Sofa

Bahan untuk upholsteri sofa: jenis, ciri, petua untuk memilih

Bahan untuk upholsteri sofa: jenis, ciri, petua untuk memilih
Kandungan
 1. Keperluan kualiti
 2. Jenis bahan dan ciri-cirinya
 3. Apakah pilihan terbaik?

Apabila memilih sofa, sangat penting untuk memberi perhatian kepada upholsterinya. Bahan pelapis adalah sangat penting dari segi ciri praktikal dan fungsi perabot, serta dari segi reka bentuk luaran dan daya tarikan estetik produk. Hari ini dalam bahan kami, kami akan bercakap tentang fabrik dan fabrik yang popular untuk upholsteri sofa, serta cara memilih yang betul.

Keperluan kualiti

Sebagai permulaan, perlu diingat bahawa fabrik upholsteri berkualiti tinggi untuk sofa mestilah tahan lama dan padat. Di samping itu, adalah disyorkan untuk memberi perhatian kepada keperluan berikut:

 • sensasi sentuhan (memainkan peranan penting dalam pengendalian perabot, boleh meningkatkan atau mengurangkan keselesaan dan keselesaan sofa dengan ketara);
 • rintangan lelasan (penunjuk ini sangat penting, kerana tempoh hayat perkhidmatan bergantung padanya);
 • kekukuhan warna (fabrik yang berbeza bertindak balas secara berbeza kepada cahaya matahari langsung);
 • kedap udara (adalah wajar bahawa fabrik membenarkan udara melalui dirinya sendiri);
 • kestabilan (ciri ini menjejaskan tahap regangan tisu);
 • mengelupas (penunjuk ini menjejaskan fakta bahawa semasa operasi sofa, pelet tidak muncul di atasnya, yang merosakkan penampilan sofa dengan ketara);
 • rawatan (apabila membeli sofa, anda perlu mengetahui terlebih dahulu bagaimana ia boleh dibersihkan sekiranya terdapat kotoran dan kotoran lain yang tidak diingini);
 • gubahan (jika boleh, pilih bahan yang komposisinya adalah mesra alam yang mungkin, dan tidak sepatutnya ada bahan berbahaya);
 • ciri tambahan (sesetengah fabrik mempunyai fungsi lanjutan: contohnya, ia boleh menangkis habuk dan kelembapan).

Amat penting juga jenis kainyang digunakan untuk upholsteri. Terdapat 7 jenis kain kesemuanya. Yang pertama termasuk bahan ringan seperti kapas dan scotchguard, dan yang ketujuh ialah kulit asli.

Sebagai tambahan kepada ciri kualiti yang positif, anda perlu mengambil kira kekurangan yang ada, hanya dalam kes ini anda boleh membuat kesan sepenuhnya terhadap kain.

Jenis bahan dan ciri-cirinya

Hari ini di pasaran perabot anda boleh menemui sofa dengan pelbagai jenis upholsteri. Varieti upholsteri berbeza dalam ciri-ciri utama, jadi adalah kebiasaan untuk membahagikannya ke dalam kategori. Pertimbangkan penerangan tentang bahan paling popular yang terlibat dalam pembuatan upholsteri untuk sofa.

Velours

Fabrik ini dicirikan oleh peningkatan kelembutan, jadi sofa velor dibeli oleh mereka yang ingin mewujudkan suasana yang selesa dan selesa di rumah mereka... Buatan Velour daripada bahan mentah semulajadi iaitu daripada kapas dan bulu. Ciri-ciri tersendiri luaran bahan adalah sangat unik, palet warna yang luas tersedia untuk pembeli, jadi sofa velor boleh menjadi hiasan mana-mana bahagian dalam.

Perlu diingatkan bahawa ciri tersendiri bahan termasuk tahap kekuatan yang meningkat... Ini bermakna bahawa dari masa ke masa, velor tidak akan berubah bentuk (walaupun di bawah pengaruh jisim besar orang yang duduk di atas sofa). Perlu diperhatikan sifat telap udara velor.

Velor boleh dibersihkan dengan mudah dengan pembersih vakum atau serbuk pencuci (pilihan kedua sesuai untuk menghilangkan kotoran yang sengit). Noda yang tidak boleh ditanggalkan daripada velor termasuk kesan kopi, sos dan jus. Dari masa ke masa, lelasan mungkin muncul di tempat yang paling dieksploitasi, dan oleh itu hayat perkhidmatan sofa velor adalah pendek.

Sebaliknya, adalah mungkin untuk diperhatikan keramahan alam sekitar yang tinggi, yang penting jika perabot itu akan digunakan oleh kanak-kanak, orang tua atau penghidap alahan.

Scotchguard

Scotchguard dengan ciri-cirinya menyerupai bahan yang meluas dan dikenali secara meluas sebagai jacquard, tetapi ia jauh lebih murah dari segi kos. Ciri-ciri tersendiri scotchguard termasuk hayat perkhidmatan yang panjang dan ketahanan terhadap kotoran. Di samping itu, untuk pengeluaran bahan digunakan hanya bahan mentah semulajadi... Mengikut ciri sentuhannya, scotchguard sangat lembut dan menyenangkan, tetapi pada masa yang sama tahan lama dan boleh dipercayai.

Untuk mengeluarkan kotoran yang terhasil, anda boleh menggunakan hanya sabun dan tuala lembut. Membersih dengan pembersih vakum kering juga dibenarkan. Bagi kaveat, sofa Scotchguard dalam keadaan apa pun mereka tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Jacquard

Sofa jacquard berbeza penampilan yang luar biasa menarik. Selalunya, bahan ini mempunyai corak yang cantik, jadi ia akan menarik perhatian semua tetamu anda. Teknologi pengeluaran bahan ini dipanggil "Jalinan kompleks gentian kekuatan tinggi." Terima kasih kepada teknik ini, upholsteri itu sendiri sangat tahan lama dan boleh dipercayai.

Bagi ciri sentuhan, maka bahannya sangat keras dan sejuk, dalam hal ini, ia tidak akan menjadi sangat selesa untuk duduk atau berbaring di atas sekeping perabot dengan upholsteri sedemikian. Oleh itu, Sofa jacquard sebahagian besarnya berfungsi sebagai hiasan dan jarang digunakan dalam amalan.

Perlu diingat bahawa jacquard tidak boleh dibasahi. Hanya kaedah kering boleh digunakan untuk pembersihan.

Chenille

Chenille dengan ciri luarannya kelihatan seperti permaidani... Ciri-ciri fungsi bahan ini juga serupa. Adalah penting untuk diingat bahawa chenille adalah bahan yang mahal, kerana ia sangat cantik dalam penampilan dan boleh digunakan untuk tempoh yang lama. Upholsteri sofa Chenille boleh menjadi aksen dalaman rumah anda.

Dalam proses penggunaan, fabrik secara praktikal tidak merosot dan tidak berubah bentuk. Di sebelah sana, bahan tidak boleh digunakan dalam keadaan kelembapan yang tinggiair boleh menyebabkan upholsteri menjadi rosak.

berkawan

kawanan - Ia adalah pilihan yang bagus untuk upholsteri sofa bagi mereka yang memiliki haiwan peliharaan. Dalam penampilan ia menyerupai baldu... Di samping itu, fabrik adalah hypoallergenic, jadi ia boleh digunakan walaupun di mana terdapat kanak-kanak kecil dan orang yang mempunyai intoleransi individu. Dengan sensasi sentuhan kawanan sangat lembut dan menyenangkan. Kain boleh dibersihkan dengan mudah dan cepat dengan serbuk pencuci dan span. Tidak seperti beberapa bahan lain yang digunakan untuk upholsteri, kawanan tidak terjejas oleh cahaya matahari langsung.

Walau bagaimanapun, walaupun begitu banyak kelebihan, kawanan juga mempunyai beberapa kelemahan. Jadi, sebagai contoh, mereka termasuk lelasan cepat, keupayaan untuk menyerap dan mengekalkan bau (dalam hal ini, perabot yang diperbuat daripada upholsteri kawanan tidak boleh diletakkan di dapur).

Microfiber

Microfiber adalah bahan kemasan yang mempunyai sifat prestasi yang baik. Ia tidak tertakluk kepada proses molting, tidak pudar di bawah sinar matahari, tidak menyerap kotoran dan tidak membenarkan air melaluinya. Oleh kerana ciri-ciri ini, kain itu sangat mahal.

Pada masa yang sama, pemilik sofa mikrofiber perlu menjaga perabot mereka dengan baik. Untuk pembersihan, anda perlu menggunakan hanya komposisi yang direka khas yang mempunyai ciri-ciri yang halus.

kulit

Hanya orang kaya sahaja yang boleh membeli sofa dengan upholsteri yang diperbuat daripada kulit tulen, kerana harga perabotnya agak tinggi. Bahan ini dipertimbangkan upholsteri klasik, perabot kulit akan sesuai dengan hampir semua gaya dalaman. Upholsteri kulit sangat kuat dan tahan lama... Gunakan span atau kain buruk untuk membersihkannya. Lama kelamaan, upholsteri kulit mengalami keretakan dan juga koyak. Sofa kulit menyusahkan untuk beroperasi pada musim panas, kerana ia sangat licin.

suede palsu

Suede ialah satu lagi fabrik upholsteri yang popular. Lebih-lebih lagi, di kalangan pengguna, pelbagai jenis suede tiruan lebih popular. Dia hebat meniru bahan semula jadi, tetapi mempunyai harga yang lebih rendah. Suede tiruan mempunyai tahap rintangan haus dan ketahanan yang tinggi. Kain kelihatan baik di luar, dan juga boleh bertahan untuk jangka masa yang agak lama.

Tactile feel faux suede sangat lembut dan menyenangkan. Ia tidak mengalami ubah bentuk, tidak pudar dalam cahaya. Pada masa yang sama, terdapat kesukaran dalam proses penjagaan sofa sedemikian - perabot hanya boleh dicuci kering.

Velveteen

Korduroi semula jadi dan tiruan digunakan untuk upholsteri perabot. Fabrik mempunyai prestasi tinggi, tetapi ia juga mempunyai beberapa kelemahan yang ketara. Khususnya, perlu diperhatikan bahawa Kotoran dan habuk terkumpul di dalam lipatan korduroi. Sangat sukar untuk menghapuskan kelemahan sedemikian, anda perlu melakukannya dapatkan bantuan daripada pencuci kering.

Arpatek

Mengikut ciri luarannya, arpatek sangat serupa dengan kulit. Walau bagaimanapun, bahan ini mempunyai kos yang lebih rendah, boleh digunakan untuk jangka masa yang lama dan mudah dikendalikan. Bagi kekurangan pula perlu diingat bahawa arpatek merupakan bahan yang mengalami rekahan. Bagi sensasi sentuhan, Arpatek jauh lebih hangat dan lebih menyenangkan daripada kulit, ia tidak begitu licin.

Jangan sekali-kali menggunakan aseton atau peluntur untuk menghilangkan kotoran dan kotoran. Anda hanya boleh menggunakan pembersih khas yang direka khusus untuk kulit.

Boucle

Fabrik upholsteri ini tergolong dalam kategori bajet, oleh itu boleh diakses oleh hampir semua orang... Struktur fabriknya agak padat. Perlu diperhatikan dengan segera bahawa bahan tiruan digunakan sebagai bahan mentah untuk boucle, jadi upholsteri sedemikian tidak sesuai untuk semua orang (penghidap alahan harus berhati-hati). Terdapat pelbagai jenis warna dan warna. Lebih-lebih lagi, fabrik itu sendiri boleh menjadi holistik dan monoton, atau menggabungkan keseluruhan palet warna dan nada.

Lain-lain

Sebagai tambahan kepada pilihan fabrik yang diterangkan di atas, bahan lain boleh digunakan untuk upholsteri. Sebagai contoh, anda boleh mencari sofa permaidani atau upholsteri denim. Hutan adalah bahan upholsteri dengan ciri prestasi tinggi: ia tidak berubah bentuk dan mempamerkan ciri rintangan yang tinggi berhubung dengan pengaruh mekanikal dan suhu negatif.

Satu lagi bahan popular ialah ekovelor. Juga sering digunakan pelacur. Ekovelure mempunyai sensasi sentuhan yang menyenangkan dan lembut. Courtesan juga kalis air.

Apakah pilihan terbaik?

Pemilihan bahan upholsteri untuk sofa haruslah berhati-hati dan secermat mungkin. Jadi, pertama sekali, anda harus bergantung pada bilik di mana anda akan meletakkan perabot. Upholsteri perabot untuk dapur mesti mempamerkan ketahanan pada tahap tertinggi, boleh dibasuh dan kalis air. Upholsteri optimum untuk ruang tamu - ini adalah bahan yang lembut dan selesa.

Jika anda ingin mengemas kini upholsteri di dalam bilik tidur, maka adalah disyorkan untuk memberi perhatian kepada pilihan hiasan yang indah: contohnya, jacquard atau scotchguard. Upholsteri yang paling tahan lama dan praktikal harus berada di tapak semaian. Jadi, kawanan sangat sesuai untuk kanak-kanak. Pilih perabot kulit yang sesuai untuk pejabat anda. Perhatian khusus harus diberikan kepada pilihan upholsteri jika anda mempunyai haiwan peliharaan di rumah anda (contohnya, kucing atau anjing). Masalahnya ialah dalam kes ini perabot terdedah kepada tekanan mekanikal yang berterusan. Penarafan bahan mampan termasuk kawanan dan velor.

Di samping itu, dalam proses pemilihan, anda harus memberi perhatian kepada beberapa faktor utama.

 • Pengeluar... Tidak kira fabrik tertentu yang anda pilih, beri keutamaan kepada pengeluar yang boleh dipercayai dan dipercayai. Ini adalah satu-satunya cara anda boleh mengharapkan kualiti tinggi dan pematuhan dengan semua piawaian antarabangsa.
 • Berat badan... Berat kain berkualiti yang sesuai untuk upholsteri pada sofa hendaklah sekurang-kurangnya 330 gram setiap meter. Pada masa yang sama, penunjuk yang lebih tinggi menunjukkan kemungkinan pemeliharaan jangka panjang bentuk yang diperlukan (dan sebaliknya).
 • Reka bentuk. Reka bentuk luaran juga penting. Jadi, sofa harus sesuai dengan sempurna ke dalam keseluruhan bahagian dalam bilik dan melengkapkan keseluruhan dalaman dengan baik atau menjadi aksen di dalam bilik.
 • harga... Ingat bahawa kos yang tinggi tidak selalu bermakna berkualiti tinggi. Dalam sesetengah kes, anda perlu membayar tambahan untuk jenama tersebut. Pilihan di tangan anda, tetapi ingat tentang nisbah optimum penunjuk seperti harga dan kualiti.
 • Jurujual... Beli sofa atau fabrik berasingan untuk upholsteri hanya di kedai jenama dan rasmi. Jika tidak, anda boleh membeli bahan substandard atau palsu yang tidak akan memenuhi keperluan fungsi yang diperlukan.

Kain upholsteri untuk sofa hendaklah menggabungkan 2 bahan utama. Ia harus berfungsi (set ciri khusus bergantung pada bilik di mana sofa akan diletakkan), serta menyenangkan dari segi estetika.

Dalam video seterusnya, anda akan menemui gambaran keseluruhan fabrik upholsteri daripada pereka terkemuka.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah