Sofa

Varieti dan rahsia memilih sofa kecil

Varieti dan rahsia memilih sofa kecil
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Gambaran keseluruhan spesies
 3. Bahan (edit)
 4. Dimensi (edit)
 5. Pilihan reka bentuk
 6. Bagaimana untuk memilih?
 7. Contoh yang indah di pedalaman

Sofa mini padat semakin popular setiap tahun. Permintaan untuk perabot bersaiz kecil semakin meningkat kerana saiznya yang kecil, serba boleh dan serba boleh. Pelbagai jenis sofa padat adalah kaya - terdapat produk yang dijual dengan pelbagai bentuk, mekanisme transformasi, bahan upholsteri dan reka bentuk. Mari kita pertimbangkan model apa yang ditawarkan oleh pengeluar, dan cara membuat pilihan yang tepat.

Keanehan

Ramai orang tinggal di ruang terkurung - di "Khrushchev", "Stalin", pangsapuri studio. Tidak ramai yang boleh berbangga dengan perumahan yang luas. Apabila mengatur bilik kecil, anda perlu membuat pilihan yang memihak kepada perabot padat, sebagai contoh, sofa kecil.

Apabila dilipat, mereka mengambil sekurang-kurangnya ruang kosong, jadi mereka tidak mengacaukan bilik yang sudah kecil.

Ciri-ciri lain sofa mini termasuk:

 • pelbagai fungsi - kebanyakan jenis mempunyai laci dan bahagian untuk menyimpan pelbagai barangan isi rumah, serta tempat tidur tambahan;
 • pelbagai model - daripada variasi pegun mudah kepada item reka bentuk eksklusif;
 • rintangan haus bahan upholsteri, kerana hampir semua perabot direka untuk kegunaan intensif;
 • keupayaan untuk menahan beban berat maksimum;
 • julat harga yang luas, yang mana setiap pembeli akan dapat memilih penyelesaian yang optimum berdasarkan pilihan citarasa dan keupayaan kewangan.

Terdapat banyak kelebihan sofa mini, tetapi terdapat juga kelemahan yang ketara.Kelemahan utama adalah saiznya yang kecil, yang menjadikan produk menyusahkan untuk menampung orang yang bertubuh tinggi atau bertubuh besar.

Gambaran keseluruhan spesies

Pengeluar domestik dan asing menawarkan sofa padat pelbagai konfigurasi dengan mekanisme perubahan yang berbeza. Kesemua mereka mempunyai ciri-ciri tertentu.

Mengikut borang

Sofa kecil yang paling popular adalah sudut. Mereka direka untuk terletak di salah satu sudut bilik. Perabot sedemikian membolehkan anda menggunakan setiap sentimeter ruang kosong secekap mungkin. Oleh kerana bentuknya, produk ini luas dan selesa.

Sofa kecil juga boleh lurus. Ini adalah model serba boleh yang dicirikan oleh mobiliti. Jika perlu, mereka boleh dengan mudah dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain. Mereka sering diletakkan berhampiran dinding atau digunakan untuk ruang zon. Sofa lurus boleh menjadi versi potongan yang lebih besar atau kelihatan seperti sofa. Sofa mini dengan konfigurasi lurus dibuat dalam bentuk bangku tetap. Variasi ini mempunyai tempat duduk yang lebar dan bahagian belakang yang dipendekkan.

Terdapat model berbentuk U yang dijual. Berbanding dengan yang sebelumnya, mereka lebih menyusahkan. Mereka dipasang di sepanjang dinding atau diletakkan di tengah-tengah bilik untuk mengehadkan kawasan berfungsi. Penyelesaian sedemikian paling sesuai di ruang tamu dan dewan. Mereka berfungsi dengan baik dengan bantal dan kusyen hiasan.

Beberapa sofa padat adalah modular. Ini adalah struktur mudah alih yang lembut, diletakkan mengikut budi bicara pemilik. Mereka boleh diletakkan di salah satu sudut atau di sepanjang dinding.

Terima kasih kepada mobiliti struktur, anda boleh dengan cepat dan tanpa banyak usaha fizikal menukar hiasan di dalam bilik.

Dengan mekanisme lipatan

Sofa padat dikelaskan kepada 2 kumpulan besar - pegun dan boleh tukar. Yang pertama tidak dilengkapi dengan mekanisme mengubah. Sofa mini tetap lebih dipercayai. Mereka sering dipilih untuk mengatur lorong, ruang tamu atau dapur. Bergantung pada saiz, ia boleh memuatkan 2 orang atau lebih. Perabot sedemikian tidak sesuai untuk rehat malam yang selesa.

Sofa kompak lipat mendapat permintaan yang tinggi di kalangan pengguna. Reka bentuk mereka menyediakan mekanisme mengubah. Oleh kerana elemen ini, perabot boleh mengambil pelbagai bentuk dan kedudukan. Mekanisme transformasi mengubah sofa daripada pilihan tempat duduk menjadi tempat tidur yang lengkap untuk 1-2 orang atau membolehkan anda "melipat" bahagian belakang.

Kualiti dan kebolehpercayaan elemen pengubah secara langsung bergantung pada betapa mudahnya produk itu beroperasi, serta hayat perkhidmatannya.

Mari kita pertimbangkan mekanisme lipatan yang paling popular.

 • "Buku". Transformasi dilakukan dengan melabuhkan sandaran. Dalam kedudukan yang dipasang ia adalah kedudukan tempat duduk yang selesa, dan dalam kedudukan terbentang ia adalah katil untuk berehat malam. Apabila memasang model sedemikian, perlu meninggalkan ruang kosong di antara bahagian belakang sofa dan dinding. Mekanisme ini adalah salah satu yang paling boleh dipercayai, kuat dan tahan lama.
 • "Click-gag" atau "tango". Elemen mengubah ini serupa dengan prinsip bekerja dengan "buku". Satu-satunya perbezaannya ialah keupayaan untuk mengambil kedudukan pertengahan sandaran apabila dibuka (contohnya, berbaring atau separuh duduk). Kelemahan sofa dengan mekanisme sedemikian adalah kemustahilan meletakkannya dekat dengan dinding.
 • "Eurobook". Transformasi perabot dilakukan dengan menggulung tempat duduk ke hadapan dan memasang sandaran belakang ke dalam ceruk yang terhasil. Hasil daripada manipulasi sedemikian, permukaan rata tanpa benjolan untuk tidur diperolehi. Kelebihan perabot tersebut termasuk ruang simpanan yang lapang, mekanisme perubahan yang boleh dipercayai, dan keupayaan untuk mendapatkan katil tidur yang selesa.
 • kulit kerang Perancis. Mekanismenya mudah - untuk mengubah sofa menjadi tempat tidur, anda perlu menarik tepi tempat duduk ke hadapan. Semasa tindakan sedemikian, 3 bahagian yang disediakan dalam struktur akan terbuka dan berdiri di atas penyokong. Kulit kerang Perancis adalah mekanisme yang tidak boleh dipercayai. Dengan penggunaan intensif, ia cepat rosak. Kelemahan lain ialah kekurangan kotak tambahan untuk menyimpan tekstil.
 • Sofa padat dengan terbentang di atas lantai. Ini adalah produk padat, tempat tidurnya merangkumi 2 bahagian. Dalam kedudukan terlipat, mereka berada di dalam badan. Untuk membuka lipatan sofa, tarik bahagian dalam tempat duduk ke atas dan kemudian regangkan 2 bahagian ke hadapan. Perabot sedemikian tidak mempunyai kaki atau sokongan lain untuk tempat tidur - ia diletakkan terus di atas lantai. Kelebihan sofa dengan mekanisme sedemikian termasuk kekompakan dan murahnya, kelemahannya adalah tempat tidur yang tidak selesa, kekurangan ruang dalaman untuk menyimpan barang.

Lebih jarang dijual terdapat produk dengan variasi mekanisme lipat seperti kulit kerang Itali, "akordion", "Spartak", "Dolphin" dan lain-lain.

Bahan (edit)

Ketahanan sofa, estetika luaran, kepraktisan dan keselesaan secara langsung bergantung pada bahan dari mana ia dibuat. di mana adalah penting untuk mempertimbangkan apa asas perabot itu dibuat, upholsteri dan pengisinya.

Bingkai

Ia adalah asas kepada semua perabot. Ia membentuk rupa sofa, mempengaruhi penunjuk kekuatannya semasa pengangkutan dan operasi. Bingkai harus ringan, tetapi boleh dipercayai. Untuk pengeluaran sofa mini, alas digunakan daripada:

 • kayu semula jadi;
 • logam;
 • papan lapis berbilang lapisan;
 • MDF atau papan serpai.

Produk dengan asas kayu semula jadi adalah antara yang paling mahal. Ia diperbuat daripada bahan mentah semula jadi, mesra alam dan dibezakan oleh keanggunan dan kebolehpercayaannya. Selalunya, bingkai sofa diperbuat daripada birch, walnut, abu, bic atau oak. Pangkalan juga diperbuat daripada pokok konifer, tetapi mereka tidak mempunyai kekuatan tinggi.

Bingkai logam adalah yang paling tahan lama, boleh dipercayai dan murah. Ia kelihatan menarik dari segi estetik - bahagian luar selalunya bersalut nikel atau bersalut krom. Selalunya perabot sedemikian dipilih untuk susunan bilik yang dihiasi dalam gaya moden atau minimalis. Produk boleh digunakan selama lebih daripada sedozen tahun, kerana apabila bahagian lembut sudah haus, mudah untuk menggantikannya dengan yang baru. Satu-satunya kelemahan asas logam ialah beratnya yang berat, yang boleh menyukarkan pengangkutan dan pemindahan perabot di sekitar apartmen.

Papan lapis berbilang lapisan menghasilkan tapak rangka yang kuat dan boleh dipercayai. Bahan tidak mudah retak, mempunyai fleksibiliti yang baik dan ringan. Semasa operasi, bingkai sedemikian tidak berubah bentuk, tidak berderit dan tidak mengeluarkan wap berbahaya ke alam sekitar. Bahannya berpatutan dan digunakan dalam pengeluaran perabot bajet.

Papan MDF diperbuat daripada serpihan kayu halus yang ditekan. Pengikat adalah resin semula jadi yang terbentuk semasa pemanasan dan menekan bahan mentah. Formulasi yang mengandungi formaldehid tidak digunakan dalam pengeluaran MDF, yang menjadikan bahan tersebut sama sekali tidak berbahaya kepada kesihatan. Bingkai sofa kecil yang diperbuat daripada MDF boleh dikatakan tidak meledingkan. Mereka tahan kering dan mempunyai kekuatan tinggi. Kelemahannya termasuk berat yang banyak.

Papan partikel adalah bahan yang paling bajet dan tidak boleh dipercayai. Dalam pembuatannya, resin formaldehid digunakan, yang menyejat ke alam sekitar dan membahayakan kesihatan manusia. Bingkai sofa papan serpai tidak bertahan lama, mereka "takut" tekanan mekanikal, penggunaan intensif, kelembapan yang tinggi dan lompatan suhu. Pengilang juga menawarkan perabot dengan pangkalan gabungan.

Sebagai contoh, ia boleh menjadi bingkai yang diperbuat daripada logam dan kayu semula jadi, papan serpai dan kayu, MDF dan papan serpai.

Pengisi

Sofa mini dikelaskan sebagai perabot upholsteri. Pelbagai pengisi digunakan dalam pengeluarannya. Selalunya, beberapa bahan digunakan dalam pembuatan sofa padat.

 • Blok spring bergantung atau bebas. Ia digunakan dalam pengeluaran sebahagian besar model sofa lembut. Produk dengan pengisi sedemikian boleh dikatakan tidak terlepas. Blok spring dibezakan oleh kebolehpercayaan dan hayat perkhidmatan yang panjang.
 • Getah buih. Salah satu bahan bajet. Selalunya digunakan dalam pembuatan sofa murah. Getah buih cepat kehilangan bentuknya, renyuk, yang menjadikan perabot tidak selesa dan kehilangan estetikanya.
 • Buih poliuretana (PPU). Pengisi yang diperoleh dengan mencampurkan dan membuih bahan polimer sintetik. Mempunyai rintangan haus yang tinggi, ketahanan. Bahan ini mesra alam dan elastik. Selepas ubah bentuk, ia cepat mendapatkan semula bentuknya. Hayat perkhidmatan PPU sekurang-kurangnya 10 tahun.
 • Holofiber. Bahan cepat pulih selepas ubah bentuk. Ia sangat bersih berbanding dengan jenis pengisi lain. Holofiber memberikan lebih keselesaan semasa tidur malam.
 • Sintepon. Pengisi tahan serangan kulat dan penuaan zon cahaya. Bahannya tidak alergenik. Tidak mengumpul kelembapan. Walaupun keanjalannya, ia cepat hancur semasa penggunaan harian.
 • Jaket felt atau berkuil. Ini adalah bahan hypoallergenic semulajadi yang mengawal haba dengan sempurna. Mereka berpatutan dan sangat tahan lama. Pengisi sedemikian menyerap kelembapan berlebihan, yang boleh menyebabkan acuan.

Pengisi berkualiti tinggi dengan prestasi cemerlang termasuk lateks dan durafil. Satu-satunya kelemahan mereka ialah kos yang lebih tinggi berbanding bahan lain.

Bersarung

Beberapa jenis bahan upholsteri digunakan dalam pengeluaran sofa. Sarung melaksanakan 2 fungsi sekaligus - estetik dan pelindung (melindungi perabot daripada faktor buruk luaran). Dalam pembuatan sofa mini, bahan ringan (contohnya, kapas), fabrik berketumpatan tinggi, kulit asli dan penggantinya digunakan.

Terdapat banyak jenis fabrik upholsteri. Mereka berbeza dalam sifat prestasi, warna, dan boleh menjadi semula jadi atau sintetik.

Berikut adalah jenis sarung yang paling popular.

 • Velours. Material cantik berlonggok. Ia lembut, mempunyai kebolehtelapan udara yang baik, tidak meregang semasa digunakan. Kelemahan utamanya ialah: kecenderungan untuk melecet, tarikan habuk, penjagaan yang teliti - upholsteri memerlukan pembersihan tetap.
 • Scotchguard. Kain berketumpatan tinggi. Oleh kerana pemprosesan dengan sebatian khas, ia menangkis kotoran dan kelembapan. Upholsteri tahan lama, mudah diselenggara, sesuai untuk pengeluaran perabot kanak-kanak. Kelemahannya ialah harga yang tinggi.
 • Jacquard. Kain tebal, tahan lasak dan tahan haus yang tidak luntur apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung. Upholsteri sedemikian boleh menjadi monokromatik, dengan corak atau cetakan yang berbeza. Jacquard "takut" kelembapan yang tinggi, itulah sebabnya disyorkan untuk membersihkannya hanya dengan kaedah kering.
 • Chenille. Secara visual, fabriknya menyerupai velor. Bahan ini mengekalkan warnanya yang cerah walaupun digunakan dengan berat dan kerap dibersihkan. Ia tahan lama dan lembut, tidak menyerap bau asing. Kelemahan upholsteri sedemikian ialah kosnya yang tinggi dan kecenderungan untuk membentuk sedutan.
 • berkawan. Bahan baldu diperbuat daripada gentian kapas dan poliester. Terdapat dalam pelbagai warna. Ia mudah dibersihkan, mampu "menolak" pelbagai kotoran dan habuk, dan tahan lama. Ia tidak disyorkan untuk meletakkan sofa dengan upholsteri kawanan di dapur, kerana ia menyerap bau dengan baik.
 • Suede tiruan. Bahannya kelihatan mewah dan akan digabungkan dengan kebanyakan gaya dalaman.Kelebihannya yang lain termasuk keupayaan untuk menghantar udara, tidak pudar, tiada ubah bentuk. Kain tidak melekat pada kulit, ia menyenangkan untuk disentuh. Kelemahan utama upholsteri yang diperbuat daripada pengganti suede adalah warna yang tidak seragam dan bau sintetik yang tidak menyenangkan.
 • kulit. Bahan yang paling kuat dan paling tahan lama, merangkumi kemewahan dan citarasa pemilik yang baik. Ia kelihatan rapi, tidak menyerap bau, dan tahan pada tahap kelembapan yang tinggi. Kelemahan - kos tinggi, pilihan warna yang kurang baik, terdedah kepada calar, kerosakan apabila percikan api terkena.

Sofa dengan upholsteri kulit tiruan juga ada dalam permintaan. Kulit buatan adalah berpatutan berbanding dengan bahan semula jadi. Ia lembut dan mudah dibersihkan. Kelemahannya termasuk "ketakutan" api dan keupayaan untuk melekat pada kulit.

Dimensi (edit)

Sofa kecil terdapat dalam pelbagai saiz. Dijual adalah model bersaiz sederhana dan produk yang sangat kecil dengan panjang 140 cm dan lebar 1 m. Sebagai peraturan, sofa padat mempunyai dimensi berikut:

 • panjang dari 150 hingga 200 cm;
 • lebar dari 90 cm hingga 200 (dibuka);
 • ketinggian dari 30 hingga 60 cm;
 • kedalaman tempat duduk 50 hingga 90 cm.

Yang paling popular ialah sofa untuk dua orang. Model double dengan dimensi standard ialah 170 cm panjang dan 90 hingga 110 cm lebar. Sofa mini kanak-kanak kecil berukuran 150 cm panjang dan 170 cm lebar apabila dibuka. Terdapat juga model bayi yang dijual. Panjangnya bermula dari 120 cm dan lebar dari 60 cm.

Pilihan reka bentuk

Sofa padat mempunyai penampilan yang berbeza - dijual terdapat kedua-dua model standard, yang dicirikan oleh kesederhanaan dan garis lurus, serta penyelesaian yang lebih bergaya. Kumpulan berasingan terdiri daripada item berjenama. Kebanyakannya adalah asli dan luar biasa dalam penampilan. Model eksklusif yang bergaya dibuat dalam bentuk:

 • mangkuk mewah;
 • rumput bunga yang menarik;
 • bibir;
 • kerang laut;
 • awan.

Perabot berjenama sering mempunyai bentuk yang tidak teratur. Variasi yang menyerupai gelombang, produk dalam bentuk separuh bulatan atau polyhedron - semuanya kelihatan hebat dan asli.

Sofa padat menarik perhatian dengan pelbagai warna dan reka bentuk. Mereka dilakukan dalam pelbagai arah gaya.

 • Klasik. Klasik dicirikan oleh warna putih, kuning air dan gelap, bahan semula jadi, garis bulat dan licin. Perabot sedemikian, walaupun saiznya kecil, mewah dan selesa. Sofa klasik paling kerap diwakili oleh model pegun yang tidak berubah.
 • Gaya kontemporari. Perabot sedemikian sangat berfungsi. Produk selalunya dilengkapi dengan meja padat, rak, bar mini atau barangan lain.
 • Teknologi tinggi. Sofa ini dicirikan oleh kontras warna (contohnya, hitam dan putih, putih dan merah), sokongan krom, garisan yang tajam dan jelas.
 • Provence. Gaya ini dicirikan oleh kesederhanaan, ia merangkumi keselesaan rumah. Sofa gaya Provence dibuat dalam warna pastel dengan cetakan bunga kecil yang terang.
 • retro. Sofa ini mempunyai bentuk yang luar biasa untuk bahagian belakang dan tempat letak tangan. Mereka sesuai untuk berehat bersama rakan dan keluarga.

Sofa kecil boleh dihasilkan dengan atau tanpa tempat letak tangan, mempunyai kaki atau pelbagai sokongan, ditambah dengan bantal hiasan dan pelbagai aksesori.

Bagaimana untuk memilih?

Sebelum membeli sofa mini, anda perlu membaca beberapa cadangan. Mereka akan membantu anda untuk tidak membuat kesilapan dan membuat pilihan yang tepat.

 • Dimensi. Dimensi sofa dipilih mengikut keluasan bilik. Sebelum membeli, anda perlu mengambil ukuran.
 • Temujanji. Sofa boleh dibeli untuk dapur, bilik tidur, ruang tamu, bilik kanak-kanak. Perabot tidur harus selesa, dilengkapi dengan mekanisme perubahan yang boleh dipercayai dan tahan lama. Model terbaik untuk kegunaan intensif ialah "Eurobook", "click-gag", "book".Untuk susunan dapur, disyorkan untuk melihat lebih dekat pada sofa dengan upholsteri tahan haus dengan indeks kekuatan sekurang-kurangnya 200 g / m. Untuk bersantai, tetamu perlu memilih perabot yang selesa dengan kekerasan sederhana.
 • Bahan. Untuk sofa berkualiti tinggi, asas diperbuat daripada MDF, kayu atau logam semula jadi, busa poliuretana, lateks atau mata air bertindak sebagai pengisi. Bahan upholsteri mestilah tahan lama, cepat berwarna, tahan lelasan dan bernafas.
 • Gaya dan reka bentuk. Adalah penting bahawa sofa yang dibeli adalah selaras dengan perabot, kemasan dan hiasan yang terdapat di dalam bilik.

Apabila memilih produk, perhatian khusus harus diberikan kepada kemudahan dan kualitinya. Anda perlu duduk di sofa atau baring untuk merasai keselesaan perabot. Ia adalah perlu untuk mendengar bunyi yang dibuat oleh perabot apabila bergerak. Kehadiran squeak akan menunjukkan asas bingkai yang dilekatkan dengan buruk.

Adalah penting untuk memberi perhatian yang teliti kepada kualiti jahitan - garisan, seperti barisan staples, mestilah sekata. Ini adalah nuansa kecil yang mungkin menunjukkan bona fides pengilang.

Contoh yang indah di pedalaman

Sofa kecil yang selesa sesuai di dapur, ruang tamu, bilik tidur, bilik kanak-kanak, lorong. Perabot yang dipilih dengan penuh cita rasa mampu dimuatkan dengan jayanya ke dalam bahagian dalam. Foto-foto di bawah jelas menunjukkan bagaimana sofa padat kelihatan harmoni di dalam bilik dengan reka bentuk gaya yang berbeza.

Untuk maklumat tentang cara memilih sofa dengan betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah