Sofa

Lipat sofa tanpa tempat letak tangan: ciri, saiz dan pilihan

Lipat sofa tanpa tempat letak tangan: ciri, saiz dan pilihan
Kandungan
 1. Ciri, kebaikan dan keburukan
 2. Varieti
 3. Bahan bingkai dan upholsteri
 4. Dimensi (edit)
 5. Petua Pemilihan

Sofa mungkin merupakan jenis perabot upholsteri yang paling biasa. Pelbagai model di pasaran mempesonakan. Dalam artikel ini kita akan bercakap tentang sofa buku tanpa sandaran tangan, ciri-ciri mereka, jenis, dan juga memberi nasihat tentang memilih model.

Ciri, kebaikan dan keburukan

Kualiti positif buku sofa lipat tanpa tempat letak tangan adalah beberapa faktor:

 • reka bentuk yang boleh dipercayai dan mudah;
 • kos yang agak rendah dan, sebagai hasilnya, ketersediaan kepada pelbagai pengguna;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • prosedur lipatan / buka sofa boleh dilakukan dengan mudah walaupun oleh orang kurang upaya;
 • apabila dilipat (tempat duduk) mengambil ruang yang agak sedikit dan boleh dipasang walaupun di dalam bilik kecil;
 • keselamatan - ketiadaan tempat letak tangan mengurangkan risiko kecederaan ke tahap minimum;
 • reka bentuk asal;
 • kebanyakan model mempunyai kotak di bawah tempat duduk untuk linen katil dan barangan kecil lain.

Tetapi jenis perabot ini juga mempunyai sisi negatif.

 • Pemasangan dalaman adalah perlu untuk meninggalkan ruang tertentu antara belakang dan dinding - stok ini perlu untuk melipat sofa. Sudah tentu, jika anda bercadang untuk menggunakan buku itu hanya untuk duduk, peraturan ini tidak perlu.
 • Tempat tidur tak lebar sangat.

Varieti

Dalam pasaran hari ini, anda boleh menemui sejumlah besar model buku sofa yang paling pelbagai tanpa tempat letak tangan. Terdapat beberapa jenis.

 • Dalam lebar: standard, sempit dan lebar. Yang terakhir dibezakan oleh dimensi sempit tempat duduk dan belakang.Sesuai untuk penempatan di pangsapuri kecil, di mana tiada ruang tambahan. Mereka juga dipanggil bilik tetamu, kerana tidur di atasnya tidak begitu selesa kerana sempitnya tempat tidur. Model lebar dipanggil model tidur.
 • Bentuk: lurus dan bersudut. Yang mudah (lurus) adalah lebih biasa.
 • Mengikut bilangan bahagian pendaratan: dua dan tiga keratan (lurus) dan berbilang keratan (bersudut).
 • Mengenai fakta kehadiran / ketiadaan blok dengan spring: springless dan spring-loaded... Dalam kes pertama, keanjalan dan kelembutan sofa disediakan oleh pengisi - lateks, busa poliuretana atau getah buih. Mata air mata air juga dibahagikan kepada 2 jenis - dengan mata air bergantung dan bebas. Blok dengan spring bersandar (bonnel) berbeza kerana semua elemen blok tersebut disambungkan antara satu sama lain.

Untuk sofa dengan mata air bebas, setiap lingkaran logam ditutup dengan penutup yang berasingan. Reka bentuk ini lebih tahan lama, tetapi juga jauh lebih mahal.

 • Berdasarkan bahan yang mana bingkai dan penutup sofa dibuat. Marilah kita memikirkan perkara ini dengan lebih terperinci.

Bahan bingkai dan upholsteri

Bingkai utama perabot boleh dibuat daripada aloi logam, kayu berkekuatan tinggi atau papan serpai (MDF). Setiap jenis mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sofa dengan bingkai logam adalah yang paling tahan lama dan tahan lama tetapi agak menyusahkan dan mahal. Perabot dengan tapak kayu dianggap paling selamat dari sudut pandangan alam sekitar, oleh itu, pilihan ini sering digunakan untuk pengeluaran sofa untuk kanak-kanak.

tetapi jenis yang paling meluas ialah sofa dengan asas papan serpai, kerana bahan tersebut jauh lebih murah daripada kayu dan logam tulen. Benar, perabot sedemikian dianggap paling singkat.

Untuk pembuatan upholsteri, fabrik tekstil dengan ketumpatan meningkat, kulit asli dan pengganti sintetiknya, serta bahan "anti-vandal" bukan tenunan - microfiber, flock, scotchguard dan sejenisnya boleh digunakan. Pilihan terakhir amat relevan untuk keluarga yang mempunyai anak kecil dan/atau haiwan peliharaan.

Dimensi (edit)

Sofa juga berbeza dengan panjang. Satu setengah perabot upholsteri dalam dua versi dianggap standard: 190x120 cm dan 200x120 cm (dimensi diberikan untuk sofa yang tidak dilipat). Terdapat model dengan panjang 180 cm, 160-210 cm, tetapi ia tidak begitu meluas.

Model berganda biasanya tersedia dalam saiz 200x160 cm.

Anda juga boleh menemui sofa kanak-kanak kecil sehingga 170 cm panjang dijual.

Petua Pemilihan

   Bagaimana untuk memilih model sofa yang optimum untuk apartmen anda? Kriteria pemilihan utama ialah nisbah dimensi perabot dan ruang kosong bilik di mana anda ingin memasangnya. Lagipun sofa yang terlalu besar boleh mengambil semua ruang di dalam bilik dan menyukarkan untuk bergerak di sekelilingnya.

   Kriteria pemilihan kedua ialah bahan dari mana struktur sokongan dibuat. Seperti yang dinyatakan di atas, sofa dengan bingkai logam akan bertahan paling lama, bagaimanapun, jika model sedemikian tidak sesuai dengan anda dengan harga yang tinggi, alihkan perhatian anda kepada pilihan bajet dari papan serpai atau MDF. Hayat perkhidmatan perabot sedemikian adalah purata 5-10 tahun.

   Bahan dan warna upholsteri juga sangat penting. Perabot hendaklah selaras dengan seluruh bilik. Daripada bahan, yang paling praktikal adalah "anti-vandal" - ia tidak akan rosak walaupun oleh kuku tajam haiwan kesayangan anda (jika anda memilikinya).

   Jangan lupa tentang tujuan utama pembelian anda. Jika anda mencari sofa sebagai katil tambahan (atau utama), pertimbangkan saiz dan bilangan orang yang akan tidur di atasnya apabila memilih.

   Anda akan mengetahui lebih lanjut tentang cara membuka buku sofa dalam video seterusnya.

   tiada komen

   Fesyen

   kecantikan

   rumah