Imej

Imej syarikat: apakah itu dan bagaimana untuk membentuknya?

Imej syarikat: apakah itu dan bagaimana untuk membentuknya?
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Fungsi
 3. Gambaran keseluruhan jenis imej
 4. Struktur
 5. Alatan membentuk
 6. Peringkat penciptaan dan promosi

Dalam keadaan moden pembangunan perniagaan, imej syarikat adalah salah satu alat yang relevan dan berkesan yang diperlukan untuk kerja yang berjaya. Apabila memilih rakan kongsi untuk transaksi komersial, pertama sekali, mereka memberi perhatian kepada reputasi perniagaannya. Mewujudkan pendapat yang menggalakkan tentang organisasi adalah proses yang teliti yang mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan. Dengan pertumbuhan dan perkembangan syarikat, imejnya juga mengalami perubahan, yang mesti sentiasa sesuai dengan keadaan semasa dan diarahkan kepada keperluan pengguna.

Apa ini?

Konsep imej syarikat membayangkan pendapat lazim rakan kongsi, pelanggan dan orang ramai tentang kebolehpercayaan syarikat, kualiti perkhidmatan yang disediakannya dan reputasi perniagaan positif pengurusannya. Apabila membentuk imej, gaya pengurusan dalam syarikat, hubungan interpersonal pekerja, serta cara hubungan perniagaan luaran dibina, adalah penting. Di samping itu, imej termasuk nama syarikat, logo, moto, tanda dagangan dan atribut rasmi yang lain.

Persepsi syarikat dibentuk sebagai satu set ciri dan sifatnya, dibentuk secara semula jadi atau dibentuk secara sengaja. Untuk mengekalkan imej positif mereka, mereka menjalankan kerja, berkat imej itu dikurniakan nilai tambahan. Bergantung pada aktiviti memperkenalkan nilai sedemikian ke dalam kesedaran awam, syarikat itu mempromosikan dirinya di kalangan pesaing. Oleh itu, imej juga merupakan instrumen persaingan yang agak kuat.

Persepsi yang terbentuk dengan baik membentangkan perkaitan misi syarikat dengan keperluan pelanggandaripada membantu organisasi meletakkan dirinya dan perkhidmatannya dalam pasaran jualan dalam perspektif yang menggalakkan.

Lebih mudah difahami oleh pengguna matlamat dan objektif syarikat, lebih mudah baginya untuk mempromosikan imej yang menggalakkan ke dalam persekitaran luaran, membentuk imej. Oleh itu, prasyarat dicipta untuk pelanggan berpotensi dan sedia ada untuk mengikuti syarikat ke arah yang menguntungkannya.

Fungsi

Imej positif bukan sahaja pengiklanan berkualiti tinggi dan kempen PR yang membezakan organisasi daripada jisim am pesaing dalam pasaran perkhidmatan. Untuk ini, imej mempunyai fungsi tertentu. Tanggungjawab pakar yang bekerja dalam bidang ini termasuk tugas merangka pelan tindakan tahunan, yang semua bahagiannya mencerminkan proses berfungsi ini. Organisasi mesti dipersembahkan kepada orang ramai sebagai rakan kongsi yang baik, pengeluar produk berkualiti yang bertanggungjawab dan majikan yang setia.

Pelan kerja adalah alat kerja, tetapi keberkesanannya adalah tinggi hanya jika semua bahagiannya dijalankan dengan perhatian yang sama. Sebagai sebahagian daripada pelan, fungsi imej mesti dicerminkan.

 • Mendedahkan nilai teras syarikat... Bahagian imej ini membayangkan rumusan yang jelas tentang arah aktivitinya.
 • Pembangunan matlamat untuk mencipta perniagaan. Fungsi ini adalah untuk memperjuangkan standard prestasi tinggi yang akan memberi manfaat bukan sahaja kepada firma, tetapi masyarakat secara keseluruhan.
 • Pembentukan falsafah korporat. Fungsi sedemikian mencerminkan ciri-ciri syarikat yang unik. Ia mempunyai makna yang mendalam yang menentukan asas seluruh kehidupan organisasi.
 • Pemilihan rancangan pembangunan jangka panjang dan cara pelaksanaannya. Mengetahui hala tuju pergerakan, lebih mudah bagi syarikat untuk mengemudi dalam ruang pasaran, yang bermaksud bahawa pencapaian matlamatnya akan jelas dan cepat.
 • Penciptaan konsep tingkah laku dan penampilan. Bahagian imej ini menentukan cara organisasi akan mencapai penjajaran dengan falsafah yang dipilih, matlamat dan pematuhan kepada nilai korporatnya.

Visi yang jelas tentang fungsi imejnya memberi peluang kepada syarikat bukan sahaja untuk meletakkan dirinya di kalangan pemain pasaran lain, tetapi juga untuk menilai keadaan dalam dirinya sendiri.

Dengan bantuan fungsi asas, pengurusan syarikat boleh menilai secara realistik kemungkinan dan situasi yang telah berkembang baik dalam organisasi dan persekitarannya.

Gambaran keseluruhan jenis imej

Unsur-unsur persepsi syarikat terutamanya berorientasikan sosial. Dengan bantuan mereka, menjadi mungkin untuk mencapai kerja yang saling menguntungkan dengan pelanggan dan mewujudkan hubungan emosi dengan mereka.

selain itu, imej positif dalam persekitaran perniagaan mewujudkan semangat korporat yang sama positif di kalangan pekerja. Walau bagaimanapun, pautan konstituen imej akan mempunyai beberapa ciri ciri kawasan tertentu aktiviti keusahawanan. Sebagai contoh, untuk organisasi pendidikan, keupayaan untuk memindahkan pengetahuan dan menjaga pendidikan moral pelajar akan menjadi penting dalam reputasinya, dan bagi syarikat yang mengeluarkan kereta, imej akan terdiri daripada kebolehpercayaan dan prestij produknya.

Imej korporat secara konvensional dibahagikan kepada luaran dan dalaman. Kedua-dua istilah ini amat penting untuk persepsi keseluruhan imej syarikat, yang disiarkan kepada rakan kongsi perniagaan dan pekerjanya.

Luaran

Persepsi orang ramai terhadap syarikat boleh dipanggil sisi luaran imej, yang terdiri daripada komponen berikut:

 • gaya visual korporat - jenama, tanda dagangan, logo, warna dan simbol korporat;
 • pendapat yang dibentuk oleh pembeli tentang kualiti barangan atau perkhidmatan;
 • orientasi sosial syarikat;
 • reputasi perniagaan.

Bahagian luar imej hendaklah menarik dan boleh difahami. Pemasar percaya bahawa 80% keputusan untuk melibatkan diri dengan organisasi bergantung pada betapa menariknya mesej luarannya.

Dalaman

Keadaan dalam syarikat menentukan sisi dalaman reputasinya. Kejayaan komersialnya secara langsung bergantung pada bagaimana suasana yang diselaraskan dengan baik dan mesra memerintah dalam organisasi. Bahagian imej ini terdiri daripada komponen berikut:

 • misi syarikat dan nilainya untuk pekerja, digabungkan ke dalam konsep seperti budaya korporat;
 • reputasi mereka yang membentuk pasukan pengurusan;
 • norma tingkah laku, penampilan dan interaksi pekerja antara satu sama lain.

Memperbaiki bahagian luar imej adalah mustahil tanpa mengambil kira komponen dalamannya. Dalam perkembangan evolusi, reputasi boleh mengalami pelbagai perubahan. Imej organisasi boleh menjadi tradisional, dikehendaki, nyata, ideal, dikemas kini, positif, dan sebagainya.

Pada masa tertentu, ia akan berpindah dari satu kualiti ke kualiti yang lain, atau wujud serentak dalam beberapa versi.

Struktur

Model imej syarikat tersusun dengan jelas, di mana semua elemen diagihkan dari segi hierarki dan susunan.

 • Imej perniagaan. Terdiri daripada reputasi perniagaan dan penunjuk aktiviti komersial.
 • Imej sosial. Termasuk aspek aktiviti sosial syarikat.
 • Persepsi luaran organisasi... Mengandungi elemen identiti korporat, penampilan kakitangan, reka bentuk bilik.
 • Imej pekerja. Ditentukan oleh kecekapan kakitangan, budaya komunikasi, ciri sosio-demografi.
 • Reputasi dalaman. Ia membayangkan budaya korporat dan iklim psikologi dalam pasukan.
 • Reputasi pemimpin. Terdiri daripada penampilannya, ciri tingkah laku, ciri sosio-demografi, pendidikan, ciri psikologi.
 • Imej pengguna barangan dan perkhidmatan syarikat... Ia ditentukan oleh gaya hidup pelanggan, status sosialnya, ciri psikologi.
 • Imej barangan dan perkhidmatan. Terdiri daripada nilai yang diisytiharkan bagi barangan dan perkhidmatan tambahan.

Gabungan semua elemen dalam setiap organisasi adalah unik. Menilai parameternya dari sudut pandangan pelanggan atau rakan kongsi perniagaan, seseorang dapat melihat dengan jelas bagaimana imej syarikat itu dalam realiti - apa yang telah dicapai dan apa yang harus diusahakan.

Alatan membentuk

Untuk mencipta kesan yang menggalakkan terhadap organisasi, pekerja dan perkhidmatannya, satu set pelbagai alat digunakan untuk bekerja dengan imej dalaman dan luaran syarikat.

Penciptaan imej korporat dalaman dicapai dengan cara berikut.

 • Pembangunan dasar kakitangan. Termasuk keperluan untuk pendidikan pekerja, kemahiran profesional dan pengalaman mereka. Organisasi menetapkan tahap tertentu gaji rasmi, kuasa kakitangan, peluang untuk pertumbuhan profesional, kadar penalti dan insentif, kemungkinan meningkatkan tahap kelayakan melalui latihan.
 • Motivasi kakitangan. Program ini membayangkan skala bonus dan bayaran tambahan untuk pencapaian buruh, bayaran untuk set perkhidmatan perubatan tertentu dan sukan. Syarikat itu menganjurkan perayaan, lawatan persiaran, permainan pasukan untuk pekerja. Pendekatan ini meningkatkan komunikasi dalaman antara orang dan meningkatkan kesepaduan pasukan.
 • Fokus pada profesionalisme. Kakitangan syarikat dilatih dalam kemahiran perkhidmatan pelanggan, menjalankan latihan untuk mengkaji sifat produk yang dijual, dan menanamkan kesetiaan yang sedar kepada jenama dan syarikat perdagangan.

Bekerja dengan kakitangan memainkan peranan penting untuk persepsi organisasi, bukan sahaja dari dalam, tetapi juga dari luar. Melihat iklim mesra antara pekerja, pelanggan lebih setia kepada penyelesaian banyak isu komersial, kerana kepercayaan mereka akan menjadi tinggi. Di samping itu, setiap pekerja menjalankan fungsi sebagai pemberi maklumat luar, berkomunikasi dengan keluarga, rakan dan kenalannya.

Dengan bercakap tentang betapa jelas dan harmoni syarikatnya berfungsi, pekerja menyumbang kepada fakta bahawa imej yang baik disebarkan dengan cepat dalam persekitaran sosial, menarik rakan kongsi komersial baharu.

Reputasi luar syarikat bergantung pada set program tertentu yang dijalankan secara tetap. Adalah penting bagi organisasi muda untuk mengisytiharkan dirinya dan sejak hari pertama kewujudannya untuk mencipta kesan yang menggalakkan dengan melakukan tindakan berikut:

 • memaklumkan rakan kongsi dan bakal pelanggan tentang matlamat dan misi syarikat dengan menjemput mereka ke acara tematik, pameran, persembahan;
 • bahan pengiklanan mesti semestinya mengandungi penekanan bukan sahaja pada kualiti barangan dan perkhidmatan, tetapi juga menekankan untuk khalayak sasaran yang dimaksudkan;
 • Apabila berkomunikasi dengan pelanggan dan media, adalah penting untuk mematuhi peraturan etika perniagaan dengan ketat, kerana tanggapan pertama yang timbul boleh menjadi sangat sukar untuk diperbetulkan kemudian.

Selepas beberapa lama, apabila syarikat mengambil tempat di pasaran dan dapat bertapak di sana, adalah perlu untuk meningkatkan jumlah pembiayaan yang bertujuan untuk mewujudkan imej dalaman. Kerja ini merangkumi perkara utama berikut:

 • penciptaan dan pelaksanaan dalam pasukan norma korporat tertentu yang menyumbang kepada mengekalkan semangat berpasukan;
 • pembangunan gaya umum pejabat, pakaian, komunikasi antara satu sama lain, yang sepadan dengan norma korporat yang diterima dan spesifik aktiviti syarikat;
 • penyelidikan analitik kesetiaan pelanggan kepada jenama, tanda dagangan, produk dan syarikat.

Set langkah-langkah dijalankan secara berurutan dan mengambil masa sekurang-kurangnya 1.5-2 tahun dari saat syarikat itu diasaskan.

Pada masa hadapan, dengan pertumbuhannya, adalah perlu untuk mengembangkan zon impak terhadap persekitaran luaran dan pembangunan peruntukan dalaman budaya korporat.

Peringkat penciptaan dan promosi

Kos kewangan dan pelbagai aktiviti yang dilakukan meningkat dengan pertumbuhan dan perkembangan syarikat. Apabila kitaran hayatnya sedang dalam perjalanan untuk menjadi, mekanisme yang menyumbang kepada pengukuhan imej adalah seperti berikut:

 • mewujudkan matlamat dan rancangan jangka pendek untuk mencapainya;
 • mengikut rancangan pembangunan, segmen pasaran ditentukan di mana promosi selanjutnya diperlukan;
 • pembangunan nama jenama, logo dan simbol;
 • pemilihan kakitangan dan penempatan pekerja, pengurusan mereka untuk mencapai rancangan yang dirancang;
 • menjalankan penyelidikan analitikal dalam bidang pemasaran untuk mengenal pasti aspek kerja syarikat yang memerlukan penambahbaikan;
 • mewujudkan pangkalan pelanggan dan melaksanakan kerja untuk mengekalkan kaitannya.

Selari dengan pengukuhan imej luaran yang positif, kerja sedang dilakukan untuk meningkatkan kesetiaan pekerja:

 • tradisi dibentuk dalam pasukan yang bertujuan untuk perpaduan dan hubungan mesra antara pekerja;
 • ruang pejabat atau kedai runcit dihiasi dengan atribut yang dibuat mengikut piawaian korporat;
 • penyelidikan pakar sedang dipergiatkan untuk meramalkan keadaan pasaran luaran dan inovasi yang diperlukan daripada syarikat dalam hal ini.

Apabila organisasi dapat berdiri teguh di atas kakinya dan disepadukan sepenuhnya ke dalam ruang pasaran, imej luaran yang positif seterusnya dipertingkatkan dengan tindakan berikut:

 • penekanan dalam bahan pengiklanan diletakkan pada kerja yang stabil dan pertumbuhan syarikat;
 • komunikasi yang berterusan dan rapat dikekalkan dengan pelanggan;
 • buku kecil atau brosur dikeluarkan di mana teknologi atau inovasi syarikat diiklankan dari sudut pencapaiannya;
 • semua jenis komunikasi menggunakan logo syarikat;
 • hubungan awam pertama dan pengiklanan berorientasikan sosial bermula.

Apabila organisasi menjadi stabil sepenuhnya dan berdaya tahan terhadap perubahan pasaran, pada peringkat kematangannya, imej dalaman dikekalkan menggunakan teknik berikut:

 • pasaran jualan baharu sedang dibangunkan - perniagaan memasuki peringkat serantau, anak syarikat syarikat sedang dibuka;
 • pembangunan inovatif dijalankan dan ujian diri ke arah baharu yang sesuai dengan rangka kerja konsep syarikat;
 • hubungan dengan pelanggan diwujudkan secara dua hala, iaitu maklum balas diandaikan dalam bentuk dialog awam.

Organisasi yang semakin berkembang, Setelah melepasi peringkat utama kitaran hayat, mereka mampu mengurangkan kos pengiklanan dengan tumpuan umum, memandangkan jenama mereka menjadi dikenali secara universal dan tidak perlu lagi mempromosikannya secara intensif seperti yang dilakukan sebelum ini. Sebaliknya, pengiklanan kini memerlukan arahan yang inovatif.

Bagi imej positif, ia telah pun terbentuk dan perlu dikemas kini dengan bantuan acara awam, amal dan aktiviti berorientasikan sosial.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah