Reka bentuk tandas

Pilihan reka bentuk untuk siling di tandas

Pilihan reka bentuk untuk siling di tandas
Kandungan
 1. Keperluan
 2. Bahan dan kemasan yang popular
 3. Spektrum warna
 4. Foto dan lukisan
 5. Pencahayaan
 6. Contoh yang menarik

Orang ramai sering memandang rendah kepentingan reka bentuk tandas. Tetapi walaupun di dalam bilik ini, anda harus menjaga hiasan estetik dan bergaya, susunan yang cekap. Nasib baik, hari ini di kedai bahan binaan dan kemasan anda boleh menemui banyak produk berkualiti yang akan menghiasi persekitaran tandas. Hari ini kita akan bercakap tentang bagaimana anda boleh menghiasi siling di dalam bilik ini.

Keperluan

Sebelum meneruskan pemeriksaan terperinci tentang semua ciri bahan penamat, adalah bernilai memikirkan apakah keperluan asas untuk mereka dalam keadaan bilik tandas.

 • Kemasannya mestilah tahan kelembapan... Bahan itu tidak perlu takut dengan kelembapan dan kelembapan, kerana di dalam bilik mandi ia akan sentiasa bersentuhan dengan mereka. Pemeluwapan terkumpul boleh merosakkan lapisan secara serius, yang tidak tahan kelembapan. Keperluan ini dipenuhi oleh panel polivinil klorida moden, kerajang PVC, salutan berbilah.
 • Bahan penamat untuk siling di dalam tandas mesti memastikan kesesakan bilik yang sempurna... Sekiranya jiran membanjiri pangsapuri, terdapat kebarangkalian tinggi bahawa tandas akan menjadi salah satu yang pertama dilanggar. Adalah penting untuk mengambil kira faktor ini apabila memilih cara untuk menghiasi siling di bilik mandi. Oleh itu, kanvas regangan jenis filem boleh berbangga dengan ketat - mereka boleh dengan mudah menahan beban sehingga 100 liter cecair setiap 1 persegi. m.
 • Penutup siling sama sekali tidak boleh menghalang akses kepada paip atau sistem komunikasi. Objek ini pada bila-bila masa mungkin memerlukan penggantian yang tidak dapat dielakkan, dan jika tidak mungkin untuk mendapatkannya, ini boleh mencetuskan masalah yang serius. Siling harus dipasang hanya satu yang tidak akan mengganggu pembaikan atau penggantian kawasan masalah.
 • Kemasannya tidak boleh membuat siling lebih rendah. Ini terutama berlaku untuk bilik mandi, yang ketinggiannya sudah tidak baik. Cuba pilih dan pasang siling yang akan mengambil ruang di dalam bilik secara minimum. Bahagian terbesar bilik mandi, terutamanya di bangunan lama, adalah sangat kecil. Tidak sesuai untuk memasang struktur berengsel atau berbilang peringkat dalam persekitaran sedemikian.
 • Siling di dalam tandas harus praktikal. Bilik mandi adalah bilik di mana keperluan untuk pembersihan tetap timbul lebih kerap. Sangat bagus jika permukaan alas boleh dicuci tanpa masalah menggunakan detergen atau disapu dengan span lembap.

Bahan dan kemasan yang popular

Untuk menyelesaikan siling di tandas, adalah penting untuk memilih hanya bahan yang paling sesuai yang memenuhi semua keperluan di atas. Terdapat beberapa produk yang akan menjadi penyelesaian terbaik untuk bilik ini. Mari kita lihat lebih dekat ciri dan ciri mereka.

Ketegangan

Salah satu pilihan yang paling cantik dan berkesan. Ia mudah dicuci - ia tidak takut kelembapan. Kemasan sedemikian tidak akan menyerap pelbagai zarah, ia tidak akan kehilangan keindahan dan kecerahannya selama bertahun-tahun. Ia mempunyai kualiti kalis bunyi yang baik dan mesra alam. Tetapi kemasan ini mempunyai kelemahannya.

Siling regangan di tandas dipasang kurang kerap berbanding di bilik lain. Bilik mandi selalunya kecil dan tidak mempunyai ruang yang mencukupi untuk ketegangan yang mencukupi. Kemasan seperti ini boleh menjadi mahal.

Ia tidak mungkin untuk memasang siling regangan dengan tangan anda sendiri - ini memerlukan teknik khas.

Penggantungan

Tidak boleh dikelirukan dengan ketegangan. Apabila menyusun siling palsu di tandas, pelbagai bahan boleh digunakan. Proses pemasangan juga boleh berbeza-beza, jadi pilihan menjadi besar dalam kes ini.

Salah satu jenis siling yang digantung ialah struktur berbilah. Ini adalah kemasan bajet. Walaupun sepasukan tukang akan terlibat dalam pemasangan, kos akhir struktur itu masih tidak mahal. Bilah boleh dibuat daripada aluminium dan bahan lain yang sesuai. Benar, dengan siling berbilah, ketinggian bilik akan berkurangan dengan ketara, tidak akan ada banyak pilihan dalam warna.

Tetapi kemasan ini kalis air, ia dipasang dengan cepat, sekiranya berlaku banjir, siling tidak perlu ditukar.

Panel plastik

Pilihan lain dari kategori belanjawan. Panel dibentangkan dalam julat terluas. Mereka boleh sama ada kosong atau berwarna dan juga dengan lukisan / cetakan. Mereka dipasang dengan cepat dan mudah, mereka tidak takut kelembapan. Dalam pembersihan, panel plastik tidak menuntut, tetapi mereka juga mempunyai kelemahannya:

 • permukaan panel tidak akan menjadi pepejal, dan struktur yang lancar boleh menelan kos yang banyak;
 • lukisan pada panel dicirikan oleh orientasi membujur, oleh itu perlu berhati-hati "sesuai" satu bahagian dengan yang lain;
 • ini adalah bahan kemasan yang rapuh, ia perlu diangkut dengan berhati-hati.

Dinding kering

Untuk menyelesaikan siling di tandas, anda boleh menggunakan bukan sahaja panel PVC, tetapi juga drywall. Tetapi helaian mudah tidak akan berfungsi di sini. Ia dibenarkan menggunakan bahan tahan lembapan secara eksklusif. Produk serupa dipasang mengikut prinsip yang sama seperti struktur jenis terampai yang popular.

Dari eternit di siling, anda boleh membina pelbagai struktur bentuk yang kompleks dan rumit. Ia adalah dari papan gypsum bahawa struktur pelbagai peringkat yang paling cantik dan betul diperolehi.

Walau bagaimanapun, bahan ini menyekat akses kepada komunikasi, yang penting untuk dipertimbangkan jika anda memutuskan untuk beralih kepada pemasangannya.

Malah dinding kering tahan lembapan berkualiti tinggi tidak boleh kekal utuh dan menahan banjir dari jiran yang tinggal di atas. Ketinggian bilik mandi dengan kemasan yang sama pasti akan berkurangan, oleh itu di dalam bilik yang sangat kecil, lebih baik memberi keutamaan kepada pilihan lain.

Lapik

Lapisan kayu adalah satu lagi bahan popular yang digunakan dalam banyak kes untuk menyelesaikan siling di bilik mandi.... Permintaan untuk produk ini dijelaskan oleh ciri prestasinya, keselamatan alam sekitar, penampilan yang menarik dan kepraktisan yang tinggi.

Lapisan adalah bahan yang berpatutan, jadi ramai pengguna memilihnya.

Anda tidak perlu risau tentang tahap kelembapan yang tinggi dengan kemasan ini kerana ia dirawat dengan impregnasi khas yang melindungi bahan dengan baik daripada faktor luaran yang negatif. Tetapi untuk memasang bahan kemasan yang popular dan cantik ini, anda perlu membina bingkai yang kukuh terlebih dahulu. Di samping itu, papan kayu perlu sentiasa dijaga supaya ia tidak kehilangan sifat dan penampilan yang cantik.

Mengecat dan memutih

Ini adalah kemasan yang paling mudah. Mereka akan menjadi murah, mereka tidak memerlukan banyak usaha. Tetapi semua komposisi pewarna hanya harus tahan kelembapan, jika tidak, mereka tidak akan mengekalkan daya tarikannya di dalam tandas untuk masa yang lama. Dari semasa ke semasa, kedua-dua lukisan dan kapur perlu dikemas kini. Adalah disyorkan untuk memilih cat berkualiti tinggi atau akrilik.

Jubin siling

Bahan popular yang boleh menjadikan reka bentuk tandas lebih menarik dan bergaya. Perbezaan ketinggian boleh disembunyikan dengan bahan sedemikian. Hiasan di dalam bilik ini tidak akan mengambil ruang tambahan. sebaliknya, jubin di siling boleh membesarkan bilik mandi secara visual, menjadikannya lebih ringan dan lebih tinggi.

Spektrum warna

Apabila memilih pilihan untuk menyelesaikan siling di tandas, adalah penting untuk memberi perhatian kepada skema warna bahan. Pelbagai pilihan yang terakhir membolehkan anda mencari pilihan yang berjaya dan harmoni untuk sebarang tetapan. Selalunya, salutan warna yang menarik seperti yang dipilih untuk bilik mandi:

 • hitam;
 • putih;
 • coklat (warna yang berbeza);
 • merah;
 • kuning air;
 • krim;
 • ungu;
 • ungu;
 • pic;
 • merah jambu;
 • hijau lembut;
 • biru.

Jika anda mahu, anda boleh mencari bukan sahaja warna monokromatik, tetapi juga kemasan berwarna yang lebih cerah. Benar, bahan sedemikian tidak disyorkan untuk dipasang di dalam bilik di mana dinding dan lantainya beraneka ragam, jika tidak, keadaan akan menjadi mencolok, mengganggu dan menjengkelkan.

Foto dan lukisan

Hari ini, bahan kemasan asli, terang dan berkesan, dilengkapi dengan percetakan foto, sentiasa dijual. Reka bentuk siling sedemikian boleh mengubah rupa dalaman secara radikal, menjadikannya lebih asli. Jika tidak, produk ini boleh dipanggil objek seni yang menghiasi asas siling.

Lukisan atau gambar pelbagai jenis boleh digunakan bukan sahaja pada panel plastik, tetapi juga pada kanvas jenis ketegangan. Penyelesaian berikut akan kelihatan baik di tandas:

 • gubahan bunga;
 • imej permukaan air dan percikan;
 • ruang bawah air yang realistik;
 • motif kosmik;
 • angka geometri;
 • abstraksi;
 • imej titisan pukal;
 • ikan dan rama-rama.

Terdapat pelbagai pilihan untuk cara menghias siling di tandas. Anda harus memilih pilihan tertentu, bermula dari skema warna di mana bahagian dalam bilik mandi dikekalkan, serta gayanya.

Anda tidak sepatutnya memilih kanvas di mana lukisan membebankan ruang atau kelihatan tidak masuk akal.

Pencahayaan

Apabila menghias siling di tandas, tidak cukup untuk memberi perhatian hanya kepada bahan penamat atau lukisan pada mereka. Sama pentingnya untuk meletakkan item pencahayaan yang sesuai di dasar siling dengan betul. Terdapat beberapa pilihan pencahayaan yang tersedia untuk memenuhi ruang ini.

 • Lampu latar. Berdasarkan tahap keamatan pencahayaan, adalah mungkin untuk mencapai pengembangan visual ruang, untuk membentuk suasana yang disenyapkan di dalam bilik. Selalunya, pita diod dipasang jika siling dua tingkat (atau lebih), terapung atau siling eternit digunakan.
 • Lampu sorot. Mereka digunakan di bilik mandi lebih kerap daripada pilihan lain. Kedua-duanya murah dan menyenangkan dari segi estetika. Untuk bilik mandi, anda harus memilih lampu yang mempunyai tahap perlindungan yang tinggi terhadap kelembapan dan kelembapan. Produk sedemikian mampu menerangi bilik dengan cukup dan secara organik masuk ke dalam ruang bersaiz kecil.
 • Sconce dinding. Mereka juga sesuai untuk melengkapkan tandas. Perkara utama ialah memasangnya di tempat di mana mereka tidak akan menjadi penghalang. Ia juga penting untuk memastikan gaya lampu sepadan dengan bahagian dalam. Perlu memilih pilihan tahan haus yang akan berfungsi tanpa masalah di bilik mandi.
 • Pencahayaan bawah. Lebih kerap disediakan oleh LED. Pencahayaan jenis ini memainkan peranan hiasan dan bukannya praktikal. Tandas dengan tambahan sedemikian akan kelihatan lebih bergaya dan moden. Ini adalah penyelesaian yang sempurna untuk minimalism atau berteknologi tinggi.

Contoh yang menarik

Penampilan keseluruhan bahagian dalam tandas bergantung pada hiasan siling. Terima kasih kepada reka bentuk asas siling yang cantik, anda boleh menambah kilauan dan gaya yang unik kepada persekitaran. Mari lihat beberapa contoh yang menarik.

 • Dengan latar belakang dinding, dipangkas dengan jubin berkilat lebar yang menggabungkan grafit dan cat putih, siling putih laconic akan kelihatan harmoni. Sesuai untuk reka bentuknya sebagai pembinaan plastik atau eternit, dan lukisan biasa.
 • Di dalam tandas, di mana dindingnya dipangkas dengan jubin berwarna pic terang, dan garisan di sepanjang siling - dengan jubin burgundy, anda boleh memasang siling regangan yang indah dalam nada merah jambu pucat. Dalam persekitaran sedemikian, lampu ceruk bersaiz besar, terdedah pada dasar siling dalam 2 baris, akan kelihatan harmoni.
 • Di dalam tandas, siling regangan hitam berkilat mungkin juga kelihatan bagus, tetapi dinasihatkan untuk memasangnya jika dindingnya selesai dengan bahan ringan. Ia boleh menjadi jubin yang menggabungkan warna kuning air / putih dan kelabu. Ia adalah perlu untuk menambah filem di siling dengan bilangan ceruk dan lampu sorot yang mencukupi.
 • Siling regangan yang menjulang tinggi dengan warna merah gelap yang berair akan kelihatan cantik di dalam tandas. Di sepanjang perimeter, ia harus diserlahkan dengan lampu latar diod putih.

Cara membuat siling berbilah di tandas, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah