Kusyen

Semua Mengenai Pad Pengimbangan

Semua Mengenai Pad Pengimbangan
Kandungan
 1. Ciri dan tujuan
 2. Gambaran keseluruhan jenama
 3. Pilihan
 4. Syarat penggunaan
 5. Senaman

Dalam kebanyakan kes masalah kesihatan, doktor bukan sahaja menetapkan rawatan, tetapi juga mengulangi sebulat suara - menguatkan otot, meningkatkan nada. Ini tidak selalu bermakna meletihkan, lama, senaman harian.

Salah satu simulator mudah tetapi berkesan yang membantu menguatkan otot, meningkatkan nada mereka, dan juga memperbaiki postur dan gaya berjalan yang betul ialah bantal keseimbangan. Mengenai apa itu dan cara menggunakannya, serta tentang banyak perkara lain, baca artikel ini.

Ciri dan tujuan

Kusyen imbangan ialah bola cakera kembung (biasanya biru) dengan pancang. Mereka boleh terletak di luar, dalam, atau tidak hadir / berada di kedua-duanya. Permukaan bantal berbentuk baji; bantal sedikit bengkak di tengah. Ia adalah tukang urut, tetapi ia juga digunakan sebagai jurulatih kecergasan dan bukan sahaja. Saiz standard: diameter 33 cm, ketebalan 5 cm Terdapat juga produk yang serupa dengan kusyen keseimbangan - platform yoga yang besar, sfera keseimbangan atau papan keseimbangan, yang melakukan fungsi yang sama.

Jurulatih digunakan untuk mengimbangi dan mengepam otot penstabil. Ringkasnya, latihan berlaku seperti berikut - anda perlu duduk atau berdiri di atas tukang urut, dan kemudian cuba mengekalkan keseimbangan. Urut (ia menjadi seperti ini terima kasih kepada kehadiran pancang lembut) bantal pengimbang berguna untuk belakang (ia meningkatkan postur dan menguatkan otot belakang), untuk kaki (mengurangkan kemungkinan kecederaan) dan secara amnya meningkatkan daya hidup. Ia juga telah diperhatikan bahawa selepas senaman yang kerap dengan kusyen keseimbangan, gaya berjalan menjadi lebih cantik dan lebih mudah.

Pekerja pejabat boleh menggunakannya untuk duduk di atas kerusi pada waktu pejabat. Ia melatih postur anda dan menghalang beberapa masalah belakang, serta meningkatkan nada keseluruhan otot belakang anda.

Gambaran keseluruhan jenama

Yamaguchi

Kusyen keseimbangan Yamaguchi boleh dianggap klasik. Ia adalah cakera kembung berwarna biru, nama penuhnya ialah Cakera Imbangan Yamaguci. Harga - 1900 rubel. Menurut pengilang, tugas utama latihan dengan pad pengimbang adalah untuk melatih radas vestibular. Oleh kerana saiznya yang padat, ia boleh digunakan sebagai pelatih untuk pekerja pejabat. Bahan utama produk adalah ekoplastik, berat produk ialah 1 kg.

Bradex

Model jenama Israel Bradex menerima ulasan yang baik. Harga purata produk ialah 800 rubel. Julat harga adalah purata, tidak melebihi 1000 rubel. Adalah diperhatikan bahawa pad imbangan Bradex tahan lama. Mereka juga boleh dinaikkan hampir kepada saiz bola. Mesin senaman sangat bagus untuk kanak-kanak. Antara model yang telah mendapat pengiktirafan ialah Bradex SF 0020, Equilibrium (cakera pengimbang), Bradex SF 0238, Bradex SF 0375.

Model terbaru ialah papan pengimbang dan dipanggil "Papan Imbangan". Biasanya digunakan untuk kanak-kanak, ia melatih radas vestibular dan menguatkan otot.

Sangat relevan untuk mereka yang terlibat dalam sukan berpasukan (hoki, bola sepak, dan sebagainya).

Torres

Tidak mustahil untuk tidak menyebut pengilang Torres. Walaupun dibuat di China, produk itu (platform urut kembung) telah mendapat ulasan yang baik. Berat produk hanya 600 g, harganya 800 rubel. Nama penuh ialah Pilates Massage Platform. Selain senaman Pilates, ia biasanya digunakan untuk merawat kaki leper dan mengurut kaki. Dijual lengkap dengan pam. Bahan pembuatan - polivinil klorida.

US Medica

Produk pengeluar US Medica juga berkualiti. Nama penuh produk ialah US Medica Balance Disk. Menurut pengilang, tugas utama simulator adalah untuk memerangi "mabuk laut". Produk ini dibezakan oleh warna hijau terang, kapasiti bawaan yang besar (hampir 130 kg), dan bahan pembuatan mesra alam.

Berat produk ialah 1 kg, dan harganya boleh naik hingga 2000 rubel. Produk ini mempunyai tahap kualiti yang tinggi dan boleh digunakan di gim atau pusat kecergasan, serta dalam latihan untuk atlet profesional. Oleh itu, untuk sukan, lebih baik membeli model ini.

"Berusaha"

Trives dan model M-512nya mendapat populariti di kalangan pengeluar domestik. Produk ini adalah bantal urut, digunakan untuk mengurut kaki atau melatih tulang belakang dengan duduk di atasnya. Pengilang mendakwa bantal itu juga digunakan untuk pemulihan trauma. Jenama itu sendiri terlibat dalam pengeluaran peralatan perubatan.

Pilihan

Produk ini mempunyai reka bentuk yang ringkas dan amat sesuai untuk kanak-kanak mahupun dewasa dari segi latihan. Memilih pad imbangan tidak sukar, tetapi kriteria berikut mesti dipertimbangkan.

 • Dimensi. Lebih besar bantal, lebih banyak udara yang terkandung, dan lebih sukar untuk mengekalkan keseimbangan di atasnya. Orang yang terlatih lebih baik memilih kusyen yang lebih "lapang", manakala pemula lebih baik memilih model yang lebih kecil dan rata. Dalam pengertian ini, bantal adalah universal, jumlah udara yang boleh diselaraskan menggunakan pam. Ini biasanya ditunjukkan pada pembungkusan simulator, dan pam juga disertakan dengannya.
 • Berat yang boleh ditanggung oleh bantal. Adalah jelas untuk sebab apa kriteria ini mesti diambil kira - jika tidak bantal tidak akan bertahan lama. Biasanya, simulator sedemikian boleh menahan 100 atau lebih kg.
 • Bahan pembuatan. Lebih baik, sudah tentu, untuk memilih produk daripada bahan mesra alam. Penghidap alahan dinasihatkan untuk membeli produk yang diperbuat daripada bahan hypoallergenic.

Syarat penggunaan

Salah satu kelebihan produk ialah bantal boleh digunakan di mana-mana permukaan. Ia tidak calar dan pada masa yang sama tidak tergelincir. Oleh itu, ia boleh digunakan di dalam dan di luar rumah. Anda boleh mengembang bantal dengan pam. Adalah lebih baik untuk membeli pam kecil yang berasingan untuknya - supaya anda boleh mengembang bantal di mana-mana dan dengan cepat. Penggunaan pam lain (tidak termasuk) dibenarkan. Seperti yang dinyatakan dalam kebanyakan arahan untuk digunakan, biarkan bantal pada suhu bilik selama 1 jam sebelum mengembung. Ini perlu supaya bahan untuk membuat bantal menjadi lembut.

Mengempiskan bantal adalah lebih sukar daripada mengepam udara ke dalamnya. Untuk melakukan ini, anda perlu menanggalkan jarum dari pam dan basahkan dengan air sabun. Jarum kemudian dimasukkan ke dalam injap bantal. Apabila anda menekan pada produk, udara akan keluar melalui jarum. Selepas jumlah udara yang diperlukan telah diperah, perlu berhati-hati mengeluarkan jarum dari injap. Tugas utama dalam latihan dengan bantal, seperti yang telah disebutkan, adalah untuk mengekalkan keseimbangan. Ia amat berguna untuk bangun dengan kerap dengan kaki rata. Jangan sekali-kali anda melompat ke atasnya, walaupun kanak-kanak. Anda boleh menggunakan bantal untuk kanak-kanak dari sebarang umur, tetapi sentiasa di bawah pengawasan orang dewasa.

Tidak boleh digunakan oleh orang kurang upaya. Jangan panaskan simulator atau keringkan pada bateri.

Senaman

Mendapatkan kusyen keseimbangan yang betul tidak sukar, tetapi ia memerlukan kesabaran dan ketekunan. Faedah senaman yang kerap adalah hebat - anda boleh meningkatkan nada otot keseluruhan dan melatih koordinasi pergerakan, walaupun secara luaran ini tidak selalu ketara.

 • Senaman paling mudah ialah duduk di atas kusyen. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah semasa bekerja pada komputer anda. Mula-mula anda perlu duduk selama 20 minit, dan kemudian tambah masa seperti biasa. Pada masa yang sama, adalah penting untuk tidak menegangkan leher, tetapi untuk memastikan belakang anda lurus, tidak jatuh ke satu sisi, ke hadapan atau ke belakang.
 • Satu lagi latihan yang mudah tetapi berkesan ialah latihan keseimbangan. Untuk melakukan ini, anda perlu berdiri di atas bantal lurus dan angkat tangan anda selari dengan lantai. Oleh itu, anda perlu berdiri selama beberapa minit. Latihan ini mungkin kelihatan mudah, tetapi ia memerlukan ketegangan dari otot. Selepas latihan ini mula bekerja tanpa kesukaran, anda perlu merumitkannya. Langkah seterusnya ialah meletakkan tangan anda pada tali pinggang anda, kemudian pada dada anda. Kemudian, anda boleh mula berdiri dengan sebelah kaki.
 • Anda boleh menggunakan bantal semasa aktiviti kecergasan untuk meningkatkan beban. Ia adalah perlu untuk duduk di simulator dan melakukan berpusing dalam kedudukan ini atau ayunkan akhbar, angkat kaki anda. Anda juga boleh meletakkan bantal di bawah lutut, perut, kepala dan belakang.

Bantal juga digunakan untuk kelas crossfit, pilates dan yoga. Sebagai kesimpulan, perlu diperhatikan bahawa lebih baik menyimpan simulator di rumah di tempat yang mudah dilihat - ini lebih berkemungkinan ia akan digunakan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah