Sofa

Bagaimana untuk membaiki sofa yang kendur?

Bagaimana untuk membaiki sofa yang kendur?
Kandungan
 1. Sebab pecahan
 2. Membaiki bahan dan alatan
 3. Arahan langkah demi langkah
 4. Petua dan kesilapan

Setiap apartmen mempunyai sofa di mana semua ahli keluarga sering berkumpul. Dari masa ke masa, perabot tidak menahan beban, tempat kendur muncul. Ini merosakkan bukan sahaja penampilan, tetapi juga fungsi sofa. Nasib baik, anda boleh menyelesaikan masalah itu sendiri dan tanpa perbelanjaan kewangan yang serius.

Sebab pecahan

Jika sofa telah gagal, maka ia patut mengenal pasti sumber asal masalah itu.

Biasanya, sofa melentur di tengah, yang sangat mengurangkan tahap keselesaan.

Punca:

 1. bantal telah dibasuh, sebabnya adalah dalam pengisi;
 2. blok spring telah tenggelam;
 3. bingkai itu bengkok.

Untuk mengenal pasti punca kemunculan lubang, cukup untuk menilai secara visual setiap elemen individu. Pemilik sofa menghadapi masalah sedemikian semasa penggunaan perabot jangka panjang dan aktif.

Semua kes boleh diperbaiki di rumah sendiri. Adalah penting untuk menyediakan semua bahan yang diperlukan terlebih dahulu dan bersabar.

Membaiki bahan dan alatan

Sofa hanya boleh dibaiki jika anda mempunyai peralatan yang diperlukan. Senarai bahan yang tepat bergantung pada punca kerosakan.

Inventori untuk memulihkan sofa yang hancur:

 • kain upholsteri;
 • pengisi untuk bantal;
 • benang untuk penyempitan;
 • stapler dan staples perabot;
 • pemutar skru rata untuk menanggalkan upholsteri;
 • tali pinggang perabot atau jalur kain tahan lama;
 • bar kayu untuk pembaikan bingkai.

Arahan langkah demi langkah

Adalah mungkin untuk membaiki sofa yang kendur hanya selepas mengenal pasti punca lubang.

Cara paling mudah untuk menukar pengisi dalam bantal ialah:

 1. buka jahitan sisi;
 2. tambah pengisi dalam jumlah yang diperlukan;
 3. jika perlu, keluarkan sepenuhnya pengisi lama, menggantikannya dengan yang baru;
 4. berhati-hati menjahit jahitan sisi dengan benang yang kuat.

Adalah disyorkan untuk menggunakan pengisi yang sama yang digunakan dalam kusyen. Menambah bahan biasanya mencukupi jika ia mengendur selepas beberapa kali dibasuh.

Jika upholsteri sudah haus, ia juga disyorkan untuk menggantikannya. Adalah penting untuk memilih warna fabrik dengan nada atau mengikut prinsip kontras.

Selalunya, sebab kemunculan lubang di sofa terletak pada blok spring yang rosak. Dalam kes ini, anda harus mengeluarkan upholsteri dengan berhati-hati yang mungkin agar tidak merosakkannya.

Adalah mudah untuk membaiki blok spring dengan tangan anda sendiri:

 • cari spring yang patah dan cabutnya;
 • bahagian baru dengan saiz yang sesuai harus diletakkan di ruang kosong;
 • apabila membaiki, disyorkan untuk menggunakan tang;
 • adalah penting untuk memasang spring baru pada bahagian yang betul supaya ia tidak terkeluar apabila menggunakan sofa.

Apabila diperiksa, mungkin ternyata sofa itu telah melorot disebabkan oleh pecahan bingkai. Anda boleh menyelesaikan masalah ini sendiri. Anda hanya perlu mengeluarkan bahagian yang patah dan membuat yang baru dengan saiz yang betul.

Adalah disyorkan untuk menggunakan jenis kayu yang sama dari mana bingkai itu dibuat pada asalnya.

  Dalam sesetengah kes, masuk akal untuk segera menukar pelekap kepada yang baharu. Bahagian logam cenderung berkarat dari semasa ke semasa akibat pengaruh alam sekitar. Adalah penting untuk membuat bahagian baru bingkai dari kayu kering. Jika tidak, pembaikan perlu diulang dalam masa terdekat.

  Perlu segera memeriksa seluruh bingkai untuk retak, dan kemudian membuat penggantian tambahan jika perlu.

  Petua dan kesilapan

  Dalam situasi yang sangat sukar, ia patut berunding dengan pakar sebelum memulakan pembaikan. Kendalikan sofa dengan berhati-hati semasa membaiki blok spring, jika tidak terdapat risiko kecederaan.

  Adalah penting untuk menggunakan cermin mata dan sarung tangan untuk perlindungan semasa kerja pemulihan. Sekiranya masalah itu kelihatan terlalu rumit, maka patut dijemput tuan.

  Mari kita pertimbangkan kesilapan utama dalam pembaikan diri.

  • Pemotongan yang salah. Adalah disyorkan untuk memotong kain baru dari upholsteri lama. Jika ini tidak mungkin, maka ukuran yang tepat harus diambil dari kusyen atau elemen lain.
  • Penggunaan bahagian kayu yang tidak dirawat. Kayu untuk bingkai mesti dikeringkan dan diresapi dengan antiseptik. Jika tidak, bahagian itu akan mula reput tidak lama lagi.
  • Penghinaan untuk pengikatan tambahan. Adalah disyorkan untuk menguatkan bahagian baru pada bingkai dengan sudut logam. Ini akan menjadikan reka bentuk lebih dipercayai.
  • Jarak yang jauh antara staples stapler perabot. Upholsteri mesti diikat menggunakan kaedah khas supaya ia tidak terkoyak. Staples hendaklah diletakkan tidak lebih daripada 20 mm di antara satu sama lain.
  Anda akan belajar cara menggantikan getah buih di sofa dalam video.
  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah