Jenis-jenis fabrik

Kain permaidani

Kain permaidani
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Varieti
 3. Pengeluar
 4. Bagaimana untuk memilih?
 5. Kawasan permohonan
 6. Bagaimana untuk menjaga?

Tapestry adalah bahan yang telah diketahui sejak zaman firaun Mesir kuno. Tetapi kain itu menerima nama modennya hanya pada abad ke-17 terima kasih kepada dua saudara Perancis bernama Gobelin. Merekalah yang mengasaskan kilang mereka sendiri untuk penghasilan kanvas dengan pelbagai corak.

Kini terdapat beberapa jenis bahan, masing-masing mempunyai ciri-ciri individu. Agar bahan mengekalkan sifat asalnya, bukan sahaja perlu memilihnya dengan betul, tetapi juga perlu menjaga produk dengan betul.

Apa ini?

Permaidani adalah bahan yang dihasilkan oleh benang tenunan silang. Keanehannya terletak pada fakta bahawa secara langsung pada peringkat pengeluaran kanvas, corak terbentuk di atasnya. Dalam penghasilan bahan ini, teknik tenunan jacquard digunakan. Benang weft kekal standard, seperti dalam pembuatan fabrik lain, tetapi terdapat beberapa benang meledingkan, yang mana kesan yang diinginkan dicapai. Ketebalan benang yang berbeza bertanggungjawab untuk struktur corak.

Permaidani terdiri daripada gentian semula jadi dan sintetik, antaranya adalah yang berikut:

 • akrilik;
 • poliester;
 • viscose;
 • sutera;
 • kapas;
 • bulu.

Bahan ini mempunyai beberapa sifat unik. Yang paling penting adalah yang berikut.

 • Ketumpatan - sifat penting yang mempengaruhi prestasi: rintangan haus, lipatan, kekuatan. Berdasarkan kepadatan, skop penggunaan bahan ditentukan selanjutnya. Sebagai contoh, untuk melapis perabot upholsteri, membuat sarung dan seprai, kain digunakan, julat ketumpatannya berbeza dari 250 hingga 350 g / persegi. m.Untuk menjahit pakaian, bahan nipis dengan ketumpatan tidak melebihi 180 g / persegi adalah lebih sesuai. m.
 • kedut. Keanehan permaidani adalah bahawa ia hampir tidak pernah berkedut. Ini mungkin disebabkan oleh ketumpatan, serta cara khas menenun benang meledingkan dan benang.
 • Kelajuan warna Merupakan satu lagi sifat unik permaidani. Benang sintetik yang dicelup bertanggungjawab untuknya. Kehilangan warna berlaku secara langsung dengan pendedahan berpanjangan kepada cahaya matahari langsung.

Sifat lain ialah pengecutan dan ketegangan. Faktor-faktor yang tidak menguntungkan ini menunjukkan diri mereka hanya dalam kes penjagaan bahan yang tidak betul, serta perkara yang dibuat daripadanya.

Varieti

Pertama sekali, bahan itu dibezakan oleh warna dan corak yang dicipta. Terdapat pilihan berikut: berwarna biasa, mélange, dengan hiasan besar dan kecil, dengan corak yang kelihatan seperti sulaman. Terdapat juga klasifikasi mengikut saiz. Secara konvensional, permaidani boleh dibahagikan kepada tiga kategori luas jika kita mengambil kira strukturnya.

Jadi, ia boleh menjadi satu lapisan, dua lapisan dan tiga lapisan.

 • Lapisan tunggal. Bahan satu lapisan adalah ringan. Ia dibuat dengan menganyam benang meledingkan dan benang pakan nipis. Dalam pengeluaran, kaedah tenunan satu sisi paling kerap digunakan.
 • Dua lapisan. Berbanding dengan pilihan pertama, dua lapisan lebih padat dan lebih berat. Di sini kain permaidani boleh sama ada satu sisi atau dua sisi. Untuk penciptaan, benang yang lebih padat digunakan.
 • Tiga lapisan. Ia adalah bahan yang paling berat dari segi berat, yang pada tahap yang lebih besar mempunyai sifat seperti rintangan haus, rintangan lipatan, ketumpatan. Untuk penciptaan, benang dengan ketumpatan meningkat digunakan.

Pengeluar

Pengeluar domestik sangat popular di Rusia. Produk mereka adalah berkualiti dan kos yang agak rendah. Syarikat pembuatan Rusia yang paling popular disenaraikan di bawah.

 • GobelinGlavSnab ialah syarikat Moscow yang produknya paling kerap ditemui di rak kedai. Produk adalah berkualiti tinggi dan murah.
 • "Decortex" dari Vladimir.
 • Syarikat MM "Decor" dari bandar Ivanovo.
 • Loji tenunan dan kemasan Moscow.

Jika kita bercakap tentang pengeluar asing, maka produk firma Itali dan China lebih popular daripada yang lain.

Bagaimana untuk memilih?

Untuk memilih kain permaidani, anda mesti mengambil kira semua kebaikan dan keburukan bahan ini. Kajian hartanah harus dimulakan dengan aspek positif, iaitu seperti berikut:

 • keindahan corak dan pelbagai warna;
 • tekstur dan ketahanan;
 • kefungsian dan kualiti sentuhan yang tinggi;
 • kekuatan;
 • daya tarikan luaran.

Terdapat juga keburukan. Antara yang paling penting ini harus diperhatikan berat dan ketegaran yang berat, kerana bahan itu tidak benar-benar terbungkus. Apabila membeli permaidani di kedai, anda harus memberi perhatian kepada kualiti kedua-dua bahan itu sendiri dan corak yang digunakan.

Jika kanvas adalah monokromatik (biru, merah, hijau), maka warna harus diagihkan sekata mungkin. Anda perlu membeli permaidani dan produk daripadanya di kedai dan kedai runcit yang terbukti.

Anda juga harus memberi perhatian kepada kos. Ia tidak sepatutnya terlalu rendah atau tinggi tidak munasabah.

Kawasan permohonan

Oleh kerana sejumlah besar sifat positif, permaidani sering digunakan dalam pelbagai industri. Ini termasuk yang berikut.

 • Pertama sekali, permaidani digunakan untuk menjahit pakaian dan aksesori. Permaidani yang kebanyakannya nipis dan ringan terlibat dalam kawasan ini. Pakaian, baju, seluar, stola, beg dan banyak lagi dijahit daripadanya. Produk, seperti bahan itu sendiri, telah meningkatkan rintangan haus.
 • Permaidani digunakan secara aktif dalam pengeluaran perabot upholsteri.Ini termasuk sofa, kerusi berlengan, kerusi, jamuan dan banyak lagi. Bahan terlibat secara langsung dalam kualiti upholsteri. Perabot bukan sahaja berkualiti tinggi, tetapi juga cantik.
 • Dalam pengeluaran aksesori rumah. Ini termasuk cadar, langsir, alas meja. Terdapat juga lukisan permaidani. Kos mereka lebih rendah daripada biasa, dan dalam kecantikan mereka sama sekali tidak kalah dengan mereka.
 • Bahan permaidani sangat kerap dibeli untuk menggantikan upholsteri pada perabot upholsteri dengan format yang berbeza.

Juga, permaidani lantai dan dinding diperbuat daripada bahan mentah dengan kekuatan yang lebih tinggi.

Bagaimana untuk menjaga?

Agar produk permaidani tidak kehilangan sifat asalnya, adalah perlu untuk menjalankan penjagaan yang betul dan berkualiti tinggi untuk mereka. Terdapat beberapa nuansa penting di sini.

 • Permaidani tidak disyorkan untuk dibasuh atau diseterika. Tetapi jika pakaian dibuat dari bahan, maka anda tidak boleh melakukannya tanpanya. Dalam kes ini, perlu mencuci hanya dengan tangan dalam larutan sabun air. Jangan gunakan serbuk dan gel yang agresif, kerana ia boleh merosakkan bukan sahaja ketumpatan, tetapi juga corak fabrik. Sekiranya pakaian berkedut dan perlu diseterika, maka disyorkan untuk melakukan ini pada suhu tidak melebihi 150 darjah. Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan pengukus.
 • Jika boleh, produk permaidani tidak dibasuh, tetapi kaedah cucian kering digunakan. Untuk tujuan ini, disyorkan untuk menggunakan berus berbulu lembut serta pembersih vakum.
 • Jika kesan degil berlaku, sebaiknya bawa produk permaidani anda ke pencuci kering. Di sana, bahan akan diproses dengan cara yang lembut.
 • Ia tidak disyorkan untuk mendedahkan permaidani kepada pendedahan yang berpanjangan kepada kelembapan, kerana ia memberi kesan negatif kepada corak. Jika cecair terkena pada kain atau produk siap, ia hendaklah segera dikeluarkan dengan mengelap dengan span atau kain, dan kemudian dikeringkan secara semula jadi. Jika ini tidak dilakukan tepat pada masanya, lukisan itu mungkin rosak.
 • Untuk menyimpan permaidani, lebih baik menggunakan bilik gelap dan kering di mana peredaran udara tidak terganggu. Jika tidak, acuan boleh terbentuk pada bahan kerana kelembapan.
 • Dengan penyimpanan yang berpanjangan, lipatan terbentuk pada fabrik, yang kemudiannya perlu dihaluskan untuk masa yang agak lama. Untuk mengelakkannya, disyorkan untuk menggulung produk permaidani untuk penyimpanan.
 • Anda boleh mengeringkan permaidani dengan cara biasa. Ini paling baik dilakukan dalam pengering. Ia tidak disyorkan untuk mendedahkan bahan kepada pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari, kerana warna asal dalam kes ini akan hilang.

Jika anda mengikuti semua syarat di atas, maka produk permaidani akan bertahan lebih daripada satu tahun. Perkara yang paling penting ialah kualiti awal memenuhi semua kriteria dan keperluan yang dinyatakan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah