Jaket

Bagaimana untuk mencuci jaket dalam mesin basuh automatik?

Bagaimana untuk mencuci jaket dalam mesin basuh automatik?
Kandungan
 1. Jaket yang manakah boleh dicuci dalam mesin basuh?
 2. Menyediakan dan mengeluarkan kotoran
 3. Memilih program dan suhu
 4. Proses mencuci
 5. Cara alternatif
 6. Petua Berguna

Pada musim sejuk, pakaian luar sering menjadi kotor dan kelihatan tidak kemas. Selepas hujan atau salji, bintik-bintik muncul pada jaket, yang tidak begitu mudah untuk dikeluarkan. Saya tidak mahu berjalan sepanjang musim dengan jaket yang kotor, hanya ada satu jalan keluar - untuk mencucinya di rumah.

Bagaimana cara mencuci jaket dengan betul dalam mesin automatik, jaket mana yang boleh dibasuh dalam mesin, dan yang tidak berbaloi? Anda akan mendapat jawapan kepada ini dan banyak soalan lain dalam bahan kami.

Jaket yang manakah boleh dicuci dalam mesin basuh?

Pada musim luruh dan musim sejuk, kami memakai jaket yang cantik dan hangat dengan bulu, diperbuat daripada kain baju hujan, atau, sebagai contoh, dengan kawalan iklim, yang perlu dibasuh dengan teliti oleh musim bunga. Sudah tentu, produk yang diperbuat daripada kain kalis air tidak cepat kotor. Tetapi malangnya, selepas berjalan dalam cuaca buruk dan kering sepenuhnya dari hujan atau salji, banyak produk memperoleh noda, yang tidak begitu mudah untuk dikeluarkan. Hanya ada satu jalan keluar - untuk mencuci jaket atau parka anda.

Anda boleh, tentu saja, mencuci jaket kalis air musim sejuk, bologna atau musim luruh yang bengkak di rumah, sebagai contoh, dalam mesin basuh.

Tetapi adalah penting untuk mengingati produk mana dengan jenis pengisi yang boleh dicuci dan yang mana tidak:

 • produk daripada holofiber mudah dicuci dalam mesin basuh yang paling biasa. Adalah penting untuk diingat bahawa anda perlu mengambil kira semua ciri jaket dan mengkaji dengan teliti semua label supaya tidak ada kesilapan mengenai mod basuh dan suhu air.
 • Jaket baju hujan juga mudah dicuci di rumah.
 • Bologna atau nilon suri rumah yang mahir bijak mencuci jaket dalam mesin automatik dan mereka tidak berubah-ubah seperti jenis pakaian luar yang lain.
 • Ingat bahawa jaket atau parka dengan sisipan kulit, adalah lebih baik untuk tidak mencuci dalam mesin taip dengan sisipan logam, tetapi untuk membawanya ke pembersih kering, di mana profesional akan menangani masalah dengan cepat dan cekap.
 • Di samping itu, adalah penting untuk diingat bahawa produk pakaian luar musim sejuk atau musim luruh yang mempunyai satu atau satu lagi pengisi, tidak boleh direndam terlebih dahulu dalam serbuk... Ini biasanya dilakukan oleh ramai yang takut kesan pada jaket akan kekal selepas mesin basuh.

Adalah lebih baik untuk menyediakan dengan betul perkara itu untuk mencuci dan kemudian anda boleh dengan mudah menghilangkan kotoran.

Menyediakan dan mengeluarkan kotoran

Sebelum menghantar produk terus ke dram mesin basuh, anda perlu menyediakannya dengan betul untuk proses mencuci, jika tidak, anda boleh merosakkan perkara itu:

 • Seperti yang dinyatakan di atas, sebelum mula mencuci, anda harus mengkaji dengan teliti label jaket, yang mengandungi semua maklumat penting.
 • Lengan jaket dan kolar berkemungkinan besar akan kotor. Sebagai peraturan, kawasan pakaian yang berminyak inilah yang sukar dicuci, dan tidak begitu mudah untuk menghilangkan kotoran, terutamanya dari jaket hitam. Selalunya, detergen pencuci pinggan biasa menjimatkan daripada gris. Sapu sedikit pada span bersih, gosok noda, dan anda akan melihat ia hilang dengan cepat.
 • Kolar berkilat atau lengan jaket boleh dicuci dengan sabun biasa, sebaik-baiknya dengan sabun rumah. Anda hanya boleh menyapu kawasan masin, gosok sedikit dan hantar terus ke dram mesin basuh tanpa membilasnya. Jika anda mempunyai sabun khas di ladang anda, yang, seperti yang dijanjikan oleh pengeluar, mudah mengatasi pelbagai noda, maka anda boleh menggunakannya. Perkara utama adalah untuk diingat bahawa noda seperti itu pada pakaian musim sejuk tidak boleh dikeluarkan dengan peluntur. Noda mungkin hilang, tetapi jaket boleh menukar warnanya dengan kuat dan ditutup dengan bintik putih atau terang.
 • Kolar yang boleh ditanggalkan, terutamanya yang diperbuat daripada bulu asli atau tiruan, sebaiknya ditanggalkan sebelum dicuci. Perkara yang sama berlaku untuk hud: jika ia dibuat dengan trim bulu, maka lebih baik untuk mengeluarkannya. Semua butang, kunci, butang mesti diikat sebelum dibasuh dan hanya kemudian menghantar produk ke dram mesin.
 • Selain itu, nPastikan anda menyemak poket anda dan letakkan semua kandungannya. Dan juga semak produk untuk integriti. Lagipun, lubang kecil, jahitan mencapah, butang, yang dipegang pada "kata penghormatan" akhirnya boleh pecah semasa proses mencuci dan merosakkan produk. Oleh itu, semua masalah kecil harus dihapuskan walaupun sebelum memulakan proses mencuci.

Memilih program dan suhu

Jika tiada pengesyoran khusus pada label produk untuk memilih mod basuh yang terbaik, maka anda boleh mengikut peraturan am:

 • Pastikan anda memilih kitaran basuh yang lembut. Banyak mesin automatik moden dilengkapi dengan program khas untuk mencuci jaket, jaket dan pakaian luar yang lain. Sudah tentu, mencuci dengan program sedemikian adalah lebih mudah, kerana pengeluar telah menjaga kualiti cucian, dan program ini beroperasi dalam mod suhu optimum.
 • Jika mesin basuh anda tidak mempunyai program khas, jangan ragu untuk memilih mod "Manual" atau "Halus". Pada suhu tinggi, pengisi perkara kegemaran anda boleh merosot dan anda tidak mungkin dapat memulihkannya kemudian. Suhu di mana anda akan mencuci tidak boleh melebihi 40 ° C, sebaik-baiknya 30 ° C.
 • Bagi putaran, maka anda tidak boleh keterlaluan. Empat ratus rpm sudah memadai. Adalah disyorkan untuk memutar banyak produk pada kelajuan yang lebih tinggi, sebagai contoh, lima ratus pusingan seminit. Ingat bahawa berputar terlalu kuat boleh merosakkan fabrik itu sendiri, serta mengisi jaket. Oleh itu, lebih halus putaran, lebih baik.
 • Di samping itu, ia patut mengambil kesempatan daripada fungsi tambahan seperti "Bilas Tambahan" atau "Super Wash". Mod tambahan ini membolehkan detergen dibilas dengan lebih baik dan mengurangkan risiko kotoran serbuk pada jaket. Jika mesin basuh automatik anda tidak mempunyai mod sedemikian, maka anda boleh menghidupkan bilas secara berasingan sekali lagi supaya jaket betul-betul bersih. Kadang-kadang, selepas pengeringan, kotoran dari detergen kekal pada produk: semua ini disebabkan oleh pembilasan yang tidak mencukupi.
 • Dan satu lagi perkara penting yang perlu diambil kira semasa mencuci jaket dalam mesin basuh ialah detergen. Serbuk, terutamanya serbuk dengan zarah peluntur, sebaiknya dielakkan. Pilih gel atau serbuk cecair. Adalah lebih baik untuk tidak menambah peluntur, terutamanya apabila mencuci jaket hitam.

Proses mencuci

Sangat sukar untuk mencuci jaket dalam mesin basuh automatik moden dengan dram kecil, yang kapasitinya kurang daripada lima kilogram. Sebagai peraturan, benda itu tidak dibersihkan dengan baik. Nuansa ini harus diambil kira.

Di samping itu, terdapat beberapa lagi perkara, seperti yang mereka katakan, helah yang akan membantu anda mencuci pakaian kegemaran anda dengan betul:

 • Jika jaket kegemaran anda mempunyai pengisi, sebagai contoh, bulu bawah atau bulu, maka dengan tidak mengetahui beberapa rahsia, anda menghadapi risiko merosakkan produk. Ramai orang mengadu bahawa selepas mencuci, pengisi telah berkumpul dalam ketulan di pelbagai tempat jaket. Untuk mengelakkan ini, anda perlu membasuh perkara itu dengan bola tenis... Bola akan membantu mencambuk pengisi semasa mencuci dan berputar sedemikian rupa sehingga ia tidak kehilangan udaranya dan kekal seragam di seluruh jaket.
 • Produk yang diperbuat daripada poliester padding, sebagai peraturan, tidak berubah bentuk semasa mencuci. Tetapi ini tidak bermakna sama sekali anda boleh menggunakan putaran yang kuat dan rejim suhu yang lebih tinggi. Cuba untuk tidak merosakkan perkara itu, patuhi cadangan umum yang ditunjukkan di atas.
 • Produk seperti parka yang dijahit, contohnya, menggunakan nilon, juga memerlukan cucian yang halus. Untuk tidak merosakkan atau merosakkan perkara itu, anda harus memilih tahap putaran minimum atau meninggalkannya sepenuhnya.
 • Selepas barang itu dicuci, ia perlu dikeringkan dengan betul... Sebaik-baiknya, ini boleh dilakukan dalam mesin pengering khas yang mempunyai mod untuk mengeringkan jaket. Tetapi tidak semua orang mempunyai peralatan sedemikian di rumah, jadi anda perlu mengeringkan semuanya sendiri.

Pakaian luar musim sejuk hendaklah dikeringkan secara menegak, sebaik-baiknya pada penyangkut.

Ingat bahawa penyangkut harus bersaiz biasa: tidak lebih, tidak kurang, jika tidak, benda itu akan berubah bentuk semasa pengeringan.

Di samping itu, jangan keringkan item di atas radiator atau bateri. Adalah lebih baik untuk melakukan ini di luar rumah, tetapi tidak di bawah matahari yang terik dan terik.

Cara alternatif

Jika anda bukan pemilik mesin automatik yang bangga atau hanya takut untuk mencuci jaket kegemaran anda dengan peranti teknologi moden yang hebat ini, maka kami telah menyediakan petua untuk anda yang akan membantu anda memulihkan kebersihan benda kegemaran anda dengan tangan. Suri rumah moden tahu banyak cara yang membantu membersihkan kolar dengan berkesan tanpa mencuci atau mengelap lengan yang berminyak. Secara umum, dengan kata lain, sangat mungkin untuk mencuci jaket anda di rumah.

Perkara utama ialah mengetahui cara melakukannya dengan betul:

 • Sebelum memulakan mencuci tangan anda, ingat bahawa prosesnya akan panjang, sukar dan, sudah tentu, membosankan. Mulakan dengan mengisi tab mandi atau besen besar dengan air. Air tidak boleh terlalu panas. Larutkan gel di dalamnya, atau anda boleh menggunakan detergen dobi cecair.
 • Rendam produk di dalam air dan biarkan di sana selama sepuluh minit. Kemudian, menggunakan span biasa, mulakan secara konsisten menggosoknya di luar dan kemudian di dalam. Mulakan dengan kawasan masalah: kolar, manset.
 • Adalah baik jika anda terlebih dahulu mencuci kawasan yang bermasalah dan kotor dengan sabun cuci pakaian.
 • Selepas anda telah memproses seluruh permukaan jaket dengan teliti, anda boleh meneruskan untuk membilas. Anda perlu membilas beberapa kali, mengumpul air bersih setiap kali. Proses ini sukar, kerana berat jaket, selepas basah sepenuhnya, meningkat dengan ketara.
 • Selepas dibilas, picit sedikit jaket supaya sebahagian airnya menjadi kaca. Keringkan produk secara menegak pada penyangkut.
 • Jika jaket kegemaran anda hanya perlu dibersihkan di bahagian kolar dan cuff, anda boleh menggunakan kaedah biasa dan murah. Beli ammonia dan hidrogen peroksida di farmasi, campurkan dalam perkadaran yang sama. Basahkan pad kapas dengan cecair yang terhasil dan berhati-hati, tanpa menggosok, lap kawasan yang tercemar. Selepas itu, lap permukaan yang dirawat dengan kain kering dan biarkan kering sepenuhnya.

Petua Berguna

Dan beberapa petua yang lebih berguna dan berkesan untuk membantu menjaga jaket anda bersih. Ada yang cuba basuh baju kegemaran dengan syampu, ada yang cuba hilangkan kotoran dengan cara nenek, ada yang tahu basuh supaya jaket mengecut, dan kami tahu dengan tepat bagaimana dan apa yang perlu dilakukan supaya ia sentiasa bersih:

 • Lap kotoran berminyak supaya tiada coretan, anda boleh menggunakan larutan cuka biasa. Dalam segelas air suam, cairkan satu sudu teh cuka dan satu sudu teh garam laut. Apabila garam telah larut sepenuhnya, anda boleh merendam pad kapas dalam cecair dan merawat kotoran dengan berhati-hati. Noda selepas dibasuh juga boleh ditanggalkan dengan mudah menggunakan kaedah ini.
 • Satu lagi cara untuk menghilangkan kesan gris dan peluh. Tambah satu sudu teh garam dan setengah sudu teh ammonia ke dalam segelas air. Rendam pad kapas dalam larutan dan rawat noda. Penyelesaian ini membantu bukan sahaja untuk menghilangkan kotoran, tetapi juga untuk menghilangkan noda kuning yang kadang-kadang muncul selepas mencuci atau pengeringan yang tidak betul.
 • Pencinta berjalan-jalan hutan sering menghadapi masalah seperti kotoran tar pada pakaian luar mereka. Petrol yang paling biasa akan membantu mengelap resin. Hanya selepas itu jaket perlu berventilasi dengan sempurna di udara segar.

Jika selepas mencuci jaket kegemaran anda perlu diseterika, maka ini perlu dilakukan dengan seterika hangat - suhu tidak boleh lebih daripada 110 °.

Apakah rahsia mencuci jaket, anda boleh mengetahui dari video.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah