Potong rambut

Potongan rambut "bob" untuk muka bulat: pilihan dan petua untuk pemilihan

Potongan rambut Bob untuk muka bulat: pilihan dan petua untuk memilih
Kandungan
 1. Ini untuk siapa?
 2. Varieti
 3. Untuk rambut tebal dan nipis
 4. Penggayaan dan hiasan

Potongan rambut yang dipanggil "bob" dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mendapat populariti yang besar di kalangan selebriti dan wanita lain. Gaya rambut ini sering disukai oleh pemilik muka bulat. Untuk mengetahui ciri-ciri wajah bulat yang boleh ditekankan dengan potongan rambut bob dan jenisnya yang wujud, baca bahan yang dibentangkan dalam artikel ini.

Ini untuk siapa?

Dalam proses memilih potongan rambut bob, anda perlu mengambil kira bukan sahaja bentuk muka, tetapi juga ciri-cirinya. Untuk memilih gaya rambut yang betul, anda harus mengambil kira beberapa nuansa.

 • Darjah isipadu. Walau apa pun, potongan rambut seperti itu menganggap kehadiran kelantangan, bagaimanapun, ia boleh dilakukan pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil, bergantung pada panjang yang dipilih. Ingat bahawa sifat potongan rambut ini boleh menarik muka bulat secara visual.
 • Kebanyakan wanita lebih suka meninggalkan perpisahan di kepala mereka. Dalam kes pilihan ini, disyorkan untuk membuat perpisahan sisi. Biasanya potongan rambut bob adalah tidak simetri, dan garis perpisahan yang tidak standard boleh menekankan lagi semua keanehan potongan rambut. Anda tidak boleh memakai bahagian lurus, kerana rambut yang dibahagikan kepada dua bahagian yang sama boleh menonjolkan pipi.
 • Ramai wanita montel melengkapkan potongan rambut ini dengan poni. Ini adalah pilihan yang betul-betul sah, tetapi anda harus berhati-hati mengira panjangnya. Bangs yang terlalu panjang boleh menjejaskan integriti konsep potongan rambut.
 • Ingat bahawa potongan rambut yang serupa boleh dipilih oleh gadis dengan muka bulat, hanya jika keriting mereka lurus secara semula jadi. Rambut yang tidak terurus akan menjadi lebih sukar untuk digayakan, ia boleh kelihatan ceroboh (yang tidak boleh diterima dalam potongan rambut bob), dan keriting boleh menekankan kelantangan muka, yang akan kelihatan tidak menarik.

Jika anda menggabungkan "bob" dengan rambut gelap, maka lebih baik tidak menghentikan pilihan anda pada warna monokromatik yang terlalu suram. Adalah lebih baik untuk melakukan pewarnaan atau membawa nada gelap sedekat mungkin dengan semula jadi.

Varieti

Berdasarkan pelbagai trend moden, pelbagai jenis potongan rambut bob dibezakan untuk pemilik muka bulat. Mari kita pertimbangkan pilihan yang paling popular.

Klasik

Panjang rambut maksimum dalam gaya rambut ini biasanya sedikit di bawah dagu. Sila ambil perhatian bahawa helai di sisi potongan rambut ini adalah yang paling panjang. Dalam kes ini, bahagian belakang kepala dipotong agak lama. Terdapat juga peluang untuk mencipta kelantangan tambahan pada mahkota dan belakang kepala, dan pemilik muka bulat tidak boleh mengabaikan peluang ini.

Agar gaya rambut benar-benar menyembunyikan kebulatan muka, adalah penting untuk tidak menjadikannya besar di sepanjang garis tulang pipi. Untuk ini, helai sering digiling dari sisi. Dalam kes ini, helai tidak dipotong mengikut skema standard, tetapi pada sudut tertentu, menambah keperibadian pada imej.

memanjang

Orang muda memilih pilihan khusus ini. Ia lebih daripada "bob" standard, memanjangkan bentuk muka secara visual. Panjang maksimum helai biasanya bergantung pada kehendak pelanggan, serta konsep potongan rambut dan panjang asal rambut. Tetapi perlu diingat bahawa dalam kes muka bulat, peralihan harus lancar.

Ciri penting potongan rambut jenis ini ialah kontras antara rambut pendek di belakang kepala dan rambut panjang di sisi. Kesan ini menyerlahkan leher dengan sempurna. Untuk membuat muka bulat kelihatan berkadar, disyorkan, seperti dalam kes pertama, untuk memberikan kelantangan pada mahkota dan bahagian belakang kepala.

Jika anda telah memilih pilihan potongan rambut ini, maka tidak disyorkan untuk menambahnya dengan poni.

Gaya rambut sedemikian akan kelihatan sangat mengagumkan kerana helai sisi yang panjang. Dan bangs pada muka bulat hanya boleh melanggar konsep potongan rambut atau membebankan keseluruhan imej secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, wanita gemuk yang boros boleh mengambil contoh dari Cameron Diaz dan memotong poni sebagai tambahan kepada bob. Tetapi ingat bahawa dalam kes ini ia tidak sepatutnya lurus, tetapi pergi sedikit ke satu sisi. Dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk tidak menjadikannya terlalu tebal.

Panjang

Gaya rambut ini agak sukar untuk dicapai. Secara amnya, semakin panjang rambut dipotong, semakin sukar untuk membezakan siluet gaya rambut bob. Walau bagaimanapun, seorang tukang yang mahir boleh mencipta bentuk ini walaupun pada rambut paras bahu. Dengan pilihan ini, anda boleh menjelmakan imej yang lebih romantis.

Spesies lain

Penggaya menawarkan pilihan berikut.

 • Sesetengah orang lebih suka menggabungkan dua potongan rambut klasik - "Bob" dan segi empat sama. Pilihan ini sesuai untuk wanita yang sukar membuat keputusan tentang eksperimen radikal. Dalam tafsiran ini, helai belakang lebih panjang daripada bahagian depan, tetapi siluet keseluruhan potongan rambut dibuat menggunakan teknik bob.
 • Pilihan "Halaman". Jenis bob ini agak pendek. Dia menganggap kehadiran poni lurus, seperti Mireille Mathieu. Tetapi pemilik pipi tembam tidak sepatutnya memilih pilihan ini.
 • Pilihan yang dipanggil "A" menganggap kehadiran letupan serong, panjangnya sama dengan panjang helai tengah. Akibatnya, rambut membingkai muka di dahi, membentuk segitiga atau garis besar huruf A. Gaya rambut ini boleh menekankan tulang pipi dengan baik.

Untuk rambut tebal dan nipis

Tidak semua wanita mempunyai rambut dalam keadaan sempurna dan kuat secara semula jadi. Terdapat kedua-dua pemilik rambut tebal berat dan helai yang agak nipis.

Untuk rambut nipis, adalah optimum untuk memilih potongan rambut asimetri. Untuk mencapai kesan yang diingini dan membetulkan struktur rambut secara visual, anda mesti mematuhi beberapa cadangan.

 • Potongan rambut paling baik dilakukan secara berlapis. Ini akan membantu mengelakkan helai dengan hujung lurus.
 • Juga cuba untuk mengecualikan kontras apabila bergerak dari panjang yang lebih panjang kepada yang lebih pendek.
 • Adalah penting untuk memanjangkan helai berhampiran tulang pipi. Pada masa yang sama, mereka harus dipendekkan di bahagian belakang kepala.
 • Ia dibenarkan untuk menambah potongan rambut dengan poni. Tetapi adalah penting bahawa ia mempunyai apa yang dipanggil tepi koyak. Teknik ini akan membolehkan anda bukan sahaja mencipta imej yang lebih cerah, tetapi juga sangat memudahkan penggayaan harian anda.

Jika anda adalah pemilik rambut tebal yang mewah, maka anda perlu mengambil kira beberapa nuansa lain apabila membuat potongan rambut bob.

 • Untuk muka bulat, dalam kes ini, jenis potongan rambut yang sangat pendek sesuai. Ia amat sesuai untuk wanita yang, walaupun mukanya bulat, mempunyai tulang pipi yang menonjol. "Bob" pendek boleh menekankan mereka dengan cara yang sangat bermanfaat, manakala gaya rambut sedemikian sangat mudah untuk dikekalkan.
 • Anda juga boleh menggunakan asimetri, tetapi dalam kes rambut tebal, lebih baik memilih potongan rambut yang hanya sedikit lebih panjang di satu sisi.

Penggayaan dan hiasan

Potongan rambut versi ultra-pendek boleh dibentangkan dalam dua tafsiran: rambut terlicin sesuai untuk setiap hari, dan untuk majlis khas, anda boleh sedikit merenggangkan helaian, sambil mengekalkan bentuk keseluruhan gaya rambut.

Peraturan penting penggayaan dengan pengering rambut ialah penggunaan mousse: ia adalah alat tambahan untuk memperoleh gaya rambut. Ia perlu terlebih dahulu melincirkan sikat dengan mousse, dan kemudian sikat rambut supaya produk digunakan sepanjang keseluruhannya.

Untuk lebih menekankan bentuk keseluruhan, hujung helai boleh dirawat dengan gel. Juga, sikat bulat akan menjadi pembantu yang sangat diperlukan semasa penggayaan: ia dapat memberikan rambut bentuk yang diingini dengan paling cepat.

Wanita gemuk boleh menyerlahkan potongan rambut pilihan mereka dengan warna dengan berkesan. Ia agak besar, tetapi pada masa yang sama "bob" akan kelihatan lapang dalam kombinasi dengan helai bergaris.

Helaian gelap boleh memberikan rambut anda kelihatan lebih segar. Anda boleh secara selektif menyerlahkan gaya rambut dengan mereka, jika pilihan ini sepadan dengan konsep umum imej.

Untuk mempelbagaikan rupa, anda boleh bereksperimen dengan perpisahan. Dengan menukar arahnya secara berkala, anda boleh mengemas kini imej anda dan mencipta tafsiran berbeza tentang gaya rambut.

Untuk penggayaan perayaan, gunakan perm. Pada masa yang sama, tidak semua rambut digulung, tetapi hanya beberapa keriting. Tetapi kanak-kanak perempuan dengan muka bulat tidak boleh bergelombang sebilangan besar helai, jika tidak, terdapat risiko untuk menekankan pipi mereka.

Pelbagai penyepit rambut atau penyepit rambut yang tidak kelihatan boleh berfungsi sebagai hiasan tambahan untuk hari cuti dan setiap hari. Ada juga yang menggabungkan ikat kepala yang cantik dengan gaya rambut sedemikian.

Ingat bahawa reka bentuk potongan rambut tidak boleh berbeza dari imej umum pemiliknya. Pilih gaya dan aksesori anda dengan berhati-hati.

Jika anda tetap memutuskan untuk membuat potongan rambut bob pada rambut yang tidak teratur, gunakan seterika pelurus dan produk dengan penetapan yang dipertingkatkan semasa menggayakan.

    Oleh itu, "bob" adalah potongan rambut serba boleh yang kelihatan baik pada wanita dengan muka bulat. Adalah penting bahawa rambut pendek, sederhana atau panjang boleh digunakan sebagai asas untuk mencipta bentuk, jadi semua orang boleh memilih gaya rambut sedemikian. Jika anda membuat keputusan dengan betul tentang pilihan potongan rambut, dan juga belajar cara mereka bentuknya dengan betul, ini akan membantu anda mencipta imej yang jelas dan tidak dapat dilupakan.

    Dalam video di bawah, anda akan belajar cara melakukan gaya rambut bob lulus.

    tiada komen

    Fesyen

    kecantikan

    rumah