Jenis-jenis fabrik

Semua tentang ketumpatan kain

Semua tentang ketumpatan kain
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Bagaimana untuk menentukan?
 3. Penunjuk untuk pelbagai jenis fabrik

Boleh diramalkan, apabila membeli bahan ini atau itu, serta produk daripada fabrik, majoriti pembeli berminat dengan kualiti mereka. Di sini adalah bernilai memberi tumpuan kepada ciri-ciri utama, dan oleh itu adalah disyorkan untuk mengetahui segala-galanya tentang ketumpatan kain. Penunjuk yang sepadan menjadi salah satu kriteria utama untuk memilih mana-mana perkara. Walau bagaimanapun, selalunya, kepadatan ditumpukan semasa membeli linen katil atau bahan untuk membuatnya.

Apa ini?

Ketumpatan tisu difahami sebagai berat serpihan kawasan tertentu. Dalam kebanyakan kes, penunjuk ini dinyatakan dalam gram per meter persegi kanvas, iaitu, dalam g / m2. Ini bermakna ketumpatan secara langsung mempengaruhi jumlah bahan mentah yang digunakan dalam pembuatan fabrik, serta kekuatannya. Di pasaran moden terdapat sampel linen katil yang diperbuat daripada bahan dengan ketumpatan dalam julat dari 75 hingga 150 g / m2. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk memberi keutamaan kepada fabrik dengan penunjuk sekurang-kurangnya 100.

Dalam proses memilih kanvas atau produk siap pakai, ramai pembeli, tidak mempunyai maklumat tentang ketumpatan, cuba menilai kualiti dan juga hayat perkhidmatan yang berpotensi melalui sentuhan. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa parameter yang diterangkan menentukan ciri prestasi utama fabrik, iaitu:

 • kekuatan;
 • rintangan haus;
 • ketahanan;
 • kebersihan (hubungan songsang);
 • higroskopisitas;
 • pengudaraan (hubungan songsang).

Ketumpatan itu sendiri ialah bilangan benang kedua-dua meledingkan dan pakan, yang jatuh pada 10 meter persegi. lihat kanvas. Perlu diingatkan bahawa terdapat dua makna yang sepadan. Untuk memahami ciri ketumpatan bahan, adalah perlu untuk menyerlahkan konsep utama.

 1. Ketumpatan mutlak - bilangan gentian sebenar dalam persegi. lihat kanvas. Harus diingat bahawa di kawasan yang sama dengan benang berdiameter besar mungkin terdapat lebih sedikit benang, tetapi ia akan terletak lebih padat. Sebaliknya, lebih banyak filamen halus akan diletakkan pada selang masa yang ketara.
 2. Kadar maksimum - bilangan mengehadkan benang yang muat dalam satu petak. lihat Adalah penting untuk mengambil kira bahawa mereka semua adalah diameter yang sama dan terletak tanpa anjakan, pada selang masa yang sama.
 3. Ketumpatan relatif - nisbah nilai maksimum dan sebenar, dicerminkan, sudah tentu, sebagai peratusan.

Sebagai tambahan kepada semua yang telah disenaraikan, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada dua jenis ketumpatan, iaitu:

 • linear;
 • dangkal.

Dalam kes pertama, kita bercakap tentang bilangan benang yang telah disebutkan, yang, mengikut piawaian dunia, diukur dalam "Pengiraan Benang" (TC). Kain yang paling popular mempunyai penunjuk linear berikut:

 • cambric - ketumpatan rendah (dari 50 hingga 75 TC);
 • belacu kasar - nilai di bawah purata (dari 80 hingga 100 kenderaan);
 • flaks - ketumpatan sederhana (dari 120 hingga 140 TS);
 • poplin dan ranforce - melebihi purata (dari 160 hingga 200 kenderaan);
 • percale dan satin - ketumpatan tinggi (dari 200 hingga 300 TC);
 • jacquard adalah angka yang sangat tinggi (dari 320 hingga 700 TS).

Ketumpatan permukaan ialah parameter yang ditunjukkan pada tanda harga. Ia diukur dalam g / m2 yang telah disebutkan, dan ditentukan oleh formula: P = m / L * B. Di sini m ialah jisim, dan L dan B ialah panjang dan lebar kain, iaitu, untuk mencari penunjuk yang dikehendaki, jisim dibahagikan dengan kawasan.

Perlu diingat bahawa ini adalah parameter utama dan dikawal oleh GOST semasa.

Bagaimana untuk menentukan?

Hari ini, cara paling mudah dan paling berpatutan untuk memeriksa ketumpatan fabrik tertentu ialah mengira benang secara visual. Dalam kes ini, kaca pembesar biasa akan menjadi peranti untuk menentukan penunjuk yang diperlukan. Kaedah lain untuk mengetahui ciri-ciri bahan untuk memahami betapa sesuainya menggunakan projektor. Dalam kes ini, peranti, disebabkan oleh sistem kanta dan cermin, memaparkan imej yang diperbesarkan berganda bagi serpihan kanvas pada skrin dengan pembahagian yang sesuai.

Perlu diingat bahawa kedua-dua kaedah ini untuk mengira ketumpatan tisu, walaupun terdapat perbezaan yang ketara, akan memerlukan kos masa yang ketara. Ia akan menjadi lebih mudah untuk menggunakan kit khas, yang termasuk:

 • skala digital dengan langkah pengukuran 0.01 g, ciri utamanya ialah peningkatan ketepatan;
 • berat untuk menentukur peranti pengukur;
 • pemotong bulat yang direka untuk memotong bulatan bahan ujian dengan keluasan 1 desimeter persegi;
 • kawasan untuk memotong sampel.

Untuk mengira ketumpatan permukaan, anda memerlukan:

 • potong sampel dalam bentuk bulatan menggunakan peranti yang disebutkan di atas;
 • timbang sekeping tisu pada skala elektronik;
 • parameter yang terhasil didarabkan dengan 100.

Pengiraan nilai yang diterangkan boleh dibuat mengikut formula: MSp = (Ke * Po + Tu * Pu) * 0.01. Di sini To dan Tu ialah penunjuk linear yang diukur dalam gentian tex, warp dan weft, Po dan Pu ialah bilangan benang bagi setiap 100 mm fabrik.

Penunjuk untuk pelbagai jenis fabrik

Untuk membandingkan ciri utama bahan yang diperbuat daripada gentian dengan ketebalan yang berbeza, konsep seperti ketumpatan relatif dan maksimum telah diperkenalkan. Dan dalam kes ini kita bercakap bukan sahaja tentang kain untuk langsir, tulle dan linen katil. Sebagai contoh, ketumpatan denim klasik ialah 13 hingga 14.5 auns setiap ela persegi. Penunjuk spesies yang lebih berat mencapai 15.5.

Jika kita menganggap bahan yang paling padat, maka perlu disebutkan kain sepanduk. Kami bercakap tentang medium pengiklanan moden, ketumpatan yang secara langsung menentukan skop penggunaannya. Ketumpatan standard bahan untuk pengiklanan luaran dan dalaman ialah 280, 340, serta 440 dan 510 g / persegi. m.

kain satin

Salah satu ciri utama dalam kes ini ialah penggunaan tenunan jenis kepar, yang menyediakan untuk berpintal berganda. Pendekatan ini menyediakan permukaan yang paling licin. Di samping itu, bahan itu dicirikan oleh ketumpatan dan gloss yang baik.

Permukaan satin yang licin lebih kusam. Ia boleh bertimbun dan kadangkala terasa seperti flanel. Satin standard mempunyai berat antara 115 hingga 120 g / m2. Bahan kelas De Luxe dibuat menggunakan pencelupan aktif, yang meningkatkan penunjuk yang dianalisis. Dalam kes ini, yang terakhir mencapai 130 g / m2.

Satin Jacquard

Bahan ini mempunyai corak pelepasan, yang merupakan hasil tenunan gentian khas. Hari ini, jacquard digunakan untuk mencipta produk kepunyaan kelas elit. Perkara sedemikian dicirikan oleh:

 • kelembutan maksimum;
 • kekurangan bekalan elektrik;
 • penyerapan intensif kelembapan;
 • penampilan yang rapi.

Ketumpatan fabrik jacquard berkisar antara 135 hingga 140 g / m2. Perlu diingat bahawa ia sangat berkedut.

Ia adalah perlu untuk menyeterika separuh basah dan dari bahagian belakang (berliku).

Calico

Selaras dengan piawaian GOST yang terkini di Persekutuan Rusia, kita bercakap tentang 100% kapas. Set seluar dalam sedemikian mendapat permintaan yang tinggi pada masa kini. Satu ciri bahan ialah tenunan tenunan biasa berdiameter besar. Bergantung pada ketebalan gentian, belacu kasar dibezakan dengan kelas ketumpatan berikut:

 • rendah - 80 g / m2;
 • sederhana - dari 90 hingga 100 g / m2;
 • baik (paling popular) - dari 110 hingga 125 g / m2;
 • tinggi - dari 130 hingga 160 g / m2.

Jenis fabrik yang terakhir kini kurang biasa. Ini disebabkan oleh kekakuan perbandingan web, yang merupakan hasil daripada patah berbilang di persimpangan gentian.

Poplin

Tenunan biasa juga digunakan dalam penghasilan bahan ini. Walau bagaimanapun, tidak seperti belacu kasar, benang dengan ketebalan yang berbeza digunakan di sini. Parut kecil di permukaan terbentuk kerana fakta bahawa gentian nipis bertindak sebagai asas, dan benang yang lebih besar diambil untuk pakan. Satu lagi perbezaan penting ialah keriting yang lebih besar, yang seterusnya memberikan kelembutan.

Ketumpatan purata poplin berkisar antara 110 hingga 120 g / m2. Perlu diingat bahawa kain itu sendiri dan, dengan itu, produk yang dibuat daripadanya sedikit lebih mahal daripada belacu kasar.

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, pilihan terbaik dalam kebanyakan kes adalah bahan pengeluaran domestik, yang dicirikan oleh kualiti dan ketumpatan yang meningkat berbanding dengan banyak analog asing.

Tencel

Dalam kes ini, kita bercakap tentang bahan sutera yang dihasilkan menggunakan teknologi canggih. Dalam kes ini, bahan mentah adalah selulosa berkualiti tinggi (dalam kebanyakan kes, kayu putih digunakan). Kami bercakap tentang bahan yang paling mesra alam yang lembut dan hypoallergenic dan mempunyai kesan bakteriostatik.

Tencel berkualiti tinggi mampu menyesuaikan diri dengan suhu tertentu, dan juga menyerap lembapan dengan baik dan membolehkan udara melaluinya. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa apabila basah, bahan boleh berubah bentuk dengan ketara (duduk atau, sebaliknya, regangan). Dengan mengambil kira semua ciri, fabrik harus dilindungi daripada sinaran UV langsung, dibasuh secara eksklusif dengan detergen cecair (cuci kering disyorkan) dan diseterika hanya di bahagian belakang. Ketumpatan kain tencel dan campuran berkisar antara 120 hingga 130 g / m2.

Linen

Linen boleh dipanggil salah satu yang paling mesra alam. Penilaian sedemikian akan menjadi paling relevan untuk perkara yang diperbuat daripada fabrik yang tidak dicat.

Perlu diingatkan bahawa, berbanding dengan kapas, rami kurang aneh, dan oleh itu penanamannya tidak memerlukan penggunaan racun perosak.

Dalam kes ini, warna semula jadi untuk kain adalah kelabu-kuning air, dan warna "gading" juga mungkin.

Penunjuk ketumpatan bahan linen yang baik dianggap sebagai julat dari 125 hingga 150 g / persegi. m. Tetapi adalah penting untuk mengambil kira bahawa fabrik sedemikian cepat berubah bentuk (berkerut) dan agak sukar untuk melicinkan. Ia juga agak sukar untuk disentuh jika dibandingkan dengan linen kapas. By the way, sampel campuran fabrik, di mana perkadaran linen dan kapas masing-masing adalah 30 dan 70%, sangat popular.

Ranfors

Dalam kes ini, kita bercakap tentang 100% kapas dengan berat asas 120 g / m2. Fabrik ini tergolong dalam segmen premium, dan benang berkualiti tinggi digunakan untuk pengeluarannya. Kelebihan daya saing utama Ranfors coarse calico termasuk ketahanan, kekuatan dan peningkatan ketumpatan linear. Perlu diingat bahawa fabrik ini dalam proses pengeluaran dirawat dengan larutan alkali, yang menyediakannya, sebagai tambahan kepada rintangan haus, kelancaran dan higroskopisitas.

Biomatin

Fabrik, yang berasaskan kapas, diperbuat daripada benang yang diresapi dengan ubat hypoallergenic menggunakan teknologi khas. Ketumpatan biomatin tidak melebihi 130 g / m2. Pada masa yang sama, fabrik dalam banyak cara serupa dengan belacu, yang tergolong dalam segmen premium.

Buluh

Pada masa ini, kain ini menjadi semakin popular di Rusia. Ia diperbuat daripada jisim buluh menggunakan teknologi moden, yang menentukan ciri-ciri yang sesuai. Cukup lembut dan menyenangkan untuk disentuh, ia mempunyai ketumpatan sekurang-kurangnya 90 g / m2.

sutera

Kain lagenda berasal dari "Empayar Celestial". Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa hari ini sampel kualiti tertinggi bahan adalah hasil kerja manual dan dihasilkan di "Tanah Matahari Terbit". Perlu diperhatikan bahawa unit untuk mengukur ketumpatan fabrik sutera ialah Mommi, dan ia dilambangkan mm. Penunjuk berkisar antara 6 hingga 30 mm.

Mako

Ini adalah bahan yang berasal dari Mesir. Penunjuk yang diterangkan dalam kes ini ialah 220 g / m2. Kain ini kelihatan sangat mirip dengan sutera, dan pengeluar menggunakan apa yang dipanggil percetakan reaktif untuk mencetak di atasnya. Ia agak lembut untuk disentuh dan meregang dengan baik.

Percale

Secara luaran, fabrik ini kelihatan seperti poplin, manakala bahagian luarnya lebih cerah daripada bahagian dalam. Bahan yang diperbuat daripada kapas ruji panjang menggunakan tenunan biasa dicirikan oleh peningkatan rintangan haus, kilauan dan kelicinan. Percale pada asalnya adalah kain kapas 100%, tetapi dari masa ke masa, pengeluar mula menambah poliester, poliester dan sutera. Ketumpatan bahan berkisar antara 100 hingga 160 benang setiap sentimeter persegi kain.

Lain-lain

Sebagai tambahan kepada semua fabrik yang telah dipertimbangkan, ia patut memberi perhatian kepada beberapa bahan popular lain. Sebagai contoh, fabrik paling ringan yang digunakan untuk pembuatan jaket harus diserlahkan. Ini merujuk kepada bahan yang dipanggil Duspo. Ketumpatannya berkisar antara 80 hingga 90 g / m2. Dalam konteks yang sama, adalah sesuai untuk menyebut juga kain pelapis. Ia, seterusnya, dibahagikan kepada tiga kategori, dengan mengambil kira penunjuk yang diterangkan:

 • ringan - sehingga 90 g / m2;
 • sederhana - 90-100 g / m2;
 • berat - dari 111 g / m2.

Sebagai tambahan kepada semua fabrik yang dipertimbangkan, cambric dan satin adalah popular, ketumpatannya adalah 20-30 dan kira-kira 240 g / m2, masing-masing.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah