Reka bentuk tandas

Reka bentuk tandas moden: ciri reka bentuk

Reka bentuk tandas moden: ciri reka bentuk
Kandungan
 1. Paip yang digantung
 2. Hatch menyamar
 3. Hiasan tingkap
 4. Tekstur bahan
 5. Spektrum warna
 6. Gaya
 7. Kemudahan maksimum
 8. Kesilapan

Bilik mandi adalah bahagian penting dalam rumah seperti bilik dan dapur. Selalunya, saiz tandas agak sederhana. Walau bagaimanapun, walaupun bilik kecil boleh dibuat bergaya dan selesa jika anda menggunakan idea semasa. Pertimbangkan trend semasa dalam reka bentuk bilik mandi tanpa tab mandi.

Paip yang digantung

Bahagian dalam bilik mandi moden adalah mustahil tanpa mangkuk tandas yang dipasang di dinding dengan pemasangan. Menariknya, beberapa model ini lebih murah daripada pilihan berdiri lantai yang mahal. Walau bagaimanapun, mereka kelihatan lebih berfaedah. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa dalam kes ini tidak ada sendi hodoh, paip itu sendiri kelihatan lebih ringan dan lebih elegan. Ia tidak mengambil ruang di atas lantai, yang secara visual mengembangkan kawasan bilik.

Ia juga perlu diperhatikan kepraktisan penyelesaian sedemikian - pembersihan menjadi lebih mudah dan lebih mudah. Anda juga boleh membetulkan pemegang berus di dinding.

Hatch menyamar

Struktur plastik murah yang menutupi penetasan dinding boleh merosakkan sebarang pengubahsuaian yang bergaya. Penyelesaian terbaik adalah sembunyikan palka di bawah jubin atau pintu perabot. Dalam kes yang melampau, anda boleh menutupnya dengan gambar, foto dalam bingkai atau panel.

Sudah tentu, barang hiasan sedemikian harus sesuai dengan keseluruhan bahagian dalam.

Hiasan tingkap

Di pangsapuri moden, tingkap tandas jarang kelihatan. Jika ada, cara paling mudah untuk mengaturnya ialah memasang bidai atau struktur roll. Dalam gaya dalaman klasik atau Provence, tirai kain boleh diterima. Anda mungkin tidak menutup kaca dengan apa-apa sama sekali.

Semuanya bergantung pada lokasi tingkap dan pilihan peribadi pemilik rumah.

Tekstur bahan

Bahan terbaik untuk kemasan bilik tandas adalah masih jubin. Walau bagaimanapun, kit yang menyertakan jubin bersaiz sederhana yang sama dalam dua warna dan sempadan berhias adalah perkara yang ketinggalan zaman. Pada puncak populariti, seramik meniru bahan semula jadi (kayu, konkrit, batu).

Gabungan jubin pelbagai jenis kelihatan menarik. Mereka digunakan secara aktif dalam reka bentuk model bersaiz besar, varian bentuk yang luar biasa (contohnya, dalam bentuk heksagon). Tampalan hitam dan putih atau kelabu dan putih dibenarkan. "Khinzir" dan mozek telah menjadi klasik.

Yang terakhir ini amat relevan dalam kes-kes apabila perlu untuk menyusun permukaan bulat dan dinding yang pecah bentuk tidak teratur.

Spektrum warna

Perlu dipertimbangkan bahawa dalam ruang terkurung kecil, reka bentuk dalam warna terang (kelabu pucat, kuning air) akan lebih berjaya. Sudah tentu, anda boleh menambah butiran yang berbeza untuk menjadikan bahagian dalam lebih ekspresif, tetapi anda tidak sepatutnya mencampurkan sejumlah besar warna dalam reka bentuk bilik kecil.

Sebagai tambahan kepada warna paip (biasanya putih), tidak lebih daripada 2 warna dibenarkan. Pengecualian adalah halftones dengan warna yang sama, yang tidak menonjol, tetapi lancar mengalir antara satu sama lain.

Yang paling menakjubkan ialah gabungan hitam dan putih. Pada masa yang sama, reka bentuk tidak perlu ketat dan membosankan. Dengan pendekatan yang betul, pedalaman boleh menjadi luar biasa dan ekspresif. Gabungan warna putih dan kelabu kelihatan sempurna di dalam tandas.

Jika julat ini kelihatan tidak peribadi dan sejuk kepada anda, anda boleh menambah tona coklat atau kuning air pada reka bentuk.

Warna terang boleh diterima... Walau bagaimanapun, menghiasi dinding tandas dengan jubin biru, merah jambu atau ungu terang akan kelihatan agak ketinggalan zaman. Gabungan kontras (contohnya, hitam atau putih dengan kuning) sedang dalam fesyen. Nada berdebu pistachio, zaitun, lavender juga kelihatan baik. Warna mewah "kopi dengan susu" digabungkan dengan putih, pudina, coklat gelap.

Gaya

Sekiranya bahagian dalam keseluruhan apartmen direka dalam gaya tertentu, bilik mandi tidak sepatutnya menonjol dari gambaran umum.

 • Gaya Scandinavia ini adalah dinding putih salji yang diselingi dengan warna kelabu atau hitam. Anda boleh menyegarkan reka bentuk dengan unsur kuning kecil. Keselesaan boleh ditambah dengan permaidani tenunan dan pintu kayu yang menyembunyikan palka.
 • Arah eko - ini semestinya tiruan kayu. Rangkaian coklat kuning air dengan penambahan sayur-sayuran berair adalah relevan di sini.
 • Klasik - ini adalah nada terkawal (kuning air, coklat, kelabu, dll.). Hiasan boleh menjadi gambar kecil dalam bingkai.
 • Minimalisme mengalu-alukan kontras tulen hitam dan putih. Reka bentuk monokrom juga kelihatan baik (contohnya, hiasan batu kelabu dengan paip putih salji). Sentiasa pilihan yang baik - reka bentuk kuning air dengan unsur-unsur warna coklat gelap. Sebagai hiasan, anda boleh menggunakan gambar hitam dan putih di bawah kaca.
 • Ke dalam estetika loteng tiruan konkrit atau kayu akan sesuai dengan sempurna. Dalam ruang yang kecil, permukaan gelap boleh digabungkan dengan periuk batu porselin putih yang besar.

Kemudahan maksimum

Jika boleh, pastikan anda memasangnya di dalam tandas sinki gantung kecil... Jika ruang membenarkan, anda boleh meletakkan kabinet tertutup untuk bahan kimia isi rumah dan barangan lain di bawah singki.

Mempunyai sumber air meningkatkan kebersihan dengan membenarkan seseorang mencuci tangan tanpa menyentuh tombol pintu atau membuang masa di bilik mandi.

Adalah dinasihatkan untuk meletakkan cermin di atas sink. Ini akan membolehkan bukan sahaja untuk mengatur diri anda jika perlu, tetapi juga mengembangkan bilik secara visual. Jangan lupa tentang sebotol sabun cecair, tuala. Kesemua elemen ini juga boleh menjadi sentuhan reka bentuk yang menekankan ciri-ciri dalaman.

Sebagai contoh, dalam minimalism, cermin mungkin tidak mempunyai bingkai sama sekali. Dalam klasik, bingkai berpintal logam boleh diterima. Kedua-dua bentuk paip, rak (jika ada) dan pemegang tuala hendaklah sepadan dengan gaya. Cangkang itu sendiri mungkin mempunyai bentuk yang luar biasa.

Kesilapan

 • Jangan menghias bilik mandi kecil dalam warna gelap. Dinding hitam, coklat atau kelabu gelap dalam ruang sempit akan mempunyai kesan "menghancurkan".
 • Jalur menegak pada dinding bilik sempit adalah idea yang tidak baik. Mereka secara visual akan menjadikannya lebih sempit.
 • Jangan terlalu menggunakan butiran kecil dalam ruang yang kecil. Lampu dinding yang digabungkan dengan pasu dan elemen hiasan lain boleh mencipta rasa berantakan.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah