Jenis-jenis fabrik

Apakah bukan tenunan dan di mana ia digunakan?

Apakah bukan tenunan dan di mana ia digunakan?
Kandungan
  1. Apa ini?
  2. Varieti
  3. Bagaimana untuk bekerja dengan interlining?
  4. Bagaimana untuk mengeluarkan dari kain?
  5. Bagaimana untuk menduplikasi kain dengan kain bukan tenunan?

Walaupun bukan tenunan bukan kain, ia dianggap sebagai salah satu bahan yang paling dicari untuk pakaian. Selalunya, kain bukan tenunan digunakan sebagai lapisan untuk pelbagai produk fabrik.

Apa ini?

Bukan tenunan ialah fabrik bukan tenunan separa sintetik yang kelihatan dan terasa seperti kertas biasa... Nama itu, yang dengan cepat menjadi nama rumah, dia terima daripada jenama Jerman Vlieseline. Fakta bahawa fabrik itu bukan tenunan bermakna tiada benang melintang dan lobar pada potongan.

Kain bukan tenunan boleh digunakan bukan sahaja dalam industri tekstil, tetapi juga dalam pembinaan, perubatan, dan pengeluaran beberapa bahan penamat. Bahan kusyen sering digunakan dalam menjahit pakaian, membuat boneka haiwan, dan dalam kraftangan. Bahan tersebut boleh digunakan sebagai alternatif kepada fabrik kertas, teknikal dan konvensional.

Kain bukan tenunan selalunya kelihatan seperti fabrik yang lembut, lut sinar dan sangat ringan. Bahan yang tidak dicat berwarna putih salji atau kekuningan, tetapi terdapat juga versi kelabu, hitam dan juga berwarna dengan corak. Terdapat lapisan pelekat pada permukaan bahan, yang diaktifkan apabila fabrik dirawat haba dengan seterika panas. Sesetengah orang membandingkan jalinan dengan sarang labah-labah pelekat, tetapi perbezaan antara keduanya terletak pada komposisi yang berbeza. Dalam web pelekat, hanya gam hadir, dan dalam bukan tenunan, sebagai tambahan kepada poliamida, terdapat juga campuran gentian selulosa dan poliester. Komposisi rumit menjadikan bahan kedua lebih serba boleh dan memberikan sifat tambahan: sebagai contoh, kehadiran poliester meningkatkan ketahanan bahan.

Fabrik bukan tenunan mempunyai kekuatan koyak yang lebih tinggi daripada kertas, serta tahan lelasan dan api. Namun begitu bahan nipis koyak agak kerap. Bahan praktikalnya tidak berkedut, dan sampel keras juga cepat memulihkan bentuk asalnya. Memandangkan fabrik bukan tenunan melihat sebarang cat bukan air, ia boleh diwarnakan dalam warna yang berbeza. Kelebihannya ialah kos bahan yang rendah dengan ketumpatan 20 hingga 60 gram setiap meter persegi.... Di antara kekurangannya, diperhatikan bahawa lapisan pelekat yang berterusan menjadikan kain lebih berat, dan satu titik membuat penetapan lebih teruk.

Apabila mencipta bahan, anda mula-mula mencipta pulpa daripada filamen selulosa yang diubah suai, pembawa cecair dan beberapa bahan tambahan. Selanjutnya, pita panjang terbentuk daripada bahan dengan kaedah pemutus berterusan. Jika perlu, ia tertakluk kepada menekan dan dilekatkan lagi. Proses ini berakhir dengan pengeringan dan penggulungan gulungan sepanjang 100 meter dan lebar 30 hingga 150 sentimeter.

Varieti

Terdapat beberapa variasi interlining, berbeza dalam sifatnya.

Larut dalam air

Bahan larut air digunakan untuk penetapan sementara fabrik, contohnya, menggunakan teknik bulu gila. Jika jenis interlining ini digunakan semasa menjahit, maka hasilnya lebih tepat kerana susunan benang yang lebih padat dan sekata. Fakta bahawa kain tidak meregang juga memainkan peranan.

Ia tidak perlu mengeluarkan lapisan sedemikian, kerana ia dapat larut sendiri dalam air suam hanya dalam 3-5 minit.

Formband

Formband ialah pita dengan lebar standard 12 milimeter, dengan mana ia boleh memproses bahagian produk: bahagian bawah, leher atau lubang lengan. Untuk menguatkan bentuk, jahitan rantai dirancang di tengah.

Kelantangan

Bahan bukan tenunan yang besar secara luaran menyerupai sekeping poliester pelapik: materialnya tebal, tetapi agak lembut. Kehadiran lapisan pelekat dan kelantangan memungkinkan untuk menggunakannya untuk pembuatan produk quilted.

titik

Jalinan titik ialah subjenis bahan pelekat, komponen penetapannya diedarkan ke atas bahan secara bertitik. Lapisan yang dibuat dengan cara ini ternyata padat, tetapi agak fleksibel.

Selalunya, varieti digunakan untuk sifon, sutera dan fabrik lain yang serupa.

Dengan asas pelekat berterusan

Untuk mendapatkan fabrik bukan tenunan dengan asas pelekat tunggal, pelekat perlu digunakan secara merata ke atas seluruh permukaan semasa fasa pengeluaran. Lapisan yang terhasil telah meningkatkan ketegaran.

dua hala

Jalinan dua sisi juga dikenali sebagai jalinan. Ia dilengkapi dengan dua permukaan pelekat yang membolehkan bahagian itu dipasang antara satu sama lain. Flizofix boleh digunakan untuk melindungi lipatan, mencipta mainan dan appliques.

Tanpa gam

Interlining tanpa gam tidak memerlukan rawatan pelekat. Ia pula dibahagikan kepada koyak dan larut air. Varieti tanpa gam boleh dikeluarkan dari permukaan kain, dan oleh itu ia sering digunakan dalam kerja menjahit. Bagaimana ini dilakukan dalam kes bahan bukan tenunan larut air, seperti yang dinyatakan di atas, dan jenis koyak hanya dipisahkan dari pangkalan.

Berbenang

Kain bukan tenunan dijahit dengan benang, dijahit dengan benang selari dengan tepi kain. Pemprosesan bahan bukan tenunan sedemikian memberikan kekuatan tambahan, dan juga membolehkan anda membuat lipatan cantik yang tidak pecah pada lipatan.

Bagaimana untuk bekerja dengan interlining?

Ia dianggap betul untuk memperoleh fabrik bukan tenunan untuk dipadankan dengan warna fabrik. Sekiranya padanan warna yang tepat kelihatan mustahil, maka untuk produk gelap lebih baik mengambil jenis kelabu atau hitam, dan untuk yang terang dan berwarna - putih. Perlu juga disebutkan bahawa tanda sedia ada menunjukkan fabrik bukan tenunan dengan ketumpatan yang paling sesuai untuk fabrik tertentu.Sebagai contoh, H paling nipis bertujuan untuk sutera dan bulu, E padat disyorkan untuk kulit, suede dan pengganti, dan F220 yang tidak mendidih sesuai untuk rami. Stretch G ditawarkan untuk menguatkan poket dan kolar.

Kain boleh diregangkan sedikit ke arah melintang, jadi bahan dipotong di sepanjang benang garisan dan sentiasa di sepanjang tepi. Walau bagaimanapun, bahagian dari potongan spacer hendaklah dipotong dengan arah lobar yang sama seperti bahagian dari fabrik utama. Elaun juga diperlukan. Untuk berjaya melekatkan bahan dengan seterika, anda perlu memanaskan peranti pada suhu yang ditunjukkan pada bungkusan.

Biasanya, lapisan pelekat memperoleh kelikatan apabila dipanaskan dari 110 hingga 150 darjah, jadi jika tiada maklumat daripada pengilang tersedia, ia akan mencukupi untuk menetapkan suhu kepada 130 darjah.

Fabrik bukan tenunan digunakan dengan bahagian pelekat pada bahagian kain yang salah. Adalah penting untuk menjalankan langkah ini dengan betul, kerana pad yang diletakkan di sebelah yang salah bukan sahaja akan rosak, tetapi juga mengotorkan seterika. Jika anda tidak dapat menentukan dengan mata sebelah mana yang dilitupi dengan gam, anda harus meletakkan tangan anda di atasnya - biasanya kedua-dua titik dan jalur agak ketara. Di samping itu, adalah perlu untuk memastikan bahawa semua bahagian kering dan fungsi stim tidak berfungsi di dalam seterika. Sehelai kertas nipis atau kain kapas pelindung diletakkan di atas helaian belakang untuk mengelakkan seterika mengotorkan. Penyeterika boleh sama ada kering atau basah, bergantung pada kualiti bahagian bukan tenunan. Peranti yang dipanaskan diturunkan ke permukaan untuk dirawat dan dibiarkan selama 10 saat.

Sekiranya bahagian bukan tenunan mempunyai kawasan yang besar, maka ia patut memanaskan kawasan individu selama 3-5 saat, dan kemudian memindahkannya ke seluruh permukaan selama 8-12 saat. Bahagian terpaku dibiarkan sejuk tanpa dilipat selama kira-kira setengah jam. Ia juga harus disebutkan bahawa sebelum anda mula melekatkan bahagian itu, disyorkan untuk menguji sekeping bahan asas yang tidak perlu, dan juga untuk memeriksa masa pendedahan dan suhu seterika.

Bagaimana untuk mengeluarkan dari kain?

Untuk mengeluarkan pelekat bukan tenunan daripada fabrik, anda perlu mengukus atau menyeterika produk terlebih dahulu, pastikan anda menggunakan seterika lembap... Gabungan haba dan lembapan menyebabkan pelekat cair, menyebabkan pelapik mula tertanggal dari permukaan. Anda boleh menggunakan alkohol gosok untuk mengeluarkan sebarang sisa gam. Anda perlu merendam sekeping kain kasa dengan cecair, dan kemudian perlahan-lahan keluarkan bahan melekit dengan pergerakan lancar yang tidak meregangkan kain. Sisa gam dikumpulkan dalam ketulan, yang seterusnya, dikeluarkan dengan tangan.

Pilihan lain memerlukan anda meletakkan helaian putih kosong A4 dahulu di atas kain. Seterika ditetapkan pada suhu maksimum yang tidak mampu merosakkan fabrik. Peranti yang dipanaskan menjalankan tekanan pendek, selepas itu kertas segera naik, "menangkap" sisa pelekat. Selanjutnya, helaian itu perlu dialihkan sedemikian rupa sehingga bahagiannya yang tidak tercemar muncul di setiap kawasan baharu. Jika perlu, kawasan yang sama boleh diproses 2-3 kali, tetapi dengan penggantian kertas yang wajib.

Bagaimana untuk menduplikasi kain dengan kain bukan tenunan?

Penduaan fabrik dengan fabrik bukan tenunan dijalankan sehingga saat dart dikisar dan bahagian yang dipotong dikisar. Spesifik kerja yang dijalankan oleh seterika yang dipanaskan telah dibincangkan di atas.

Sebagai peraturan, fabrik disambungkan dengan mematuhi perkadaran pada bukan tenunan, tetapi dalam beberapa kes gasket dipotong secara serong. Kontur jahitan pada bahagian yang memerlukan lapisan tambahan digunakan hanya selepas pendua.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah