Perhatian

Perhatian sewenang-wenangnya: apakah itu dan bagaimana untuk membangunkannya?

Perhatian sewenang-wenangnya: apakah itu dan bagaimana untuk membangunkannya?
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Pada umur berapa ia mula terbentuk?
 3. Pandangan
 4. Bagaimana untuk membangunkan?

Orang yang penuh perhatian sentiasa mempunyai kelebihan yang besar. Dia dapat melihat dan mengingati fakta-fakta yang orang lain mungkin tidak perasan. sebab tu adalah perlu untuk membangunkan perhatian. Adalah dinasihatkan untuk melakukan ini dari zaman kanak-kanak. Kemudian kanak-kanak itu akan membesar tidak acuh tak acuh dengan dunia sekelilingnya dan akan mempunyai intelek yang sangat baik.

Apa ini?

Jika kita bercakap tentang perhatian secara umum, maka proses ini dipanggil fokus terpilih pada mana-mana objek. Minat ini biasanya agak tinggi. Itulah sebabnya butiran yang berbeza tentang peristiwa ini atau itu disimpan dalam fikiran kita. Terdapat perhatian sukarela dan tidak sukarela. Perhatian secara sukarela mempunyai asal usul biologi, dan perhatian sukarela adalah hasil daripada beberapa aktiviti manusia.

Dalam psikologi, perhatian sukarela dipertimbangkan istimewa, kerana individu itu menunjukkan kemahuan dalam pelaksanaannya untuk mengalihkan pandangannya kepada fakta atau maklumat tertentu. Pada kanak-kanak, proses kognitif mula-mula dibina pada gambar atau detik kehidupan yang jelas. Beginilah cara perhatian sukarela berfungsi. Tetapi perhatian sukarela perlu dikembangkan pada kanak-kanak, kerana ia tidak diberikan sejak lahir. Dan lebih awal perkembangan jenis aktiviti otak ini bermula, lebih cepat intelek kanak-kanak akan berkembang.

Anda perlu tahu itu perhatian sukarela ditunjukkan hanya apabila kita menetapkan tugasan sendiri... Sebagai contoh, ingat bahan ini atau itu. Seseorang belajar mengawal perhatian sukarela dari zaman kanak-kanak. Dan apabila proses sedemikian menjadi kebiasaan, individu itu boleh menumpukan perhatian dengan mudah pada matlamat dan menyelesaikan masalah.Itulah sebabnya, selalunya, pelajar yang rajin mencapai kejayaan yang besar. Mereka mula-mula memaksa diri mereka untuk sentiasa fokus pada maklumat ini atau itu, dan kemudian proses sedemikian menjadi normal. Dan ini sekali lagi membuktikan bahawa perhatian sukarela adalah disebabkan penetapan matlamat tertentu.

Ingat bahawa perhatian sukarela mencirikan kualiti kehendak seseorang, menentukan aktivitinya dan julat minatnya. Fungsinya adalah untuk mengawal perjalanan proses mental.

Itulah sebabnya, terima kasih kepada kerja perhatian sukarela, seseorang dapat dengan mudah mencari maklumat yang diperlukan dalam ingatannya dan menghasilkannya semula. Dalam proses ini, korteks serebrum otak manusia terlibat. Mereka hanya bertanggungjawab untuk melaraskan aktiviti, serta untuk pengaturcaraan aktiviti ini.

Ciri perhatian sukarela terdiri daripada kehadiran rangsangan tertentu yang datang dari sistem isyarat kedua. Oleh itu, seseorang boleh memberi "perintah" kepada dirinya sendiri. Itulah sebabnya perhatian sukarela dianggap sebagai fungsi mental tertinggi, yang hanya wujud pada manusia. Apabila perhatian ini berfungsi, penerapan usaha sukarela secara sedar berlaku, yang tidak boleh hilang hanya kerana seseorang pada masa ini mungkin mempunyai pilihan yang mengganggu.

Mari kita ringkaskan dan pertimbangkan ciri khas perhatian sukarela:

 • sewenang-wenangnya;
 • kesedaran dan pengantaraan;
 • ia tidak timbul semasa lahir, tetapi terbentuk;
 • fungsi ini timbul dalam perjalanan evolusi, yang menjejaskan perkembangan masyarakat manusia;
 • ia juga bergantung kepada penglibatan secara langsung dalam proses pembelajaran dan hafalan maklumat ini atau itu;
 • jenis aktiviti otak ini melalui fasa perkembangan tertentu dalam ontogenesis.

Pada umur berapa ia mula terbentuk?

Perhatian sewenang-wenangnya mula nyata apabila kita menunjuk ke mainan dan membiarkan bayi menyentuhnya.... Proses ini boleh dipanggil bentuk paling mudah. Dalam tempoh 3 tahun, proses ini telah bertambah baik, dan pada usia 4-5 tahun, kanak-kanak itu dapat mengikuti beberapa arahan kompleks yang diberikan oleh orang dewasa kepadanya. Pada usia 6 tahun, kanak-kanak prasekolah mengembangkan perhatian terarah. Selalunya ia berdasarkan "arahan" kepada diri sendiri.

Dalam sfera kognitif, perhatian yang tidak disengajakan juga memainkan peranan penting. Perhatian kanak-kanak kecil, seperti yang kita sedia maklum, ditujukan kepada momen dan bunyi yang terang. Dalam kes ini, usaha sukarela khas tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, aktiviti sedemikian tidak mencukupi untuk kanak-kanak itu dapat berkembang dengan betul dari segi intelek dan belajar tentang dunia di sekelilingnya. Sebagai contoh, kanak-kanak boleh bermain dengan mudah dengan mainan, berlari dan melompat. Tindakan sedemikian mengembangkan sfera motor aktivitinya dengan baik. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan dapat membantunya memasuki masyarakat sosial dan menjadi ahli sepenuhnya. Tetapi tindakan seperti mencuci tangan, kanak-kanak akan dapat menguasai hanya apabila orang dewasa membantunya melakukannya. Akibatnya, dia secara beransur-ansur akan mula bergabung ke dalam kehidupan sosial.

Ia adalah perhatian sukarela yang membantu kanak-kanak prasekolah mengembangkan kemahiran dan tabiat tertentu yang tidak selalu menarik bagi mereka.... Aktiviti otak sedemikian tidak berkembang dalam sekelip mata. Bagi kanak-kanak peringkat sekolah rendah dan sekolah, proses ini boleh mengambil masa yang agak lama. Semakin tua kanak-kanak itu, semakin banyak faktor timbul yang mempengaruhi perkembangan perhatian sukarela.

Sebagai contoh, seorang pelajar perlu menguasai nombor dan abjad, belajar mengira dan menulis, iaitu, melibatkan diri secara serius dalam sfera kognitif. Dan untuk ini anda perlu memastikan bahawa perhatian sukarela menjadi normal.

Boleh dikatakan bahawa kanak-kanak telah mengembangkan perhatian sukarela apabila:

 • dia mudah memahami arahan lisan;
 • dia menggunakan algoritma yang ditunjukkan oleh orang dewasa kepadanya, dan proses ini akan diperbaiki untuk masa yang agak lama;
 • boleh mengawal tindakannya, atau sekurang-kurangnya cuba berbuat demikian.

Ingat: pertuturan memainkan peranan penting dalam perkembangan perhatian. Sebab itu anak mesti menguasai pertuturan yang baik seawal mungkin.

Mari kita ringkaskan: kebolehan yang membolehkan kanak-kanak menumpukan perhatian mereka pada sesuatu berkembang secara beransur-ansur. Oleh itu, dari masa ke masa, kanak-kanak mula kurang terganggu oleh perkara kecil.

Berdasarkan fakta ini dan pelbagai kajian, dapat diperhatikan bahawa pada usia 3 tahun, seorang kanak-kanak boleh terganggu dari aktiviti terarah kira-kira 4 kali (jika aktiviti ini berterusan selama 10 minit). Dan sudah pada usia 6 tahun, kanak-kanak yang sama terganggu hanya sekali semasa pelajaran 10 minit.

Petua: jika anda bekerja dengan kanak-kanak prasekolah untuk mengembangkan perhatian sukarela, anda perlu mengambil kira maklumat di atas dan memilih latihan sedemikian yang akan menjadi pendek dan berselang-seli.

Juga ambil perhatian bahawa pada usia 6 tahun, kanak-kanak mengembangkan perhatian sukarela dan selepas sukarela. Pada usia ini, kanak-kanak dapat, dengan usaha kehendak, untuk mengarahkan perhatian mereka kepada maklumat yang diperlukan dan juga memegangnya selama 40-45 minit.

Pandangan

Perhatian manusia adalah pelbagai rupa. Mari kita pertimbangkan isu ini dengan lebih terperinci. wujud perhatian yang tidak disengajakan (ia disebabkan oleh faktor yang tidak dijangka), dan ada juga perhatian sukarela (berlaku jika seseorang melakukan usaha kemahuan) dan perhatian selepas spontan (timbul selepas sukarela dan termasuk ciri-ciri perhatian sukarela dan sukarela).

Mari kita pertimbangkan juga sifat-sifat apa yang dimiliki oleh perhatian seseorang secara keseluruhan:

 • kemampanan, dengan itu mengekalkan minat dalam sebarang aktiviti atau maklumat;
 • selektiviti, di mana seseorang boleh menumpukan perhatiannya secara khusus pada objek dan maklumat, jika kedua-dua faktor ini membangkitkan minatnya;
 • kelantangan - seseorang boleh memberi tumpuan kepada 6-7 objek sekaligus;
 • Pengagihan - ia memberikan minat serentak dalam beberapa objek sekaligus semasa melakukan tindakan dengan mereka;
 • kebolehtukaran, yang membolehkan anda menukar perhatian seseorang dari satu tempat ke tempat lain.

Perhatian sewenang-wenangnya dianggap paling dituntut, apabila ia datang kepada perkembangan kecerdasan. Itulah sebabnya ia mempunyai beberapa pandangan:

 • mengandung - menampakkan dirinya apabila seseorang perlu menyelesaikan masalah dan melakukan beberapa usaha untuk ini;
 • berkemauan kuat - ia diaktifkan apabila timbul pertikaian dalaman antara perintah "perlu" dan "tidak mahu";
 • Sedar - kos rendah dan mudah dihasilkan;
 • spontan - ia terletak di sebelah perhatian selepas spontan, perkara utama di sini adalah untuk memulakan dan memulakan proses, dan kemudian anda tidak perlu membuat sebarang usaha.

Bagaimana untuk membangunkan?

Minda kanak-kanak agak mudah menerima pembelajaran. Sedar bahawa perhatian sukarela tidak akan berkembang pada kanak-kanak dengan sendirinya. Oleh itu, ibu bapa perlu membangunkan jenis aktiviti intelek tertentu ini. Pertimbangkan contoh permainan dan latihan yang memberi tumpuan kepada aktiviti sedemikian.

 • Tonton permainan orang lain. Adalah dinasihatkan untuk bermain permainan dalam pasukan kanak-kanak yang besar. Penyampai mengajak kanak-kanak bergerak satu demi satu. Dan sebelum itu, dia menerangkan kepada peserta terlebih dahulu: jika arahan "berhenti" mengikuti, maka semua orang harus berhenti dan menghentak kaki mereka. Kemudian anda perlu pusing ke arah bertentangan 180 darjah dan teruskan pemanduan. Peserta yang melakukan kesilapan disingkirkan daripada permainan.
 • Permainan "Layang-layang"... Salah seorang lelaki itu duduk di atas kerusi. Penyampai menyebut perkataan "malam". Pada masa ini, kanak-kanak yang memainkan watak layang-layang, menutup mata dan menunggu. Kanak-kanak lain, sebaliknya, melompat atau berlari. Sebaik sahaja arahan "hari" berbunyi, maka semua peserta mesti membekukan. Peserta yang tidak mendengar arahan "malam" dan terus melakukan tindakan sukarela kalah.Dia menjadi burung nasar dan permainan diteruskan lagi.
 • Anda juga boleh mencadangkan permainan "Tangkap Momen". Penyampai menunjukkan kepada kanak-kanak pelbagai pergerakan. Peserta mesti mengulanginya hanya jika orang dewasa menyebut arahan "ulang". Jika tiada arahan, anak-anak tetap tidak bergerak. Kanak-kanak yang lalai dan mengulangi pergerakan tanpa arahan disingkirkan daripada permainan.
 • Satu latihan yang menarik dipanggil "Kami mencetak perkataan"... Untuk melengkapkannya, peserta dalam permainan diberikan huruf besar yang dipotong daripada kertas keras. Pemimpin permainan menulis perkataan di papan tulis (adalah wajar bahawa perkataan itu biasa, seperti "meja", "pen", "sudu", "meja"). Kanak-kanak yang mempunyai huruf dalam perkataan yang ditulis di papan tulis bertepuk tangan. Sebaik sahaja perkataan "berkumpul", semua orang menjerit "Hurray".
 • Permainan yang dipanggil "Jiran Berwaspada" juga menyumbang kepada pembentukan perhatian. Untuk bermain permainan, kanak-kanak berbaris dalam bulatan. Pemandu menjadi di tengah. Dia berjalan dalam bulatan dan "menyenangkan" perhatian pemain. Kemudian pemandu tiba-tiba terpaksa berhenti berhampiran salah seorang peserta dan berkata: "Angkat tangan." Peserta yang ditunjuk oleh pemandu tetap tidak bergerak, dan pemain jiran yang berdiri di sebelah mereka mesti mengangkat tangan. Jika seseorang lalai, mereka disingkirkan daripada permainan.

Sila ambil perhatian bahawa umur kanak-kanak boleh mengehadkan keupayaan mereka. Contohnya, sesetengah ibu bapa menganggap anak mereka lalai.

Mereka membuat kesimpulan sedemikian tanpa berfikir. Malah, mereka membuat tuntutan yang sangat tinggi terhadap anak mereka, menetapkan tugas yang terlalu tinggi untuk usianya. Untuk mengelak daripada melakukan kesilapan adalah perlu untuk berhati-hati mendekati pilihan aktiviti kanak-kanak dan mengambil kira keupayaan umurnya.

Di atas adalah permainan yang boleh ditawarkan kepada kanak-kanak prasekolah, dan sekarang pertimbangkan beberapa latihan untuk murid sekolah.

 • Keupayaan untuk menumpukan perhatian dibangunkan dengan senaman. Terbalikkan perkataan itu. Untuk menjalankannya, pelajar ditawarkan perkataan yang hurufnya diterbalikkan. Sebagai contoh, ini adalah: snave - spring; tapar - meja; lakosh - sekolah. Kanak-kanak mesti mengenal pasti perkataan dan mengejanya dengan betul.
 • Senaman "Cari kesilapan" membolehkan kanak-kanak mengembangkan literasi dan perhatian. Guru menulis ayat di papan hitam dan sengaja melakukan kesalahan. Contohnya, "Misha pergi berjalan-jalan dengan sabaka dan tidak perasan betapa hilangnya dia." Guru meminta murid mengenal pasti kesalahan dan menulis ayat dengan betul. Seluruh kelas terlibat dalam tindakan ini.
 • Senaman "Cari perkataan lain" mengembangkan bukan sahaja perhatian, tetapi kecerdasan. Untuk melengkapkannya, guru menulis perkataan di papan hitam di mana satu perkataan lagi disembunyikan. Contohnya, "cucuk" (pancang), "ketawa" (bulu), "tiba-tiba" (kawan). Kanak-kanak mengenal pasti perkataan tersembunyi dan menulisnya dalam lajur dalam buku nota.
 • Latihan bertajuk "Cari perkataan berkaitan" akan membantu mengembangkan perhatian sukarela. Untuk melakukannya, tulis perkataan awal di papan tulis, sebagai contoh, "sudu". Untuk perkataan ini adalah perlu untuk mengambil sebanyak mungkin perkataan akar yang sama: "sudu - sudu, meletakkan, katil, kedudukan." Pemenangnya ialah orang yang menulis bilangan perkataan terbanyak daripada akar yang sama.
 • Senaman "Cari perkataan tambahan"... Guru menulis perkataan di papan hitam yang serupa intinya. Sebagai contoh, "kucing", "kuda", "lembu" - mereka merujuk kepada haiwan peliharaan. Perkataan "pike" juga mesti ditambahkan pada senarai ini. Pike adalah ikan. Pelajar mesti mencari perkataan "salah".
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah