Jenis-jenis fabrik

Ikatan serong

Ikatan serong
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Apa yang berlaku?
 3. Di mana ia digunakan?
 4. Bagaimana untuk bekerja dengannya?

Pita bias ialah elemen jahitan popular yang boleh digunakan untuk menghiasi bahagian pakaian individu dengan tepat dan cepat: garis leher, lubang lengan pakaian, lengan dan banyak lagi. Sebelum meneruskan dengan tatahan, disyorkan agar anda membiasakan diri dengan ciri, ciri teknikal, jenis dan peraturan penggunaannya.

Apa ini?

Bias mengikat adalah jalur kain nipis jenis yang digunakan, yang dipotong mengikut corak tertentu. Ciri tersendiri bahan penamat ini ialah kehadiran elaun terlipat tambahan, yang diperbaiki dengan menyeterika.

Nama unsur berasal dari kaedah pemotongan - proses ini dijalankan dengan ketat pada sudut 45 °. Walaupun fakta bahawa pengikatan berat sebelah kelihatan agak mudah, pengeluarannya berbeza dalam beberapa kesukaran dan ciri teknikal.

Oleh kerana fabrik sentiasa dipotong sepanjang garis serong, pengikatan ini dicirikan oleh kelebihan tertentu - keanjalan, prestasi tinggi dan ketahanan terhadap ketegangan yang berpanjangan.

Selepas beberapa jalur fabrik digabungkan menjadi jalur biasa atau dipotong menjadi pita lancar, tepi pita bias tambahan pula mendung, dilipat dan diseterika. Semua ini membolehkan anda meningkatkan kualiti produk siap dan meningkatkan kekuatan.

Sebelum membeli apa-apa pita bias, anda perlu memberi perhatian kepada ciri utama produk tersebut: lebar, panjang dan ketebalan.

Hasil kerja bergantung kepada mereka. Anda boleh membeli elemen jahitan di mana-mana kedai khusus.

Apa yang berlaku?

Berdasarkan saiz, struktur, bahan pengeluaran dan ciri-ciri lain, pengikatan bias dikelaskan kepada beberapa jenis asas. Jenis satin dan rajutan adalah yang paling popular dalam jahitan.

Kelebihan tersendiri tatahan bias satin ialah kehadiran kilauan ciri struktur berkilat.

Elemen jahitan ini diperbuat daripada bahan sintetik 100%, yang membolehkan anda mencapai nisbah kualiti harga yang optimum.

Di samping nilainya yang baik, pelbagai satin yang luas mempunyai serba boleh, itulah sebabnya ia sering digunakan untuk menghias barangan berwarna-warni dan berwarna. Aksesori jahitan ini juga bukan tanpa kekurangannya.

 1. Penjagaan yang rumit. Pelbagai satin dicirikan oleh penjagaan dan penyelenggaraan yang agak sukar. Ia dilarang keras untuk mendedahkan bahan tersebut kepada keadaan suhu tinggi. Jika tidak, gelombang yang tidak diingini atau sebarang proses ubah bentuk lain akan diperhatikan pada pembakar.
 2. kerapuhan. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, jenis pengikatan ini mempunyai potongan yang rapuh. Ciri ini secara langsung mempengaruhi kekuatan produk siap - elemen jahitan sering terurai dan terkelupas.

 3. Pelbagai ubah bentuk. Dengan penggunaan yang tidak betul atau ketidakpatuhan keadaan luaran, pengikat satin sering mula mengembang dan ditutup dengan banyak sedutan. Proses ini sering disertai dengan pembentukan pelet.

Untuk mengelakkan kelemahan tatahan satin yang disebutkan di atas, ramai pakar menggunakan jersi. Ciri tersendiri varieti ini adalah kekuatan tinggi, struktur matte dan tekstur yang cantik. Tidak kurang pentingnya kelebihan jenis rajutan.

 1. serba boleh. Pelbagai ini boleh digunakan dengan fabrik semula jadi dan sintetik. Terima kasih kepada gabungannya yang baik, pengikatan sedemikian sering digunakan dalam sektor perindustrian dan syarikat pembuatan besar.

 2. Tiada ubah bentuk. Berbeza dengan jenis satin, pelbagai proses ubah bentuk, termasuk gelombang dan pelet, kelihatan lebih jarang pada aksesori rajutan. Apabila membeli produk sedemikian, anda tidak perlu risau bahawa ia akan menjalar keluar selepas tempoh masa tertentu.

 3. Rintangan terhadap persekitaran luaran. Pita rajutan ialah sejenis bahan jahitan unik yang boleh diseterika dalam keadaan suhu yang cukup tinggi.

Bagi keburukan, elemen jahitan rajutan mempunyai kos yang agak tinggi - 3-5 kali lebih tinggi daripada pelbagai satin. Kadangkala produk jersi sukar didapati di kedai khusus, disebabkan proses teknologi yang kompleks.

Dan juga jenis produk elastik berikut dibentangkan di kedai.

 • Kapas. Tampalan kapas adalah bahan jahitan serba boleh yang digunakan secara aktif untuk pemprosesan luaran dan dalaman leher pakaian, mencipta bentuk kompleks dan kemasan peralatan tempat tidur dan seluar dalam. Berbeza dalam ketahanan yang baik, penampilan cantik dan kos yang agak rendah.

 • Ke dalam sangkar. Walaupun pada hakikatnya jenis ini sangat popular dalam warna putih, anda boleh menemui pelbagai jenis warna yang banyak di kedai. Tujuan utama elemen jahitan sedemikian ialah reka bentuk dan hiasan pelbagai elemen hiasan tekstil, pakaian luar dan seluar dalam. Dalam sesetengah kes, bahan ini digunakan dalam pembuatan beg dan kasut.
 • Poliester. Keanehan varieti adalah penunjuk pengecutan yang lemah, tepi yang agak rata dan keupayaan untuk mendapatkan kesesuaian berkualiti tinggi pada potongan utama. Bahan ini juga dicirikan oleh ketumpatan tinggi, struktur licin dan lebar kecil - sehingga 20 mm.
 • Daripada kulit buatan. Kelebihan utama tatahan khusus, yang diperbuat daripada pengganti kulit ekologi, adalah rintangan maksimum terhadap keadaan luaran, penampilan yang menarik dan ketiadaan sebarang proses ubah bentuk. Kelemahan utama adalah serba boleh yang rendah - varieti ini biasanya digunakan dalam pengeluaran yang sangat khusus.
 • sutera. Sebab utama mengapa jenis produk ini sangat popular di kalangan pengguna adalah struktur baldunya, yang dibezakan oleh penampilannya yang mahal dan canggih.

Kelemahan utama jenis ini adalah keanehan yang tinggi untuk dijaga, peluang besar untuk ubah bentuk yang tidak menyenangkan dan kekurangan kekuatan.

 • Sifon. Tatahan berat sebelah yang diperbuat daripada bahan ini dicirikan oleh berat yang paling ringan, struktur yang jarang dan ketelusan yang hampir lengkap. Elemen jahitan ini biasanya digunakan untuk hiasan.

Berdasarkan ciri-ciri varieti tertentu di atas, adalah penting untuk memilih tatahan berat sebelah yang betul. Jika tidak, tuan jahitan mungkin menghadapi pelbagai masalah yang akan merosakkan kualiti dan ketahanan produk siap.

Di mana ia digunakan?

Bias mengikat adalah bahan yang agak serba boleh yang digunakan secara aktif dalam pelbagai bidang. Elemen jahitan ini membolehkan anda mengisar pelbagai potongan dengan kemas dan cantik pada pakaian, leher, tepi bahagian, serta menghiasi bahagian luar poket dengan teliti.

Satu ciri tatahan berat sebelah ialah keupayaan untuk memproses bahagian kerinting kompleks produk siap, termasuk bentuk sudut, lurus dan separuh bulatan.

Oleh kerana fungsinya yang luas dan serba boleh, elemen ini sering digunakan untuk membentuk elemen hiasan.

Dalam bengkel pengeluaran besar, tatahan serong digunakan untuk menjahit seluar dalam, pakaian luar dan pakaian rumah, serta mencipta banyak jenis almari pakaian lain. Elemen jahitan ini boleh digunakan pada pakaian dan pada peralatan tempat tidur, topi, dan juga untuk menjahit beberapa kasut, dompet, beg kecil dan produk lain.

Baru-baru ini, tatahan berat sebelah telah meluas sebagai bahan utama atau pelengkap untuk pengeluaran pelbagai perhiasan: gelang tangan, kerongsang, jalur elastik atau penyepit rambut.

Sesetengah aksesori perhiasan juga dihiasi dengan fabrik yang serupa.

Bagaimana untuk bekerja dengannya?

Walaupun fakta bahawa di kedai-kedai anda boleh menemui sejumlah besar pelbagai jenis garisan serong, ramai pakar jahit membuat elemen jahitan ini sendiri. Dalam kes ini, tidak perlu menggunakan peralatan khusus, yang dicirikan oleh kos yang tinggi.

Proses langkah demi langkah untuk mencipta tatahan berat sebelah.

 1. Berhati-hati dan berhati-hati menggariskan bahagian rajutan untuk tatahan masa depan. Proses ini dijalankan pada sudut 45 °. Jika tidak, pakaian akan selalu terkeluar dan tidak akan dapat dipasang dengan betul pada fabrik utama. Untuk menjadikannya lebih mudah untuk mengukur sudut yang diperlukan, pakar mengesyorkan mengambil kadbod biasa dan melipatnya pada sudut tertentu. Jika kertas rata, maka tahapnya betul.

 2. Lukis semua sudut di sepanjang pangkalan. Agar tidak keliru dalam proses menjahit, mereka harus dilukis ke arah yang sama. Seterusnya, anda harus memotong jalur kecil tatahan mengikut lukisan atau gambar rajah yang dipilih.

 3. Sambungkan sudut yang diperolehi antara satu sama lain menggunakan jarum biasa.

Selepas melengkapkan langkah di atas, anda perlu menyediakan sekeping kecil kertas surih, kertas surat khabar atau apa-apa bahan lain yang mempunyai struktur halus. Kerja lanjut dijalankan pada mesin taip.

 1. Letakkan jarum yang dikehendaki di persimpangan sudut. Mulakan proses jahitan.Ia amat penting untuk memastikan bahawa panjang jahitan adalah dari 2 hingga 2.5 mm, manakala 2-4 jahitan akan mencukupi untuk bartack berkualiti tinggi.

 2. Apabila menerima jahitan lurus dengan bartacks tambahan di hujung atau permulaan produk, anda boleh mengeluarkan kertas atau surat khabar yang digunakan.

 3. Sekiranya kadbod secara tidak sengaja jatuh ke dalam bartacks, ia harus dikeluarkan dengan jarum - ini harus dilakukan dengan berhati-hati dan berhati-hati agar tidak merosakkan struktur.

Proses langkah demi langkah untuk pemesinan potongan bulat.

 1. Potong elaun tertentu ke arah tepi produk. Seterusnya, buka salah satu bahagian pita bias dan lipat di bahagian depan garis leher. Selepas itu, tepi pakaian yang sedia ada perlu dibengkokkan kira-kira 1 cm dalam dan disapu di sepanjang garisan kain yang diseterika. Adalah penting bahawa hujung pita yang satu lagi berada di atas tepi yang dilipat.

 2. Seterusnya, anda perlu menjahit tatahan berhampiran corak yang dimaksudkan, selepas itu - bengkokkan elemen jahitan ke atas dan tambahan besi jahitan yang dihasilkan. Langkah terakhir ialah menutup elaun dengan tepi pita pincang yang telah diseterika sebelumnya.

 3. Tindakan seterusnya dilakukan berdasarkan model yang dikehendaki. Dalam kes ini, tuan harus membetulkan elemen hiasan tambahan, menghiasi fabrik tertentu, atau melakukan satu siri tindakan mengikut skema yang dimaksudkan.

Langkah terakhir ialah bekerja dengan seterika. Sebagai permulaan, tuan mengesyorkan menggunakan fabrik ringkas atau bahan khusus yang dipasang sendiri antara satu sama lain. Ini akan mengelakkan kesilapan akibat pengendalian peranti pemanasan yang tidak betul.

Sebagai tambahan kepada teknik pelaksanaan di atas, sesiapa sahaja harus tahu cara menyimpan tatahan berat sebelah dengan betul. Untuk memastikan elemen jahitan ini cantik, licin dan sekata, disyorkan untuk menggulungnya pada gelendong biasa. Untuk kegunaan selanjutnya, cukup untuk melepaskan ikatan dan menggunakannya seperti yang diarahkan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah