Mangkuk tandas

Tandas gambut untuk kediaman musim panas: bagaimana ia diatur dan pilihan mana yang lebih baik untuk dipilih?

Tandas gambut untuk kediaman musim panas: bagaimana ia diatur dan pilihan mana yang lebih baik untuk dipilih?
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Peranti dan prinsip operasi
 3. Pandangan
 4. Penarafan model terbaik
 5. Bagaimana untuk memilih?
 6. Bagaimana cara menggunakannya dengan betul?
 7. Gambaran keseluruhan ulasan

Plot dacha agak diminati hari ini, tetapi tidak mungkin untuk melengkapkan dacha dengan semua faedah tamadun berdasarkan banyak sebab. Penyelesaian kepada isu mengatur bilik mandi yang selesa boleh menjadi tandas gambut, yang dibentangkan oleh pengeluar dalam pelbagai jenis.

Apa ini?

Dengan ciri reka bentuk almari kering gambut adalah serupa dengan lekapan paip klasik yang biasanya terletak di tempat awam. Tugas utama mereka ialah pelupusan sisa manusia dengan kaedah yang selamat untuk alam sekitar berdasarkan pengisiannya. komposisi pengkomposan ekologi dan semula jadi - gambut.

Ia mempunyai struktur yang longgar, dan juga mempunyai ciri-ciri bakteria, yang menyebabkan semua sisa diproses menjadi bahan organik untuk persenyawaan, tanpa lagi mempunyai bau ciri najis. Bagi penggunaan, ia akan menjadi minimum - sebagai peraturan, satu beg akan mencukupi untuk mengekalkan tandas sepanjang musim panas.

Hari ini, pengeluar menawarkan beberapa jenis tandas gambut kompos, yang mana mungkin untuk meletakkan peranti sedemikian di mana-mana kotej musim panas, serta di dalam atau di luar premis. Oleh kerana reka bentuk berfungsi, tidak ada sekatan khas mengenai pemasangan tandas, sejak untuk menggunakan pelbagai kompos almari kering, pembetungan dan bekalan air tidak diperlukan, serta susunan kolam kumbahan.

Pilihan untuk kegunaan luar tidak berisiko membeku atau menjadi tidak boleh digunakan, kerana ia boleh digunakan sehingga musim panas akan datang.

Peranti dan prinsip operasi

Fungsi tandas gambut untuk kediaman musim panas dijalankan mengikut prinsip pengumpulan sisa dalam bentuk cecair atau pepejal dalam tangki simpanan yang terletak di bawah tandas. Dalam kes ini, mangkuk atas tandas tetap dipenuhi dengan gambut. Peranti almari kering direka supaya selepas setiap penggunaan, sebahagian daripada gambut dilepaskan dari petak atas, yang meliputi sisa. Terima kasih kepada peranti ini, pemprosesan yang terakhir dijalankan di bahagian-bahagian, yang memberi kesan yang baik terhadap penyekatan bau dan proses pelupusan.

Di samping itu, bahagian tertentu kumbahan dalam bentuk cecair dilupuskan kerana penyejatan melalui paip pengudaraan dalam model di mana komponen sedemikian disediakan. Selebihnya cecair melalui penapis, selepas itu ia disalirkan dalam bentuk yang disucikan melalui hos khas.

Apabila petak bawah dengan sisa diisi hingga akhir, kandungannya biasanya diangkut ke lubang kompos khas, di mana keseluruhan jisim ditukarkan lagi menjadi baja organik, yang boleh digunakan selanjutnya untuk tujuan yang dimaksudkan.

Isipadu petak pengumpulan najis yang lebih rendah akan berbeza mengikut saiz. Biasanya, pilihan pilihan yang tersedia secara komersial adalah berdasarkan purata bilangan orang yang akan menggunakan tandas negara. Isipadu minimum bekas ialah 44 liter, manakala terdapat model yang direka untuk menerima 230 liter.

Badan itu sendiri dibuat oleh pengeluar plastik berkekuatan tinggi; untuk kemudahan, terdapat tempat duduk tandas dan penutup yang ketat, yang mesti sentiasa diturunkan. Tandas disambungkan ke petak bawah yang tersembunyi dengan paip longkang. Sebelum memulakan operasi, tangki gambut diisi 2/3 dengan sebatian pengkomposan. Walau bagaimanapun, jumlahnya mungkin berbeza-beza berdasarkan model dan cadangan pengeluar.

Pandangan

Hari ini, untuk pengguna yang dijual terdapat pelbagai jenis tandas gambut pengeluaran asing dan Rusia. Klasifikasi pelbagai jenis almari kering negara melibatkan pembahagian produk mengikut kriteria berikut:

 • saiz;
 • ciri peranti berfungsi;
 • reka bentuk luaran;
 • kos dan jenama.

  Dimensi tandas secara langsung berkaitan dengan kapasiti bekas dalaman untuk pelupusan sisa dan gambut.

  Kebanyakan model standard mempunyai dimensi 780x600x800 mm.

  Bagi ciri reka bentuk, terdapat pilihan untuk dijual dengan konfigurasi yang dipermudahkan, serta produk dengan rangkaian penuh fungsi tambahan. Dalam kes pertama, tandas gambut akan terdiri daripada baldi dengan tempat duduk; dalam beberapa variasi mudah, beg pakai buang boleh digunakan dan bukannya baldi, yang juga reput di dalam tanah. Untuk harga, tandas negara sedemikian akan menjadi yang paling berpatutan.

  Almari kering yang lengkap biasanya mempunyai tangki dan hos saliran, paip pengudaraan dan hud jenis paksa. Di samping itu, untuk model sedemikian, komposisi deodoran tambahan digunakan untuk mengecualikan penampilan bau yang tidak menyenangkan.

  Tandas gambut serba lengkap yang paling popular ialah Model Finland, yang sepatutnya dikaitkan dengan barisan produk paling mahal untuk tujuan ini.

  Penarafan model terbaik

  Di antara pelbagai yang ditawarkan, perlu diperhatikan model yang paling popular, yang mempunyai banyak maklum balas positif daripada pengguna di seluruh dunia.

  Piteco 505

  Produk Finland, yang menonjol di antara pelbagai jenis lain dengan kemungkinan pelupusan sisa yang berasingan, serta kehadiran saliran dengan penapis khas. Tandas adalah luar biasa kerana ergonomik dan daya tarikan visualnya.Bahan untuk pembuatan tandas ialah plastik berkekuatan tinggi. Ketiadaan tonjolan di bahagian belakang struktur membolehkan ia diletakkan dekat dengan dinding di dalam rumah atau di bangunan jalan yang berasingan.

  Polimer menonjol kerana ketahanannya terhadap suhu negatif, jadi struktur boleh disimpan di dalam bilik yang tidak dipanaskan walaupun pada musim sejuk. Badan mampu menampung sehingga 150 kg. Tandas padat mempunyai pengudaraan.

  Biolan

  Bahan yang digunakan untuk pembuatan almari kering adalah berdasarkan bahan mentah penebat haba. Memandangkan ciri ini, semua model jenama ini adalah luar biasa kerana ketahanannya terhadap turun naik suhu yang tajam. Kebanyakan jenis yang dihasilkan mempunyai jumlah besar tangki sisa yang lebih rendah, yang membolehkan penggunaan tandas kompos padat di kotej musim panas, di mana ia akan dikendalikan oleh sebilangan besar penduduk.

  Sebagai tambahan pilihan, pengilang telah menyediakan kemungkinan memasang tempat duduk yang dipanaskan di tandas, berkat yang boleh digunakan walaupun pada musim sejuk di dalam bilik yang tidak panas yang dilengkapi di negara ini dengan bilik mandi. Model dengan pemisah, yang terletak di dalam bekas yang lebih rendah untuk pelupusan sisa dan direka untuk memisahkan jisim cecair dan pepejal, menonjol dalam permintaan khususnya di kalangan pembeli.

  Semua bekas dilengkapi dengan dispenser yang bertanggungjawab untuk fungsi penyerapan bau.

  Ekomatik

  Pilihan lain, yang dihasilkan oleh syarikat Finland dan domestik. Produk ini dihasilkan daripada bahan generasi terkini, luar biasa untuk hayat perkhidmatan yang panjang, rintangan haus, serta rintangan kepada suhu dan persekitaran yang menghakis. Almari kering direka bentuk sedemikian rupa sehingga ia boleh diletakkan dengan selamat di bilik mandi luar. Ciri model Rusia mengikut penerangan produk ialah pengawal selia terbina dalam untuk operasi bermusim. Tugasnya adalah untuk mengawal draf kompos, dan terdapat juga model berterusan.

  Sebagai tambahan kepada jenis dan jenama di atas, adalah wajar untuk mengetengahkan produk jenama Rostok, serta Separett dan lain-lain.

  Almari kering Rostok mempunyai dua konfigurasi - "Standard" dan "Keselesaan". Untuk pembuatan pilihan ini, bahan mentah berkualiti tinggi digunakan, bagaimanapun, dalam model "Keselesaan", kerusi terma disediakan untuk memastikan penggunaan yang selesa di dalam bilik sejuk.

  Bagaimana untuk memilih?

  Pelbagai tandas kompos yang dibentangkan untuk kotej musim panas sangat menarik dalam kepelbagaiannya, yang mana perlu membuat pilihan yang tepat semasa pembelian. Apabila membeli dan mengkaji pelbagai yang ada, pakar mengesyorkan memberi perhatian kepada beberapa perkara.

  • Menetapkan matlamat untuk memperoleh reka bentuk yang mesra alam dan berfungsi untuk rumah negara anda, adalah wajar untuk memulakan dalam memilih saiznya dari dimensi bilik di mana tandas akan dipasang pada masa akan datang. Isu penting ialah ketahanan bahan mentah yang digunakan untuk pembuatan kes terhadap turun naik suhu jika sauzel terletak di jalan.
  • Soalan kedua, yang juga akan membantu dalam pilihan, adalah pemahaman tentang berapa ramai orang akan menggunakan tandas untuk tujuan yang dimaksudkan. Ia akan menjadi lebih mudah untuk membina angka ini dalam memilih model dan dimensi yang betul bagi tangki simpanan sisanya.
  • Adalah paling tepat untuk mempertimbangkan model di mana penderia akan dipasang pada badan, menunjukkan tahap kepenuhan almari kering. Ciri reka bentuk yang berguna ini mengelakkan keperluan untuk memeriksa tangki secara berkala untuk memuatkan penuh.
  • Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, kehadiran pengedar di dalam almari kering yang akan membantu menjadikan penggunaannya berkali-kali lebih berfungsi.
  • Gambut di antara semua pilihan yang ada untuk pengkomposan bahan mentah kekal sebagai bahan paling berkesan yang memastikan ketersediaan baja pada masa hadapan, serta menghilangkan bau yang tidak menyenangkan daripada pereputan produk buangan. Oleh itu, pilihan bahan mentah semulajadi berkualiti tinggi untuk mengisi almari serbuk juga akan menjadi tugas penting apabila menggunakan struktur.
  • Hari ini pengeluar menawarkan model dalam warna yang berbeza, tetapi putih tetap menjadi keutamaan.

  Dari segi kepraktisan, naungan ini jauh dari ideal, jadi penyelesaian warna lain model boleh dipertimbangkan untuk pembelian - coklat, hijau dan juga hitam.

  Bagaimana cara menggunakannya dengan betul?

  Selepas pembelian, almari serbuk memerlukan pendekatan khas untuk operasi daripada pemiliknya. Tugas utama pemastautin musim panas dalam kes ini adalah seperti berikut:

  • untuk memanjangkan hayat operasi tandas gambut, ia mesti dibersihkan tepat pada masanya;
  • menambah gambut adalah satu lagi nuansa penting mengenai penggunaan tandas negara;
  • pembinaan dari mana-mana bahan mentah memerlukan pembasmian kuman yang kerap, yang akan membantu mengelakkan penyebaran bau dan bakteria yang tidak menyenangkan.

   Membersihkan tandas kompos adalah disyorkan sekurang-kurangnya 2 bulan sekali.

   Di samping itu, nuansa lain mengenai operasi yang betul adalah pemeliharaan struktur untuk musim sejuk, dengan syarat pondok itu tidak akan digunakan pada musim sejuk. Walaupun fakta bahawa polimer yang digunakan untuk pembuatan badan dan bekas tandas dibezakan oleh ketahanannya terhadap turun naik suhu dan sinaran UV, struktur yang tidak akan digunakan untuk masa yang lama adalah yang terbaik. kosong dan membasmi kuman.

   Gambaran keseluruhan ulasan

    Kebanyakan pengguna menekankan kecekapan tinggi menggunakan almari kering kompos di negara ini, dengan menyatakan, antara ciri positif lain, ketiadaan keperluan untuk bekalan ke sistem kumbahan dan sistem bekalan air, yang di beberapa kawasan adalah masalah yang ketara.

    Menurut ulasan penduduk musim panas, tandas gambut adalah alternatif yang sangat baik dan lengkap kepada tandas pegun dalam keadaan yang jauh daripada faedah utama tamadun. Almari kering menunjukkan hayat perkhidmatan yang panjang, ekonomi dalam penggunaan gambut, serta keupayaan untuk memasang di dalam bilik kecil di dalam rumah atau bahkan di bangunan luar yang tidak dipanaskan, tanpa perlu risau tentang mengatur tempat pembuangan sampah.

    Untuk maklumat tentang cara membuat tandas gambut dengan tangan anda sendiri, lihat video seterusnya.

    tiada komen

    Fesyen

    kecantikan

    rumah