Reka bentuk tandas

Tandas di bawah tangga: ciri penempatan dan contoh yang baik

Tandas di bawah tangga: ciri penempatan dan contoh yang baik
Kandungan
 1. Reka bentuk
 2. Komunikasi
 3. Penamat
 4. Peralatan dan perabot
 5. Reka bentuk
 6. Contoh yang berjaya

Ruang bawah tangga jarang digunakan. Tetapi jika mereka memutuskan untuk membuat bilik di sana, maka, sebagai peraturan, mereka membuat pantri. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan lain untuk menggunakan bilik ini. Penyelesaian yang luar biasa dan tidak dijangka adalah dengan membuat tandas di bawah tangga ke tingkat dua.

Reka bentuk

Meletakkan bilik mandi di bawah tangga adalah idea yang bagus, kerana ia akan membolehkan penggunaan ruang kosong yang cekap. Untuk melaksanakan idea ini, adalah penting untuk memenuhi beberapa keperluan.

 • Menjalankan bekalan air dan pembetungan.
 • Menyediakan sistem pengudaraan yang cekap.
 • Saiz minimum tandas ialah 80x120 cm Di dalam bilik sedemikian anda boleh meletakkan mangkuk tandas dan sinki kecil. Untuk mengatur perabot tambahan, peralatan dan gerai pancuran mandian, lebih banyak ruang diperlukan.
 • Untuk memasang tandas, ketinggian siling minimum ialah 1 meter.
 • Ketinggian pintu masuk ke bilik mestilah lebih tinggi daripada ketinggian penghuni tertinggi.
 • Pintu buaian paling sesuai untuk bilik mandi. Walau bagaimanapun, untuk menjimatkan ruang, anda boleh memasang model gelongsor atau lipat. Kelemahan mereka adalah tahap penebat bunyi yang agak rendah dan perlindungan yang lemah terhadap bau.

Komunikasi

Tidak mustahil untuk mencipta tandas tanpa komunikasi. Pada peringkat penciptaan projek segala-galanya perlu difikirkan dengan teliti supaya tidak ada kesulitan nanti.

Paip longkang boleh disambungkan terus ke tangki septik atau disambungkan ke sistem kumbahan am. Adalah penting untuk mengekalkan cerun optimum paip untuk memastikan saliran kandungan yang baik. Untuk paip dengan diameter 5 cm, disyorkan untuk membuat cerun dalam julat 25-35 mm setiap 1 meter larian.Untuk diameter 10 cm, sudut 12-20 mm setiap 1 meter larian mesti diperhatikan.

Paip boleh ditarik dari sistem bekalan air biasa menggunakan paip yang serupa.

Jika ini tidak mungkin, seperti yang sering berlaku di rumah kayu, maka anda boleh menimba air dari telaga atau telaga menggunakan stesen pam.

Jika anda ingin membuat bilik mandi untuk kegunaan musim sejuk, maka adalah perlu untuk memilih kedalaman optimum untuk sistem bekalan air supaya tanah tidak membeku. Penyelesaian lain adalah untuk melindungi paip dengan kabel pemanasan.

Jika ini adalah rumah musim panas di mana tidak perlu menggunakan sistem bekalan air pada musim sejuk, maka sebelum bermulanya fros, air harus disalirkan dari paip.

Perkara penting seterusnya ialah penciptaan sistem pengudaraan. Saluran udara mesti diregangkan di bawah siling dan dibawa keluar ke saluran keluar di dinding atau melalui bumbung.

Sistem pengudaraan diperlukan kerana tanpanya bilik akan menjadi terlalu lembap, yang akan menyumbang kepada perkembangan acuan dan cendawan.

Penamat

Apabila beralih ke menyelesaikan kerja, pertama sekali, lantai kalis air. Dalam rumah kayu adalah penting untuk menutup kayu asli dengan sebatian khas terhadap kulat dan acuan.

Produk kalis air yang berbeza digunakan bergantung pada penutup lantai. Untuk kayu, varnis atau impregnasi penghalau air adalah sempurna, untuk salutan konkrit - mastic polimer-bitumen, dan substrat bitumen-gabus khas diletakkan di bawah lamina.

Tandas di bawah tangga paling kerap dihiasi jubin... Walau bagaimanapun, bahan lain juga sesuai untuk bilik mandi yang berasingan. Lantai boleh dibentangkan lamina, linoleum atau lantai meratakan sendiri. Hiasan dinding jubin, lamina, kertas dinding atau panel plastik. Terbaik untuk siling plastik, jubin atau siling regangan.

Peralatan dan perabot

Sebagai peraturan, bilik di bawah tangga bersaiz kecil, oleh itu, adalah penting untuk menggunakan kawasan yang boleh digunakan secara rasional.

 • Penyelesaian terbaik adalah yang kecil tandas gantung. Pemasangan akan menjimatkan ruang, dan rak kecil boleh diletakkan di atas tandas.
 • Berkenaan kerang, maka ia mestilah model kecil bentuk laconic. Untuk bilik yang lebih besar, anda boleh memilih pilihan dengan kabinet atau rak.
  • Perabot tambahan ditetapkan bergantung pada keluasan bilik.

  Ia dibenarkan untuk memasang kabinet atau rak kecil - dengan cara ini anda akan dapat membuat tempat untuk menyimpan tekstil dan bahan kimia isi rumah.

  Reka bentuk

  Pilihan gaya untuk hiasan bilik mandi bergantung pada keutamaan peribadi. Mari kita pertimbangkan destinasi paling popular.

  • Minimalisme. Bilik dalam gaya ini akan kelihatan bergaya dan singkat. Gaya dicirikan oleh penggunaan satu atau dua warna kontras, tekstur semula jadi juga sering digunakan. Minimalisme sesuai untuk bilik mandi kecil, kerana arahnya tidak memerlukan perabot besar dan banyak elemen hiasan. Bahagian dalaman ini sering dihiasi dengan pencahayaan.
  • Klasik. Bilik mandi sedemikian akan kelihatan mahal dan elegan. Ia dicirikan oleh penggunaan kertas dinding atau jubin dengan corak yang luar biasa, serta kelengkapan emas atau gangsa bentuk yang rumit. Bahagian dalam boleh dihiasi dengan lukisan, pasu dan unsur-unsur lain.
  • Provence. Bilik dalam gaya ini sentiasa kelihatan lembut dan romantis. Warna pastel akan mengembangkan ruang secara visual dan menjadikannya lebih ringan. Apabila menghias, adalah penting untuk memilih aksesori yang cantik dan tekstil asli. Dalam gaya Provence, mozek dan jubin hiasan dengan corak yang luar biasa sering digunakan.
  • Ecostyle... Ini adalah trend yang agak baru, untuk reka bentuk yang sering digunakan kayu dan batu semula jadi. Bahagian dalam boleh dilengkapi dengan hiasan kaca atau batu.

  Panel dinding yang menggambarkan tumbuh-tumbuhan akan kelihatan bergaya dan tidak standard.

  • Loteng. Ini adalah satu lagi penyelesaian yang cantik untuk ruang kecil.Loteng tidak memerlukan penggunaan sejumlah besar aksesori. Reka bentuk yang bergaya dicipta menggunakan tekstur kayu dan batu atau tiruan kerja bata.

  Contoh yang berjaya

   • Tandas kelihatan cantik dalam warna putih dan hitam.
   • Bahagian dalam yang terkawal dalam warna putih salji kelihatan bergaya dan tidak berlebihan.
   • Penyelesaian yang luar biasa akan menjadi dalaman gaya eko. Lantai hijau meniru rumput, yang dilengkapi dengan baik oleh kertas dinding yang menggambarkan pokok birch.
   • Kayu semula jadi sentiasa kelihatan bergaya dan terkini. Dengan itu, anda boleh fokus pada salah satu dinding dan siling.
   • Anda boleh menghiasi bilik mandi kecil berwarna putih dengan jubin hitam dan putih terang dengan corak.

   Untuk maklumat tentang cara mengatur ruang di bawah tangga di bawah bilik mandi dengan betul, lihat di bawah.

   tiada komen

   Fesyen

   kecantikan

   rumah