Sofa

Bagaimana untuk memilih sofa moden?

Bagaimana untuk memilih sofa moden?
Kandungan
 1. Pandangan
 2. Idea reka bentuk
 3. Dimensi (edit)
 4. Pengeluar
 5. Contoh yang indah di pedalaman

Sofa adalah elemen utama dalam bahagian dalam mana-mana rumah. Pada masa yang sama, model moden dibezakan oleh pelbagai reka bentuk, bentuk dan versi. Sangat mudah untuk tersesat dalam pelbagai jenis terkaya, tetapi jika anda mengambil kira kriteria pemilihan utama, anda boleh membeli produk yang akan menjadi aksen terang dan ekspresif di mana-mana bilik. Mari kita lihat lebih dekat cara memilih sofa moden.

Pandangan

Sofa moden boleh dikelaskan mengikut beberapa kriteria. Sebagai contoh, mereka mungkin berbeza dalam jenis mekanisme transformasi, kehadiran atau ketiadaan elemen sokongan, tempat letak tangan, sistem storan dalaman, countertop. Di samping itu, produk adalah standard dan terbina dalam. Berdasarkan jenis pelaksanaan, model adalah lurus, sudut, jejari, bulat, modular.

Produk setiap baris berbeza dalam nuansa dan ciri-ciri mereka, manakala mereka boleh menjadi tradisional atau dengan tempat tidur yang boleh menampung satu, dua atau tiga pengguna.

Berdasarkan mekanisme lipatan, mereka mempunyai bilangan blok yang berbeza yang membentuk tempat tidur. Dalam produk lain, sebagai tambahan kepada tempat duduk dan tikar dalaman, ia dibentuk oleh punggung yang lembut.

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci ciri-ciri sofa, bergantung pada jenis pelaksanaan.

 • Lurus. Sofa sedemikian dipasang di sepanjang dinding, berhampiran tingkap. Mereka boleh diletakkan di dalam premis untuk pelbagai tujuan (di bilik tidur, dapur, ruang tamu, lorong, di balkoni atau loggia, di gazebo). Seperti jenis lain, perabot ini berbeza dari segi saiz, kedalaman dan ketinggian tempat duduk, bilangan tempat duduk, kehadiran atau ketiadaan tempat letak tangan. Ia boleh menjadi satu atau dua peringkat, pegun atau boleh diubah.Sofa sedemikian dibeli untuk diletakkan di dalam bilik dengan saiz yang berbeza.
 • Sudut... Analog jenis sudut adalah berbentuk L dan U. Kedua-dua produk tersebut dan produk lain sesuai untuk diletakkan di dalam bilik yang luas. Dengan bantuan mereka, bahagian dalam dizonkan, menggariskan sempadan ruang tetamu di dewan atau bilik susun atur studio. Perabot ini boleh padat dan bersaiz besar, itulah sebabnya ia kelihatan sesuai di dalam bilik kecil dan di dalam dewan yang luas.
 • Jejari... Produk kumpulan ini dibezakan dengan bentuk bulatnya, secara luaran ia kelihatan seperti segmen bulatan. Perabot sedemikian digunakan untuk menyediakan ruang tamu yang besar dan kediaman pelan terbuka. Bergantung pada bentuk langkan tingkap teluk, ia boleh digunakan untuk mengisi ruang tetingkap teluk bulat.

Produk ini tidak universal. Bentuk bulat pada dinding sisi dan bentuk yang diperkemas menjadikannya selamat untuk digunakan.

 • Bulat... Perabot bulat benar-benar unik. Bentuk terlipatnya ialah separuh bulatan dengan bahagian belakang. Sofa menjadi bulat selepas transformasi, manakala parameternya boleh menjadi sederhana dan besar. Perabot sedemikian sesuai untuk mengatur bilik tidur dan ruang tamu yang besar.

Bilangan blok yang membentuk tempat tidur selalunya berbeza. Sesetengah model melancarkan 1 blok separuh bulatan, yang lain membentuk dermaga 4-6 elemen.

 • Modular... Perabot ini adalah satu set bahagian atau modul, dari mana set perabot tertentu dipasang untuk menghiasi kawasan tetamu. Penetapan blok perabot boleh menjadi tipikal dan tegar. Pilihan kedua dipasang di kedai, perabot tersebut tidak menyediakan pembongkaran bebas.

Produk kumpulan pertama boleh disusun semula mengikut budi bicara anda, mengubah reka bentuk set perabot. Set mungkin termasuk bangku empuk, kerusi malas, meja, bar tempat letak tangan dan rak.

Model sofa moden boleh berbeza dalam pelbagai peringkat fungsi. Sesetengah daripada mereka menggabungkan fungsi sofa dan katil, yang lain boleh menggabungkan pilihan sofa dan meja, almari pakaian. Pada masa yang sama, konfigurasi pengubahsuaian sangat pelbagai.

 • Pilihan dupleks adalah serupa dengan katil dua tingkat, tetapi dengan sofa linear di tingkat bawah... Selalunya terdapat kotak yang luas di bawah tempat duduk untuk menyimpan peralatan tempat tidur. Tangga untuk produk sedemikian boleh terletak di sisi atau di bahagian depan sofa. Bergantung pada reka bentuk, dinding sisi boleh dipasang dengan unit rak padat.
 • Model pengubah moden jenis pelbagai fungsi berbeza dalam dimensi yang berbeza.... Pilihan dengan meja boleh tukar dan katil lipat tidak jauh berbeza daripada pilihan tradisional mereka. Dalam kes ini, bahagian belakang dan tempat letak tangan adalah bahagian atas meja dan sokongan.

Sofa dilipat keluar dengan memusingkan sandaran belakang ke hadapan melintasi tempat duduk.

 • Model kabinet pelbagai fungsi memakan banyak ruang. Reka bentuk produk sedemikian adalah berbeza. Katil terletak di atas sofa dan tidak semestinya berubah menjadi dinding dengan rak atau meja. Perabot ini mempunyai sistem transformasi yang berbeza, termasuk lipatan. Dalam analog konvensional, sistem lipatan boleh ditarik balik, mengangkat, berpusing.

Idea reka bentuk

Penyelesaian reka bentuk untuk sofa moden boleh menjadi sangat pelbagai. Hari ini, trend adalah perabot upholsteri dengan sarung monokromatik dan penekanan pada kefungsian.... Produk bergaya dibezakan dengan kehadiran bar mini terbina dalam, rak untuk meletakkan buku, cakera, patung kecil dan perkara lain yang digunakan dalam kehidupan seharian.

Model boleh mempunyai meja tempat letak tangan berfungsi dengan sistem storan dalaman terbina dalam. Dalam kes ini, prinsip membuka tempat letak tangan boleh dilancarkan, tarik keluar, lipat. Bahagian atas tempat letak tangan selalunya dilengkapi dengan bahagian atas meja yang selesa. Bergantung pada reka bentuk, pouf padat juga boleh diletakkan di bawahnya.

Sofa keratan lembut yang selesa amat selesa, manakala reka bentuknya boleh menjadi sangat pelbagai.Model boleh terdiri daripada bahagian kerusi malas, ottoman, katil kerusi berlengan dengan bentuk beralun blok tidur. Untuk meningkatkan keselesaan pengguna, pengeluar sering menambah perabot dengan bantal lembut.

Unsur-unsur ini juga merupakan hiasan sofa. Mereka adalah segi empat sama, segi empat tepat, bulat dan silinder.

Reka bentuk sofa moden mempunyai kecenderungan ke arah geometri. Pada masa yang sama, dalam barisan pengeluar terdapat model pelbagai gaya dan warna. Dalam arah fesyen minimalism, gaya Scandinavia, moden, loteng, art deco dan berteknologi tinggi. Sofa boleh mempunyai kaki krom pelbagai jenis dan ketinggian. Gabungan logam dengan kayu dan upholsteri mahal dianggap sebagai asas terbaik untuk reka bentuk struktur.

Reka bentuk sofa moden boleh simetri dan tidak simetri... Selain itu, semua jenis produk, sebagai tambahan kepada bingkai, boleh menjadi tanpa bingkai. Mereka boleh dibuat dalam bentuk modul yang sama atau pelbagai warna dan beg yang dipanggil.

Pilihan kreatif boleh menjadi sofa pada roda logam, sofa-beg, sarang, produk dengan dinding sisi, rak. Model belia dibezakan oleh upholsteri terang dengan huruf dan gabungan kontras terang. Bergantung pada reka bentuk sofa hanya boleh mempunyai 1 tempat letak tangan atau sandaran belakang yang tidak simetri. Sesetengah pilihan terkenal kerana ia dibentangkan ke sisi.

Dimensi (edit)

Dimensi sofa moden boleh sangat berbeza. Versi miniatur satu jenis boleh mempunyai lebar 60-90 cm dengan kedalaman tempat duduk 45 hingga 80 cm.Apabila dibuka, ia berubah menjadi katil tunggal dan panjang dari 150 hingga 180-190 cm. Pilihan kecil dibeli untuk kanak-kanak, bilik besar dilengkapi di pangsapuri kecil. Panjang struktur linear bersaiz sederhana biasanya 195-230 cm, dengan ketinggian dengan sandaran - 1 m, ketinggian tempat duduk dari lantai - 45-47 cm, kedalaman - 80-100 cm.

Sofa padat dengan sudut boleh menjadi kira-kira 2.4-2.5 m panjang. Lebar tipikal sudut atau ottoman ialah 88-90 cm, panjangnya mencapai 1.5 m, dan ketinggian dari lantai ke tepi atas belakang ialah 85 -95 sm.

Diameter pengubahsuaian bulat mencapai 2-2.5 m. Produk yang selesa boleh menjadi dari 3 hingga 5-6 m panjang. Yang sudut kadang-kadang menduduki bahagian utama bilik, manakala dimensi tempat tidur boleh sehingga 2.4 m panjang atau lebih.

Panjang model tingkap unjur bergantung pada jenis langkan dan berkisar antara 2 hingga 4 m atau lebih. Pada masa yang sama, lebar pengubahsuaian berbeza dari 180 cm hingga 2.2-2.4 m Panjang sofa ambang tingkap adalah sama dengan lebar pembukaan tingkap, oleh itu ia boleh menjadi 2 m atau lebih (di bilik dengan panorama tingkap dan susun atur studio, ia boleh mencapai beberapa meter). Berdasarkan reka bentuk, lebar sofa ambang tingkap berbeza dari 45 cm hingga 1 m atau lebih.

Pengeluar

Banyak syarikat terkemuka terlibat dalam pengeluaran sofa gaya moden. Dalam barisan model terbaik terdapat banyak produk dari pengeluar di Rusia, Poland dan negara lain, pada masa yang sama, beberapa jenama dianggap sebagai antara jenama terbaik.

 • Anderssen - pengeluar sofa moden dengan pelbagai jenis produk, termasuk bentuk tidak standard dan bulat. Syarikat itu menggunakan papan buih poliuretana dengan tambahan lateks sebagai pemadat.
 • Rivalli Merupakan pengeluar model gaya moden dengan penekanan pada fungsi dan minimalisme dalam reka bentuk. Dalam pengeluaran, ia menggunakan pengisi ortopedik dengan blok pada mata air bebas.
 • "Perabot Shatura" - tanda dagangan yang berbeza daripada pesaing dalam kepelbagaian reka bentuk pelbagai yang dihasilkan. Ia menghasilkan sofa tetamu, bilik tidur, dapur dan pejabat dalam gaya kontemporari dengan bahan yang mampan.
 • IKEA - pengeluar perabot ergonomik untuk susunan pangsapuri kecil. Dia menghasilkan model dengan reka bentuk laconic, sofa dengan tempat tidur yang boleh digunakan sebagai katil untuk setiap hari.
 • Askona Merupakan jenama domestik yang menawarkan kepada perhatian pembeli model sofa yang selesa untuk melengkapkan dalaman moden.

Produk berbeza dalam tahap ketegaran tikar, reka bentuk yang bergaya, ergonomik dan hayat perkhidmatan yang panjang.

 • "Angstrem" - Pengeluar Rusia sofa moden untuk menghiasi pangsapuri bandar dan rumah desa. Dia menawarkan pelanggan model dengan dan tanpa mekanisme lipatan, membuat reka bentuk untuk dipesan.

Contoh yang indah di pedalaman

Kami menawarkan beberapa contoh penempatan yang sesuai untuk reka bentuk sofa moden, dengan mengambil kira penyelesaian warna dan reka bentuk bilik tertentu.

Model sudut tanpa tempat letak tangan, dibeli untuk menyerlahkan ruang tamu yang besar di sebuah apartmen dengan tingkap panorama.

Contoh menyusun bilik terang dengan sofa putih dengan tali leher jurulatih.

Pilihan model sofa laconic dengan bentuk linear dan sokongan perabot logam.

Sofa modular dengan tepi hadapan melengkung, belakang tebal, upholsteri, kusyen dan ottoman yang boleh digunakan sebagai meja.

Mereka bentuk zon keselesaan dan keselesaan di ruang tamu dengan membeli dua sofa lurus.

Sofa modular di bahagian dalam dewan yang luas sebagai aksen ekspresif dan tempat berehat yang berfungsi untuk ahli isi rumah.

Pembinaan blok modular dengan pouf putih, dipilih untuk susunan dewan.

Sofa jejari dengan bahagian atas meja, tempat letak tangan dan kusyen tempat duduk yang lembut.

Reka bentuk separuh bulatan yang dipilih untuk menyerlahkan bilik di pangsapuri bandar.

Sofa dalam gaya belia yang boleh menghiasi bahagian dalam bilik dengan penyelesaian latar belakang yang luar biasa.

Untuk maklumat tentang cara memilih sofa moden, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah