Pengijazahan sekolah menengah

Nuansa tamat pengajian di gred 9

Nuansa tamat pengajian di gred 9
Kandungan
 1. Pemilihan tempat duduk
 2. Hiasan bilik
 3. Pemilihan pakaian
 4. SESI BERGAMBAR
 5. Peraduan dan permainan
 6. Menu
 7. Hadiah untuk alumni dan guru
 8. Idea yang menarik

Tamat darjah 9 adalah tempoh penting pertama remaja. Mereka membuat keputusan penting pertama dalam hidup mereka - untuk menyambung pelajaran di sekolah atau berpindah ke institusi pendidikan lain. Pelajar membesar, mereka perlu membuat keputusan penting dan bertanggungjawab ke atas mereka.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengadakan pesta graduasi yang tidak dapat dilupakan supaya jalan yang cerah untuk masa depan terbuka untuk pelajar sekolah. Penganjuran malam itu mesti didekati dengan teliti dan lebih awal; setiap orang harus mengambil bahagian dalam perancangan: ibu bapa, graduan sendiri dan guru. Atau anda boleh mempercayakannya kepada profesional.

Pemilihan tempat duduk

Apabila mengadakan pengijazahan dalam gred 9, anda tidak sepatutnya menganjurkan sesuatu yang sangat serius (seperti dalam gred 11), kebanyakan pelajar kemungkinan besar akan kembali ke sekolah dan meneruskan pengajian mereka. Oleh itu, pilihan tempat harus didekati tidak begitu konservatif; tidak perlu memilih restoran mewah atau dewan perjamuan. Sekiranya sekolah mempunyai dewan perhimpunan yang luas, maka graduasi boleh diadakan di sana. Ini boleh menjadi sejenis latihan untuk prom sebenar.

Jika anda mempunyai dana yang mencukupi, anda boleh meraikan pesta tamat pengajian di atas bot (sudah tentu, jika terdapat peluang sedemikian di bandar anda) atau di tapak perkhemahan (di pergunungan atau berhampiran takungan). Pilihan klasik ialah menyewa restoran, kafe atau kelab disko.

Apabila memilih tempat, anda perlu memberi tumpuan kepada minat dan keinginan graduan itu sendiri dan dari segi kewangan.

Kemungkinan besar, kanak-kanak pasti ingin menghabiskan waktu malam di kelab disko yang bergaya atau di luar rumah (cuaca membenarkan). Belia moden tidak selalu menyukai acara rasmi perayaan; kesederhanaan dan keselesaan lebih dekat dengan mereka.

Apabila memilih lokasi prom, perlu diingat bahawa remaja berasa terhalang dengan kehadiran orang dewasa (terutama ibu bapa). Oleh itu, anda perlu mencari tempat di mana orang dewasa yang menemani boleh memerhatikan graduan, sementara tidak begitu rapat dengan remaja. Kanak-kanak sepatutnya berasa santai dan bebas, tetapi tidak terbakar, pecah atau lebih teruk lagi.

Mana-mana pilihan yang anda pilih, anda perlu bersetuju dengan semua syarat terlebih dahulu (tempah bilik dan mengatur pengangkutan) dan mengira belanjawan.

Hiasan bilik

Anda perlu menghiasi bilik, memberi tumpuan kepada beberapa faktor:

 • saiz bilik;

 • bajet;

 • ketersediaan ruang kosong;

 • pencahayaan;

 • tema petang.

Prom boleh diadakan dalam tema tertentu (kisah dongeng, angkasa, komik dan wira-wira, anime, dunia air dan banyak lagi). Sekiranya graduan telah memilih topik, maka reka bentuk mesti dibuat dengan sewajarnya.

Sekiranya tidak ada tema khusus untuk majlis graduasi, maka bilik (atau kawasan terbuka) boleh dihias dengan meriah. Untuk melakukan ini, gunakan belon, kalungan, mentol lampu berwarna-warni, bunga kertas besar, huruf kembung dan seluruh inskripsi.

Tidak perlu buat reka bentuk terlalu pelbagai warna, lagipun lepasan darjah 9 bukan lagi kanak-kanak. Adalah lebih baik untuk memilih satu skema warna dan menghiasi dewan. Kini semua orang muda secara aktif menggunakan rangkaian sosial dan menyiarkan sejumlah besar foto. Untuk gambar yang cantik, anda perlu mencipta zon foto kecil dengan reka bentuk yang berbeza.

Jika saiz bilik, bajet dan tema mengizinkan, anda boleh membentangkan permaidani merah di pintu masuk ke dewan. Ia sangat serius dan graduan boleh berasa seperti orang dewasa sebenar. Peranan paparazi boleh dimainkan oleh ibu bapa dan tetamu.

Apabila menghias bilik, pastikan anda meninggalkan ruang terbuka yang cukup untuk menari, orang muda harus bersenang-senang dan menari pada hari sedemikian, dan tidak duduk di meja atau berdiri di dekat dinding.

Pemilihan pakaian

Apabila memilih pakaian, anda perlu meneruskan dari format prom, ia boleh menjadi pakaian koktel dan pakaian formal, atau pakaian yang lebih tidak formal. Jika tema malam telah dipilih, maka anda perlu memilih pakaian yang sesuai (atau pun sut).

Sudah tentu, semua gadis mahu memakai gaun malam, rambut dan manikur. Ia adalah perlu untuk membincangkan dan memilih pakaian yang cantik terlebih dahulu, untuk mencipta imej yang sesuai dengan umur dan gaya acara itu. Untuk kanak-kanak perempuan, pakaian yang ringan dan cantik akan menjadi pilihan klasik, dan untuk kanak-kanak lelaki sut seluar (anda boleh meninggalkan hanya baju dan seluar).

Adalah penting untuk remaja bahawa pakaian itu selesa. Ada yang tidak suka menonjolkan diri daripada orang ramai dan berpakaian sopan, manakala yang lain, sebaliknya, perlu menonjol dan berbeza.

Pertimbangkan citarasa anak anda apabila memilih pakaian, jangan paksa mereka untuk memakai sesuatu yang mereka tidak suka.

Ibu bapa (terutama ibu) juga perlu membuat persediaan awal, jangan datang ke majlis malam gala di restoran dengan pakaian biasa seharian. Anak perempuan dan anak lelaki jangan malu dengan ibu bapa mereka. Adalah penting bagi ibu bapa pada hari ini untuk kelihatan seperti contoh yang baik untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan.

SESI BERGAMBAR

Untuk pemotretan graduan, lebih baik mengupah jurugambar profesional. Di pintu masuk ke dewan di mana perayaan dan penyampaian sijil akan berlangsung, anda perlu membuat zon foto tematik khas. Di kawasan ini, adalah perlu untuk menyediakan pencahayaan yang baik, lebih baik untuk memberikan ini kepada profesional. Anda boleh menyediakan beberapa pilihan reka bentuk dan menyediakan prop tematik (contohnya: mahkota, cawan, pingat atau sijil besar). Jadi graduan akan dapat mengambil banyak gambar menarik yang tidak malu untuk disiarkan di rangkaian sosial.

Untuk membuat sesi foto luar biasa dan tidak dapat dilupakan, dan gambar asli, ia boleh dilakukan sedikit lebih awal. (kira-kira 1-2 hari sebelum prom). Sesi bergambar boleh diatur semasa berjalan di bandar atau berkelah di luar bandar. Berikan setiap tugasan kelas di lokasi supaya mereka mengambil gambar pada topik tertentu atau dengan subjek tertentu. Dan pada waktu petang, ambil stok dan tunjukkan foto yang paling berjaya (atau lucu).

Peraduan dan permainan

Untuk mengadakan pertandingan pada sambutan itu, adalah lebih baik untuk mengupah penyampai muda profesional (animator) yang akan berjiwa dekat dengan graduan. Peraduan harus aktif supaya remaja tidak bosan. Adalah lebih baik untuk mengadakan pertandingan berpasukan, setiap pasukan 5-7 orang. Tidak semua lelaki pada usia ini suka menarik perhatian kepada diri mereka sendiri, tetapi semua orang akan dapat mengambil bahagian dalam pasukan.

Adalah lebih baik untuk memulakan permainan secara beransur-ansur, pada mulanya melibatkan pelajar yang paling aktif, secara beransur-ansur mengumpulkan semua pelajar dan ibu bapa. Sebagai permulaan, adalah lebih baik untuk menawarkan untuk meneka teka-teki - supaya semua orang boleh membuktikan diri mereka, duduk di meja atau berdiri dalam bulatan kawan, tanpa perlu naik ke atas pentas. Dan apabila aktiviti graduan meningkat, mulakan permainan pasukan atau individu. Pertandingan hendaklah pelbagai, sporty, bijak dan kreatif untuk melibatkan semua orang.

Semasa menjalankan permainan sukan, pastikan anda mengambil kira bahawa kanak-kanak perempuan akan memakai pakaian pintar dan kasut bertumit tinggi, dan orang muda akan memakai sut yang menghalang pergerakan.

Anda tidak perlu memaksa mereka melakukan tekan tubi atau berlari seratus meter, tugasan haruslah mudah (berdiri dengan sebelah kaki atau melompat dengan mudah). Pertandingan intelektual haruslah mudah, walaupun sedikit lucu. Adalah lebih baik untuk memilih soalan untuk kecerdasan atau pendidikan umum anda. Soalan tentang sekolah, alumni dan guru boleh disertakan.

Adalah idea yang baik untuk menjalankan loteri menang-menang di mana semua orang akan menerima hadiah. Graduan, ibu bapa, guru dan tetamu akan dapat membeli tiket untuk pembayaran simbolik dengan menjawab soalan, atau menyelesaikan tugas, atau untuk menyertai peraduan dan permainan. Hadiah juga tidak semestinya mahal, lebih baik jika disambungkan dengan sekolah atau malam graduasi. Anda boleh menyediakan sijil komik atau pingat. Mereka juga sesuai untuk pemenang pertandingan.

Dalam bilik

Di dalam dewan (atau kafe), anda boleh mengadakan pertandingan berdasarkan rancangan TV popular: "Di manakah logiknya?", "Tarian" atau "Teka melodinya". Anda boleh menggunakan tugas dari permainan terkenal "Crocodile". Ia sangat menarik dan mengujakan.

Di luar rumah

Secara semula jadi, adalah lebih baik untuk mengadakan pertandingan aktif, sebagai contoh, untuk mengatur perlumbaan lari berganti-ganti. Atau bahagikan kanak-kanak kepada beberapa pasukan dan jalankan permainan "Tiga perkataan", apabila seorang peserta perlu menunjukkan dengan gerak isyarat frasa yang diilhamkan. Ia menarik dan akan melibatkan semua lelaki dalam proses itu.

Menu

Apabila memilih menu, ambil kira citarasa orang muda. Adalah lebih baik untuk memilih sesuatu yang mudah, ringan, tetapi pada masa yang sama perayaan.

Tidak perlu memilih hidangan kompleks yang berat, lelaki harus bersenang-senang dan menari, tidak makan berlebihan.

Sebagai permulaan, adalah lebih baik untuk mengatur meja bufet dengan makanan ringan dan minuman. Buah-buahan sesuai untuk ini (ia mesti segera dikupas dan dipotong biji dan dipotong), keju dan potongan sejuk, sandwic dan kanape, dan juga burger mini dan kentang goreng. Dan kemudian (selepas bahagian yang sungguh-sungguh) anda boleh duduk semua orang di meja. Untuk meja dengan minuman, anda boleh menyediakan koktel bukan alkohol dengan warna yang berbeza, menghiasinya dengan payung dan beri (sama seperti orang dewasa). Pastikan anda mempunyai air dan jus yang mencukupi dan teh panas.

Jika majlis graduasi berlangsung di sekolah, maka ibu bapa boleh menyediakan semua hidangan sendiri, atau mengupah perkhidmatan katering yang mengatur segala-galanya. Apabila memilih hidangan panas, berhenti pada satu yang disertakan dengan segala-galanya (contohnya, daging lembu atau salmon dengan hidangan sampingan ringan sayur-sayuran). Jangan pilih hidangan eksotik, remaja boleh melepaskan rasa yang tidak dikenali, atau, lebih teruk lagi, diracuni.

Hadiah untuk alumni dan guru

Tidak semestinya memberi hadiah untuk tamat pengajian di darjah 9 kepada graduan.Soalan ini diserahkan kepada budi bicara ibu bapa. Selalunya, album dipilih sebagai hadiah untuk kanak-kanak (anda boleh serta-merta dengan foto rakan sekelas dan dari sesi foto).

Guru dan ibu bapa boleh menyediakan sijil atau pingat. Adalah lebih baik untuk memilih kandungan diploma secara individu untuk setiap pelajar dalam kelas ("yang paling bergaya", "yang paling cantik", "yang paling atletik", "yang paling aktif", dll.). Adalah lebih baik untuk mengadakan anugerah dalam bentuk lucu supaya anak-anak tidak berasa tersinggung kerana mereka menerima (atau tidak menerima) gelaran ini atau itu.

Jika bajet mengizinkan, maka graduan boleh diberikan sijil untuk menghadiri kursus pendidikan tambahan atau gim. Atau alat moden (fon kepala tanpa wayar, jam tangan pintar, pemacu kilat), orang muda akan sangat gembira dengan hadiah sedemikian.

Pilih hadiah untuk guru kelas berdasarkan umur, jantina, hobi dan wataknya. Jika boleh, minta nasihat daripada rakan sekerjanya atau keluarga terdekat dan rakan-rakannya.

Jangan sekali-kali anda memberikan wang, pakaian, barangan kebersihan diri, makanan dan minuman beralkohol.

Pen berjenama dengan ukiran peribadi atau jam meja (dinding) boleh menjadi hadiah yang bagus. Anda boleh mengambil buku yang jarang ditemui atau buku rujukan mengenai mata pelajaran khusus guru. Jika guru kelas kreatif dan menyukai hadiah yang luar biasa, maka anda boleh merakam video tentang kelas anda atau membuat kolaj foto.

Idea yang menarik

Pengijazahan di gred 9 harus diingati, ini adalah acara penting pertama untuk pelajar sekolah. Untuk petang menjadi seperti itu, anda perlu menghasilkan sesuatu yang asli dan luar biasa. Selepas berakhirnya bahagian khidmat dengan penyampaian sijil dan ucapan perpisahan guru dan ibu bapa, graduan perlu bergembira dan meraikan tamatnya darjah 9.

Ibu bapa atau pelajar sendiri boleh membuat majlis perpisahan asal untuk sekolah dan zaman kanak-kanak. Contohnya, menerbangkan layang-layang, seperti melancarkan tanglung udara pada Tahun Baru di China. Anda juga boleh menganjurkan pertandingan untuk gelaran wau yang paling cantik atau luar biasa. Atau tulis hajat di sayap layang-layang. Ia bergantung kepada imaginasi pelajar dan ibu bapa.

Anda boleh membuat gambar dengan bantuan graduan. Setiap pelajar boleh mengambil bahagian dalam ini. Dan tinggalkan lukisan yang telah siap di sekolah (contohnya untuk bilik guru atau perpustakaan). Ia boleh menjadi tradisi apabila setiap tahun graduan meninggalkan peringatan tentang diri mereka sendiri dan galeri berkembang.

Satu lagi idea menarik yang semakin popular ialah acara amal. Ia bukanlah tahun pertama graduan meninggalkan pakaian yang cantik dan perayaan yang megah, dan dana yang disimpan didermakan kepada badan amal. Tetapi lelaki, tentu saja, tidak tinggal tanpa prom, cuma semuanya kurang serius. Keputusan sedemikian akan menjadi benar-benar dewasa untuk graduan. Sebagai sebahagian daripada acara amal, anda boleh menanam pokok atau mengubah suai taman berhampiran. Kadangkala pelajar membantu veteran dan pesara yang kesepian, membeli makanan atau ubat, membantu membersihkan rumah mereka atau di plot peribadi mereka. Acara sebegini mengajar graduan tanggungjawab.

Pada malam malam gala, anda boleh melawat pameran, persembahan teater atau lawatan bandar. Jadi lelaki akan dapat menghabiskan masa yang menarik bersama-sama, mengambil gambar yang menarik. Ini akan menjadi penting terutamanya bagi graduan yang memutuskan untuk menukar institusi pendidikan mereka dan mengucapkan selamat tinggal kepada rakan sekelas mereka.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah