Mesin mengait

Semua tentang mesin mengait tali

Semua tentang mesin mengait tali
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Gambaran keseluruhan model
 3. Bagaimana untuk menggunakan peranti?

Dalam kerja menjahit, apabila mencipta pakaian, tekstil dan aksesori lain, tali serut, tali leher, tali, tali bahu, cambuk kerawang diperlukan sebagai tambahan. Kadangkala aksesori yang anda perlukan tidak dijual. Oleh itu, mesin mengait tali datang untuk menyelamatkan pekerja wanita.

Apa ini?

Mesin mengait tali ialah peranti yang membantu dalam masa yang singkat untuk membuat jalinan atau tali untuk hiasan dalaman, untuk sebarang produk, rajutan atau sebaliknya, dibuat dengan tangan.

Ia adalah sejenis radas berguna yang diperbuat daripada plastik tahan lama, dengan pemegang, jarum, pemberat, serta saluran masuk untuk belitan dan saluran keluar untuk produk siap.

Keupayaan peranti ini.

 • Membuat tali yang berbeza dari segi panjang dan ketebalan.

 • Membuat tali dengan kombinasi warna yang berbeza.

 • Pelbagai variasi pembuatan mengikut kepadatan produk.

 • Menggunakan pelbagai benang.

Kelebihan produk ini:

 • kelajuan kerja;

 • harga berpatutan;

 • keputusan cepat;

 • banyak operasi dilakukan;

 • kekompakan;

 • penjimatan masa;

 • kemudahan dan kemudahan penggunaan.

Komponen utama.

 • Berat atau berat.

 • Pengumpan benang bawah dan atas.

 • Lidah kait.

 • Paip peranti mengait.

 • Pemegang atau cengkaman.

Pada asasnya, peranti separa automatik bertujuan untuk mereka yang menghargai masa mereka, mengira keupayaan mereka. Mesin boleh merealisasikan semua keinginan dan keperluan: produk dengan ketumpatan, warna, panjang dan lebar yang diperlukan.

Di antara kelebihan mesin, perlu diperhatikan kemudahan penggunaannya. Lagipun, jika nyonya rumah letih, maka anda boleh bersatu dalam kedudukan duduk, tanpa membuat sebarang usaha. Menguasai teknik kerja tidak sukar, selain itu, peranti itu tidak menimbulkan bahaya.Menggunakan mesin, anda boleh mencipta produk eksklusif tanpa menggunakan jarum mengait biasa dan cangkuk mengait. Dan juga pengguna perhatikan harga mesin yang rendah.

Ramai pekerja wanita menyedari bahawa peranti itu berfungsi dengan cepat, tetapi anda perlu memastikan bahawa gelung tidak jatuh sepanjang masa. Agar renda menjadi licin dan estetik di pintu keluar, adalah perlu untuk mengawal ketegangan benang menggunakan berat dan jarum. Dan apabila anda keluar dari bahagian bawah, anda perlu mengetatkan sedikit produk.

Di samping itu, terdapat keperluan untuk pemilihan benang yang teliti. Anda tidak boleh menggunakan benang yang dipintal bersama dalam pesanan percuma untuk kerja, ia juga tidak sesuai untuk benang boucle, mohair dan benang besar yang lain.

Amaran! Ia memerlukan berhati-hati semasa operasi dan penyimpanan; semasa operasi, tiada jeritan tajam harus dibuat: semua bahagian dan badan itu sendiri diperbuat daripada plastik.

Gambaran keseluruhan model

Pada masa ini terdapat sejumlah besar model untuk tenunan. Mari kita pertimbangkan yang paling popular.

Peranti yang popular ialah kilang mengait. Prinsip radas adalah sedemikian rupa sehingga mengait berjalan dalam bulatan dengan satu set empat jarum. Kelemahan peranti - tidak sesuai untuk bekerja dengan mohair, benang yang hampir dengan standard yang ideal diperlukan.

Model mengait "Doll" untuk 8 gelung Prym Maxi. Ia mudah kerana ia mempunyai bingkai telus, di mana keseluruhan proses pembuatan dapat dilihat. Di samping itu, ia dilengkapi dengan cangkuk logam dan jarum plastik. "Anak patung" dengan teras akrilik dibuat kukuh dan berkualiti tinggi. Boleh membuat daripada benang bukan sahaja tali yang paling mudah, tetapi juga produk untuk tali pinggang, kerongsang, bunga. Ketebalan dan ketumpatan produk siap bergantung pada benang yang akan digunakan dalam kerja. Mengait berkualiti tinggi berlaku apabila menggunakan benang yang direka untuk jarum mengait 5-6 nombor.

PRYM 225109 "Doll" untuk mengait kord mempunyai jarum plastik yang tumpul. Badan diperbuat daripada akrilik. Boleh mengait tali pinggang yang anggun dan tali nipis menggunakan teknik Perancis. Gelung terbentuk pada 4 staples wayar tahan karat. Adalah mudah untuk mengungkit benang dengan jarum mengait plastik yang tumpul. Ketebalan produk bergantung pada diameter "Doll".

Peranti Addi Express ADDI 880-2 6 jarum adalah model profesional untuk membuat kord yang lebih tebal. Mesin ini mudah untuk membuat produk dari benang tebal dan padat, benang rumpai, serta dari benang ketebalan sederhana, yang digunakan untuk mengait dengan jarum mengait di nombor 5. Bahagian utama bahagian diperbuat daripada plastik tahan lama.

Peranti untuk membuat pelbagai tali HEMLINE (T1969) untuk 4 jarum. Ia direalisasikan bersama dengan agen pemberat jepitan. Peranti ini bersifat manual. Apabila berat beban berubah, adalah mudah untuk menerima kord dengan sebarang panjang dan ketebalan, untuk mengawal langkah produk.

Mesin mengait untuk 36 jarum HEMLINE (T1960) Mempunyai cangkuk untuk mencengkam dan jarum untuk mengait. Binaan yang kukuh selesa untuk dipegang atau digunakan di atas meja. Terdapat arahan dan kotak penyimpanan.

Kilang mengait Prym twist selesa (624181). Ejen pemberat disertakan, ia adalah mudah untuk membetulkannya di sepanjang produk benang. Pemegang berputar dalam kedua-dua arah. Kelebihan: boleh diletakkan di atas meja atau digunakan dengan tangan. Selesa di tempat kerja, ringan.

Peranti syarikat Jepun Clover membolehkan anda membuat bukan sahaja tali, tetapi juga gelang dan barang kemas lain. Produk boleh dikait dengan cepat terima kasih kepada cakera berputar.

Perhatian! Setiap produk mempunyai tetapan sendiri.

Alat jalinan PONY terdiri daripada 4 jarum pada bekas kayu, dan gelung diambil dengan kayu tambahan. Tujuan - mengait tali tebal. Anda boleh mengait dalam 1-6 helai.

Bagaimana untuk menggunakan peranti?

Walaupun pelbagai jenis model, prinsip operasi hampir sama dalam semua kes. Mengikut arahan untuk digunakan, pengeluar mengesyorkan menggunakan benang berpintal dengan ketebalan sederhana, yang sesuai untuk jarum mengait 3-3.5 milimeter.

Cadangan asas untuk operasi:

 • untuk bermula, anda perlu meletakkan pemegang ke bawah;

 • menggunakan arahan, anda perlu memasukkan benang ke dalam mesin;

 • sebelum memulakan proses, periksa kedudukan cangkuk - mereka harus melihat ke bawah;

 • semasa bekerja, lebih baik mengambil mesin, memegang benang;

 • mesin didorong oleh pergerakan pemegang;

 • berhati-hati untuk cangkuk 1 dan 3;

 • semasa meraih cangkuk ketiga, disyorkan untuk merebut beban;

 • kerja akan berjalan lebih pantas pada bulatan kedua apabila semua cangkuk dalam keadaan berfungsi.

Secara lebih terperinci, keseluruhan proses kelihatan seperti ini.

Benang mesti diulirkan menggunakan jarum. Kami membetulkan hujung benang di bahagian bawah peranti. Kemudian kami membawa benang ke cangkuk baris pertama. Gerakkan benang lebih dekat dengan cangkuk baris kedua.

Perhatian! Adalah disyorkan agar anda menyimpan benang pada cangkuk kerja pada setiap masa.

Apabila bekerja dengan baris pertama, kami melewati jarum melalui gelung pada cangkuk dalam kedudukan dari atas ke bawah, tanpa menyentuh benang baris kedua, maka benang ini boleh dikeluarkan dan pergi ke cangkuk seterusnya. Dengan setiap cangkuk berikutnya, tindakan diulang beberapa kali, selepas itu anda perlu sedikit menarik ekor peranti. Dan pada masa ini, sebahagian daripada produk siap akan muncul di dalam.

Selanjutnya, urutannya adalah sama seperti yang diterangkan di atas. Renda yang dihiasi akan muncul di bahagian bawah, anda perlu menariknya sedikit.

Jika panjang produk sesuai dengan anda, maka anda hanya perlu melepaskan gelung pada cangkuk mengait biasa. Potong hujung benang dengan jidar, dan kencangkan seperti semasa mengait.

Apabila menggunakan beberapa jenis benang pada masa yang sama, lebih baik untuk menyambung hujung benang bersama-sama. Jika benang terlalu nipis, maka anda boleh bersatu dalam dua benang.

Sebelum anda selesai mengait, anda perlu memotong benang dan tunggu sehingga produk siap keluar dari peranti dengan sendirinya.

Perhatian! Apabila bekerja dengan peranti, disyorkan untuk mengikuti semua peraturan yang diterangkan dalam lampiran pada mesin. Jangan gunakan benang yang tidak direka bentuk untuk model ini.

Gunakan mesin untuk tujuan yang dimaksudkan. Ia adalah perlu untuk memantau dengan teliti kerja cangkuk, jarum. Kawal benang semasa menganyam: ia harus memasuki kilang secara sama rata, tanpa berpusing dan kusut. Perhatikan beratnya, terutamanya pada peringkat awal, kerana dialah yang bertanggungjawab untuk kesamaan gelung, ketegangan benang, dan kualiti produk.

Mesin untuk mengait tali adalah mudah untuk wanita kraf dan wanita jarum, pencinta produk kerawang yang membuat perkara eksklusif. Kemudahan terletak pada hakikat bahawa anda boleh dengan cepat membuat tali dengan ketumpatan, panjang dan lebar yang dikehendaki. Dengan penggunaan yang betul, mengikut peraturan arahan, mesin akan merayu kepada semua pengait.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah