Perabot

Alas dengan tempat duduk di lorong: tujuan, kebaikan dan keburukan

Alas dengan tempat duduk di lorong: tujuan, kebaikan dan keburukan
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Varieti
 4. Bahan pembuatan
 5. Bagaimana untuk memilih?

Reka bentuk premis bersaiz kecil bukanlah perkara yang mudah kerana ia kelihatan pada pandangan pertama. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dalam bidang hiasan dalaman, maka agak sukar untuk mengatasi tugas sedemikian tanpa bantuan luar.

Artikel ini akan memberitahu anda tentang ciri dan jenis meja sisi katil dengan tempat duduk, akan memberikan cadangan mengenai pemilihan dan penempatan yang betul.

Keanehan

Tidak kira berapa ramai orang yang tinggal di rumah itu, setiap keluarga, walaupun yang paling kecil, menghadapi masalah menyimpan kasut. Dan jika apartmen mempunyai lorong kecil, masalah menjadi lebih besar. Dalam kes ini, kabinet kasut dengan tempat duduk adalah penyelesaian terbaik.

Produk ini ialah struktur simpanan kasut yang kecil. Sebilangan besar model dibentangkan di pasaran moden: dengan satu atau dua pintu, dengan atau tanpa rak. Bahagian dalam direka untuk menyimpan kasut tanpa kotak. Terdapat juga model yang lebih mahal dengan elemen tambahan, sebagai contoh, untuk memasang telefon rumah.

Batu tepi jalan dengan tempat duduk adalah bahagian penting dalam mana-mana lorong. Elemen dalaman ini sangat praktikal dan mempunyai kelapangan yang baik. Dalam pelbagai di pasaran, anda boleh memilih struktur dalam mana-mana reka bentuk. Rak kasut dengan tempat duduk adalah dua kali ganda mudah - ia melaksanakan fungsi utama penyimpanannya, dan terima kasih kepada tempat duduk yang empuk, anda tidak perlu memakai kasut kegemaran anda semasa berdiri.

Kelebihan dan kekurangan

Kabinet ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding rak kasut konvensional. Sebagai contoh, tidak perlu mengatur perabot yang tidak perlu di koridor, dan kerusi empuk menambah keselesaan ke dalam bilik.

Oleh kerana kekompakannya, kabinet kasut mengambil sedikit ruang, walau bagaimanapun, ia juga boleh menggantikan meja solek atau almari laci. Di pangsapuri kecil, ini sangat berguna, kerana tidak ada ruang yang cukup untuk perabot berlebihan. Hari ini, pengeluar cuba membuat meja sisi katil bukan sahaja berfungsi, tetapi juga menarik. Banyak produk dilengkapi dengan rak atau penyangkut luaran, dan cermin dipasang di atasnya.

Disenaraikan di bawah ialah aspek positif kabinet lorong yang menjadikannya begitu popular:

 • kekuatan dan hayat perkhidmatan yang panjang - hampir semua struktur boleh menahan berat berat;
 • fungsi produk;
 • kemudahan penggunaan;
 • dimensi kecil;
 • pelbagai besar - anda boleh memilih struktur mana-mana saiz dalam pelbagai penyelesaian reka bentuk, bermula dari gaya dalaman yang diperlukan.

Daripada kekurangan, pemilik hanya memilih harga. Untuk kemudahan, anda perlu membayar lebih banyak.

Varieti

Meja sisi katil dengan tempat duduk di lorong boleh dibeli sebagai sebahagian daripada set perabot atau sebagai elemen bebas. Di dunia moden, pereka perabot tidak mengehadkan diri mereka dalam fantasi, mengeluarkan produk pelbagai ciri. Di bawah ialah alas kaki yang paling biasa di kalangan pembeli Rusia.

Digantung dan lantai

Berdasarkan kaedah pemasangan, rak kasut dibahagikan kepada yang dipasang di dinding, dan yang diletakkan di atas lantai. Ciri model yang dipasang di dinding ialah ia boleh dipasang walaupun di lorong terkecil. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa pemasangan dijalankan hanya pada dinding galas beban.

Pilihan berdiri lantai lebih dipercayai dan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang. Membeli perabot sedemikian, pemilik pasti akan memastikan kestabilannya.

Linear dan sudut

Berdasarkan ciri reka bentuk, meja sisi katil dibahagikan kepada linear dan sudut. Di pasaran moden, model sudut sangat jarang berlaku. Mereka direka untuk dipasang di sudut lorong. Rak kasut linear jauh lebih popular, ia diletakkan di sepanjang dinding, bagaimanapun, ia memerlukan lebih banyak ruang kosong.

Buka dan tutup

Kehadiran pintu membolehkan anda membahagikan rak kasut kepada terbuka dan tertutup. Ramai pengguna mendakwa bahawa rak kasut tertutup adalah yang paling praktikal. Mereka menambah keselesaan ke lorong, dan kasut yang kotor tidak mudah dilihat. Tetapi jika bilik itu kecil, maka adalah lebih baik untuk memilih model terbuka. Mereka tidak kelihatan besar dan tidak membebankan lorong.

Sila ambil perhatian bahawa model meja sisi katil yang berbeza dilengkapi dengan rak yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, ini adalah rak mendatar yang ringkas. Walau bagaimanapun, terdapat produk dengan rak dipasang pada sudut yang sedikit.

Tidak lama dahulu, di pasaran perabot telah dibentangkan reka bentuk dengan laci. Penyelesaian ini kelihatan sangat bagus, bagaimanapun, menurut ulasan pemilik, rak tarik keluar tidak begitu praktikal. Model sedemikian biasanya besar, tetapi disebabkan oleh ciri reka bentuk, ruang yang sangat sedikit kekal di dalam, jadi ia tidak akan berfungsi untuk meletakkan sejumlah besar kasut. Dan jika apartmen kecil, maka kiraan pergi ke sentimeter.

Pakar perabot mengesyorkan memberi perhatian kepada kabinet dengan pintu gelangsar. Ini adalah penyelesaian yang sangat praktikal, kerana pemilik boleh dengan cepat dan mudah mendapatkan kasut yang mereka perlukan. Anda tidak perlu lagi membuka satu selempang dahulu, kemudian yang kedua. Untuk mengambil apa yang anda perlukan, anda hanya perlu membuka pintu. Walau bagaimanapun, model sedemikian mempunyai kelemahan yang ketara: mereka hanya boleh dipasang di bilik yang luas., jika tidak, anda mungkin tidak mempunyai ruang yang mencukupi, kerana ruang kosong tambahan diperlukan untuk meluncur pintu.

Rak kasut itu sendiri adalah perkara yang praktikal, walau bagaimanapun, kehadiran tempat duduk meningkatkan fungsinya pada masa-masa tertentu. Tempat duduk boleh sama ada keras atau lembut.Ramai pemilik lebih suka memilih alas dengan tempat duduk yang lembut, tetapi perlu diingat bahawa upholsteri yang diperbuat daripada bahan murah akan kehilangan penampilan yang rapi dengan cepat.

Jika anda pada mulanya membeli model dengan kerusi keras, tetapi dari masa ke masa terdapat keperluan untuk yang lembut, maka anda boleh membuatnya sendiri, walaupun tanpa kemahiran dalam bidang ini.

Bahan pembuatan

Di dunia moden, terdapat rak kasut di hampir setiap rumah. Mereka ditemui di pangsapuri bandar dan di rumah desa, dan ia boleh dibuat daripada pelbagai bahan. Semua pilihan yang mungkin untuk bahan produk ini akan dipertimbangkan di bawah.

Kayu semulajadi

Model kayu semulajadi sangat cantik. Mereka mesra alam dan akan bertahan lama. Meja sisi ini paling sesuai dalam reka bentuk klasik premis sesuai untuk lorong besar.

Untuk lorong yang dibuat dalam gaya klasik, kabinet berkilat sangat sesuai. Salutan lacquer dalam kes ini menjadikan struktur tahan kelembapan. Tempat duduk boleh menjadi velour atau baldu.

Oleh kerana saiz produk yang besar, banyak ruang diperlukan untuk pemasangannya. Perabot ini terkenal dengan kosnya yang tinggi dan tidak sesuai untuk setiap bahagian dalam.

Papan kayu

Papan serpai dan meja sisi katil MDF sangat popular. Ini adalah bahan yang murah, praktikal digunakan, mampu menahan beban berat.

Bingkai kebanyakan model bajet diperbuat daripada papan lapis atau papan serpai, dan pintunya diperbuat daripada MDF. Di pasaran moden, anda boleh menemui kabinet dalam pelbagai warna dan tekstur, berkat perabot sedemikian akan kelihatan harmoni di mana-mana bahagian dalam.

plastik

Pilihan plastik adalah yang paling murah di pasaran dan dalam kebanyakan kes dibeli untuk kawasan pinggir bandar. Pengilang menghasilkan rak kasut plastik dalam pelbagai warna, tetapi walaupun ini, dari sudut pandangan estetik, mereka tidak kelihatan berfaedah.

Dengan penjagaan yang betul dan penggunaan yang teliti, perabot tersebut akan bertahan cukup lama, bagaimanapun, calar kecil akan muncul pada bulan-bulan pertama operasi, dan mustahil untuk menyembunyikannya dari mata yang mengintip.

logam

Masalah dengan produk sedemikian ialah beratnya banyak, oleh itu, pengeluar terpaksa membukanya untuk memberi mereka kelegaan. Rak kasut sedemikian adalah yang paling tahan lama di antara semua pesaing mereka, mempunyai hayat perkhidmatan tertinggi. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar lebih untuk kualiti sedemikian.

Kabinet logam dengan tempat duduk jarang dibeli untuk pemasangan di apartmen, mereka lebih sesuai untuk rumah desa, di mana lorongnya cukup besar, dan perabot tersebut tidak akan memuatkan bilik.

Kabinet logam tidak sesuai dengan setiap reka bentuk lorong. Mereka akan kelihatan sangat baik dalam gaya loteng atau berteknologi tinggi.

digabungkan

Hari ini, gabungan meja sisi katil yang diperbuat daripada bahan yang berbeza pada masa yang sama, sebagai contoh, kayu + MDF atau logam + plastik, semakin popular.

Untuk menghiasi rupa meja sisi katil, banyak pengeluar menggunakan pelbagai pelekat dan corak hiasan. Produk yang diperbuat sepenuhnya daripada kayu asli semakin kurang popular setiap tahun.

Bagaimana untuk memilih?

Dalam proses membeli perabot sedemikian, jangan tergesa-gesa. Rak kasut dibeli untuk masa yang lama, jadi pilihan harus didekati secara bertanggungjawab. Adalah penting bahawa produk itu tahan lama dan berkualiti tinggi.

 • Pakar menasihatkan untuk memeriksa secara peribadi setiap elemen struktur: dari badan ke kaki, jika ada. Tiada bahagian yang sepatutnya mempunyai calar, walaupun yang minimum. Kehadiran cip kecil dan retak dalam produk kayu tidak boleh diterima, melainkan ia adalah idea reka bentuk.
 • Semasa pengangkutan alas dari kilang ke kedai, unsur hiasan overhead sering rosak, jadi mereka juga perlu diperiksa dengan teliti.Tidak kira betapa cantiknya meja sisi katil, satu calar boleh merosakkan keseluruhan penampilan.
 • Apabila memilih skema warna tempat duduk, disyorkan untuk memilih warna hitam, coklat dan putih. Warna terang tidak sesuai untuk setiap lorong.
 • Jika sukar untuk menentukan sendiri gaya perabot, rujuk perunding. Dia akan membantu anda mencari rak kasut yang sesuai berdasarkan keperluan anda.

Untuk maklumat tentang cara membuat kabinet kasut dengan tangan anda sendiri, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah