Reka bentuk tandas

Aksesori tandas: jenis dan pemilihan

Aksesori tandas: jenis dan pemilihan
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Varieti
 3. Warna dan bahan
 4. Bagaimana untuk memilih?
 5. Gunakan dalam gaya yang berbeza
 6. Penempatan aksesori

Apabila anda membuat pembaikan di apartmen anda, maka paling kerap anda cuba mematuhi satu konsep dalam susunan pedalaman. Aksesori memainkan peranan penting dalam mewujudkan keselesaan. Dalam artikel hari ini, kami akan memperkenalkan anda kepada aksesori tandas: jenisnya, ciri pilihan dan penggunaan dalam gaya dalaman yang berbeza.

Keanehan

Memandangkan tandas adalah bilik yang mempunyai kekhususannya sendiri, dan selain itu, ia selalunya kecil di kawasan, aksesori untuknya mempunyai ciri tersendiri. Mari kita pertimbangkan mereka.

 • Mana-mana bilik air - digabungkan atau berasingan, adalah bilik dengan tahap kelembapan yang tinggi. Berdasarkan ini, seseorang harus mempertimbangkan dengan teliti pilihan bahan dari mana aksesori akan dibuat. Sebagai contoh, tekstil dan kayu yang tidak dirawat tidak akan bertahan lama dalam keadaan sedemikian. Tetapi benda plastik, logam, kaca atau kayu (diproses) akan berguna.
 • Item minimum, fungsi maksimum - inilah yang sepatutnya menjadi titik permulaan untuk anda apabila memilih aksesori untuk tandas. Anda mesti memahami dengan jelas perkara yang benar-benar berguna untuk anda di dalam bilik ini, dan perkara yang boleh anda lakukan tanpa.

Dimensi setiap item mesti sepadan dengan parameter bilik tandas. Ia akan kelihatan tidak masuk akal untuk melihat berus tandas tunggal, kesepian berdiri di sudut di dalam bilik yang luas, sama bodohnya untuk cuba memerah rak surat khabar besar ke dalam bilik mandi, di mana ia sukar untuk berpusing.

Varieti

Nah, sekarang mari kita ketahui aksesori tandas yang boleh didapati pada jualan hari ini.

 • Ruff dengan gelas. Ia tidak perlu membiasakan sesiapa dengannya secara terperinci - dia berada di setiap rumah. Ia boleh diletakkan di atas lantai (lantai) dan di dinding (engsel).
 • Pemegang kertas tandas. Aksesori ini diperbuat daripada pelbagai bahan dan boleh dari sebarang warna. Paling disukai ialah pemegang kertas bersalut krom. Mereka sering datang dengan berus tandas yang dipasang di dinding.
 • Tong sampah. Ramai orang memilih untuk membuang kertas tandas dan beg sanitari terpakai ke dalam tong sampah di bilik mandi. Keanehan baldi sedemikian ialah ia mesti ditutup secara hermetik untuk mengelakkan penembusan bau yang tidak menyenangkan ke dalam bilik, dan mempunyai pedal kaki untuk membuka tudung.
 • Tikar lantai. Produk ini mempunyai fungsi hiasan, estetik dan praktikal. Adalah lebih menyenangkan untuk meletakkan kaki anda bukan pada jubin sejuk, tetapi pada permukaan yang hangat dan lembut. Apabila memilih permaidani sedemikian, pastikan ia mempunyai tapak yang tidak licin.
 • Rangkaian lantai 3-dalam-1 pelbagai fungsi. Perkara kecil yang sangat berguna yang membolehkan anda mengatur ruang dan menjimatkan ruang di dalam tandas. Termasuk berus, pemegang kertas dan kaki penyegar udara. Oleh kerana produk diletakkan di atas lantai, ia tidak memerlukan penggerudian dinding untuk pemasangan, yang juga merupakan kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan. Diperbuat daripada keluli tahan karat. Ia mempunyai penampilan bergaya moden dan dimensi yang agak padat, jadi ia sesuai dengan mana-mana bahagian dalam.
 • Jika anda pemilik bilik tandas yang luas dengan bidet dipasang di dalamnya, anda harus berminat dengan aksesori seperti dispenser - bekas khas dengan penutup pendispensan untuk menyimpan produk kebersihan cecair. Pada mulanya ia mungkin kelihatan bahawa dia tidak diperlukan sama sekali, tetapi ini akan menjadi satu kesilapan. Mari jelaskan pandangan kami: semua produk ini boleh didapati dalam botol yang berbeza, rupa yang kadang-kadang meninggalkan banyak yang diingini.

Dengan menuangkannya ke dalam dispenser yang selaras dengan reka bentuk tandas anda, anda boleh mematuhi konsep gaya yang dipilih, serta menjimatkan wang: kadangkala produk kebersihan intim dijual dalam bekas besar tanpa dispenser, tetapi pada harga yang sangat menarik.

 • Pemegang untuk surat khabar, buku dan majalah atau rak majalah. Ramai orang suka membaca di tandas. Aksesori ini dicipta untuk pembaca buku tersebut. Ia datang dalam dua jenis: dipasang di dinding dan dipasang di lantai. Versi berdiri di lantai sering dilengkapi dengan rak untuk kertas tandas dan penyegar udara. Diperbuat daripada bahan seperti tekstil (floor bag), kayu proses, rotan, krom, plastik. Pemegang dinding memerlukan penggerudian dinding untuk pemasangan, tetapi rak majalah seperti itu sering dipilih oleh orang yang kawasan bilik mandinya sangat kecil.

Ini boleh difahami: aksesori yang diletakkan di dinding tidak menghilangkan kawasan berguna dari lantai, di mana anda boleh meletakkan berus atau tong sampah. Dan mengeluarkan surat khabar dan majalah daripada beg yang tergantung pada ketinggian yang sesuai sentiasa lebih selesa daripada membongkok di atasnya.

Warna dan bahan

Bahan yang paling biasa untuk membuat aksesori tandas ialah:

 • keluli tahan karat bersalut krom;
 • seramik;
 • kaca;
 • plastik;
 • kayu yang diproses.

Julat warna produk sedemikian adalah luas:

 • warna laut yang paling biasa digunakan: biru, biru, biru-hijau, Tiffany;
 • mereka yang menghiasi tandas dalam monokrom minimalis boleh memilih aksesori dalam warna putih, hitam, kelabu dan logam;
 • jika anda suka klasik yang diredam, lihat produk dalam warna kuning air, susu, coklat muda dengan corak emas;
 • aksesori terang (merah, oren, ungu, kuning) akan menjadi warna aksen yang sangat baik di bahagian dalam bilik tandas.

Bagaimana untuk memilih?

Pilihan aksesori bilik mandi adalah berdasarkan prinsip yang sama yang anda harapkan semasa memilih aksesori untuk seluruh bilik, iaitu:

 • gabungan item terpilih antara satu sama lain dan pematuhan kepada konsep reka bentuk yang dipilih;
 • kemudahan penjagaan;
 • kefungsian: adalah dinasihatkan untuk membeli aksesori "3 dalam 1" untuk menjimatkan ruang yang berguna;
 • keperluan khusus yang berkaitan dengan ciri-ciri bilik adalah rintangan kelembapan.

Gunakan dalam gaya yang berbeza

Tandas tidak sepatutnya menonjol dari gaya umum apartmen, yang bermaksud bahawa kami sedang belajar untuk mereka bentuknya mengikutnya.

 • Gaya eko penggunaan bahan semula jadi dan warna semula jadi adalah wujud, oleh itu kami memilih aksesori daripada rotan, kayu terawat atau kain tenunan yang tidak dicat. Alas lantai boleh menjadi pasir atau hijau (bergantung pada warna jubin).
 • Warna monokrom, butiran logam, bentuk mewah atau, sebaliknya, sengaja ringkas - kemungkinan besar, bilik mandi anda dihiasi dengan gaya berteknologi tinggi, minimalis atau moden.
 • Negara yang selesa dan Provence yang menawan cadangkan penggunaan aksesori seramik vintaj atau kayu yang berumur buatan. Alas lantai yang sangat berguna, digayakan sebagai tenunan daripada jerami.
 • Pendaftaran gaya klasik dijalankan dengan memilih barangan yang dibuat dalam gaya istana lama. Monogram, penyepuhan, warna asas putih akan sangat sesuai.

Penempatan aksesori

Sebelum anda membeli dan mula meletakkan aksesori di dalam bilik tandas, anda mesti membuat ukuran yang teliti dan menentukan lokasinya untuk setiap item, supaya kemudian anda tidak tertanya-tanya di mana untuk meletakkan perkara ini atau itu, supaya ia cantik dan mudah. Terdapat beberapa garis panduan untuk ini:

 • Jika anda menggantung rak majalah, pemegang kertas, penyegar udara atau rak dispenser di dinding, pastikan anda tidak memukulnya dan memukulnya berulang kali;
 • duduk di tandas dan pastikan bahawa semua yang anda perlukan akan tersedia untuk anda seluas lengan;
 • jika bilik mandi anda dilengkapi bidet, gantung tuala di sebelahnya, pastikan ia tidak jatuh di sana, secara tidak sengaja terjatuh dari cangkuk, dan mudah untuk anda mencapainya.

Lihat video di bawah untuk penerangan tentang aksesori tandas.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah