Reka bentuk ruang tamu dan dalaman

Reka bentuk dewan 20 persegi m: pemilihan warna, gaya dan perabot, contoh

Reka bentuk dewan 20 persegi m: pemilihan warna, gaya dan perabot, contoh
Kandungan
  1. Ciri-ciri bilik
  2. Kaedah pengezonan
  3. Penyelesaian gaya
  4. Bagaimana untuk memilih skema warna?
  5. Pemilihan perabot
  6. Idea yang cantik

Kawasan seluas 20 persegi. m untuk dewan adalah standard dan biasa. Tidak semua orang faham bagaimana untuk melengkapkan ruang yang tidak terlalu besar ini supaya selesa, cantik dan bergaya. Apabila memilih reka bentuk untuk ruang tamu, anda perlu memberi tumpuan kepada beberapa parameter penting, yang akan kita bincangkan hari ini.

Ciri-ciri bilik

Anda perlu mula bekerja pada projek ruang tamu anda sendiri dengan menentukan ciri-cirinya. Sesetengah daripada mereka akan berkaitan dengan kebaikannya dan dengan itu memudahkan kerja, tetapi ada juga yang mungkin mengganggu rancangan asal.

Bilik dengan 2 tingkap

Ciri ini boleh menjadi tambah dan tolak bilik. Dari segi pencahayaan, bilik dengan dua tingkap akan lebih dipenuhi cahaya pada waktu siang. Tetapi dua tingkap yang sama ini boleh menimbulkan masalah apabila mengatur perabot. Hakikatnya ialah selalunya mereka terletak di dinding bersebelahan. Kawasan di sebelahnya tidak disyorkan untuk bersepah dengan kabinet.

Tetapi meja makan akan sesuai dengan sempurna di sini.

Bilik dengan balkoni

Akses ke balkoni tidak sepatutnya sukar. Semasa menyusun perabot, jaga itu supaya pintu kabinet tidak mengenai belakang sofa atau objek lain. Ia tidak akan menjadi sangat mudah. Di samping itu, kedua-dua pintu dan belakang sofa akan merosot dengan cepat.

Hari ini ia telah menjadi bergaya untuk membuat pintu balkoni sepenuhnya telus - akan ada lebih banyak cahaya di dalam bilik. Teknik ini patut diguna pakai semasa merancang ruang tamu.

Di rumah panel

Susun atur di rumah panel tidak berbeza dalam pelbagai. Tetapi tidak semua orang mahu ruang tamu mereka menjadi formula dan serupa dengan yang lain. Oleh itu, adalah perlu untuk berfikir terlebih dahulu dalam gaya apa projek itu akan dijalankan, dan kemudian mematuhi kursus yang dirancang sepanjang keseluruhan pengubahsuaian.

Susun atur bukan standard

Walaupun luas 20 petak tidak begitu besar, dalam susun atur bukan standard ia boleh mempunyai bentuk yang agak pelik. Dan di sini anda harus membina ciri-ciri ini.

Jangan cuba mengubah bilik menjadi ruang tamu segi empat tepat biasa; sebaliknya, fikirkan bagaimana anda boleh menekankan keunikan dan keasliannya.

Ruang tamu di rumah persendirian

Anda tidak sepatutnya menukar ruang tamu di rumah desa menjadi pangsapuri bandar standard. Lebih baik cuba menyerlahkan ciri ini. Di sini bahan semula jadi akan membantu anda: kayu, tekstil semula jadi (kapas, linen, satin). Ini terpakai sepenuhnya bukan sahaja untuk perabot dan tekstil, tetapi juga untuk hiasan dinding, lantai dan siling. Walaupun anda menggunakan kertas dinding, biarkan ia menekankan hubungan dengan alam semula jadi.

Segi empat

Ramai orang menghadapi kesukaran dalam mengatur ruang tamu persegi. Adalah mudah untuk mengira bahawa panjang satu dinding dalam kes ini adalah kira-kira 4.5 meter. Nampaknya tidak sukar untuk mengatur zon lembut dengan sofa dan kerusi berlengan di sepanjang dinding. Tetapi keadaan boleh menjadi rumit dengan kehadiran pintu, tingkap, balkoni, dan sebagainya. Teknik reka bentuk untuk pengezonan akan datang untuk menyelamatkan.

Dengan memilih sekurang-kurangnya dua kawasan utama (santai dan makan), anda akan mengubah geometri ruang dengan ketara.

segi empat tepat

Ini adalah susun atur dewan 20 persegi yang lebih biasa. Apabila menyusun perabot di sepanjang satu atau kedua-dua dinding panjang, rasa pemanjangan ruang hanya boleh meningkat. Ia akan membantu untuk melarikan diri daripada ini pengezonan yang cekap... Sebuah bilik di mana terdapat beberapa zon berfungsi dan semua butiran (walaupun tidak penting) difikirkan, adalah lebih menarik untuk dipertimbangkan dan mencari semua aspek baharunya. Ia juga membantu setiap ahli keluarga menjalankan perniagaan mereka sendiri tanpa mengganggu orang lain.

Dengan tingkap unjur

Kehadiran tingkap unjur di ruang tamu sudah menjadikannya tidak seperti model standard. Tetapi ramai yang tidak tahu cara terbaik untuk melengkapkannya. Dan terdapat beberapa pilihan untuk menggunakannya. Contohnya, ia boleh memuatkan meja atau kumpulan makan dengan selesa. Jika tingkapnya besar (ke lantai atau lebih tinggi sedikit), maka kawasan lembut dengan sofa yang sesuai dan kerusi berjemur juga akan sangat sesuai.

Kaedah pengezonan

Bukan sahaja penampilan, tetapi juga fungsi ruang tamu akan bergantung pada pengezonan ruang yang kompeten. Terdapat beberapa cara untuk membahagikan ruang, tetapi pada masa yang sama mengekalkan perpaduannya. Pereka profesional boleh menggunakan hanya satu daripada mereka, tetapi selalunya mereka menggabungkan beberapa pilihan pengezonan yang sesuai untuk projek tertentu.

Tentukan bilangan zon

Bagi kebanyakan warganegara kita, ruang tamu ialah tempat menempatkan perabot upholsteri, kabinet penyimpanan dan TV. Di sini seisi keluarga berkumpul untuk menonton filem kegemaran mereka atau hanya berehat di sofa lembut yang selesa. Tetapi ini jauh dari had. Ia juga boleh memuatkan dengan selesa ruang makan dan kawasan pejabat dengan meja kerja dan peralatan pejabat.

Perkara utama ialah memikirkan senario terbaik untuk penempatan mereka.

Set perabot minimum untuk setiap zon

Adalah mudah untuk meneka bahawa set minimum perabot diperlukan untuk setiap zon. Tetapi letakkan semua item di kawasan seluas 20 persegi. m tidak begitu mudah. Beberapa helah datang untuk menyelamatkan di sini.

Hari ini, semakin banyak pengeluar menawarkan kami mengubah perabot... Desktop boleh disembunyikan di belakang pintu salah satu kabinet. Sebuah meja kecil boleh diubah menjadi ruang makan yang besar untuk menerima tetamu. Terdapat banyak pilihan di sini.

Sebelum membeli model standard yang luar biasa, pertimbangkan untuk menampung pilihan yang menarik dan berfungsi.

Hiasan dinding dan lantai

Adalah mungkin untuk menekankan tujuan berbeza bahagian individu bilik dengan bantuan hiasan.Teknik ini bagus apabila tidak ada keinginan untuk memisahkan kawasan dengan partition, rak atau perabot lain. Ia bernilai memilih warna yang sepadan dengan satu sama lain, dan menghiasi zon yang berbeza dengan mereka. Ini akan membahagikan ruang secara visual sambil mengekalkannya padat dan luas.

Pencahayaan

Pereka bentuk memberi perhatian yang besar kepada kaedah pengezonan ini. Kawasan kerja yang diterangi oleh lampu lantai atau lampu meja akan kelihatan tertanggal. Selain itu, lampu siling yang cantik di atas meja makan akan membezakannya daripada ruang biasa.

Keluasan 20 petak tidak begitu besar, tetapi di sini juga, beberapa senario pencahayaan boleh dibayangkan.

Perabot

Ini adalah salah satu cara paling mudah dan paling berkesan untuk membahagikan ruang tamu kepada beberapa zon. Sebagai contoh, kawasan rekreasi boleh diasingkan dengan kumpulan lembut, dan TV boleh digantung di dinding... Ini sering dilakukan. Tetapi terdapat juga kaedah yang lebih tidak standard. Anda boleh memasang kaunter bar di bahagian belakang sofa besar (jika ia berada di tengah-tengah bilik, dan bukan di dinding). Pada waktu pagi adalah mudah untuk minum secawan kopi sebelum bekerja, dan pada waktu petang anda boleh menikmati makan malam yang lazat dan hanya berbual dengan keluarga atau rakan-rakan.

Sekatan, gerbang, rak

Ini adalah kaedah pengezonan yang lebih jelas daripada semua di atas. Jika anda memasang partition (walaupun rotan atau dengan lubang hiasan), ia akan menentukan sempadan dengan jelas. Rak dengan rak terbuka sering digunakan untuk ini. Mereka boleh memagar kawasan kerja.

Dalam kes ini, mereka melaksanakan dua fungsi sekaligus: sebagai tempat penyimpanan untuk pelbagai item, dan elemen pengezonan.

Kaunter bar

Kami telah menyebut tentangnya di atas. Tetapi ini bukan satu-satunya pilihan. Jika anda mempunyai ruang tamu dapur, maka kaunter barlah yang boleh memisahkan ruang memasak dari bilik utama. Anda hanya perlu memahaminya 20 petak tidak akan mencukupi untuk dimuatkan dengan selesa di dapur, kawasan rekreasi dan ruang makan untuk keluarga besar... Jika kita menganggap ini dalam rangka apartmen untuk satu atau dua orang, maka pilihan ini adalah mungkin.

Penyelesaian gaya

Hampir tidak ada sekatan pada penerbangan fantasi. Tetapi masih, perlu mengambil kira dimensi bilik. Sebagai contoh, gaya istana yang megah lebih baik ditinggalkan untuk bilik yang lebih luas.

Dengan saiz dan pelaksanaan yang mewah, kepingan perabot dengan reka bentuk berukir dan patina emas akan mengacaukan ruang dan tidak akan dapat mengekspresikan diri mereka dalam semua kemuliaan mereka.

Klasik

Dia biasa dan difahami oleh semua orang. Apabila mengatur ruang tamu dalam gaya klasik, anda mesti menggunakannya bahan berkualiti. Ini adalah kayu asli, tekstil yang baik (permaidani, langsir, alas meja) dan kertas dinding yang sesuai. Jika tidak, anda berisiko mendapat parodi klasik sahaja.

Teknologi tinggi

Mengandaikan kehadiran peralatan ruang tamu moden. Tiada tempat untuk TV lama atau barang lain yang tidak berkaitan. Reka bentuk juga mesti sepadan dengan perkara teknikal. Gaya ini dibezakan dengan ketiadaan unsur hiasan dan gambar biasa, pasu, bingkai dan patung di rak.

Minimalisme

Mencipta dalaman yang berfungsi dan minimalis bukanlah mudah. teknologi moden dan kaedah mengubah perabot dan ruang datang untuk membantu pereka. Sebaik-baiknya, bilik harus mengandungi bilangan minimum item, tetapi ini tidak bermakna ia harus kosong dan tidak bermaya. Cuma kabinet boleh bergabung dengan dinding, dan kerusi boleh bersembunyi di bawah meja atau boleh ditarik balik sepenuhnya.

Peranan sofa besar mungkin dimainkan oleh sofa modular dan pouf.

Loteng

Ciri-ciri tersendiri gaya ini ialah batu, tiruan konkrit mentah dan kayu kasar. Tidak semua orang akan bersetuju dengan butiran asal sedemikian di ruang tamu mereka sendiri. Tetapi tugas pereka adalah bahawa walaupun elemen yang kelihatan tidak sedap dipandang, dia harus berjaya dimuatkan ke dalam pedalaman, menjadikannya selesa dan bersahaja.

Ecostyle

Ia adalah tipikal baginya penggunaan bahan semula jadi, warna semula jadi dan kedekatan maksimum dengan alam semula jadi... Seronok berada di ruang tamu sebegitu. Suasana kondusif untuk berehat dan bersantai... Dan ini sangat penting, terutamanya di apartmen bandar.

Bagaimana untuk memilih skema warna?

Di samping mentakrifkan penyelesaian gaya utama, anda perlu membuat keputusan dalam skema warna apa dalaman anda akan dibuat... Reka bentuk bilik boleh menjadi faktor penentu dalam banyak cara, tetapi masih terdapat banyak variasi.

Peraturan emas padanan warna

Untuk bilik dengan dimensi sedemikian, pereka tidak menasihati menggunakan semua rusuhan warna yang ada. Cukup untuk memilih 2-3 warna... Tetapi dalam perkadaran masing-masing harus dibentangkan di pedalaman, ia ditentukan oleh peraturan. Berikan kira-kira 60% daripada jumlah isipadu kepada nada neutral utama. Kira-kira 30℅ akan membentuk naungan tambahan, dan hanya 10 boleh diberikan untuk aksenlatar belakang warna.

Dengan pengedaran ini, anda tidak akan membebankan ruang dan akan dapat mencari keseimbangan yang sempurna.

Cara menggunakan bulatan reka bentuk

Untuk menentukan warna yang paling sesuai digabungkan antara satu sama lain, gunakan "bulatan reka bentuk". Ia adalah palet warna yang disusun dalam bulatan. Untuk bahagian dalam monokrom, anda perlu mengambil warna yang terletak pada salah satu jejarinya. Jika anda ingin mentakrifkan nada kontras, kemudian lukis garis lurus dari warna yang dipilih ke titik yang sepadan di sisi lain bulatan.

Gabungan klasik

Mereka menyenangkan mata dan tercermin dalam banyak bahagian dalam moden. Tetapi di antara mereka terdapat kegemaran. Ini, sudah tentu, termasuk gabungan kuning air dan coklat.

Gabungan ini, nampaknya, tidak akan pernah ketinggalan zaman. Walaupun selepas bertahun-tahun, ia akan menjadi relevan dan bergaya.

Kontras yang terang

Kami sudah berkata demikian aksen terang di pedalaman tidak boleh lebih daripada 10 peratus. Tetapi kewujudan peraturan adalah mustahil tanpa pengecualian kepada mereka. Kadang-kadang anda benar-benar mahukan sesuatu yang sangat terang dan luar biasa. Jika anda juga ingin mencipta bahagian dalam kontras yang terang, kami menasihati anda untuk menghubungi pakar. Mereka akan mencadangkan kombinasi terbaik dan membuat reka letak 3D supaya anda sendiri boleh menilai hasil akhir sebelum memulakan kerja semula.

Warna pastel

Jika dapur adalah 20 persegi. m agak banyak, maka untuk ruang tamu yang lengkap ini bukanlah kawasan yang begitu besar. Warna terang akan membantu mengisinya dengan cahaya dan membesarkannya secara visual. Mereka lebih disukai dalam kes ini. Dengan latar belakang dinding berwarna neutral, anda boleh mengatur perabot dengan warna yang lebih ekspresif dan membuat aksen warna.

Ruang tamu gelap

Banyak warna gelap di ruang tamu 20 meter adalah tidak diingini. Tetapi mereka boleh menjadi hebat sebagai warna pelengkap. Sebagai contoh, perabot kayu gelap atau tekstil hanya akan menekankannya dan menjadikannya ekspresif.

Pemilihan perabot

Nampaknya tiada yang sukar untuk menyediakan ruang tamu. Dalam kebanyakan kes, ia terhad kepada perabot upholsteri dan dinding (rak atau gelongsor) untuk TV. Hasilnya adalah dalaman yang agak membosankan dan standard. Mari cuba pertimbangkan pilihan lain.

Perabot untuk kawasan yang berbeza

Kami sudah bercakap tentang perkara ini apabila ia datang kepada pengezonan. Mempertimbangkan pilihan untuk zon berbeza, anda boleh cuba memberikan item yang sama dengan fungsi yang berbeza.

Ini akan membantu mengosongkan ruang dan menjadikan bahagian dalam lebih serba boleh.

Set perabot standard

Tetapi walaupun kita ingin menggabungkan beberapa fungsi dalam satu subjek, mesti ada set standard di ruang tamu... Segala-galanya di sini akan bergantung pada bilangan zon. Jika ini hanyalah bilik rehat untuk seisi keluarga, maka sofa sudut besar dan tempat yang dilengkapi untuk TV akan sesuai. Jika ini juga merupakan tempat di mana keluarga berkumpul untuk makan bersama, maka anda tidak boleh melakukannya tanpa meja makan.

Kami memberi tumpuan kepada jumlah penduduk

Dalam keadaan yang dicadangkan, ia harus selesa dan mudah untuk semua ahli keluarga. Oleh itu, model perabot dan dimensinya sering dipilih mengikut parameter ini.

Sebagai contoh, untuk ruang tamu bujang, sofa kecil akan mencukupi, dan untuk keluarga dengan dua anak (atau lebih), anda perlu melihat model yang lebih besar.

Idea yang cantik

Anda tidak sepatutnya membelanjakan banyak wang untuk bahagian dalam ruang tamu. Kadangkala pilihan bajet sama sekali tidak kalah dalam kecantikan dan gaya berbanding reka bentuk yang mewah.

Ruang tamu gaya loteng kelihatan luar biasa dan berani. Pilihan ini sesuai untuk orang yang berani dan yakin dengan keputusan mereka.

Menggabungkan ruang tempat duduk dan ruang makan di ruang tamu adalah salah satu penyelesaian yang paling berjaya. Ini membebaskan ruang di dapur kecil dan membolehkan seluruh keluarga berkumpul untuk makan malam.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah