Terrarium

Semua tentang terarium untuk agama berjanggut

Semua tentang terarium untuk agama berjanggut
Kandungan
 1. Pandangan
 2. Dimensi (edit)
 3. Susunan

Agama berjanggut Australia adalah haiwan eksotik untuk tempat kita. Sungguhpun begitu, populariti memelihara naga kecil sebegitu di rumah semakin meningkat pada kadar rekod. Pencinta reptilia berpengalaman menumpukan pada penyesuaian baik biawak kepada kehidupan dalam kurungan. Pada masa yang sama, pemula sangat digalakkan untuk mempelajari segala-galanya tentang memilih dan melengkapkan terarium untuk agama untuk mewujudkan keadaan yang paling selesa.

Pandangan

Memelihara haiwan yang diterangkan di pangsapuri tidak dikaitkan dengan sebarang kesulitan berskala besar. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa kesejahteraan dan jangka hayat reptilia secara langsung akan bergantung pada seberapa baik keadaan dicipta untuknya. Dan kita bercakap, pertama sekali, tentang memilih terarium untuk agama berjanggut.

Pada masa ini, terdapat beberapa jenis struktur yang sedang dipertimbangkan:

 • menegak - Model tertumpu kepada reptilia yang lebih suka berjalan di dalam pokok;
 • mendatar - struktur yang akan relevan untuk ular darat dan kebanyakan cicak, termasuk agama berjanggut yang dijelaskan;
 • padu - terarium sejagat untuk reptilia, yang sama-sama sesuai untuk haiwan yang bergerak di habitat semula jadi mereka pada permukaan menegak dan mendatar.

Dimensi (edit)

Perlu diingat bahawa agama itu jauh dari cicak terkecil. Dewasa sering membesar sehingga 60 cm. Inilah yang mesti diambil kira apabila memilih model terarium saiz tertentu. Faktor yang sama penting ialah peningkatan aktiviti reptilia, yang menentukan keperluan untuk ruang kosong yang mencukupi.

Hasilnya, amalan telah membuktikan bahawa panjang dan lebar minimum kediaman untuk agama berjanggut hendaklah masing-masing 0.9 dan 0.45 m. Sekiranya reka bentuk terarium menyediakan kehadiran penutup, maka ketinggiannya tidak akan memainkan peranan yang menentukan. Apabila memilih rumah untuk dua penyewa, panjang dan lebarnya adalah dari 1.2 dan 0.55 m, masing-masing.

Sesetengah pemilik cicak yang tidak berpengalaman, memandangkan kos terarium besar, pada mulanya membeli model yang lebih kecil. Namun, perlu diingat di sini bahawa reptilia ini mampu mencapai saiz maksimumnya dalam masa setahun sahaja. Dan kekejangan dalam kebanyakan kes akan memberi kesan yang sangat negatif terhadap kesihatan haiwan peliharaan.

Ngomong-ngomong, beberapa penternak yang berpengalaman menasihatkan untuk menjaga haiwan peliharaan yang diterangkan satu demi satu. Hakikatnya terdapat kes konflik yang kerap berkembang menjadi pergaduhan aktif. Di samping itu, terdapat faktor penguasaan individu yang kuat terhadap individu yang lemah, akibatnya yang kedua menjadi lesu, hilang selera makan dan mungkin mati. Ini juga harus dipertimbangkan apabila memilih rumah untuk cicak.

Susunan

Untuk mewujudkan keadaan hidup yang baik dan hampir dengan keadaan hidup semula jadi untuk agama berjanggut, adalah perlu untuk melengkapkan terarium dengan betul. Adalah penting untuk mengambil kira mobiliti tinggi reptilia. Disebabkan aktiviti ini, sangat disyorkan untuk menyediakan ruang yang mencukupi.

Satu lagi perkara penting ialah akses ke bahagian dalam, yang idealnya harus dari sisi. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa reptilia boleh menganggap tangan pemilik jatuh dari atas sebagai potensi bahaya. Anda boleh menutup terarium dari atas dengan penutup yang baik dengan lubang atau mesh, yang akan menggalakkan pengudaraan yang berkesan dan menghalang pengumpulan pemeluwapan.

Senarai peralatan dan aksesori yang diperlukan adalah seperti berikut:

 • lampu pemanas;
 • sumber ultraviolet;
 • penutup yang boleh dipercayai;
 • termometer;
 • higrometer;
 • penyebuan;
 • unsur hiasan.

Suhu siang hari hendaklah berkisar antara 26 hingga 30 darjah. Pada waktu malam, penunjuk ini turun kepada 20-25 darjah. Adalah penting untuk diingat bahawa dalam keadaan semula jadi, agama cuba menghabiskan sebahagian besar waktu siang mereka di bawah matahari. Itulah sebabnya perlu untuk melengkapkan terarium dengan pemanasan atas, alternatif yang boleh menjadi batu panas yang dipanggil.

Pilihan terbaik ialah memasang lampu cermin 75-150 W, dengan mengambil kira ketinggian terarium. Ngomong-ngomong, peranti 75 W boleh disambungkan dalam penutup, dan yang lebih berkuasa akan memerlukan lampu khas. Ia juga patut dipertimbangkan bahawa terus di bawah sumber haba, termometer tidak boleh naik melebihi 38 darjah.

Perkara yang sama penting ialah susunan sumber sinaran ultraungu. Ketiadaan lampu yang sesuai boleh menyebabkan perkembangan riket dalam agama, yang diprovokasi oleh kekurangan vitamin D.

Apabila memilih pemancar ultraviolet, anda harus memberi perhatian kepada pelabelan, ciri spektrum. Adalah penting bahawa ia bukan tropika atau subtropika, tetapi padang pasir.

Reptilia yang diterangkan suka mengebumikan diri di dalam tanah, pilihannya harus didekati dengan perhatian khusus apabila mengatur terarium. Di sini adalah disyorkan untuk mengambil kira ciri-ciri berikut:

 • lapisan minimum ialah 10 cm;
 • yang paling sesuai ialah substrat siap pakai yang meniru tumbuh-tumbuhan;
 • untuk individu muda, penggunaan kertas dan serbet kain tebal, serta kertas tandas dan permaidani selulosa dibenarkan;
 • dalam terarium dengan cicak dewasa, kerikil (dari 1 cm) atau pasir boleh diletakkan di bahagian bawah;
 • kehadiran kerikil, habuk papan dan batu tidak boleh diterima;
 • Agama sering cuba memakan tanah.

Apabila melengkapkan rumah agama berjanggut, disyorkan untuk mengambil kira bahawa reptilia ini secara praktikal tidak minum, kerana mereka mempunyai kelembapan yang cukup yang terkandung dalam diet (sayur-sayuran dan sayur-sayuran). Walau bagaimanapun, mangkuk minuman dengan air bersih dan kerap ditukar di dalam terarium harus diwajibkan. Ini disebabkan oleh keperluan untuk mengekalkan kelembapan udara yang diperlukan dan amat penting semasa tempoh moulting haiwan. Tetapi adalah penting untuk diingat tentang ketidakbolehterimaan pelembapan udara yang berlebihan.

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, jangan lupa tentang menghias terarium. Hakikatnya ialah selalunya ia bukan sahaja ruang tamu untuk agama berjanggut, tetapi juga unsur asli pedalaman. Sebagai hiasan, ramai yang menggunakan tempat perlindungan cicak pelbagai bentuk, kayu hanyut dan batu pemanas. Senarai perkara yang tidak boleh diterima termasuk tumbuh-tumbuhan hidup. Adalah penting untuk diingat bahawa lambat laun reptilia akan merasai semua kandungan terariumnya, dan ini boleh membawa akibat yang sangat negatif.

Cicak tidak enggan memanjat sebarang halangan. Itulah sebabnya kayu hanyut dan dahan tanpa kulit akan relevan. Mereka harus sepadan dengan penduduk terarium.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah