walaupun ramai yang tidak mengetahui beberapa butirannya.

Jadi apakah mereka? Pertama sekali, adalah perlu untuk mempertimbangkan soalan: mengapa kaedah itu dipanggil "makan katak", dan bukan sebaliknya? Kemungkinan besar, kerana makan katak bukanlah pengalaman yang sangat menyenangkan. Lebih-lebih lagi, ramai mungkin mendapati ia sangat menjijikkan. Pada dasarnya, ini adalah intipati keseluruhan nama, iaitu, apabila kita bercakap tentang makan katak, kita sebenarnya bermaksud melakukan tindakan yang sangat tidak menyenangkan atau bahkan jahat.

Orang ramai melakukan banyak perkara setiap hari yang setanding dengan makan katak. Sebagai contoh, ini boleh menjadi kes seperti:

 • komunikasi dengan pemimpin;
 • pergi ke doktor gigi atau doktor lain yang anda takuti;
 • membuat pembayaran, seperti membayar denda.

Malah, terdapat banyak daripada mereka, terutamanya kerana kebanyakan mereka mempunyai tumpuan individu dan sikap tidak bertoleransi. Selalunya peristiwa sedemikian pada tahap bawah sedar diturunkan ke latar belakang, dan kadang-kadang mereka dilupakan begitu saja. Jadi kaedah "makan katak" melibatkan melakukan perkara yang sangat tidak menyenangkan, dan oleh itu dilupakan. Jika anda telah mengumpul beberapa daripadanya sekaligus, maka anda harus bermula dengan kes yang paling jahat dan paling sukar.

Prinsip kaedah

Ramai yang mengadu bahawa mereka tidak dapat belajar bagaimana untuk menyelesaikan tugas yang paling sukar. Kerjaya mengalami masalah ini, dan dari segi peribadi, semuanya berjalan "tidak begitu baik" disebabkan oleh kerosakan dan kekurangan yang berterusan. Dan semua ini adalah kerana kebanyakan orang adalah pemalas dalam beberapa cara. Sukar bagi mereka untuk memaksa diri melakukan perbuatan yang sukar dan kadangkala tidak begitu menyenangkan. Sebagai contoh, ramai suri rumah menangguhkan pembersihan untuk kemudian. Setiap hari mereka pulang dari kerja dan berfikir bahawa mereka akan mengambil mop dan kain buruk esok. Kemudian hari dan petang baru datang, dan semuanya berulang lagi. Akibatnya, serpihan dan habuk terkumpul. Apabila bercakap mengenai "katak", pembersihan mudah tidak lagi mencukupi. Sekurang-kurangnya, adalah perlu untuk memanggil pasukan khas dari syarikat pembersihan atau menjalankan pembersihan am.

Jadi ternyata penangguhan perkara hanya memburukkan keadaan. Mungkin itulah sebabnya B. Tracy menulis cadangan bukunya dan memanggilnya "Tinggalkan rasa jijik, makan katak." Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada perkara berikut, yang diambil dari penerbitan ini.

 • Agar tidak terperangkap, tulis semua kes dalam buku nota khas, mengikat pada hari berikutnya.
 • Perkara yang paling penting dalam entri ini adalah item yang mempunyai tugas yang sukar. Sekiranya anda menghadapi komunikasi yang agak tidak menyenangkan, maka anda harus memikirkan saat bagaimana anda akan menyampaikan berita yang tidak menyenangkan. Sebagai contoh, katakan anda memutuskan untuk berpisah dengan teman wanita anda. Dia perlu diberitahu mengenainya supaya dia tidak melakukan apa-apa masalah. Jadi fikirkan tentang ucapan anda. Pilih frasa yang paling mesra dan menenangkan.
 • Ingat itu adalah penting untuk menyelesaikan kerja, walaupun menghadapi kesukaran dan penolakan tugas.
 • Apabila kes itu selesai dan anda mencapai keadaan psikologi yang diingini, pastikan anda memuji diri anda untuk keberanian... Anda juga boleh mengesyorkan dalam kes ini untuk memberi ganjaran kepada diri anda dengan lawatan ke kafe.

Mengikuti prinsip kaedah di atas akan membantu anda mempelajari cara menetapkan matlamat. Ingat bahawa hanya anda yang menguasai takdir anda, dan jika anda mematuhi faktor ini, maka kesinambungan akan mengikuti ke permulaan tindakan baru. Ada orang yang tidak merancang apa-apa. Mereka hanya tidak berusaha untuk apa-apa. Dari sini, kehidupan berubah menjadi satu siri peristiwa kelabu.

Nampaknya tidak semua orang akan bersetuju untuk wujud dengan cara ini. Jadi buat perancangan dan ambil tindakan. Perkara ini adalah strategi utama untuk bergerak ke hadapan. Kemahiran ini perlu dikembangkan dan sentiasa diasah.

Mengapa perlu digunakan pada waktu pagi?

Winnie the Pooh juga menyanyikan bahawa pergi melawat pada waktu pagi bermakna melakukan dengan bijak. Dalam lagunya, penjelasannya menyusul: "Waktu petang telah tiba, pemiliknya menguap ..." Inilah frasa yang mengatakan semuanya. Pada waktu pagi seseorang penuh tenaga, dan pada waktu petang keadaan mental dan fizikalnya berada pada tahap sifar.

Ini bermakna teknik pengurusan masa adalah berkaitan secara langsung dengan keperluan fisiologi dan irama seseorang. Itulah sebabnya, jika anda masih "makan katak" pada waktu pagi, perkara berikut akan berlaku kepada anda.

 • Anda akan rasa ledakan kekuatan yang belum pernah terjadi sebelumnya dan peningkatan emosi yang besar.
 • Anda akan mengalami hebat kebanggaan kerana dapat mencapai sesuatu.
 • Ia akan berlaku dalam badan anda peningkatan endorfin... Bayangkan jika anda mengalami pelepasan semula jadi endorphin pada waktu pagi, anda akan mendapat kesan yang tidak dapat dilupakan bahawa anda boleh mengatasi diri anda sendiri. Selepas tindakan yang menyenangkan itu, sepanjang hari akan menjadi positif.
 • Dan seketika. Sistem limbik kita, dengan pembebasan endorfin yang berterusan, akan mula berfungsi dengan cara yang benar-benar baharu. Dia berhenti menjadi nakal dan perniagaan anda menjadi lebih baik.

Dapat disimpulkan bahawa teknik di atas hanya dicipta supaya orang ramai melakukannya secara eksklusif pada waktu pagi.

Cadangan

Ingat: setiap mengatasi menguatkan kemahuan, dan seperti yang anda ketahui, ia membantu seseorang menyelesaikan sebarang tugas atau tugas yang tidak menyenangkan, iaitu, "makan katak." Untuk menjadikannya berkesan, mulakan hari anda dengan senaman. Selepas dia pastikan anda bersarapan dengan makanan yang lazat dan sihat... Jadi anda boleh menceriakan diri anda dan dengan itu diisi dengan kekuatan untuk pencapaian baharu. Ketahuilah bahawa minda pagi yang betul dan positif akan membantu anda menyelesaikan sesuatu dengan betul.

Adalah dinasihatkan untuk bangun awal setiap hari.... Dengan cara ini anda boleh mengelakkan masalah yang tidak perlu. Secara beransur-ansur, anda akan terbiasa dengan manipulasi harian sedemikian, dan tidak sukar untuk anda melakukannya sama sekali. Perkara ini hanyalah langkah pertama ke arah memastikan anda boleh mula "memakan katak" dengan mudah dan tidak berasa kasihan kepada diri sendiri.

Sudah tentu, tidak setiap orang akan dapat "makan katak" pada kali pertama. Ada juga yang mungkin mengalami gangguan psikologi. sebab tu kesukaran ini harus dibahagikan kepada beberapa bahagian.

Tiada siapa yang akan berhujah bahawa makanan atau ubat yang tidak menyenangkan sentiasa diambil dalam beberapa dos. Jadi perkara yang tidak menyenangkan itu perlu dibahagikan kepada beberapa komponen.

Sebagai contoh, jika anda ingin mencipta perniagaan anda sendiri, maka anda perlu menyediakan diri anda untuk melaksanakan apa-apa, walaupun perniagaan yang paling tidak menyenangkan. Untuk melakukan ini, anda perlu bersedia untuk keesokan harinya terlebih dahulu, iaitu pada waktu petang. Cuba jadikan aktiviti ini sebagai kebiasaan. Dan kemudian teruskan seperti berikut, supaya pengurusan masa bukan sahaja menjadi pengalaman yang menyenangkan, tetapi sekurang-kurangnya tidak menyebabkan ribut emosi negatif dalam diri anda.

 • Pertama, anda perlu membuat senarai yang akan menjadi bertentangan dengan senarai yang akan mengandungi perkara yang paling bertanggungjawab dan penting.... Lihat ke dalamnya sentiasa. Sebagai contoh, jika anda ingin menghidupkan gear undur dan menolak tugas penting ke latar belakang, kemudian lihat dalam senarai anti anda dengan perkara yang tidak perlu dan tidak penting. Ia berkemungkinan besar mengandungi item berikut: balas kepada rakan menggunakan rangkaian sosial atau siarkan foto daripada parti. Cuba yakinkan diri anda bahawa melakukan ini memudaratkan aktiviti anda. Percayalah, jika anda melakukan ini sepanjang masa, perkara yang tidak perlu akan menjadi latar belakang tidak lama lagi.
 • Dalam senarai tugasan yang dibuat, bahagikan semua tugasan kepada 3 kumpulan: sangat penting, penting dan tidak terlalu penting. Kumpulan pertama harus mengandungi perkara-perkara yang membuat anda dikaitkan dengan "makan katak." Apabila anda menyelesaikan sekurang-kurangnya satu tugas sedemikian, anda akan berasa sangat lega.
 • Untuk tidak membuang masa dan tenaga, menyerah perkara yang tidak penting. Anda memerlukan rizab yang disimpan untuk membetulkan ralat jika ia timbul.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah