Set dapur

Set sudut dalam reka bentuk dapur 9 persegi. m

Set sudut dalam reka bentuk dapur 9 persegi. m
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pandangan
 3. Susun atur
 4. Bagaimana untuk memilih gaya?
 5. Bagaimana untuk memilih skema warna?
 6. Idea dalaman yang cantik

Perbualan tentang dapur boleh diteruskan hampir tanpa henti. Tetapi alat dengar sudut patut diberi perhatian khusus. Ia adalah perlu untuk memahami dengan jelas bagaimana ia harus digunakan.

Keanehan

Reka bentuk dapur dengan sudut sangat popular dan dianggap sebagai penyelesaian praktikal. Komposisi sedemikian paling berfungsi di sebuah apartmen dengan kawasan dapur seluas 9 persegi. m. Intipatinya sangat mudah: perabot dan perkakas rumah diletakkan di sepanjang dinding bersebelahan. Sebagai penghibur biasa dan pembaikan amatur, serta pereka berpengalaman menggunakan susun atur sudut dengan rela hati.

Sebab utama popularitinya ialah:

 • kekompakan dan penjimatan ruang, yang biasanya hilang;
 • maksimum atau hampir dengan penggunaan maksimum sudut di mana anda boleh menyimpan aksesori kerja dengan mudah;
 • penggunaan peranti perkakasan yang sangat baik dalam model moden;
 • ciri ergonomik yang sangat baik;
 • keupayaan untuk meletakkan kedua-dua ruang kerja dan makan;
 • kebolehcapaian langkah demi langkah zon utama;
 • kemungkinan untuk menutup komunikasi yang kelihatan buruk.

Pandangan

Set dapur sudut boleh diletakkan bukan sahaja dalam bentuk huruf G. Format berbentuk L dan berbentuk U juga agak meluas. Tetapi bukan sahaja lokasi elemen individu yang penting, tetapi juga pelaksanaannya. Kabinet gantung atas dibahagikan kepada 2 kumpulan utama: dengan bahagian hadapan tertutup dan rak terbuka sepenuhnya. Terdapat juga versi hibrid, di mana terdapat kedua-dua rak dan elemen yang ditutup dengan pintu.

Terdapat juga perbezaan antara model pedestal bawah.Format universal direka untuk menyimpan pelbagai jenis barangan yang terdapat di dapur. Tujuan almari itu sudah jelas dari namanya. Terdapat juga:

 • meja sisi katil untuk perabot;
 • komponen untuk pemasangan singki;
 • batu jalan hiasan semata-mata.

Setelah memilih jenis komponen untuk set dapur sudut, anda perlu membiasakan diri dengan perbezaan antara reka bentuk berkilat dan matte. Pilihan berkilat dianggap lebih menarik dari sudut reka bentuk. Terima kasih kepada mereka, permukaan bilik yang agak kecil kelihatan bergerak berasingan. Pada bahan yang sangat licin dengan tekstur yang sekata, tidak akan ada penyumbatan kekal yang mengandungi gris, habuk dan air.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa permukaan berkilat boleh mencipta banyak pantulan, yang merupakan kesulitan yang serius.

  Set kepala matte juga mempunyai nuansa tersendiri. Dengan sendirinya, penghapusan silau akan menggembirakan kebanyakan orang. Walau apa pun tekstur dan warna, suasana akan menjadi selesa dan menyenangkan. Permukaan Matt bercampur harmoni ke dalam suasana dapur klasik.

  Susun atur

  Setelah berurusan dengan jenis set kepala yang diingini, anda perlu mula memilih skema yang sesuai. Memikirkan projek set sudut, adalah penting untuk memberi perhatian kepada lokasi 3 perabot utama:

  • peti ais;
  • tenggelam (sink);
  • dapur atau dapur memasak.

  Ini adalah elemen yang paling penting, tanpanya mustahil untuk membayangkan kerja dapur biasa. Cara tradisional mengatur dapur sudut ialah Susun atur berbentuk L. Ia adalah lebih baik untuk bilik di rumah panel, di mana ia sentiasa sangat sesak. Variasi komposisi berbentuk L mungkin termasuk semenanjung. Ciri yang paling penting ialah bersebelahan "sinar" panjang sudut ke dinding dan penempatan bebas tepi panjang.

  Penonjolan yang muncul boleh ditukar menjadi sudut kerja tanpa sebarang masalah. Pendekatan daripada kedua-dua pihak pasti akan dipastikan. Susunan perabot ini sering disyorkan untuk 9 meter persegi.

  Penyelesaian pulau hanya boleh digunakan di kawasan yang lebih besar.

  Tetapi jalan keluarnya adalah susunan sudut dengan kaunter bar. Ia boleh digunakan sebagai:

  • penggantian atas meja biasa;
  • pembahagi ruang tambahan;
  • almari tambahan.

  Sudut boleh menjadi tempat terbaik untuk kawasan kerja. Tetapi skema berbentuk L tidak boleh digunakan dalam ruang sempit. Sekiranya lebar bilik mencukupi, ia patut diusahakan untuk konfigurasi segitiga biasa. Walaupun ia tidak dinyatakan sepenuhnya, bentuk yang hampir dengannya masih menjanjikan dan menyenangkan secara zahir.

  Dengan penamaan konvensional skema dapur sebagai segitiga ABC, hanya lokasi sinki adalah sangat penting (ia sepatutnya di titik B).

   Dalam susun atur sudut konvensional, semuanya biasanya disusun seperti ini:

   • peti ais dahulu;
   • kemudian basuh;
   • lanjut mengenai kawasan kerja;
   • dan akhirnya zon memasak.

   Tetapi ia juga penting untuk memahaminya sudut yang berbeza boleh digunakan. Jenis serong adalah baik kerana ia membolehkan anda menghapuskan sedikit pun halangan untuk membuka pintu dalam kabinet. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengelakkan pembelian elemen yang boleh ditarik balik. Serong akan membantu menyediakan peningkatan kapasiti penyimpanan kerana adalah disyorkan untuk menggunakan singki sudut atau dapur memasak yang serupa.

   Tetapi adalah tidak diingini untuk menggunakan sudut yang terlalu dalam, kerana ia boleh menyukarkan penggunaan dinding bersebelahan dengan permukaan kerja.

   Bagaimana untuk memilih gaya?

   Kepimpinan yang tidak dipertikaikan dalam reka bentuk dapur sudut 9 persegi. m. mengekalkan gaya klasik. Oleh kerana kawasan bilik adalah terhad, anda boleh membentuk set kepala dengan selamat dari bahan semula jadi yang mahal. Kumpulan perabot itu sendiri semestinya mempunyai bentuk yang lurus dan jelas. Warna putih, kuning air mendominasi. Produk yang dicat dengan warna kayu asli juga merupakan pilihan yang baik.

   Jika ia adalah bahan kayu asli yang digunakan, ia selalunya ditutup dengan lapisan varnis.Perkakas rumah terbina dalam disyorkan untuk digunakan di pedalaman klasik.

   Walau apa pun, perlu menyelaraskan elemen hiasan dengan teliti dan mengecualikan perbezaan luaran mereka.

   Set dapur disusun secara berbeza dalam gaya Teknologi tinggi. Ia membayangkan penggunaan wajib garis ketat dan fasad laconic, butiran hiasan tidak digunakan. Penampilan umum adalah mudah, tetapi dengan pelaksanaan konsep yang betul, walaupun orang yang paling arif akan menyukainya.

   Adalah dinasihatkan untuk memberi keutamaan kepada struktur logam ringan. Permukaan sintetik boleh digunakan.

   Gaya berteknologi tinggi digabungkan secara optimum dengan penggunaan permukaan berkilat. Warna berikut disyorkan:

   • hitam;
   • Kelabu;
   • merah;
   • putih;
   • Jingga;
   • nila;
   • logam.

   Reka bentuk set kepala dalam semangat negara... Penyelesaian ini lebih sesuai untuk rumah pinggir bandar. Ciri wajib ialah penggunaan kayu semula jadi, dan hanya dalam kes kekurangan dana yang teruk, ia ditukar kepada papan serpai atau MDF. Tetapi bahan-bahan ini mesti mempunyai warna kayu yang bersih. Anda boleh menghiasi set kepala dalam semangat negara dengan tekstil bunga atau kotak-kotak.

   Tetapi di dapur jenis berbentuk L, ia dibenarkan menggunakan gaya yang dipandang remeh seperti eklektikisme. Kedua-dua bahan semula jadi dan sintetik boleh digunakan dalam pembentukan dalaman tersebut. Satu lagi kelebihan penyelesaian ini ialah keupayaan untuk mencipta kombinasi yang biasanya dianggap mustahil dalam gaya lain.

   Pilihan antara versi khusus dapur sudut bergantung semata-mata pada citarasa peribadi.

   Bagaimana untuk memilih skema warna?

   Warna dan gaya biasanya berkaitan. Tetapi kadang-kadang masuk akal untuk pergi "dari sebaliknya": pertama, tentukan pilihan nada yang dikehendaki, dan kemudian lihat gaya mana yang dibenarkan untuk menggunakannya. Suasana yang akan anda capai membantu menentukan warna. Tetapan dapur boleh menjadi tenang atau merangsang, kelihatan berkesan atau mewujudkan suasana yang tenang. Oleh itu, mereka memilih warna yang kaya atau halus.

   Setiap set dapur boleh menggunakan 1 atau 2 warna, tidak lebih. Apabila memilih penyelesaian dua warna, bahagian atas harus lebih ringan daripada bahagian bawah. Apabila memilih satu warna, keutamaan harus diberikan kepada set penuh warna warna tertentu. Jika mereka memilih warna yang berbeza, anda perlu berhati-hati, supaya mereka sepadan antara satu sama lain dalam kesannya. Dan, sudah tentu, untuk menggembirakan.

    Adalah dinasihatkan untuk memberi tumpuan kepada kombinasi warna set kepala yang popular dan telah diuji masa:

    • hitam dan putih;
    • merah dan kelabu;
    • merah jambu dan hitam;
    • biru-kuning;
    • kuning ungu;
    • kuning-ungu;
    • oren-coklat.

    Idea dalaman yang cantik

    Foto menunjukkan cara cahaya lembut dan rona zaitun boleh mengubah ruang. Keriting yang anggun dan sisipan kaca yang cantik menjadikan komposisi lebih baik. Countertop kelabu muda juga merupakan pilihan yang baik. Peti sejuk putih tinggi menambah sentuhan klasik, dan tumbuhan dalaman di atasnya menambah sentuhan keseronokan.

    Dan ini adalah bagaimana komposisi moden boleh kelihatan. Permainan rona terang, gelap, keperakan menambah daya tarikan. Bahagian atas meja putih berada dalam harmoni yang sempurna dengan warna yang sama pada bahagian atas muka bangunan.

    Dapur sudut minimalis mungkin kelihatan seperti ini - terdapat tingkat putih tulen di bahagian atas, dan bahagian atas kerja kayu berharga di bawahnya. Komposisi dilengkapkan dengan lantai kelabu muda, yang serasi sepenuhnya dengan perabot.

    Penyelesaian alternatif kepada dapur sudut melibatkan mengubah ambang tingkap menjadi meja dapur yang lengkap. Tingkat atas alat dengar berwarna hijau muda kelihatan menarik. Countertop gelap pepejal sangat cantik. Peringkat bawah berwarna putih tulen. Di atas, kedua-dua elemen tertutup dan terbuka disediakan.

    tiada komen

    Fesyen

    kecantikan

    rumah