Papan luncur

Bagaimana untuk memilih papan selaju untuk kanak-kanak berumur 5 tahun?

Bagaimana untuk memilih papan selaju untuk kanak-kanak berumur 5 tahun?
Kandungan
 1. Kelebihan dan kekurangan
 2. Pilihan papan
 3. Pandangan
 4. Model popular
 5. Peralatan luncur
 6. Beberapa perkataan tentang latihan

Papan selaju adalah peralatan sukan yang sangat baik untuk orang dewasa, remaja dan kanak-kanak dari 4-5 tahun. Belajar menunggangnya lebih baik dari kecil. Artikel ini ditumpukan kepada cara memilih skate kanak-kanak untuk seorang gadis pemula atau lelaki berumur 6 dan 7 tahun.

Kelebihan dan kekurangan

Skating adalah sukan. Seperti mana-mana disiplin, ia mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan:

 • melatih otot kaki dan belakang;
 • pembangunan koordinasi dan organ keseimbangan;
 • papan tanpa dimensi - ia tidak perlu diubah setiap tahun;
 • kekurangan cara untuk membetulkan kaki - anda boleh melompat dengan cepat, jika itu;
 • ketersediaan dan pelbagai model.

  Tetapi pada masa yang sama, papan selaju juga mempunyai kelemahan:

  • risiko kecederaan yang tinggi - jatuh bukan perkara biasa walaupun untuk atlet berpengalaman;
  • kesukaran belajar - adalah dinasihatkan untuk menggunakan perkhidmatan jurulatih, terutamanya untuk kanak-kanak;
  • infrastruktur - adalah wajar untuk mempunyai tanjakan dan trek khas;
  • bahaya membeli produk yang tidak berkualiti.

   Ia bernilai menonjolkan banyak reka bentuk skate. Di satu pihak, ini bagus, kerana gaya tunggangan yang berbeza memerlukan papan yang berbeza. Sebaliknya, anda perlu segera menentukan keadaan operasi supaya tidak menggunakan skate untuk tujuan lain. Adalah lebih baik untuk pemula untuk membeli versi klasik biasa, dan selepas menguasainya, bereksperimen dengan gaya menunggang.

   Mari kita bercakap tentang risiko kecederaan. Atas sebab ini, sesetengah doktor tidak mengesyorkan menguasai skate untuk kanak-kanak di bawah umur 7-8 tahun. Ini disebabkan oleh fakta bahawa deria keseimbangan belum berkembang, dan kekuatan tulang adalah rendah. Mereka sebahagiannya betul, semuanya bergantung pada kanak-kanak itu sendiri. Jika kanak-kanak itu aktif dan akan belajar di bawah pengawasan orang dewasa, maka anda boleh bermula dari 4 tahun.

   Adalah lebih baik untuk belajar dengan betul untuk pemain skate berusia lima tahun dengan jurulatih.Adalah dinasihatkan untuk menguasai skate sendiri pada masa remaja.

   Pilihan papan

   Pembinaan papan selaju dewasa dan kanak-kanak adalah sama. Perbezaannya hanya terletak pada saiz dan kadangkala pada bahan pembuatan. Sekiranya saiz kasut dewasa adalah standard, maka untuk kanak-kanak anda perlu memilihnya mengikut saiz kaki atau umur.

   Panjang

   Penunjuk paling mudah untuk dipilih, yang hampir tidak mempunyai kesan ke atas prestasi pemanduan. Cuma jangan ambil masa terlalu pendek atau terlalu lama.

   Lebar

   Sudah ada perbezaan di sini.

   • Dari 6 inci (15.2 cm) - dek mikro. Sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.
   • Dari 7 inci (17.8 cm) - dek mini. Untuk kanak-kanak berumur 6-8 tahun.
   • 7.125 (17.8 sm) hingga 7.3 (18.5 sm) inci - dek tengah. Umur anak 9-19 tahun.
   • Dari 7.5 inci (19 cm) - dek bersaiz penuh. Untuk penunggang berusia lebih 13 tahun.

   Ia dibenarkan bahawa panjang kaki kanak-kanak sedikit melebihi lebar papan. Tetapi jika roda menonjol melebihi lebar dek, maka ini tidak begitu baik.

   Jika kedai tidak mempunyai papan saiz yang diperlukan, maka anda boleh mengambil yang lebih luas.

   bahan

   Mereka adalah plastik dan kayu.

   • plastik - untuk kanak-kanak yang sangat muda, kerana ia lebih cantik dan lebih murah, tetapi kurang tahan lama dan tahan lama. Ia sesuai untuk memeriksa sama ada skate diperlukan sama sekali. Di samping itu, papan yang terang dan berwarna-warni akan menarik perhatian sedikit atlit dan memberi inspirasi kepadanya untuk meneruskan prestasi sukan.
   • Kayu atau terpaku daripada beberapa lapisan venir maple (ini adalah kepingan kayu nipis dalam cara papan lapis), dek ternyata kuat dan tahan lama, semua model dewasa adalah seperti itu. Untuk kanak-kanak, 6-7 lapisan sudah cukup, untuk orang dewasa anda memerlukan 7-9. Jika anda perlu menjimatkan berat, versi ringan 5 lapisan akan membantu.

   Roda dan penggantungan

    Pemandu berpengalaman mengatakan tayar adalah separuh kereta. Bagi pemain skate, kenyataan ini juga relevan, kerana ini juga merupakan kenderaan. Tetapi terdapat lebih sedikit kriteria untuk pemilihan.

    Perkara utama ialah mengambil kira diameter apabila memilih roda. Ia adalah standard di sini - lebih kecil ia, lebih baik kebolehgerakan dan lebih rendah kelajuan. Adalah lebih baik untuk memilih diameter roda mengikut keadaan operasi.

    • 54-56 mm... Sesuai untuk permukaan yang tidak rata, asfalt dan tanjakan khas.
    • 51-53 mm... Skop permohonan - asfalt.
    • 45-50 mm... Kawasan penggunaan adalah permukaan yang rata.

     Lebar roda adalah dalam julat 30-42 mm. Roda lebar harus dipilih untuk asfalt, sempit - untuk trek dan permukaan khas. Ketegaran roda adalah sama penting. Ia berada dalam julat 78-102A. Untuk trek, roda perlu lembut, untuk jalan - keras (lebih besar nombor di hadapan A, lebih keras roda).

     Yang patut diberi perhatian ialah roda bercahaya. Mereka memberi inspirasi kepada atlet muda untuk mencipta rekod baru Olimpik. Tetapi di antara mereka terdapat peratusan kecacatan yang tinggi.

     Suspensi ialah elemen yang menghubungkan roda dan geladak. Ia diperbuat daripada keluli atau aluminium. Keluli lebih kuat, aluminium lebih ringan. Kadangkala penyerap hentak dibina ke dalam penggantungan.

     Dan beberapa petua lagi.

     • Apabila memilih dek kayu, perhatikan tarikh pembuatan. Jika pokok disimpan lama, ia akan berubah bentuk.
     • Beri perhatian kepada kelengkungan papan - cekung. Ia menjadikannya lebih mudah untuk mengawal skate, tetapi ia memerlukan kemahiran tertentu. Bagi pemula, lebih baik mengambil papan rata atau dengan selekoh terkecil.
     • Dek mesti mempunyai salutan khas - griptape. Ia menghalang kaki anda daripada tergelincir dan kelihatan seperti kertas pasir.

     Pandangan

     Versi klasik papan selaju muncul pada tahun 1950-an yang jauh di California. Sejak itu, industri telah mencapai kemajuan yang besar - hari ini beberapa jenis peralatan sukan ini tersedia.

     • kapal penjelajah. Direka bentuk untuk keadaan bandar dan jalan yang lancar. Punggung diangkat sedikit. Hebat sebagai papan selaju pertama untuk kanak-kanak berumur lebih 5 tahun.
     • Stowboard. Daripada dek klasik, ia dilengkapi dengan bakul kaki logam. Sangat sesuai untuk kanak-kanak perempuan sebagai pengangkutan harian. Melakukan muslihat mengenainya adalah bermasalah.
     • Freeboard. Ia tidak mempunyai 4, tetapi 6 roda, manakala roda dalam boleh berputar 360 ​​darjah.Terima kasih kepada pengikatan kaki, ia sesuai untuk aksi akrobatik dan gaya bebas. Mounts, dengan cara ini, tidak mengganggu melompat dari skate pada bila-bila masa. Ia dibeli untuk kanak-kanak dan remaja yang sudah tahu cara meluncur dengan baik.
     • Papan panjang... Nama bercakap untuk dirinya sendiri. Direka untuk memandu laju, biasanya kecerunan menuruni bukit. Ciri tersendiri ialah hidung mancung, ekor yang terangkat dan roda lembut yang besar. Tidak digunakan untuk melakukan helah.
     • papan gunung... Ia direka untuk pemanduan luar jalan. Dilengkapi dengan roda besar 20cm. Sesuai untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.
     • Papan alir... Ia mempunyai 14 roda yang sangat meningkatkan kebolehgerakan. Hebat untuk melakukan aksi.
     • Papan jalan, snakeboard atau rollersurf. Walaupun banyak nama, ia hanya mempunyai 2 roda pada meja putar. Anda boleh menunggangnya tanpa menendang dari tanah. Direka untuk melakukan aksi akrobatik profesional. Skate seperti itu tidak wujud untuk kanak-kanak.

     Perbezaan antara model untuk lelaki dan perempuan hanya pada warna. Adalah dinasihatkan bahawa kanak-kanak itu sendiri yang memilihnya.

     Model popular

     Untuk kemudahan memilih skate, mari kita berikan penilaian kecil.

     • MaxCity MC-PB23 (RF). Ini adalah papan panjang yang diperbuat daripada plastik. Dilengkapi dengan roda lembut. Kelemahannya ialah jisim yang besar, iaitu 2.5 kg.
     • Jd Bug RT 03 (RF - PRC). Ia diperbuat daripada venir dan mempunyai jisim 2 kg. Berdekatan dengan model dewasa.

     Ini adalah model pepejal yang sangat sesuai dengan anak anda. Tetapi ini tidak bermakna firma lain menghasilkan kecacatan. Setiap orang berusaha untuk bertapak di pasaran, yang bermaksud bahawa ia tidak menguntungkan untuk menghasilkan barangan berkualiti rendah.

     Peralatan luncur

      Selepas memilih skate, mengambil peluru tidak lagi sukar.

      • Pakaian hendaklah selesa... Ia adalah wajar dari bahan semula jadi.
      • Kasut haruslah atletik dan muat pada kaki.
      • Pelapik lutut dan pelapik siku wajib... Sarung tangan juga tidak akan berlebihan.
      • Elemen perlindungan utama ialah topi keledar. Penggunaannya adalah wajib.

      Beberapa perkataan tentang latihan

      Belajar meluncur bukan proses yang cepat. Kesabaran adalah penting di sini.

      Sebelum latihan, seorang pemula hanya perlu berdiri di atas papan tanpa bergerak. Ini adalah untuk melatih deria keseimbangan anda. Adalah wajar untuk berdiri di atas rumput atau tikar sukan - ini akan menjadikan musim gugur lebih lembut.

      Pelajar biasanya jatuh ke hadapan. Pengajar hendaklah berada di hadapan papan selaju atau memegang tangan pelatih.

      Walaupun bahaya, skating adalah sukan yang hebat. Ia boleh menjadi kebanggaan pemilik atau hobi sepanjang hayat. Dan belajar menunggangnya adalah lebih baik di bawah pengawasan orang dewasa daripada di halaman dengan rakan-rakan.

      Untuk maklumat tentang cara memilih papan selaju untuk anak anda, lihat video seterusnya.

      tiada komen

      Fesyen

      kecantikan

      rumah