Reka bentuk tandas

Permaidani tandas: jenis, pilihan, contoh

Permaidani tandas: jenis, pilihan, contoh
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Bahan (edit)
 3. Reka bentuk
 4. Pengeluar popular
 5. Contoh yang indah

Permaidani adalah elemen berfungsi tandas yang boleh mengubah bahagian dalam dan menjadikannya lebih selesa. Mereka diperbuat daripada pelbagai bahan. Selain itu, model moden berbeza dalam pelbagai bentuk, saiz dan reka bentuk. Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai permaidani tandas dalam artikel kami.

Keanehan

Permaidani tandas digunakan untuk menutup lantai sejuk. Lebih-lebih lagi, mereka telah lama menjadi elemen hiasan penting yang mencipta keselesaan dan kehangatan. Adalah penting bahawa model tidak berubah bentuk apabila terdedah kepada kelembapan.

Sebaik-baiknya, permaidani harus menyerap dan kering dengan cepat untuk mengelakkan acuan atau cendawan daripada berkembang. Kemudahan penyelenggaraan juga penting.

Bagi reka bentuk pula ia sepatutnya sepadan dengan keseluruhan bahagian dalam bilik. Biasanya, permaidani segi empat tepat dan bujur mempunyai dimensi berikut: 40x60, 80x60, 60x90 dan 70x100 cm Model persegi paling kerap mempunyai dimensi 50x50 dan 70x70 cm.Dan versi bulat mempunyai diameter 45, 60 dan 80 cm.

Bahan (edit)

 • Tekstil. Linen dan kapas sering digunakan untuk pengeluaran permaidani tandas. Model boleh mempunyai longgokan tebal dan tinggi, dan agak pendek dan licin. Terdapat pelbagai pilihan untuk panjang, ketebalan dan saiz. Pilihan fabrik mempunyai tekstur yang menyenangkan dan lembut. Mereka boleh dibasuh di dalam mesin, mereka tidak takut kelembapan dan cukup cepat kering. Lebih-lebih lagi, fabrik semula jadi tidak alergenik.

Walau bagaimanapun, model fabrik cepat kehilangan penampilan asalnya kerana mencuci. Sekiranya ia sangat basah, ia mesti dikeringkan di balkoni atau di radiator.

 • Sintetik. Ia adalah bahan moden yang tahan terhadap kelembapan dan acuan.Mereka mempunyai jangka hayat yang lebih lama berbanding pilihan fabrik. Apatah lagi, model sintetik didatangkan dengan tag harga yang agak rendah dan pelbagai pilihan reka bentuk. Mereka sering dirawat dengan formulasi antibakteria khas untuk memberikan tahap keselamatan dan keselesaan yang tinggi. Permaidani gebu diperbuat daripada poliamida dan akrilik. Sukar untuk membezakannya daripada kain semula jadi, ia sama lembut dan hangat. Ia boleh dicuci dengan mesin atau disikat. Mereka selalunya mempunyai lapisan getah yang menghalang tergelincir. Walau bagaimanapun, ia boleh melekat kuat pada lantai.
 • kayu... Pilihan sedemikian dibuat daripada batu tahan lembapan, buluh dan gabus. Mereka mempunyai penampilan yang luar biasa dan tidak tertakluk kepada tekanan mekanikal. Kayu kering dengan cepat dan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang. Adalah penting untuk diingat bahawa model sedemikian tidak menyerap air, ia mengalir melalui retakan ke lantai. Oleh itu, mereka tidak boleh digunakan untuk lantai parket atau lamina.
 • Silikon, getah dan vinil. Ini adalah permaidani yang paling berpatutan. Mereka adalah kalis air dan cepat kering. Pilihan getah tidak memerlukan banyak penyelenggaraan, mereka mesti disapu dengan kain lembap dan dibasuh sekali-sekala. Model sedemikian boleh dirawat dengan sebatian kimia tanpa rasa takut akan ubah bentuk. Tikar boleh dipasang dengan mudah ke lantai. Selain itu, model silikon dan vinil dianggap antibakteria.
 • Microfiber tahan lama. Model sedemikian tidak kehilangan warna selepas banyak mencuci. Adalah penting untuk mengetahui bahawa permaidani sedemikian tidak boleh dikeringkan pada bateri, kerana ia berubah bentuk apabila terdedah kepada suhu tinggi.
 • Dipanaskan. Terdapat model unik dengan fungsi pemanasan. Ia sesuai untuk tandas sejuk dan mereka yang sukakan kehangatan. Mereka mempunyai reka bentuk yang serupa dengan pad pemanas inframerah. Model sedemikian diperbuat daripada fabrik dan bahan sintetik.

  Apabila memilih bahan adalah penting untuk mengambil kira keutamaan dan kehendak peribadi, termasuk dari segi reka bentuk dan warna produksupaya permaidani sesuai dengan pelbagai pilihan dalaman. Mana-mana model yang dipilih akan berfungsi dengan baik untuk tandas.

  Reka bentuk

  Pengilang membuat model pelbagai bentuk. Untuk tandas berdiri di lantai, perlu memilih pilihan dengan potongan untuk paip. Biasanya, permaidani adalah segi empat sama atau separuh bulatan. Untuk mangkuk tandas yang digantung di dinding, permaidani dalam sebarang bentuk adalah sesuai. boleh jadi model segi empat tepat, segi empat sama, bulat atau kerinting. Selain itu, bentuk standard mungkin berbeza-beza. kelancaran atau ketajaman sudut. Bentuk permaidani dipilih mengikut reka bentuk keseluruhan bilik dan pilihan peribadi.

  Bagi warna pula, terdapat pilihan monokromatik dan beraneka warna dengan pelbagai corak dan cetakan. Selain itu, reka bentuk yang luar biasa dicapai melalui penggunaan longgokan dengan panjang yang berbeza, yang dengannya corak unik dicipta. Longgokan boleh terdiri daripada satu atau beberapa warna.

  Untuk menambah kilauan dan kecerahan pada model, anda boleh membeli versi lurex. Benang sedemikian mempunyai kilauan ciri.

  Skim warna dipilih mengikut keseluruhan bahagian dalam. Warna yang tenang dan terkawal adalah yang terbaik untuk reka bentuk yang menarik. Dan untuk dalaman yang tenang dan neutral, pilihan yang terang akan menjadi elemen hiasan yang sangat baik. Peraturan ini juga digunakan semasa memilih gambar.

  Pengeluar popular

  Permaidani Turki sangat popular di pasaran Rusia. Sebagai peraturan, ini adalah model fabrik dan sintetik. Pilihan Turki adalah berkualiti tinggi dan harga yang berpatutan. Permaidani Ikea mempunyai reka bentuk terkawal. Model yang paling popular ialah permaidani putih salji atau kelabu "Almtiern"yang mempunyai longgokan yang besar dan lembut. Reka bentuk asal adalah berbeza model Itali. Dan lebih banyak pilihan yang berpatutan dipertimbangkan permaidani cina.

  Contoh yang indah

  Permaidani hijau adalah tambahan yang bagus untuk dalaman putih yang tenang.

  Untuk mencipta suasana Tahun Baru, anda boleh membeli model dengan corak Tahun Baru.

  Versi merah jambu terang dari bentuk tidak standard akan menjadi tambahan yang terang ke pedalaman.

  Untuk bahagian dalam yang terkawal dalam warna kelabu, permaidani kelabu-biru adalah sesuai.

  Permaidani 3D dengan gambar batu kerikil kelihatan luar biasa.

  Versi dengan percikan oren kelihatan bergaya dan cerah.

  Pilihan yang sangat baik akan menjadi model dengan imej bunga merah jambu yang sepadan dengan warna dinding.

  Permaidani biru tua dengan corak emas kelihatan cantik. Mereka sesuai untuk dalaman dalam warna putih dan biru dengan tambahan kuning.

  Untuk gambaran keseluruhan tentang tikar tandas Ikea, lihat video yang dibentangkan.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah