Reka bentuk tandas

Tanda tandas: penunjukan huruf WC dan lain-lain

Tanda tandas: penunjukan huruf WC dan lain-lain
Kandungan
  1. Bagaimana ia bermaksud?
  2. Penamaan lain
  3. Fakta menarik
  4. Idea asal

Kita sering melihat papan tanda tandas di pintu tandas di tempat awam dan pejabat. Pastinya hanya sedikit orang yang tidak memikirkan asal usul dan penyahkodannya. Anda akan mengetahui lebih lanjut tentang maksud huruf biasa di pintu dalam artikel ini.

Bagaimana ia bermaksud?

Ramai orang berpendapat bahawa adalah lebih logik dan lebih mudah difahami untuk menggunakan tatatanda T untuk tandas (dari Tandas Bahasa Inggeris) dan B untuk bilik mandi (Bilik Mandi Inggeris). Terdapat jenaka bahawa WC bermaksud Selamat Datang dan diterjemahkan sebagai "selamat datang". Penyahkodan yang betul bagi tanda ini berbunyi seperti Bekas simpanan air, yang bermaksud "Bilik tertutup kecil dengan air mengalir." Ungkapan Inggeris Water closet bermaksud tandas yang dilengkapi dengan alat kebersihan, yang membayangkan kehadiran sinki atau singki. Tetapi bilik sedemikian tidak dilengkapi dengan pancuran mandian. Satu-satunya pengecualian ialah tandas hotel, yang terletak di pantai atau di tepi kolam renang.

Perkara yang menarik ialah sebutan ini digunakan bukan sahaja di negara di mana bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi. Papan tanda tandas dipasang di hampir semua tempat awam di bandar besar dan kecil.

Terus di pintu ke tandas, W atau Wanita dan M atau Lelaki boleh ditulis. Nama ini digunakan untuk bilik mandi wanita atau lelaki, masing-masing.

Penamaan lain

Tanda tandas mungkin mempunyai tulisan lain. Bilik wanita sering dirujuk sebagai bilik wanita atau wanita, manakala bilik lelaki dirujuk sebagai bilik lelaki atau lelaki. Terdapat juga tanda-tanda yang mengatakan Kemudahan atau tandas awam, tetapi pilihan pertama biasanya digunakan untuk merujuk kepada bilik mandi di pangsapuri. Selain itu, terdapat varian Amerika Restroom dan John. Di England, anda boleh melihat papan tanda yang bertulis loo.Tetapi di hotel, perkataan Lavatory sering digunakan.

Kadang-kadang ungkapan "almari serbuk"... Nama itu muncul akibat fakta bahawa semua sisa dirawat dengan serbuk khas yang dibuat menggunakan gambut atau abu. Tukang paip mengatakan bahawa mereka "membuang" sisa di sana, maka namanya. Tandas dengan tandas lubang dan sistem pengudaraan paksa sering dipanggil "bilik mandi loteng".

Di Rusia, tandas awam dipanggil tandas, bilik mandi awam atau awam, kurang kerap tempat buangan. Kadang-kadang anda boleh mendengar perkataan "tandas", tetapi ia datang ke dalam bahasa kami dari Perancis. Setara Perancis dieja Sortir. Apabila bahasa Perancis sangat popular di Rusia tsarist dan dituturkan oleh ramai bangsawan, frasa "Je dois sortir" digunakan, yang mempunyai terjemahan "Saya perlu keluar".

Fakta menarik

Pada tahun 2001, Pertubuhan Tandas Sedunia telah diwujudkan, yang menangani masalah bilik mandi dan bilik yang serupa. Perwakilan dari negara yang berbeza berkumpul di kongres organisasi. Pertemuan pertama berlaku di Singapura, kerana di sana tandas sangat bersih dan kemas. Organisasi dunia diwujudkan dengan tujuan untuk membangunkan dan menambah baik undang-undang mengenai susunan tandas.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang di banyak negara sering mengalami kekurangan tandas atau sanitasi yang buruk. Akibat daripada keadaan yang tidak bersih, pelbagai penyakit berbahaya menular di dunia yang sering membawa maut.

19 November dianggap sebagai Hari Bilik Mandi Sedunia. Inisiatif ini telah disokong oleh PBB pada tahun 2013. Pameran bertema dan sidang kemuncak mengenai isu-isu penting diadakan setiap tahun.

Idea asal

Selalunya, tanda WC dilengkapi hanya dengan imej seorang wanita dan seorang lelaki atau siluet mereka. Penyelesaian lain ialah menggunakannya tanpa label tambahan. Penyelesaian ini sering digunakan di China dan Jepun.

Ramai pereka mendekati dari sudut yang luar biasa dan menggunakan tanda konvensional dan bukannya huruf dan siluet.

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda lucu untuk tandas nanti.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah