Jenis-jenis fabrik

Apakah fabrik yang sesuai dan bagaimana untuk memilihnya?

Apakah fabrik yang sesuai dan bagaimana untuk memilihnya?
Kandungan
  1. Deskripsi umum
  2. Pandangan
  3. Pengeluar popular
  4. Apa yang perlu dipertimbangkan semasa memilih?
  5. Petua Penjagaan

Untuk menjahit sut klasik, perlu memilih fabrik berkualiti tinggi yang mempunyai ciri prestasi tertentu. Hari ini pasaran menawarkan rangkaian luas produk ini yang memenuhi standard dan keperluan yang tinggi. Dalam artikel itu kita akan mempertimbangkan dengan lebih terperinci jenis fabrik pakaian, kelebihannya, dan juga memberi cadangan mengenai pilihan.

Deskripsi umum

Fabrik sut tergolong dalam kumpulan bahan dari mana sut untuk lelaki, wanita dan kanak-kanak dibuat. Komposisi mungkin berbeza, tetapi keperluannya adalah sama. Jika kita bercakap tentang produk lelaki, bulu dan separa bulu paling kerap dipilih untuk mereka, dan kasmir lembut, memori atau boucle untuk wanita. Dan jika sebelum ini pakaian kelihatan berbeza, tidak cukup selesa, hari ini ini telah berubah.

Kit moden adalah bergaya dan praktikal, kerana fabrik khas digunakan untuk jahitan mereka. Terdapat beberapa keperluan untuk menyesuaikan fabrik. Mereka seharusnya tidak banyak berkedut dan menentang ubah bentuk, tetapi tahan haus, mengekalkan bentuknya, mempunyai penampilan estetik dan pewarnaan tahan lama.

Apabila ia datang kepada sut musim panas, bahan itu harus ringan, bernafas, manakala kain musim sejuk, sebaliknya, harus hangat, dengan indeks ketumpatan tertentu, tetapi bernafas. Bagi komposisi, semuanya bergantung pada jenis fabrik: ada yang dibuat dari gentian semula jadi, yang lain dari buatan, ada juga yang separa semula jadi, yang boleh didapati dengan lebih terperinci di bawah.

Perlu diingatkan bahawa fabrik sut dari mana-mana jenis selalunya menyenangkan untuk disentuh, ia selesa, tidak memerlukan penyelenggaraan yang teliti, kerana ia tahan haus, dan oleh itu berkhidmat untuk masa yang agak lama. Bagi kekurangan, penjagaan khas diperlukan untuk bahan semula jadi, mereka perlu dilindungi daripada rama-rama, dan mereka boleh mengecut daripada air panas atau pendedahan yang berpanjangan kepada suhu tinggi.

Linen berkedut banyak, ia tidak anjal, tetapi ia dipilih agak kerap, kerana ia sesuai untuk musim panas yang panas.

Pandangan

Bergantung pada komposisi, prestasi dan penampilan, fabrik boleh dikelaskan seperti berikut.

bulu bulu

Gentian semulajadi, dalam berongga, yang memastikan kebolehnafasan yang baik dan pengekalan haba pada masa yang sama. Pengilang fabrik ini menawarkan kedua-dua bahan nipis dan padat yang direka untuk menjahit sut bermusim. Sesetengah produk bulu dirawat dengan impregnasi khas, yang memberikan kesan penggilap. Fabrik sut jenis ini sering ditawarkan dalam warna hitam klasik dan biru laut, yang sesuai untuk wanita dan lelaki.

Pakaian ini akan kelihatan menarik untuk masa yang lama, jadi membeli sut bulu akan menjadi pelaburan yang baik. Gabardine, yang diperbuat daripada bulu merino, mendapat permintaan yang tinggi. Terima kasih kepada tenunan kepar di permukaan, anda boleh melihat rusuk nipis pada pepenjuru. Bahan itu mungkin bukan sahaja terdiri daripada bulu, sesetengah pengeluar menambah kapas atau viscose. Ini adalah kain tebal dan hangat yang sesuai untuk menjahit set musim sejuk dan musim luruh.

Cashmere juga popular. Ini adalah kanvas yang dihasilkan daripada bulu dan bulu kambing alpine. Fabriknya lembut, halus, mengekalkan haba dan hypoallergenic, yang sama pentingnya untuk mereka yang mempunyai masalah yang sama. Walaupun selepas penggunaan jangka panjang, tiada pelet terbentuk pada bahan, yang merupakan kelebihan yang hebat. Jaket elegan dibuat daripadanya. Kain herringbone biasa kepada ramai, tetapi tidak semua orang tahu bahawa ia adalah tweed.

Anda boleh melihat timbunan kecil produk yang diperbuat daripada bahan tersebut, ia lembut, tahan lama dan hangat. Jaket tweed reka bentuk Oxford sangat mengagumkan. Leotard boleh dikaitkan dengan kedua-dua fabrik bulu dan separa bulu. Ciri tersendiri ialah kehadiran jalur nipis. Bahan dibahagikan kepada melange dan polos. Anda perlu menjaga sut yang diperbuat daripada fabrik sedemikian dengan berhati-hati, kerana mungkin terdapat sedikit pengecutan.

Pilihan ini sesuai untuk pengeluaran produk lelaki.

Campuran bulu

Ini termasuk bahan leotard yang diterangkan di atas dan krep kostum. Ia adalah kain lembut dengan tekstur berbutir. Gabungan bulu, viscose dan akrilik memungkinkan untuk mencipta produk tahan lama, khususnya, sut sekolah untuk kanak-kanak.

sintetik

Walaupun semua kelebihan fabrik bulu, banyak pengeluar terkemuka memilih sintetik untuk sut jahitan untuk beberapa ciri positif. "Barbie" adalah sejenis poliester yang diadun dengan rayon. Ia adalah bahan padat dengan permukaan licin. Kelebihan utama ialah dengan memakai jangka panjang, produk tidak akan berubah bentuk akibat elastane. Pilihan ini sesuai untuk menjahit sut seluar dan skirt.

Satu lagi jenis kain regangan ialah pikachu, yang akan memberikan kesesuaian yang bagus. Ini adalah fabrik padat yang bebas kedutan dari mana pakaian seragam dan sut pejabat dijahit. Tiare adalah campuran viscose dengan poliester dan elastane, kadangkala viscose boleh digantikan dengan bulu. Bahan ini juga meregang dengan baik dan tidak berubah bentuk. Kain yang boleh mengingati bentuk dipanggil ingatan, ia tidak perlu diseterika, ia boleh menahan tekanan mekanikal dan banyak cucian. Produk yang diperbuat daripada bahan sedemikian akan dipakai untuk masa yang lama dan kekal kemas.

Tidak mustahil untuk tidak melihat kumpulan fabrik denim yang berasingan, yang dibahagikan kepada subtipe. Mereka digunakan untuk menjahit sut kasual yang kelihatan bergaya. Pilihan ini teguh dan tahan haus dan lusuh.Denim-linen sesuai untuk pengeluaran jaket wanita, mewah licin dan mempunyai kilauan sedikit, denim-sutera nipis tetapi cukup padat, permukaannya berkilat, sesuai untuk seluar. Regangan diperbuat daripada kapas dan elastane, jadi ia meregang dengan baik.

Fabrik yang dipanggil chanel digunakan untuk menyesuaikan pakaian klasik, termasuk sut perniagaan untuk lelaki dan wanita. Kepelbagaian bahan telah menarik ramai pereka selama beberapa dekad. Kain ini juga dipanggil tweed dan matting. Bagi jenis warna, terdapat sedikit daripada mereka. Seperti yang dinyatakan di atas, fabrik bulu adalah klasik, dan anda perlu berusaha keras untuk mencari sesuatu yang cerah. Kain boleh berjalur, bertanda, kelabu, putih, kuning, turquoise, jadi pereka dan pakar jahitan diberi pilihan yang luas untuk kreativiti.

Pengeluar popular

Terdapat banyak jenis bahan pakaian di pasaran daripada pengeluar terkemuka yang patut anda lihat. Ariston ialah jenama Neapolitan, di mana fabrik pakaian mahal dihasilkan. Syarikat itu telah wujud selama satu abad, jadi tidak ada keraguan tentang kualiti. Pengeluaran menggunakan kapas, mohair, kasmir, bulu, sutera dan linen.

Terbaik Seterusnya - Bottoli, adalah pengeluar Itali dengan sejarah satu setengah abad. Kilang itu mengeluarkan kira-kira 2.5 km fabrik setiap hari. Bahan mentah adalah flaks, bulu merino, sutera dan kasmir, yang menunjukkan kualiti tinggi dan keramahan alam sekitar produk.

Perlu diingatkan bahawa banyak rumah fesyen menggunakan fabrik Bottoli untuk menjahit sut mereka.

Perlu diingatkan Tanda dagangan Inggeris Bower Roebuck, yang diasaskan pada abad ke-16. Syarikat itu menggunakan sutera, kasmir dan bulu kambing untuk mencipta fabrik mewah untuk sut yang berpotensi. Rangkaian ini termasuk pelbagai warna dan pilihan reka bentuk. Kilang itu membekalkan produknya untuk mereka bentuk rumah, di mana perkara unik dicipta.

Satu lagi pengilang terkenal dari England ialah Brisbane Moss... Ia menawarkan fabrik korduroi, moleskin, kapas dan linen, dan fabrik sintetik juga disediakan. Perlu diingatkan bahawa korduroi pengeluar ini telah mendapat hak untuk dipanggil yang terbaik di dunia, jenama pakaian popular menggunakannya. Kilang ini menghasilkan pelbagai jenis korduroi.

Itali bukan sahaja negara fesyen, tetapi juga tempat di mana fabrik terbaik dibuat, yang dihantar ke bahagian yang berlainan di planet kita. Contohnya ialah jenama Caccioppoli, yang terletak di Naples. Kasmir Cina, sutera, linen dan bulu merino digunakan sebagai bahan mentah. Pelbagai mengandungi bahan dengan berat yang berbeza, yang menunjukkan ketumpatan dan ciri lain. Dari fabrik pengeluar ini dijahit sut bergaya Scavini dan Sartoria Formosayang mengatakan banyak.

Carlo Barbera ialah jenama Itali, yang terkenal dengan fabrik suaiannya yang mahal. Harga yang tinggi adalah disebabkan oleh kualiti yang sempurna. Syarikat itu diasaskan pada tahun 1949 dan terus beroperasi di Itali sejak itu. Sut yang diperbuat daripada bahan daripada jenama ini boleh didapati di rumah fesyen dan pelbagai jenis jenama popular.

Satu lagi wakil pengeluar terbaik ialah syarikat Cerruti, yang sudah satu setengah abad. Tanda dagangan yang sama diasaskan di Perancis. Perlu diingatkan bahawa ini adalah jenama bersejarah, kerana keluarga pengasas terlibat dalam pengeluaran fabrik pada abad ke-18. Produk tersedia untuk semua orang, jadi anda boleh mempertimbangkan pilihan ini dengan selamat jika anda ingin mencipta sut yang cantik dan bergaya. Syarikat itu menggunakan bulu merino dari Australia, linen, kasmir Mongolia, kapas dan sutera.

Jenama Colombo dikenali ramai pakar jahitan. Kain ini adalah standard kualiti tinggi, dalam pelbagai jenis anda boleh menemui pelbagai jenis bulu.Kasmir berasal dari Mongolia dan China, dan bulu alpaca dari Amerika Selatan. Perusahaan itu telah wujud selama 100 tahun; ciri tersendiri produk ialah ketersediaan sijil. Beberapa pakaian jenama terkenal dibuat daripada fabrik pengeluar ini, yang juga menghasilkan pakaiannya sendiri.

Negocian dari Perancis Dormeuil mengeluarkan produknya di England. Kos kainnya tinggi, tetapi kualitinya juga patut dipuji. Salah satu kelebihan fabrik pengeluar ini ialah ketersediaan corak unik dalam pelbagai jenis. Syarikat itu menggunakan bahan mentah tersebut - linen Perancis, bulu merino, kapas Mesir, kasmir. Sesetengah jenis fabrik dirawat dengan agen khas untuk meningkatkan sifat kalis lembapan.

Tidak begitu terkenal Fox Brothers, tetapi patut diberi perhatian, dilahirkan agak lama dahulu. Pakaian daripada fabrik jenama ini dipakai oleh Winston Churchill, Cary Grant dan personaliti lain yang tidak kurang terkenal. Ini menunjukkan kualiti yang menakjubkan dan permintaan yang tinggi, yang dibenarkan oleh sejarah yang panjang.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa memilih?

Memandangkan terdapat pelbagai jenis fabrik sut di pasaran, anda tidak akan dapat membuat pilihan buat kali pertama. Terdapat banyak nuansa yang harus dipertimbangkan sebelum memilih kain untuk menjahit produk berkualiti. Dengan mengikuti cadangan, anda boleh menemui sesuatu yang memenuhi bukan sahaja standard yang tinggi, tetapi juga keperluan anda.

Pertama sekali, adalah perlu untuk mengambil kira keadaan suhu dan masa apabila pakaian akan digunakan. Keamatan pemakaian juga sangat penting, kerana jika sut itu akan dipakai setiap hari, lebih baik memilih warna gelap dan bahan tebal yang boleh menahan pelbagai cucian.

Untuk acara penting dan majlis khas, anda boleh memilih baldu putih, yang akan membuat saman lelaki yang menakjubkan, ia pasti akan menarik perhatian.

Jika kita bercakap tentang pejabat atau kerja perwakilan lain, pakaian harus tidak bertanda dan klasik, bulu sesuai untuk menjahit pakaian klasik. Dari segi warna dan corak, mana-mana pakaian hendaklah tidak mencolok dan kemas. Belang dan cek adalah pilihan yang baik, tetapi untuk sekolah anda mungkin ingin mempertimbangkan seluar jeans sut yang tahan lama. Sekiranya anda perlu menghabiskan banyak masa dalam kerja yang tidak aktif, disyorkan untuk mengkaji pilihan untuk regangan fabrik yang elastik dan tidak berubah bentuk semasa memakai berpanjangan.

Set jaket atau jaket, skirt dan seluar akan berguna dalam mana-mana almari pakaian, tidak kira sama ada anda bekerja di pejabat atau tidak, kerana pakaian sedemikian mungkin diperlukan dalam kes tertentu. Untuk menjahit sut musim panas, ia patut memberi tumpuan kepada warna cahaya fabrik nipis yang memberikan pengudaraan. Oleh itu, apabila memilih kain, anda perlu mengambil kira bermusim memakai sut, sifat acara, di mana ia akan dipakai, serta pilihan peribadi, kerana seseorang suka klasik, dan seseorang ingin menjadi cerah. pada hari minggu.

Petua Penjagaan

Setiap perkara memerlukan penjagaan sendiri, manakala komposisi bahan mesti diambil kira. Dan jika pakaian siap sudah mempunyai cadangan daripada pengilang tentang cara membasuh atau membersihkan produk, maka tidak akan ada petua sedemikian mengenai perkara yang disesuaikan secara eksklusif. Berikut ialah beberapa garis panduan yang berguna untuk membantu anda memastikan sut anda sentiasa kemas.

Ia tidak disyorkan untuk mencuci kain bulu dan separa bulu di rumah - ini adalah bahan semula jadi yang hanya sesuai untuk cucian kering. Anda boleh merapikan jaket atau jaket anda di rumah menggunakan berus lembut. Jika noda ditemui pada produk, anda boleh membuat larutan sabun dan memproses fabrik, sambil tidak menyeterika atau mengeringkan tempat yang basah dengan pengering rambut, tetapi hanya lapkannya dengan kain kering.

Jika saman itu digunakan secara tidak teratur, ia hendaklah disimpan dalam penutup kapas, supaya ia akan dilindungi daripada persekitaran luaran.

Apabila bercakap tentang penjagaan fabrik sintetik, tidak ada yang rumit mengenainya. Pakaian sedemikian boleh dibasuh dengan tangan, atau pilih mod halus dalam mesin automatik. Suhu air tidak boleh melebihi 30 darjah. Ia tidak disyorkan untuk memerah sut yang diperbuat daripada kain sintetik, ia mungkin kehilangan bentuknya. Anda boleh mengeringkan produk di belakang kerusi atau di penyangkut. Mana-mana item yang diperbuat daripada fabrik sut tidak semulajadi diseterika dari sisi yang salah pada mod yang sesuai, anda boleh menggunakan pengukus.

Jika anda mempunyai sut linen dengan warna semula jadi, ia boleh dicuci dengan tangan atau dicuci kering, berputar hanya halus pada kelajuan rendah, dilarang memutarnya. Penjagaan yang paling mudah untuk seluar jeans, mereka boleh dihantar ke mesin automatik dan dikeringkan dalam bentuk yang diluruskan supaya tidak bertembung dengan lipatan. Sut yang diperbuat daripada bahan padat seperti itu boleh diseterika.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah