Mangkuk tandas

Tempat duduk tandas: jenis dan pilihan

Tempat duduk tandas: jenis dan pilihan
Kandungan
 1. Keperluan utama
 2. Jenis-jenis struktur
 3. Bahan pembuatan
 4. Fungsi tambahan
 5. Bentuk dan saiz
 6. Spektrum warna
 7. Bagaimana untuk memilih?
 8. Cadangan pemasangan

Tandas dianggap sebagai bilik khas di dalam rumah; semua ahli keluarga menghabiskan banyak masa di sini. Untuk menjadikan masa di bilik mandi selesa, adalah penting untuk memikirkan bukan sahaja nuansa susun atur bilik, tetapi juga bimbang tentang memilih tempat duduk tandas yang betul. Aksesori ini boleh didapati di pasaran dalam pelbagai saiz, bentuk dan reka bentuk.

Keperluan utama

Tempat duduk tandas bukan sahaja pelengkap penting untuk lekapan bilik mandi, tetapi juga perincian dalaman yang asli. Walaupun fakta bahawa produk tersebut mungkin berbeza dari segi penampilan dan harga, mereka semua mesti memenuhi keperluan asas berikut.

 • Jadi selesa. Jika, apabila melawat tandas, terdapat perasaan kerengsaan dan ketidakselesaan, ini menunjukkan bahawa tempat duduk itu dihasilkan oleh pengilang tanpa mengambil kira keanehan struktur anatomi tubuh manusia. Jadi, sebagai contoh, sekarang tandas segi empat tepat sedang dalam fesyen, di mana penutupnya adalah kesinambungan reka bentuk. Mereka kelihatan bergaya dalam reka bentuk moden, tetapi semasa operasi mereka tidak membawa keselesaan yang diingini.
 • Untuk menjadi tahan lama dan boleh dipercayai dalam operasi. Kualiti bahan dari mana tempat duduk itu dibuat memainkan peranan yang besar, kerana ia tertakluk kepada beban yang tinggi setiap hari dan boleh pecah. Pakar mengesyorkan membeli produk daripada bahan yang tahan terhadap kesan mekanikal dan daya.
 • Memenuhi piawaian kebersihan. Oleh kerana sentiasa terdapat banyak kuman di dalam bilik mandi, adalah penting tandas dan tempat duduk tandas diperbuat daripada bahan yang tahan terhadap serangan kimia detergen. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tempat duduk tandas dan penutup tandas perlu dibersihkan paling kerap dengan persediaan yang mengandungi klorin, asid dan bahan aktif lain. Di samping itu, ia harus mempunyai bentuk yang mudah, kerana kehadiran rongga dan sudut dalaman akan membawa kepada pencemaran dan pengumpulan mikroorganisma yang cepat.
 • Digabungkan secara harmoni dengan reka bentuk keseluruhan bilik. Tempat duduk itu harus sesuai dengan keseluruhan bahagian dalam, sebagai hiasannya, dan juga kelihatan bagus dengan latar belakang hiasan dan paip lain.

Jenis-jenis struktur

Sehingga kini, tempat duduk dan penutup tandas dibentangkan di pasaran dalam banyak model yang membolehkan anda menghabiskan masa dengan selesa di dalam tandas. Jenis tempat duduk yang paling biasa termasuk:

 • pakai buang;
 • produk plastik keras;
 • struktur lembut;
 • tempat duduk keluarga dengan microlift dan bidet terbina dalam;
 • tempat duduk tandas yang dipanaskan (tempat duduk terma);
 • produk yang dilengkapi dengan penutup elektronik;
 • kerusi kanak-kanak double.

Setiap jenis di atas mempunyai kebaikan dan keburukan, dan juga berbeza dalam ciri reka bentuk dan ciri prestasi. Sebagai peraturan, di institusi awam, mangkuk tandas dipasang di tandas. dengan tempat duduk tandas pakai buang... Kelebihan utama mereka ialah keselamatan dan kebersihan operasi, oleh itu struktur sedemikian benar-benar mengecualikan jangkitan dengan penyakit berjangkit dan bakteria, yang sering boleh "diambil" di tempat tersebut. Selain itu, kerusi ini boleh ditanggalkan.

Satu-satunya kelemahan model ialah produk tidak dilengkapi dengan sistem pengikat (ia mempunyai bezel pakai buang yang boleh digantikan dengan yang baru) dan mempunyai hayat perkhidmatan minimum.

Kerusi dibuat diperbuat daripada plastik keras, mewakili pilihan yang paling mudah dan berpatutan yang boleh bertahan lebih daripada satu tahun. Hayat perkhidmatannya biasanya bergantung pada ketebalan bahan, oleh itu jika anda bercadang untuk membeli tempat duduk selama 3-5 tahun, maka lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model yang diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi... Bagi reka bentuk, produk tersebut tidak berbeza dalam bentuk asal, selalunya ia dihasilkan dalam bentuk klasik (bentuk bujur). Perlu diingatkan, bagaimanapun, bahawa ketiadaan hiasan dan butiran yang tidak perlu pada mereka dengan ketara meningkatkan kemudahan penggunaan model ini.

Produk plastik adalah murah, tetapi kelemahannya adalah kekuatan pengikat yang rendah, yang juga dihasilkan daripada plastik.

Perlu diberi perhatian khusus dan tempat duduk tandas lembut, yang mempunyai kedua-dua kelemahan dan beberapa kelebihan. Ia berpatutan kerana ia diperbuat daripada polietilena murah, dan ia tidak bertahan lama, kerana ia cepat haus dan lusuh. Maksimum model sedemikian boleh bertahan tidak lebih daripada satu tahun.

Produk lembut dipilih terutamanya apabila anda perlu membeli tempat duduk universal yang akan menggabungkan kos rendah dan keselesaan tinggi.

Sama popular ialah peralatan keluarga dengan bidet terbina dalam (2 dalam 1). Mereka berbeza kerana mereka dilengkapi dengan air pancut terbina dalam, yang membolehkan anda mengekalkan kebersihan intim. Beberapa jenis juga dilengkapi dengan fungsi pemanasan air. Tempat duduk tandas sedemikian ketara menjimatkan bukan sahaja ruang di dalam tandas, tetapi juga wang. Mereka amat sesuai untuk pangsapuri kecil.

Terdapat juga reka bentuk tempat duduk yang luar biasa yang sesuai untuk orang yang lupa untuk menurunkan tudung. Ini adalah tempat duduk tandas dengan microlift, di mana tudung ditutup secara automatik. Di sebalik kemudahan produk, tidak semua orang mampu membelinya, kerana harganya tinggi. Apabila memasang tempat duduk microlift di restoran, kafe dan hotel, anda perlu tahu itu mereka tidak menyokong fungsi anti vandal dan boleh rosak dengan cepat di bawah paksaan.

Senarai model popular juga termasuk tempat duduk terma, yang diperbuat daripada plastik yang boleh dipercayai dan berkualiti tinggi. Sukar untuk memecahkannya, tetapi sekiranya berlaku kerosakan, pembaikan boleh dilakukan dengan mudah dengan tangan. Sistem pemanasan memperluaskan kefungsian produk, tetapi peningkatan sedemikian mempengaruhi harga dengan ketara. Keputusan luar biasa pengeluar juga tempat duduk elektronik yang bersambung dengan sistem rumah pintar. Model sedemikian sesuai untuk pencinta keselesaan dan teknologi moden.

Pengilang tidak melupakan pengguna tandas yang sangat sedikit. Untuk mereka mereka cipta model universal tempat duduk tandas yang selesa digunakan untuk orang dewasa. Ia adalah tempat duduk berganda lipat dengan langkah yang diperbuat daripada beberapa bahan (biasanya diperbuat daripada MDF untuk orang dewasa, dan plastik untuk kanak-kanak). Kedua-dua komponen struktur ditindih antara satu sama lain, yang menjadikannya mudah digunakan. Produk sedemikian boleh dipasang di rumah, pangsapuri, dan di tadika, di mana tempat duduk tandas takhta sering diletakkan.

Kelebihan utama produk ini ialah ia dilengkapi dengan tangga, tapak tangan dan tapak lembut yang selesa.

Untuk orang tua dan orang sakit memperoleh tempat duduk tandas khas dengan pegangan tangan, yang ketinggiannya mudah dilaraskan. Model sedemikian memudahkan orang kurang upaya untuk pergi ke tandas. Pangkalan mereka diperbuat daripada plastik tahan lama, dan pegangan tangan diperbuat daripada logam.

Ia juga patut ditonjolkan tempat duduk tandas jalan, direka untuk perjalanan jauh. Ia mudah dipasang di tandas awam. Pengubahsuaian ini boleh mempunyai saiz, diameter dan reka bentuk yang berbeza.

Bahan pembuatan

Pelbagai bahan digunakan semasa pembuatan tempat duduk tandas, tetapi selalunya pengeluar lebih suka plastik berkualiti tinggi, kepingan papan lapis, kayu, duroplast dan fabrik. Untuk mengetahui bahan mana yang lebih baik, anda harus mempunyai maklumat tentang prestasinya.

 • plastik. Bahan jenis ini termasuk polivinil klorida, polietilena dan polipropilena. Tempat duduk plastik dan buih menggabungkan kos rendah dan ketahanan. Di samping itu, produk mudah dibersihkan dan selesa. Satu-satunya kelemahan tempat duduk tandas ini ialah permukaan plastik cepat retak dan calar. Juga, model sedemikian tidak boleh menggembirakan dengan penampilan mereka, kerana ia dihasilkan dalam bentuk standard dan dalam warna kelabu.
 • Duroplast. Bahan ini menduduki tempat kedua dalam populariti dalam pengeluaran tempat duduk tandas. Dari segi ciri-cirinya, ia hampir sama dengan seramik: ia tidak menyerap kelembapan dan bau, ia tahan sinaran ultraungu dan asid lemah. Di samping itu, dalam pembuatan bahan ini, pengeluar menambah komponen khas kepada komposisi yang menghalang penampilan dan pertumbuhan bakteria. Ini menjadikan tempat duduk itu selamat dan bersih.
 • Papan lapis. Merujuk kepada bukan bahan terbaik yang boleh digunakan untuk pengeluaran tempat duduk tandas. Satu-satunya kelebihannya ialah kosnya yang rendah, tetapi produk papan lapis kelihatan ringkas dan hodoh.
 • kayu. Tempat duduk dan sarung kayu adalah menarik dan mewah. Model sedemikian jarang ditemui pada jualan, jadi mereka lebih dihargai. Bagi prestasi, kayu sama sekali tidak kalah dengan plastik. Tempat duduk kayu adalah aksesori yang sangat baik untuk dalaman moden, yang memberikan reka bentuk tandas rupa yang luar biasa dan sangat estetik. Mangkuk tandas dalam reka bentuk ini kelihatan bergaya dan semula jadi.

Satu-satunya kelemahan produk kayu ialah beratnya yang berat, jadi penutup sedemikian mesti dilengkapi dengan mikrolift.Jika ini tidak dilakukan, penutupnya boleh merosakkan tandas jika ia jatuh.

 • Tekstil. Biasanya, tekstil digunakan sebagai bahan hiasan. Ia menyenangkan untuk disentuh, lembut dan menarik dalam penampilan. Kain itu sesuai dengan harmoni ke dalam mana-mana reka bentuk tandas, satu-satunya perkara ialah hayat perkhidmatan bahan ini tidak lebih dari satu tahun. Jika anda ingin mempunyai tempat duduk yang empuk, maka anda perlu memilih produk daripada fabrik yang lebih tahan lama.
 • Styrofoam. Kerusi tandas biasanya diperbuat daripada bahan sedemikian, bertujuan untuk digunakan di kotej musim panas dan di tempat awam. Produk Styrofoam murah dan mempunyai tekstur yang menyenangkan.
 • Balut plastik atau kertas... Ia digunakan untuk pembuatan tempat duduk tandas pakai buang, yang dipasang di tandas awam. Terdapat juga tempat duduk kertas yang bersih dijual dalam bentuk pelapik. Mereka paling kerap dibeli untuk hotel dan pusat perniagaan.
 • MDF. Ia mempunyai rupa yang menarik dan reka bentuk yang kaya. Ia sangat sesuai dengan mana-mana bahagian dalam tandas, tetapi ia berat dan boleh merosakkan permukaan tandas apabila anda menutup penutupnya.

Fungsi tambahan

Sebelum ini, peralatan tambahan untuk tandas hanya melakukan satu fungsi - kebersihan, pada masa ini, tempat duduk dan penutup tandas mempunyai pelbagai ciri tambahan.

 • Pemanasan. Reka bentuk sedemikian memberikan bukan sahaja keselesaan, tetapi juga kehangatan. Peningkatan suhu permukaan berlaku di bahagian tempat duduk tandas yang bersentuhan dengan kulit manusia. Produk yang dipanaskan biasanya dilengkapi dengan penutup mahal. Adalah disyorkan untuk membeli tempat duduk yang hangat untuk kedua-dua pangsapuri dan rumah persendirian, kotej musim panas.
 • Pembukaan dan penutupan tudung secara automatik. Fungsi yang sangat mudah yang membolehkan anda mengawal proses menurunkan tudung, tetapi tempat duduk tandas biasanya berfungsi dengannya selama tidak lebih dari 5 tahun. Sesetengah model tempat duduk moden mempunyai keupayaan untuk mematikan mikrolift, yang membolehkan anda memanjangkan hayat produk.
 • Pencahayaan dan pemanasan dengan pengering rambut. Barangan baharu sedemikian muncul di pasaran baru-baru ini, tetapi menerima banyak maklum balas positif.
 • Penyahbauan udara automatik dan pembersihan peralatan kebersihan... Memberi kebersihan di dalam tandas. Tempat duduk tandas mempunyai penderia sensor yang dicetuskan selepas bangun dari tempat duduk.
 • Hydromassage. Produk "pintar" (tempat duduk tandas) dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang dengannya anda boleh memilih fungsi yang diingini. Panel program terletak di sisi tandas. Penyesuaian sedemikian dianggap bermanfaat untuk warga emas dan orang kurang upaya.

Bentuk dan saiz

Walaupun terdapat piawaian tertentu dalam pembuatan tandas, banyak pengeluar tidak mematuhinya. Oleh itu, anda sering boleh menemui jualan produk seramik dengan dimensi dan bentuk yang luar biasa, yang mana sangat sukar untuk memilih tempat duduk klasik dengan penutup. Untuk menyelesaikan masalah ini, banyak syarikat mula menghasilkan tempat duduk tandas. dengan reka bentuk unik yang berbeza daripada standard dalam kedua-dua saiz dan bentuk.

Untuk memilih saiz yang sesuai untuk tempat duduk, anda perlu mengambil kadbod, pasangkannya ke tandas dan bulatkan garis besar. Pada masa yang sama, jangan lupa tentang titik lampiran tudung, ia juga dicatatkan pada lakaran. Selepas itu, anda boleh pergi membeli-belah untuk tempat duduk tandas. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model yang dalam bulatan tidak melebihi saiz mangkuk tandas sebanyak 1 cm. Tempat duduk tinggi dan memanjang, yang biasanya dilengkapi dengan penutup separa bujur, sangat popular.

Bagi pencinta reka bentuk yang luar biasa, anda boleh memilih bukan sahaja kerusi tandas separuh bulatan klasik, tetapi juga produk dengan konfigurasi yang berbeza. Sebagai contoh, kerusi berbentuk segi empat tepat, dalam bentuk hati, alat muzik, itik dan katak, kelihatan cantik. Adalah disyorkan untuk membeli produk dengan sudut bulat, ini akan memastikan operasi selamat mereka.

Spektrum warna

Peraturan utama dalam reka bentuk tandas dipertimbangkan gabungan harmoni semua perabot, paip dan hiasan. Oleh itu, jika bilik itu dibuat dalam beberapa gaya istimewa, maka anda perlu membeli tempat duduk tandas yang sesuai untuknya. Sekiranya keluarga itu mempunyai anak, maka tempat duduk dengan penutup berwarna-warni di mana haiwan, wira dongeng boleh digambarkan, akan menjadi pilihan yang sangat baik.

Anda hanya boleh memilih kerusi warna pepejal, tetapi ia harus terang.

Sekiranya pembaikan bajet telah dibuat di tandas dan ia tidak bergaya, anda boleh memasang tempat duduk tandas neutral... Model dengan tiruan tekstur kayu juga akan kelihatan bagus. Untuk bilik yang dihiasi dalam reka bentuk moden, lebih baik memberi keutamaan kepada produk dengan warna yang luar biasa. Jadi, sebagai contoh, kerusi hitam atau merah terang sangat sesuai untuk gaya Art Nouveau, putih salji untuk klasik, dan dalam warna pastel untuk minimalism.

Agar warna struktur berjalan lancar dengan kemasan di tandas dan kepingan perabot, adalah penting apabila membeli untuk memberi perhatian kepada permukaannya, yang sepatutnya licin dengan sempurna.

Bagaimana untuk memilih?

Agar tempat duduk tandas dapat digunakan untuk masa yang lama, sambil menjadi praktikal dan selesa, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada ciri prestasi apabila memilihnya. Jadi, sebagai contoh, produk separa tegar mudah digunakan, tetapi mereka cepat melorot, retak dan gagal. Begitu juga dengan model lembut yang memberikan keselesaan maksimum, menyenangkan untuk disentuh, tetapi berumur pendek. Untuk membuat pilihan yang tepat, anda harus memilih tempat duduk yang memenuhi ciri-ciri berikut:

 • kualiti tinggi;
 • ketahanan;
 • keselamatan;
 • kemudahan;
 • reka bentuk yang menarik;
 • pelbagai fungsi.

Jika pada permukaan produk terdapat keretakan, serpihan, serpihan atau kemasukan plastik, maka pembelian mesti ditinggalkan. Sama pentingnya ialah dimensi tempat duduk, yang mesti sepadan dengan dimensi tandas.... Oleh kerana terdapat lekapan paip dengan reka bentuk yang luar biasa dijual, untuk memilih tempat duduk tandas yang sesuai dengan penutup untuknya, anda harus mengukur dengan betul dimensi, dan mengambil kira parameter ini, pilih produk dari katalog.

Semasa mengambil ukuran pastikan anda mengambil kira lebar, jarak dari garis lurus yang melalui pusat lubang pelekap dan dari tepi penutup, jarak antara lubang pelekap.

Pengukuran pertama hendaklah diambil pada titik terluas, yang kedua di tengah-tengah lubang. Sudah tentu, tidak mungkin untuk mengira segala-galanya dengan ketepatan milimeter, tetapi anda boleh mendapatkan data pada dimensi.

Memilih tempat duduk tandas klasik, yang biasanya mempunyai bentuk bulat atau persegi, boleh menyelamatkan anda daripada masalah seperti pengiraan.

Peranan penting dimainkan oleh bahan dari mana tempat duduk tandas dibuat. Produk kayu telah membuktikan dirinya dengan baik; mereka dibezakan oleh reka bentuk yang luar biasa, keselamatan dan keramahan alam sekitar. Tempat duduk ini kelihatan cantik dalam sebarang reka bentuk, mengisi bahagian dalam bilik dengan keselesaan. Di samping itu, tidak seperti bahan lain, kayu berfungsi untuk masa yang lama dan boleh dipercayai.

Satu-satunya perkara yang apabila membeli tempat duduk tandas kayu anda perlu bimbang tentang memasang perlindungan tandas daripada kesan, kerana kayu adalah berat.

Untuk kemudahan maksimum, pakar mengesyorkan membeli model pemanasan universal, yang, jika dikehendaki, boleh dilengkapkan dengan rim lembut. Model sedemikian sesuai untuk kedua-dua rumah persendirian dan pangsapuri. Ia sesuai dengan mana-mana reka bentuk tandas, kerana ikat kepala diperbuat daripada fabrik lembut pelbagai tekstur dan warna.

Bagi keluarga yang mempunyai anak kecil, perlu memilih lebih banyak model asli yang dihiasi dengan lukisan. Mereka akan menarik minat kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa mereka. Dalam kes ini, adalah penting untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada penampilan struktur, tetapi juga kepada kepraktisannya - bahan mesti tahan terhadap kerosakan mekanikal dan komposisi detergen yang agresif.Ini akan memastikan tandas sentiasa bersih dan memudahkan pembersihan.

Di samping itu, sebelum membeli, anda harus memutuskan jumlah yang anda sanggup bayar untuk produk tersebut. Untuk ini adalah penting untuk memutuskan terlebih dahulu jenis model tempat duduk yang anda perlukan dan apakah fungsi yang boleh ditambah dengannya. Sekiranya anda memerlukan tempat duduk tandas untuk kediaman musim panas, maka anda boleh memilih model mudah, ia murah dan bertahan lama. Tandas moden dengan sistem pintar memerlukan model yang lebih moden untuk dipadankan dengan reka bentuk keseluruhan. Jadi, sebagai contoh, tempat duduk dengan microlift, pencahayaan dan hydromassage akan menjadi pilihan yang sangat baik, dan untuk tandas kecil, model 2-dalam-1, yang dilengkapi dengan bidet, akan menjadi sangat diperlukan.

Cadangan pemasangan

Selepas persoalan memilih dan membeli tempat duduk tandas telah diselesaikan, masa yang paling penting akan kekal - pemasangannya. Menggantikan kerusi lama dengan yang baru sangat mudah, sesiapa sahaja boleh mengatasi tugas ini. Paip moden mempunyai reka bentuk ringkas yang memungkinkan untuk memudahkan pemasangan tempat duduk tandas dengan penutup sebanyak mungkin, tanpa memerlukan penggunaan alat khas. Apabila memasang tempat duduk buat kali pertama, adalah penting untuk mengikuti arahan di bawah.

 • Pertama sekali, anda perlu mengeluarkan tempat duduk tandas lama, yang mana ia cukup untuk membuka skru kacang yang digantung pada bolt panjang. Jika mereka tidak boleh dibongkar, maka anda perlu menggunakan tang atau sepana.
 • Langkah seterusnya ialah membersihkan tempat penetapan dengan teliti. Ia juga tidak menyakitkan untuk mencuci tandas sepenuhnya dan juga memeriksa kebolehpercayaan pengancing tangki dan mekanisme longkang. Ini akan membantu mengelakkan kotoran pada masa hadapan.
 • Selepas itu, anda harus berhati-hati membongkar kit yang dibeli, yang terdiri daripada tempat duduk dan penutup. Untuk membetulkan bolt, pengeluar biasanya melengkapkan struktur dengan alur khas yang memudahkan proses melaraskan lokasinya.
 • Pemasangan selesai dengan memasang bolt di dalam lubang mangkuk tandas dan mengetatkan nat. Pada peringkat ini, adalah penting untuk mematuhi langkah berjaga-jaga dan mengira daya dengan betul, jika tidak, produk plastik mungkin pecah. Sekiranya struktur itu dibeli dengan microlift, maka sebelum memasangnya, disarankan agar anda membiasakan diri dengan arahan pengendalian yang disertakan dengan kit.

Untuk cara memasang tempat duduk tandas, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah