Mangkuk tandas

Tandas keluar menegak: kebaikan dan keburukan, jenis, pemilihan, pemasangan

Tandas keluar menegak: kebaikan dan keburukan, jenis, pemilihan, pemasangan
Kandungan
 1. Ciri, kebaikan dan keburukan
 2. Varieti
 3. Bentuk dan saiz
 4. Bahan (edit)
 5. Gambaran keseluruhan pengilang
 6. Bagaimana untuk memilih?
 7. Bagaimana untuk menjaga?

Bilik mandi ialah bilik yang semestinya mempunyai tandas. Tahap keseluruhan keselesaan di dalam tandas bergantung pada kemudahan penggunaan dan pemasangan yang betul. Selalunya, ia adalah tandas dengan saluran air menegak yang dipasang di dalamnya. Kami akan bercakap tentang ciri peranti mereka dan selok-belok pemasangan di bawah.

Ciri, kebaikan dan keburukan

Ciri utama tandas dengan saluran keluar menegak terletak tepat pada prinsip operasinya: air dari tangki, membasuh mangkuk tandas itu sendiri, segera masuk ke lantai, lebih tepat lagi, ke dalam paip, iaitu, longkang air adalah lurus sepenuhnya. Tandas sedemikian, menurut pakar, paling baik dipasang hanya di tempat peranti dengan jenis saluran keluar air yang sama seperti model baharu. Jika tidak, sistem kumbahan itu sendiri perlu diubah dengan ketara.

Ia adalah ciri-ciri yang juga merupakan kelemahan utama lekapan paip ini.

 • Bilangan model mangkuk tandas dengan saluran keluar langsung adalah terhad dengan ketara. Ini bermakna bahawa tidak mungkin untuk membuat dalaman yang unik di bilik mandi.
 • Jika anda bercadang untuk memasang peralatan sedemikian di bangunan apartmen, maka anda perlu meningkatkan paras lantai dengan ketara di bilik mandi atau tandas itu sendiri. Dan ini akan membawa kepada pembaziran masa dan pembaziran tambahan.

Tetapi sebagai tambahan kepada keburukan, tandas ini mempunyai kelebihan yang sangat ketara, yang tidak boleh dilupakan sama ada.

 • Kemudahan pemasangan... Sekiranya semuanya teratur dengan paras lantai, maka pemasangan tandas itu sendiri dan sambungannya ke sistem pembetungan dan bekalan air mengambil masa tidak lebih dari beberapa jam.
 • serba boleh. Anda boleh memasang tandas di hampir mana-mana bahagian bilik.Tiada rujukan kepada dinding tertentu di sini.
 • Kekompakan. Tandas itu sendiri dengan saluran air menegak tidak mengambil banyak ruang di dalam bilik. Oleh itu, ia sesuai untuk pemasangan walaupun di bilik air atau bilik mandi terkecil.
 • Penggunaan yang berkesan dan selesa... Ia adalah saluran keluar terus ke lantai yang memastikan 100% cucian mangkuk tandas berkualiti tinggi. Dan apabila air disalirkan terus, tiada percikan muncul.
 • Tahap kuasa dan kebersihan yang tinggi. Tiada bau yang tidak menyenangkan dari sistem kumbahan, dan sifon yang kuat memastikan pembersihan mangkuk yang berkesan.

Kelebihan tandas dengan saluran keluar air menegak adalah lebih daripada keburukan. Itulah sebabnya mereka mendapat permintaan di banyak negara di seluruh dunia.

Varieti

Terdapat beberapa jenis utama tandas basuh. Kesemua mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan bergantung kepada kriteria utama.

Dengan kaedah pemasangan

Mengikut kriteria ini, tandas boleh:

 • lantai;
 • penggantungan.

Terdapat juga model yang dilampirkan. Lantai tandas dilampirkan sebagai bentuk standard - terus ke lantai (tiada jurang antara mereka). Model yang digantung ia dipasang sedemikian rupa sehingga ruang kecil, hampir sepenuhnya terbuka kekal di antara tandas itu sendiri dan lantai. Tandas yang dipasang di dinding dengan saluran keluar menegak dipasang dekat dengan dinding (tanpa sebarang celah).

Dengan susunan cermin

Ia juga perlu mengambil kira lokasi cermin, yang menentukan paras air dalam tong.

 • Cermin alur keluar hadapan memastikan operasi bebas percikan yang lengkap. Tetapi pada masa yang sama, 100% ketulenan boleh dicapai hanya dengan menggunakan berus.
 • Jika cermin terletak di hadapan, maka akan ada percikan dalam apa jua keadaan, tetapi kebersihan mangkuk akan berada pada tahap tertinggi.

Terdapat satu lagi kriteria yang membahagikan semua tandas dengan saluran keluar menegak air kepada dua kumpulan yang lebih besar.

Dengan pilihan longkang

Dalam kes ini, ini bermakna betapa tepatnya air memasuki pembetung dan bagaimana ia membasuh mangkuk itu sendiri.

 • Siram bulat. Di sini, air dialirkan di bawah tekanan yang kuat dan membasuh seluruh mangkuk dalam bulatan. Akibatnya, terdapat ketiadaan sepenuhnya bau yang tidak menyenangkan, dan juga kebersihan yang sempurna.
 • Basuh belakang hanyalah pengaliran terus air. Dinding belakang dibasuh dengan sempurna, baki mangkuk perlu dibersihkan dengan berus.

Paip dengan longkang bawah lebih murah daripada paip dengan cermin di hadapan. Tetapi pada masa yang sama, untuk tidak mengalami ketidakselesaan dari percikan setiap kali, anda juga perlu membelanjakan wang untuk sistem anti-percikan. Jadi pada akhirnya, kos menjadi lebih kurang sama.

Bentuk dan saiz

Apabila ia datang kepada bentuk item paip tertentu, terdapat dua jenis utama:

 • pembinaan monolitik - apabila mangkuk dan tangki longkang digabungkan menjadi satu;
 • dua bahagian yang berasinganyang disambungkan antara satu sama lain dengan pengatur jarak dan pengikat.

Dari sudut kebocoran dan ketahanan penggunaan, pilihan pertama adalah yang paling diutamakan.

Juga, mangkuk itu boleh:

 • standard - disalirkan ke bahagian hadapan longkang;
 • berbentuk corong - longkang bulat dan mangkuk condong dari semua sisi, tanpa bonjolan.

Pilihan kedua adalah lebih selesa untuk digunakan. Jika kita bercakap tentang dimensi, ketinggian produk boleh berada dalam julat dari 45 hingga 62 cm, lebar - dari 13 hingga 37 cm, dan panjang - dari 28 hingga 65 cm.

Bahan (edit)

Semua model moden perkakas kebersihan ini boleh dibuat daripada faience, porselin atau batu tiruan.

 • Faience. Model sedemikian dianggap paling bajet. Seramik adalah murah dan agak tahan lama, tetapi dengan penggunaan yang berhati-hati.
 • Porselin. Tandas sebegitu sudah menjadi satu susunan magnitud yang lebih mahal. Tetapi pada masa yang sama, lebih mudah untuk menjaga mereka - kotoran secara praktikal tidak menetap di permukaan bahan tersebut.
 • berlian palsudicipta daripada campuran pasir kuarza dan akrilik. Ini adalah jenis tandas yang paling mahal. Paip sedemikian bukan sahaja tugas berat, tetapi juga kelihatan sangat cantik dan bergaya.Ukiran dan pengacuan stuko memungkinkan untuk menjadikan pemasangan khusus ini sebagai kemuncak utama bilik mandi.

Apabila memilih mangkuk tandas yang diperbuat daripada bahan tertentu, perlu diingat bahawa peranti itu akan berfungsi sekurang-kurangnya 10, atau bahkan 15 tahun. Oleh itu, ia masih tidak berbaloi untuk menjimatkan keselamatan dan kemudahan peribadi anda.

Gambaran keseluruhan pengilang

Hari ini, tandas dengan saluran air menegak dihasilkan oleh banyak pengeluar, baik domestik dan asing. Bilangan terbesar ulasan positif dan pakar, dan orang biasa meninggalkan pengeluar paip seperti Jacob Delafon, Migliore, Simas, Santek.

 • Jacob Delafon, negara asal Perancis. Barisan jenama termasuk model kategori kompak dan premium. Bahan pengeluaran utama ialah porselin. Kadang-kadang dalam edisi terhad adalah mungkin untuk membeli lekapan paip yang diperbuat daripada batu tiruan. Berkualiti tinggi, harga berpatutan, reka bentuk yang bergaya dan moden - inilah ciri-ciri ideal tandas Perancis ini.
 • Jenama Itali Migliore mempersembahkan kepada pelanggannya beberapa siri tandas berbeza dengan pelepasan menegak sekaligus. Terdapat kedua-dua model bajet dan yang sangat mahal. Hampir semua pilihan dibuat daripada tembikar. Pembeli berpeluang membeli sama ada mangkuk tandas putih pepejal atau dua warna dari sebarang jenis dan saiz.
 • Jenama Simas, pengeluar Jerman. Ia menggabungkan dengan sempurna teknologi terkini, minimalism dan penampilan unggul. Pengilang menawarkan pelanggan kedua-dua kategori kelas ekonomi dan premium.
 • Mangkuk tandas dengan saluran air menegak Santek, pengeluar Rusia. Ini adalah tandas yang murah tetapi moden dan berkualiti tinggi. Penampilan minimalis yang ringkas, pemasangan yang tidak rumit dan kemudahan penggunaan adalah ciri utama peranti paip dari pengeluar ini.

Setelah membuat keputusan untuk membeli tandas dengan sistem pelepasan air menegak, ia adalah pada model jenama ini yang perlu anda perhatikan terlebih dahulu.

Bagaimana untuk memilih?

Sebagai tambahan kepada produk pengeluar yang harus dipercayai, ia juga perlu mengetahui parameter utama pilihan, serta mengambil kira nasihat pakar.

 • Sekiranya tandas kecil, maka perlu memilih model dari kategori padat. Mereka tidak akan mengambil sentimeter berharga, tetapi mereka akan mudah digunakan.
 • Porselin masih merupakan bahan terbaik untuk pembuatan. Mangkuk tandas yang diperbuat daripadanya kurang kotor dan, seperti yang ditunjukkan oleh amalan, ia berfungsi untuk masa yang lama dalam bentuk asalnya.
 • Cermin longkang harus terletak di bahagian belakang, selain itu, sistem anti-percikan juga perlu dipasang. Dan mangkuk akan sentiasa bersih, dan tidak akan ada ketidakselesaan semasa operasi.
 • Tandas menegak dengan sistem dwi flush adalah pilihan terbaik. Mereka membenarkan bukan sahaja untuk mengurangkan penggunaan air, tetapi juga untuk memastikan peralatan bersih dengan sempurna.
 • Adalah lebih baik untuk memilih model dengan sistem longkang bulat.

Dan sebelum membeli, anda harus bukan sahaja memeriksa model dengan teliti untuk sebarang kecacatan, tetapi juga pastikan set lengkapnya. Adalah penting bahawa semua bahagian dipasang dengan segera oleh pengilang.

Sebagai contoh, tandas dengan microlift harus dilengkapi bukan sahaja dengan tempat duduk, tetapi juga dengan pemasangannya. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahawa tidak akan ada masalah dengan pemasangan lekapan paip.

Bagaimana untuk menjaga?

Adalah penting bukan sahaja untuk memasang tandas baru dengan saluran keluar menegak dengan betul, tetapi juga untuk menggunakannya dengan betul, kerana bukan sahaja penampilan peranti bergantung pada ini, tetapi juga tempoh operasinya yang boleh diservis.

 • Sekiranya air di dalam rumah sangat keras, maka penapis pembersihan khas mesti dipasang pada paip.
 • Pembersihan am perlu dilakukan kira-kira dua kali setahun. Untuk melakukan ini, buka tangki, bersihkan dengan teliti dan semua elemen di dalamnya dari plak dan kotoran.
 • Untuk mengelakkan pencemaran berat tangki dengan plak, perlu menggunakan tablet pembersihan khas.Tetapi agak mungkin untuk menggantikannya dengan asid sitrik. Untuk ini, satu pek seberat 10 g dituangkan ke dalam tangki longkang. Prosedur ini diulang sekali setiap dua bulan. Selepas rendam selama 30 minit, longkang digunakan seperti biasa.
 • Jika kebocoran ditemui di lantai atau di bawah tangki, dan sumbernya tidak dapat ditemui sendiri, anda harus segera menghubungi pakar.

Tandas moden dengan saluran keluar menegak memberikan keselesaan dan kemudahan di setiap bilik mandi. Menggunakan petua dan kiat daripada artikel ini, semua orang boleh memilih pilihan yang sesuai untuk rumah mereka.

Dalam video seterusnya, anda akan menemui pemasangan tandas keluar menegak.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah