Mangkuk tandas

Tempat duduk tandas kanak-kanak: jenis dan pilihan

Tempat duduk tandas kanak-kanak: jenis dan pilihan
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Varieti
 3. Bahan pembuatan
 4. Bagaimana untuk memilih?

Keluarga di mana bayi sedang membesar berhadapan dengan keperluan untuk memindahkannya daripada menggunakan tandas ke tandas dewasa secepat mungkin dan tidak mencolok. Pilihan peranti moden untuk tujuan ini adalah mencukupi untuk membuat peralihan seselesa mungkin untuk kanak-kanak.

Keanehan

Terdapat 2 cara untuk mengajar anak kecil anda menggunakan paip dewasa: pasang tandas kanak-kanak atau beli tempat duduk tandas atau penutup dengan sisipan, masukkan pada model standard. Yang pertama agak mahal dan tidak popular. Ia mampu dimiliki oleh orang kaya yang mempunyai bilik tandas yang luas di rumah persendirian. Kaedah ini membayangkan pemasangan sepenuhnya paip kanak-kanak sebenar dengan semua masalah yang berlaku - menyambungkan pembetungan dan bekalan air.

Memasang tandas mini adalah tidak rasional, kerana kanak-kanak membesar dengan cepat dan tidak lama lagi mereka akan memerlukan paip biasa. Pembongkaran yang akan datang bukan sahaja memerlukan dana tambahan, tetapi juga akan mengganggu estetika premis.

Kaedah kedua lebih munasabah, ia bersifat sementara dan tidak melanggar integriti bilik... Kami bercakap mengenai peranti khas yang dipasang di tandas. Untuk setiap kanak-kanak tertentu, anda boleh memilih pad atau alat tambah yang betul. Mereka semua mempunyai ciri-ciri berikut.

 • Ia mudah dipasang di tandas dan hanya dikeluarkan apabila orang dewasa memerlukan paip. Kemudahan pemasangan adalah jelas, mereka tidak perlu disambungkan ke pembetungan dan bekalan air.
 • Peranti ini benar-benar selamat, ia diperbuat daripada bahan bukan toksik.Reka bentuk itu sendiri menjalani pemeriksaan khas sebelum dibenarkan untuk pengeluaran besar-besaran. Oleh itu, tidak perlu takut bahawa kanak-kanak akan mencubit jari, meluncur ke bawah atau melonggarkan superstruktur.
 • Keberkesanan kos lekapan sementara adalah jelas, tidak masuk akal untuk membandingkan pemasangannya dengan kos paip lengkap.

Kos tambahan dan pelapik bergantung pada kerumitan struktur, bahan, aksesori dan jenama. Sebagai contoh, anda boleh memilih model pelapik ringkas pada permukaan mangkuk tandas atau reka bentuk yang rumit dengan tangga dan pagar.

Varieti

Terdapat pelbagai jenis lekapan untuk kanak-kanak, digabungkan dengan lekapan paip untuk orang dewasa. Mereka dipilih berdasarkan umur bayi, mobiliti dan perasaan selesanya.

Tempat duduk kanak-kanak tradisional

Ia kelihatan semudah mungkin, mengulangi bentuk bulatan tandas dewasa dan dilekatkan di atas atau di bawahnya. Pilihan pemasangan pertama adalah lebih bersih, terutamanya untuk keluarga besar. Lapisan diperbuat daripada plastik keras atau dalam versi lembut - disarung dengan getah buih dan kain minyak. Terdapat juga tempat duduk bergetah lembut.

Adalah lebih mudah untuk membeli penutup tandas 2-dalam-1, di mana bulatan kanak-kanak dan orang dewasa, serta penutupnya sendiri, diikat bersama.

Tempat duduk tandas anatomi

Dibangunkan oleh pakar dengan mengambil kira anatomi kanak-kanak. Ia bukan sekadar bulatan, tetapi juga mempunyai tonjolan tertentu di bahagian depan dan belakang struktur, yang membantu kanak-kanak untuk duduk lebih rapat di atas pad dan berasa selamat. Bahan bergetah dicuci dengan baik dan tidak tergelincir pada permukaan mangkuk tandas. Produk ini dilekatkan pada mana-mana model tandas dengan pengapit khas.

Tempat duduk lampiran

Lampiran untuk yang terkecil dan kanak-kanak yang sukakan keselesaan... Mereka akan dapat memanjat ke tandas menggunakan tangga dan duduk di atasnya, seolah-olah di atas takhta, bersandar pada penyandar belakang dan pegangan tangan. Tempat duduk dipasang pada anak tangga dengan kaki getah di kaki, yang memastikan keselamatan kanak-kanak, berbeza dengan tangga yang dipasang secara berasingan, yang boleh bergerak di atas jubin licin.

Semua peringkat lampiran diselaraskan dengan mengambil kira ketinggian kanak-kanak dan dipasang kerana ia mudah untuk dia meletakkan kakinya. Reka bentuknya ringan, dan kanak-kanak itu sendiri boleh memindahkannya ke tandas atau tenggelam untuk memberus giginya. Untuk tempoh apabila ia tidak diperlukan, ia ditolak ke tepi atau dilipat.

Tempat duduk jalan kanak-kanak

Ibu bapa bayi mengambil pilihan sedemikian dengan mereka semasa lawatan, dalam perjalanan, supaya, berada di luar rumah, dia berasa selesa seperti di dindingnya sendiri. Di samping itu, kerusi jalan memastikan penggunaan yang bersih, kanak-kanak tidak perlu menggunakan tandas berkongsi.

Sesetengah model dilengkapi dengan bekas khas air dan pembasmi kuman yang membolehkan anda mencuci tempat duduk hanya dengan menggoncangnya.

Bahan pembuatan

Untuk bayi selesa dan selamat bersentuhan dengan tempat duduk, ia mestilah hangat, lembut, tidak licin. Adalah penting bahawa bahan dari mana produk dibuat tidak mempunyai sebatian toksik. Tempat duduk tandas boleh didapati dalam bahan berikut.

Plastik (polipropilena, polietilena dan polivinil klorida)

Bahan ringan moden, mempunyai struktur yang berbeza dan palet warna yang kaya. Anda sentiasa boleh menggembirakan bayi dengan memilih warna kegemarannya. Hari ini ia adalah bahan yang paling biasa untuk kerusi kanak-kanak. Selalunya, untuk kemudahan, mereka ditutup dengan getah buih, dan kemudian dengan kain minyak atau kain getah. Malangnya, salutan lembut tidak bertahan lama; lama kelamaan, ia ditekan, digosok dan koyak. Haiwan peliharaan membantu mempercepatkan proses, jika ada, mereka menggerogoti bulatan lembut atau mengasah kuku mereka di atasnya.

Duroplast

Populariti bahan ini adalah yang kedua selepas plastik. Dalam penampilan dan ciri-ciri lain ia mempunyai banyak persamaan dengan seramik. Ia adalah bahan yang sangat baik untuk menggunakan tandas, kerana ia tidak menyerap air dan bau, mudah dibersihkan, dan bertindak balas dengan baik kepada cahaya ultraviolet dan bahan kimia yang agresif. Pada peringkat pengeluaran, komponen khas diperkenalkan ke dalam komposisi duroplast, yang menindas kulat dan bakteria, supaya masalah ini pasti tidak mengancam tempat duduk tandas kanak-kanak.

Kayu, papan lapis, papan serpai, MDF

Dalam kehidupan seharian, pilihan sedemikian jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, ia merujuk kepada keluaran lama. Bahan seperti kayu adalah kuat dan tahan lama dan boleh digunakan untuk banyak generasi kanak-kanak. Kadang-kadang tukang membuat peranti mereka sendiri untuk anak-anak mereka, menggunakan papan lapis, getah buih dan kain minyak. Kayu adalah bahan mesra alam dan hangat, tetapi kanak-kanak lebih suka produk yang lebih cerah.

Jika kayu tidak dirawat dengan bahan yang lembut, ia sukar dan tidak selesa untuk duduk di atasnya.

Tekstil

Tekstilnya cantik, lembut dan menyenangkan untuk disentuh, ia selesa digunakan, tetapi pad perlu sentiasa dibasuh, dan ia akan bertahan tidak lebih daripada setahun.

Bagaimana untuk memilih?

Terdapat banyak kriteria untuk memilih tempat duduk tandas kanak-kanak. Umur dan keutamaan bayi adalah penting. Sekiranya kanak-kanak berumur 4-5 tahun, dia tidak bersahaja, dibesarkan "dengan cara Spartan", pad keras pada bulatan dewasa untuk mangkuk tandas sesuai untuknya. Ia murah, mudah dibersihkan menggunakan bahan kimia isi rumah, tidak pecah atau berubah bentuk, tidak seperti produk dengan getah buih.

Orang yang sangat kecil memerlukan tangga untuk naik ke tandas dewasa. Dalam kes ini, lebih baik memilih tempat duduk lampiran. Pelapik getah memberikan ketegaran dan mengelakkan tergelincir. Kanak-kanak itu boleh duduk dengan selesa dan meletakkan kakinya di atas anak tangga.

Kanak-kanak kecil atau berubah-ubah memerlukan keselesaan, jika tidak, mereka tidak akan mahu berpisah dengan periuk mereka untuk masa yang lama.

Ibu bapa muda yang aktif menghabiskan masa lapang mereka di luar rumah harus memberi perhatian kepada kerusi jalan... Produk boleh lipat tidak akan mengambil banyak ruang dan akan memberikan keselesaan biasa untuk bayi. Dalam sesetengah kes, lebih baik menggunakan bentuk anatomi onlay, terutamanya jika anda memilih produk untuk budak lelaki yang masih terlalu awal untuk menggunakan urinal sambil berdiri. Tonjolan licin akan membantu meletakkan kanak-kanak dengan lebih rapat dan mengelakkan salah pengendalian yang kadang-kadang berlaku kepada kanak-kanak lelaki.

Apabila semuanya menjadi jelas dengan pilihan model, mereka memberi perhatian kepada perkara lain.

 1. Anda tidak sepatutnya membeli tempat duduk mahal dengan pilihan tambahan untuk anak kecil yang gelisah. Dia akan terbawa-bawa dengan peluang yang diberikan dan akan melupakan proses yang dia pergi ke tandas.
 2. Kanak-kanak bersahaja dengan perkembangan pesat biasanya melakukannya tanpa peranti khas. Untuk tempoh peralihan yang singkat, mereka menggunakan pad pakai buang dengan baik.
 3. Bagi tahap ketegaran peranti, kebanyakan ibu bapa lebih suka membeli pilihan separa tegar untuk bayi mereka, tetapi bulatan plastik keras lebih tahan lama semasa penggunaan yang kerap.
 4. Adalah penting untuk mengira saiz lapisan dengan betul. Untuk melakukan ini, anda boleh membuat templat untuk permukaan tandas dan pergi membeli-belah dengannya. Lapisan hendaklah menonjol sekurang-kurangnya satu sentimeter melepasi sempadan bulatan dewasa. Model dengan saiz boleh laras tersedia untuk disesuaikan dengan mana-mana lekapan paip.
 5. Perhatian diberikan kepada kebolehpercayaan penahan, serta kemudahan dan kelajuan pemasangan tempat duduk. Sekiranya kanak-kanak ingin menggunakan tandas, lebih baik jangan berlengah dengan proses ini.
 6. Struktur yang dipasang harus duduk dengan ketat dan tidak mengandungi jurang antara tempat duduk dan tandas, melekatkan jari ke dalamnya, kanak-kanak boleh mencubitnya.
 7. Adalah lebih baik untuk memilih pad dengan asas getah, ia tidak akan gelisah di sepanjang permukaan penyambung.
 8. Anda boleh memberi perhatian kepada pemegang model atau gelung tambahan yang membolehkan anda menyimpan penutup di dalam bilik air.
 9. Apabila membeli tempat duduk, anda perlu memeriksa produk dengan teliti, memeriksa integriti salutannya, kerana cip dan calar akan mengumpul kotoran dan akhirnya menjadi tempat pembiakan bakteria.
 10. Ibu bapa harus dimaklumkan tentang bau pedas plastik; anda boleh meminta penjual untuk mendapatkan sijil barangan untuk mengkaji komposisi bahan tersebut. Sebatian toksik dalam produk kanak-kanak tidak boleh diterima.

Tiada siapa yang tahu lebih baik daripada ibu bapa kanak-kanak itu, hanya mereka akan dapat memahami kerusi mana yang sesuai untuk kanak-kanak dengan watak dan keperluan tertentu, dengan mengambil kira umurnya. Dan industri menyediakan pilihan yang mencukupi untuk menggembirakan walaupun pengguna yang paling menuntut.

Untuk maklumat tentang cara memilih penutup tempat duduk tandas kanak-kanak, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah