Basikal lari

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak menunggang basikal keseimbangan?

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak menunggang basikal keseimbangan?
Kandungan
  1. Kelebihan dan kekurangan
  2. Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak menunggang?
  3. Bagaimana untuk memilih yang sesuai?

Basikal larian ini popular di banyak negara dan baru-baru ini semakin menjadi permintaan di Rusia. Treadmill ialah satu bentuk pengangkutan bebas pedal yang direka untuk kanak-kanak. Ia juga mempunyai nama lain: gereja kecil, ranbike, menunggang basikal, skuter basikal. Pengangkutan kelihatan seperti basikal, tetapi ia tidak mempunyai pedal. Kanak-kanak itu duduk di atas basikal dan, menolak tanah dengan kakinya, berguling. Runbike boleh dibeli untuk bayi dari 1.5-2 tahun, menunggangnya mempunyai kesan positif terhadap keadaan fizikal.

Kanak-kanak belajar untuk mengekalkan keseimbangan, mengembangkan kemahiran koordinasi pergerakan. Apabila memilih basikal keseimbangan, seseorang harus meneruskan dari berapa umur kanak-kanak itu, berapa ketinggiannya. Selepas pembelian, mengajar kanak-kanak menunggang tidak sepatutnya sukar, perkara utama adalah untuk mengingati peraturan.

Kelebihan dan kekurangan

Menunggang basikal keseimbangan, seorang kanak-kanak belajar dari kecil bagaimana untuk mengekalkan keseimbangan. Pengangkutan jenis ini akan membantu dalam pembangunan seterusnya basikal yang lebih kompleks dengan dua roda. Di samping itu, gereja membantu kanak-kanak itu untuk berdikari, kerana dia sendiri membuat keputusan tentang bagaimana dan ke mana hendak mengarahkan. Apabila mengembara dengan pantas, kanak-kanak mengembangkan naluri memelihara diri. Kanak-kanak itu secara naluriah memahami bila perlu brek, meletakkan kakinya di atas tanah, walaupun tidak boleh dikatakan bahawa kanak-kanak tidak jatuh dari basikal keseimbangan sama sekali. Ini berlaku, tetapi hanya apabila kanak-kanak itu tidak mengetahui rasa perkadaran dan cuba melakukan sebarang helah.

Apabila menunggang skuter kitaran, selain otot kaki, otot belakang, abs, lengan juga berkembang, dan pernafasan juga dilatih. Doktor mendakwa bahawa Ia berguna untuk kanak-kanak bergerak, kerana otak berkembang dengan lebih intensif. Antara kepelbagaian model, sebaiknya pilih kenderaan dengan stereng boleh laras dan ketinggian tempat duduk.Anda boleh menunggang basikal keseimbangan sepanjang tahun. Bagi keburukan - terdapat lebih sedikit daripada mereka, tetapi mereka ada.

Kadangkala bayi mengalami kelajuan yang kuat semasa memandu, yang boleh mengakibatkan akibat buruk. Dalam kes ini anda perlu membeli topi keledar dan perlindungan lain... Kanak-kanak, sebagai peraturan, perlahan dengan kaki mereka, jadi kasut perlu ditukar secara berkala kerana haus dan lusuh.

Jika kenderaan mempunyai tempat duduk yang keras dan roda poliuretana, maka semasa memandu laju di atas bonggol atau permukaan tidak rata lain, beban yang ketara pada tulang belakang timbul. Dalam kes ini, bagi bayi yang belum mencapai umur 3 tahun, pilih model dengan tayar pada roda dan kamera.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak menunggang?

Peringkat 1

Peringkat pertama termasuk tugas membiasakan anak anda dengan pejalan kaki. Anda perlu meletakkan kenderaan di antara kaki kanak-kanak, biarkan dia mengambil roda dan berjalan seperti itu untuk seketika tanpa duduk di tempat duduk. Tidak perlu segera keluar ke jalan dengan pengangkutan - proses suai kenal boleh dilakukan di rumah. Membiasakan diri dengan pengangkutan adalah perlu untuk memahami sama ada kanak-kanak itu selesa atau tidak.

Dalam kes kedua, anda harus memberi dia masa untuk membiasakan diri dan membiasakan diri. Adalah penting untuk menunjukkan kepada bayi anda cara menggunakan stereng. Jika bayi pergi ke kanan, maka anda perlu bergerak ke kanan, dan jika ke kiri, kemudian ke kiri. Adalah penting untuk menunjukkan ini dalam amalan.

Jika kanak-kanak berjalan dengan walker untuk masa yang lama dan tidak mahu duduk di tempat duduk, tidak perlu bertegas. Bagi bayi, ini adalah pengalaman baharu, dan memerlukan sedikit masa untuk dia berasa selesa dan memahami cara bertindak dengan betul.

Peringkat 2

Jadi, kanak-kanak itu mula berjalan, memegang basikal keseimbangan di belakang roda - ini sudah indah! Biarkan dia berjalan dan mengarahkan basikal, menguatkan kemahiran. Jika kanak-kanak itu berumur lebih daripada 1.5 tahun, maka pasti dia akan mahu duduk sendiri. Jika ini tidak berlaku, anda boleh cuba menunjukkan bahawa kerusi direka untuk duduk di atasnya, dan perlahan-lahan letakkan kanak-kanak di atasnya. Selepas dia duduk, adalah penting baginya untuk merasakan pergerakan yang dia cipta dengan kakinya.

Kanak-kanak itu mesti belajar untuk memandu (dalam hal ini, sudah tentu, ibu bapa mesti membantu, menunjukkan segala-galanya secara terperinci) dan perlahan. Kanak-kanak mesti memahami prinsip memandu.

Peringkat 3

Selepas peringkat pertama dan kedua dilalui, bayi merasakan pergerakan, menggerakkan stereng, duduk di tempat duduk, anda boleh meneruskan ke langkah 3. Kanak-kanak mesti belajar memecut lebih cepat dan mengangkat kakinya (untuk proses pembelajaran, anda perlu memakai topi keledar, perlindungan untuk kanak-kanak). Anda boleh bercakap dengan kanak-kanak seperti ini: “Anda tolak dengan sebelah kaki dan angkat sebelah lagi sedikit. Kemudian sebaliknya." Pada masa ini, adalah penting untuk berada dekat untuk memegang kanak-kanak itu.

Jalan yang rata dan berasfalt sesuai untuk proses pembelajaran. Apabila belajar, bayi sering jatuh - ini tidak dapat dielakkan, jadi jangan lupa tentang perlindungan. Apabila bayi boleh menunggang dengan kaki terangkat - ini adalah kelebihan yang besar, kita boleh mengandaikan bahawa dia dapat menguasai pengangkutan.

Adalah penting untuk diingat bahawa apabila mengajar anak anda menunggang basikal, anda perlu memegangnya, dan bukan mengangkut. Jika tidak, kanak-kanak tidak akan memahami bagaimana untuk menjaga keseimbangan agar tidak jatuh, kerana ibu bapa memegangnya.

Bagaimana untuk memilih yang sesuai?

Ketinggian tempat duduk mudah disesuaikan. Adalah penting bahawa kaki bayi dibengkokkan dan kukuh di atas tanah, bukannya tergantung di angkasa. Anda boleh melakukan perkara berikut - ukur mana-mana kaki dari bahagian dalam dari bahagian bawah ke pangkal paha dan tolak kira-kira 5 sentimeter. Tempat duduk hendaklah ditetapkan pada ketinggian yang diperolehi. Anak kecil anda sepatutnya boleh naik dan turun basikal dengan mudah.

Berdasarkan peraturan ini, anda perlu memilih saiz pengangkutan semasa membeli. Sesetengah ibu bapa menaiki basikal "untuk pertumbuhan", tetapi ini adalah pendekatan yang salah. Berdiri di atas tanah, anak kecil anda sepatutnya tidak mengalami kesukaran untuk kembali ke posisi duduk - dia tidak sepatutnya meregangkan badan untuk duduk. Juga lebar roda basikal keseimbangan adalah penting - ia patut memilih pengangkutan dengan roda getah lebar.

Anda perlu menguasai sesuatu yang baru dengan kegembiraan dan keseronokan! Jangan lupa ini. Kanak-kanak harus melihat bahawa anda menikmati pengalaman barunya dengannya.Bersabar, puji bayi kerana keinginannya untuk menguasai pengangkutan. Perkara baru sentiasa dipelajari secara beransur-ansur, berikan bayi masa seberapa banyak yang dia perlukan.

Untuk maklumat tentang cara mengajar kanak-kanak menunggang basikal keseimbangan, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah