Membersihkan rumah

Bagaimana untuk membersihkan selepas pengubahsuaian?

Bagaimana untuk membersihkan selepas pengubahsuaian?
Kandungan
 1. Apa yang perlu?
 2. Bagaimana untuk membuang sisa pembinaan?
 3. Bagaimanakah saya membersihkan permukaan?
 4. Pembersihan perabot
 5. Pembersihan tingkap
 6. Pembersihan peralatan paip
 7. Bagaimana untuk menghilangkan bau?
 8. Petua Berguna

Sesetengah kerja pembaikan hanya boleh diamanahkan kepada tuan, tetapi melakukannya dengan tangan anda sendiri adalah mahal: bahan binaan mahal dan anda hanya mahu menggunakan yang moden dan berkualiti tinggi. Kemudian tiba masanya untuk menghapuskan akibat yang disebabkan oleh proses pembinaan. Ruang maklumat global penuh dengan cadangan untuk melaksanakan pembersihan premis yang berkualiti tinggi. Tetapi keinginan semula jadi untuk menjimatkan wang membuat anda berfikir tentang menyelesaikan masalah, bagaimana melakukan pembersihan selepas pembaikan tanpa bantuan luar dan mahal.

Apa yang perlu?

Di kediaman atau awam, bilik berfungsi atau utiliti, lambat laun tiba masanya apabila adalah mustahil untuk menangguhkan pembaikan kosmetik atau pembaikan besar. Pengubahsuaian dalaman, penggantian pintu dan tingkap, penggunaan kaedah moden membawa kepuasan yang tiada tandingan kepada penduduk atau pengguna premis, tetapi tiba masanya untuk pembersihan selepas pengubahsuaian.

Kerumitan proses ini selepas kerja pembinaan semula tidak kurang daripada selepas pembinaan, tetapi jika anda tidak berurusan dengan pembersihan pencemaran segar, kemudiannya mustahil untuk menyingkirkannya.

Cadangan yang paling biasa ialah menjemput pakar pembersihan, tetapi kadangkala kos yang ditanggung tidak lagi meninggalkan dana dalam belanjawan untuk ini.

Nasihat daripada mereka yang telah melalui tempoh sukar ini lebih daripada sekali akan membantu menentukan senarai alat dan peranti yang pasti diperlukan:

 • baju lama (sebaik-baiknya dengan lengan panjang dan kaki), kasut yang selesa;
 • kelengkapan keselamatan: topeng atau alat pernafasan untuk melindungi sistem pernafasan, sarung tangan getah, sapu tangan atau topi untuk menutup rambut anda, cermin mata untuk mata;
 • kain buruk (semula jadi, higroskopik, dalam kuantiti yang banyak);
 • formulasi khas, kadangkala agresif, kerana air dan kain buruk tidak menanggalkan kotoran pembaikan dengan baik;
 • beg sampah propylenesisa daripada pembina;
 • alat mengikis (jika kotor, perlu dibasuh atau dibersihkan, yang tidak perlu mesti dibuang di tempat yang ditetapkan).

Pembersihan am akan memerlukan senjata yang sama. Dan untuk apa-apa jenis prosedur untuk pembersihan kardinal premis, peranti tambahan pasti diperlukan: kerusi lama, bangku, tangga, mop, baldi atau beberapa baldi, besen air, span keras dan lembut, berus, pistol sembur dan berus pada pemegang untuk tingkap baharu.

Bagaimana untuk membuang sisa pembinaan?

Bidang aktiviti menentukan proses penyingkiran sisa daripada pembinaan: tidak begitu banyak di dalam apartmen satu bilik, tetapi di rumah desa seperti itu jumlah boleh mengumpul yang anda perlu bayar untuk kereta untuk dialih keluar. Beg dibeli di pasar raya atau kedai khusus. Mereka sepatutnya tidak terlalu tebal (supaya anda boleh mengangkat dan mengeluarkan tanpa ketegangan), tidak telap (supaya habuk tidak tumpah keluar dari lubang) dan tahan lama, di mana semua sisa pembinaan ditambah.

Walau apa pun, anda perlu bermula dengan ini:

 • dalam apartmen 2 bilik bilik yang jauh dan bilik utiliti dibersihkan terlebih dahulu: beg dilipat di ruang laluan atau koridor (bukan di pintu depan), dan kemudian dibawa keluar;
 • dalam 3 bilik mereka bekerja mengikut prinsip yang sama - tempat penyimpanan dipilih berdekatan dengan pintu masuk (untuk mengeluarkannya dengan cepat apabila kereta tiba, tetapi tidak di sebelah pintu masuk, agar tidak menghalang kemasukan pekerja);
 • kotej, rumah persendirian atau desa mereka mula membersihkan dari tingkat dua atau loteng: anda boleh mengambil beg di luar, kerana ini adalah kawasan peribadi, dan meninggalkannya di belakang pintu pagar atau pagar.

Sekiranya sisa bahan binaan ditemui, ia dikeluarkan ke pantri atau ke tempat yang ditetapkan khas (sekiranya berlaku kerosakan pada permukaan). Jika anda pasti ia tidak diperlukan, anda boleh menawarkannya kepada rakan atau saudara mara, atau biarkan ia dibungkus dengan kemas berhampiran tong sampah.

Bagaimanakah saya membersihkan permukaan?

Tanpa sampah, apartmen yang diubah suai atau rumah yang dibina semula kelihatan lebih bagus, tetapi ternyata ia akan mengambil masa yang lama untuk dibersihkan dan banyak usaha diperlukan.

Di dalam setiap bilik, pencemaran boleh berbeza-beza:

 • habuk - ia akan muncul walaupun selepas semua langkah berjaga-jaga yang diambil, seperti bungkus plastik;
 • aksesori dan segmen lain, pembersihan basah yang mana mungkin diperlukan berulang kali;
 • sebelum anda mula membersihkan lantai, anda perlu membersihkan tingkap, perabot, pintu (juga termasuk dalam senarai ini), adalah disyorkan untuk mengendalikan segala-galanya dengan berhati-hati;
 • di bilik utiliti yang anda perlukan membersihkan tandas, sinki, plastik dan jubin seramik.

Pengarang penerbitan glamor menegaskan bahawa adalah mustahil untuk melakukan ini sendiri, kerana jumlah kerja adalah besar, dan adalah tidak realistik untuk melakukan beberapa proses dengan kualiti tinggi tanpa alat dan peranti khas, sebagai contoh, pembersih vakum isi rumah atau pembinaan, yang pastinya dalam peralatan syarikat pembersihan... Walau bagaimanapun, pembersihan yang menyeluruh, konsisten dijalankan, dilakukan dengan tangan, akan membantu bukan sahaja mengatasi semua kesukaran, tetapi juga menjimatkan membayar untuk senarai perkhidmatan yang bukan paling murah daripada profesional.

Lantai

Algoritma untuk menjalankan melibatkan pembersihan pada giliran terakhir, tetapi ia tidak mengganggu melaksanakannya pada peringkat awal-persediaan. Jika tidak, habuk terkumpul akan naik ke udara daripada pergerakan pekerja.Pakar mengesyorkan menggunakan pembersih vakum khas untuk tujuan ini (pembersih hampagas isi rumah boleh tersumbat daripada habuk dan sisa pembinaan). Tetapi anda boleh menggunakan penyapu untuk mengeluarkan sebarang zarah kering dan lap permukaan dengan cuka cair dan air masin untuk menghilangkan kotoran degil.

Cadangan am digunakan dengan berhati-hati pada lantai berlamina dan parket - di sini anda perlu menggunakan kain lembap, diperah atau kain microfiber. Tuan rumah mempunyai detergen yang dibuat dalam kimia industri untuk setiap jenis salutan moden. Pembersihan akhir lantai dilakukan selepas selesai proses yang lain.

Dinding dan siling

Pada peringkat awal, untuk mengeluarkan habuk, gunakan mop yang dibalut dengan kain lembut, penyapu atau pipidaster. Cadangan untuk mengelap dengan kain basah mungkin tidak betul apabila ia berkaitan dengan plaster hiasan atau siling regangan. Semburan simen boleh dikeluarkan dengan spatula atau sebatian khas, cat dengan pelarut lembut, kapur dan emulsi air boleh dibasuh dengan larutan akueus.

Pada peringkat akhir, anda boleh menggunakan pembersih vakum, tetapi hanya dengan syarat tiada sisa mortar, plaster atau simen di dinding dan siling.

Pembersihan perabot

Sekiranya kepingan perabot tidak dapat dikeluarkan dari bilik, dan polietilena dan kain buruk tidak memberikan perlindungan yang mencukupi, kotoran dikeluarkan dari perabot dan permaidani berlapis dengan kapas yang dicelup dalam susu biasa. Seterusnya, kami meneruskan mengikut algoritma biasa:

 • lemak atau asid dineutralkan dengan alkali (larutan soda, pencukur isi rumah yang dicairkan dalam air panas);
 • beralkali - cuka, anggur, malik atau asid sitrik;
 • noda cat - semangat putih atau pelarut lain (dengan berhati-hati);
 • permukaan kayu atau perabot plastik - dengan kain lembut yang direndam dalam air sabun;
 • kaca, termasuk kaca tingkap - cara khas, berus pada pemegang atau kain kapas biasa.

Perabot ialah konsep yang boleh diperluas; anda perlu mengenali dan melihat nuansa anda sendiri untuk kayu asli, bahan serpihan kayu lama atau baharu, plastik atau dengan bahagian logam.

Pembersihan tingkap

Bukan peringkat yang paling sukar, serta membersihkan cermin, yang, secara tidak sengaja, berakhir di dalam premis yang sedang dibaiki dan tidak dilindungi daripada pencemaran. Terdapat banyak bekalan di pasar raya. Tetapi sebelum menggunakannya, anda perlu mengeluarkan habuk dan sisa bahan binaan dari permukaan licin dengan span biasa yang dibasahkan dengan air dengan ammonia atau dengan detergen pencuci pinggan mangkuk tambahan (untuk cermin - tanpa komponen yang agresif).

Pembersihan peralatan paip

Pembersihan jenis ini hanya dilakukan dengan peranti dan cara khas. Jika anda melindunginya terlebih dahulu, maka usaha khas tidak diperlukan. Bahagian logam boleh disapu dengan larutan cuka (kedua-duanya di dapur dan di bilik mandi), untuk coretan berkarat di tandas - gunakan asid sitrik, taburkan sinki dengan soda, dan kemudian lembapkan dengan cuka, bilas dan lap kering. Resipi ini berguna untuk mereka yang kehabisan wang semasa pembaikan. Adalah lebih optimum, sudah tentu, untuk membeli produk industri yang baik untuk keperluan tertentu.

Bagaimana untuk menghilangkan bau?

Dalam kes ini, cadangan yang berbeza boleh diberikan: pengion, penghawa dingin, pelembap udara akan membantu dengan sempurna. Pada tahap yang lebih rendah - lilin wangi atau lampu aroma, kaedah rakyat seperti lavender, balsem lemon, lemon dan soda dengan cuka. Cara terbaik ialah menyusun bekas air dan melepak tuala dan cadar lembap. Biji kopi dan arang boleh membantu menghilangkan bau di ruang kecil.

Petua Berguna

Pakar percaya bahawa tiga barangan pembersihan yang paling penting ialah tangga, pembersih vakum pembinaan dan alat pernafasan.Jika kita bercakap tentang mengadakan acara sekali sahaja, dan bukan tentang aktiviti profesional, tidak ada gunanya membeli perkara yang tidak berguna nanti. Mereka boleh disewa dengan sedikit bayaran atau dipinjam daripada rakan dan keluarga.

Sebelum menggunakan sebatian agresif, mereka mesti diuji di tempat yang tidak mencolok. Semak buku lama tentang ekonomi rumah untuk sejuta cara menghilangkan kotoran dan kotoran dengan baking soda, sabun cuci pakaian, ammonia, limau dan cuka - alat mampu milik dan murah yang terdapat di setiap rumah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah