Mangkuk tandas

Tandas kecil: apakah itu dan bagaimana untuk memilih?

Tandas kecil: apakah itu dan bagaimana untuk memilih?
Kandungan
 1. Kelebihan dan kekurangan
 2. Gambaran keseluruhan spesies
 3. Bahan pembuatan
 4. Dimensi (edit)
 5. Gambaran keseluruhan pengilang
 6. Petua Pemilihan

Selalunya, pereka mengurangkan kawasan bilik mandi kepada minimum. Tandas padat kelihatan hebat di dalam bilik kecil. Mari kita lihat lebih dekat apa itu dan cara memilih tandas kecil.

Kelebihan dan kekurangan

Tandas mini dengan tangki berfungsi dengan baik untuk mana-mana tandas. Kebanyakan model tidak mengandungi sebarang kelemahan, tetapi mereka mempunyai banyak kelebihan, iaitu:

 • pemasangan mudah;
 • kebolehpercayaan dan ketahanan struktur;
 • kemudahan penyelenggaraan;
 • keserasian dengan mana-mana bahagian dalam;
 • pelbagai model;
 • produk tidak memerlukan bilik yang luas.

Perkakas terbina dalam juga sesuai untuk mana-mana bilik mandi. Kelebihan tandas yang digantung di dinding adalah seperti berikut:

 • kemudahan dan kesederhanaan pembersihan di sekeliling peralatan kebersihan;
 • jubin lantai kelihatan kukuh, lukisan di atasnya dipelihara sepenuhnya;
 • menjimatkan ruang bilik;
 • bilik persalinan mengembang secara visual.

Kelemahan reka bentuk ditunjukkan dalam perkara berikut:

 • tiada akses percuma kepada komunikasi, yang menyebabkan kesulitan tertentu apabila tangki pecah atau paip bocor;
 • selepas penyelenggaraan sistem longkang dilakukan, dinding memerlukan pembaikan;
 • kompleks pemasangan mengambil lebih banyak ruang daripada tandas berdiri di lantai.

Gambaran keseluruhan spesies

Tandas mini terbahagi kepada dua jenis.

 • Produk gantung adalah penyelesaian terbaik untuk bilik mandi yang sempit. Peranti dipasang pada bingkai keluli. Utiliti, tangki, injap pasang siap, paip tersembunyi di belakang partition atau tersembunyi di dinding.
 • Jenis yang paling biasa ialah tandas padat berdiri di lantai. Model dengan tangki kecil yang terletak terus pada rak tuangan pepejal produk itu sendiri adalah pilihan klasik.

Terdapat juga permintaan untuk struktur yang dipasang, yang dipasang dekat dengan dinding dan dipasang pada lantai. Kedalaman tandas ini biasanya 10-15 cm kurang daripada model lain.

Pengubahsuaian sudut dipasang dekat dengan dinding atau pada jarak tertentu darinya. Produk boleh diletakkan di mana-mana sudut bilik tandas. Model berdiri lantai sedemikian dicirikan oleh tangki berbentuk segi tiga. Ia terletak di atas rak tuang. Pengubahsuaian ini menjimatkan ruang di dalam bilik mandi.

Tandas kanak-kanak masih belum begitu popular. Walaupun adalah wajar untuk memperolehnya untuk keluarga yang mempunyai beberapa anak.

Orang dewasa yang rapuh boleh menggunakan model kanak-kanak dengan selamat. Peranti sedemikian tidak sesuai untuk orang yang berbadan besar.

Bahan pembuatan

Kebanyakan pengguna lebih suka produk seramik... Paip yang diperbuat daripada faience dan porselin mendapat permintaan yang tinggi. Tekstur porselin adalah keras, tahan lama, dan lut sinar. Liang-liang kecil menghalang bahan daripada menyerap lembapan. Faience, tidak seperti porselin, menyerap kelembapan dan tertakluk kepada pewarnaan. Produk tembikar dicirikan oleh berat berat.

jumpa model yang diperbuat daripada besi tuang, keluli, plastik, batu dan emas. Tandas plastik sangat tahan lama dan ringan. Mereka sangat bersih. Tetapi struktur plastik memerlukan penyelenggaraan yang teliti: penggunaan detergen yang kasar dan berus keras adalah dilarang.

Lekapan paip tidak digunakan di kediaman. diperbuat daripada keluli tahan karat dan plastik. Mangkuk tandas besi tuang tidak menjadi trend di kalangan pengguna moden. Salutan enamel produk besi tuang tertakluk kepada kemusnahan pantas. Mangkuk tandas batu kelihatan sangat bagus. Oleh itu, mereka sangat bersih, tetapi sangat rapuh sebarang kerosakan mekanikal harus dielakkan.

Dimensi (edit)

Lekapan paip Eropah diwakili oleh pelbagai jenis saiz standard. Bagi orang besar, terdapat tandas 85 cm tinggi, 50 cm panjang dan 40 cm lebar. Mereka boleh mempunyai ketinggian 26 hingga 34 cm, lebar 29 hingga 35 cm, panjang 46 hingga 50 cm. Tandas yang terlalu pendek disyorkan untuk dinaikkan di atas paras lantai.

Ketinggian pengubahsuaian padat dengan rak yang dilampirkan selalunya 37 atau 40 cm, panjang - 46 cm. Model sudut paling kerap diwakili oleh dimensi berikut: lebar berbeza dari 34.5 hingga 37.5 cm, kedalaman - dari 72.5 hingga 79 cm, ketinggian - dari 74 hingga 81.5 cm. Tandas kanak-kanak biasanya berukuran 21 hingga 29 cm lebar, 28 hingga 40 cm panjang dan 13 hingga 34 cm tinggi.

Dimensi struktur miniatur terampai adalah seperti berikut:

 • lebar - dari 29 hingga 35 cm;
 • panjang - dari 47 hingga 50 cm;
 • ketinggian - dari 26 hingga 33 cm.

Penting! Terdapat model terbina dalam dengan kedalaman 46.5 cm (jarak dari tepi hadapan hingga menyentuh titik dinding).

Gambaran keseluruhan pengilang

Produk paip dari pengilang berikut sangat diperlukan:

 • syarikat Sweden Gustavsverg terkenal dengan mangkuk tandas yang berdiri di lantai dan tergantung, serta produk untuk orang kurang upaya;
 • pegangan Sepanyol Roca terkenal dengan produk reka bentuk ergonomiknya, syarikat itu menghasilkan banyak konfigurasi berbeza dengan sebarang pilihan sambungan;
 • syarikat Rusia Santek menawarkan kepada pengguna mangkuk tandas berdiri lantai dan dinding klasik pada harga yang berpatutan;
 • firma Perancis Jakob delafon mengeluarkan barangan sanitari dengan kualiti Eropah tertinggi;
 • syarikat Jerman pagi. PM terkenal dengan model yang bergaya dan berkualiti tinggi dengan pelbagai saiz dan bentuk pemasangan.

Petua Pemilihan

Sebelum membeli tandas, anda harus mengukur dari dinding ke tengah paip pembetung. Tidak penting ialah lokasi sistem bekalan air, yang mana pelapik fleksibel mesti bebas dicapai. Terbaik untuk dipilih model universal dengan beberapa pilihan untuk sambungan air dan palam yang tersedia untuk bukaan yang tidak digunakan. Perkakas kecil untuk bilik mandi dipilih dengan mengambil kira ruang dan bilangan penduduk.

Tandas padat harus duduk dengan selesa... Lebar bukaan dari mangkuk tandas ke dinding di kedua-dua belah pihak, piawaian menyediakan sekurang-kurangnya 25 cm.Dalam bilik mandi gabungan, jarak ke tempat mandi atau singki hendaklah sekurang-kurangnya 70 cm.

Apabila memilih ketinggian optimum peranti, disyorkan untuk duduk di atas model yang anda suka di outlet.

Sensasi yang tidak menyenangkan tidak boleh dibenarkan kerana ketegangan yang terhasil pada otot atau terkulai kaki. Tempat duduk yang terlalu sempit membawa kepada sakit di pinggul kerana rim terlanggar mereka. Tepi lebar sering menyumbang kepada mengalir dan juga kebas kaki.

Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pengubahsuaian dengan rak tuangan pepejal. Sukar untuk memasang lekapan paip dengan rak sambungan. Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada kapasiti tangki. Terdapat reka bentuk untuk menjimatkan air. Mereka mempunyai 2 mod operasi, di mana cecair disalirkan di bahagian-bahagian.

Tidak penting ialah bahan dari mana produk itu dibuat. Anda perlu memberi keutamaan kepada model yang kukuh. Lekapan paip hendaklah diperiksa dengan teliti untuk mengecualikan keretakan dan kecacatan lain. Ia adalah perlu untuk memeriksa sistem longkang, benang sambungan. Dalam bilik air kecil anda boleh mengambil tandas bukan standard... Ia dilengkapi dengan rak tertutup untuk peralatan mandian dan sinki kecil.

Petua untuk memilih tandas sedang menunggu anda dalam video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah