Reka bentuk dan hiasan

Reka bentuk lorong neoklasik

Reka bentuk lorong neoklasik
Kandungan
  1. Ciri dan ciri
  2. Pilihan penamat
  3. Kami memilih perabot
  4. Elemen hiasan
  5. Pilihan yang menarik

Reka bentuk lorong dalam gaya neoklasik adalah gabungan harmoni trend klasikisme dan trend moden. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa arah ini tidak akan kehilangan kaitannya.

Ciri dan ciri

Bahagian dalamannya kelihatan harmoni kerana simetri keseluruhan. Bahan semula jadi dan semulajadi digunakan. Bahan penamat dipilih mengikut skema warna hangat umum. Disebabkan ini, ruang integral dicipta. Unsur hiasan kelihatan kaya dan mewah. Gambar atau permaidani akan membantu menyokong gaya keseluruhan. Neoclassicism memerlukan banyak ruang, jadi gaya ini sesuai jika lorong anda cukup luas.

Sekiranya ia kecil, maka teknik khas digunakan untuk mengembangkan sempadannya secara visual.

Pilihan penamat

Skema warna lorong neoklasik mestilah ringan. Selaras dengan ini, bahan penamat dibeli dalam warna coklat pucat (termasuk krim dan kopi), kuning air, serta hijau muda dan hijau kebiruan. Parket akan menjadi pilihan ideal untuk menyelesaikan lantai. Mengikut keperluan gaya, ia juga harus ringan. Ia diletakkan sedemikian rupa sehingga corak yang dibuat oleh papan parket adalah kompleks. "tulang herring" tradisional di apartmen hanya digunakan dalam kes yang melampau.

Jika anda lebih suka kertas dinding, kemudian pilih hiasan bunga, besar dan bijak. Panel yang diperbuat daripada kaca atau cermin akan menambah sentuhan keaslian. Hiasan dinding yang paling bajet adalah lukisan. Ini memerlukan kemasan tambahan dalam bentuk acuan dan pilaster putih salji.Siling boleh dicat atau dipesan daripada pakar untuk versi regangannya. Pilih permukaan kanvas berkilat dengan siling lorong rendah. Hiasan hiasan di sekeliling perimeternya akan kelihatan hebat. Kanvas dengan corak meniru gambar lama tidak dilarang.

Kami memilih perabot

Untuk melaksanakan reka bentuk gaya neoklasik, perabot dibuat dari spesies kayu semula jadi: ceri, walnut, maple. Dalam keadaan bajet terhad, analog berkualiti dari MDF dipilih. Kemasan hiasannya meniru tekstur kayu sebenar dengan sempurna. Kehadiran penyepuhan dan ukiran sangat diperlukan.

Mari kita akui hiasan dalam bentuk sisipan marmar atau gangsa. Ini menjadikan perabot kelihatan mewah. Kaki melengkung yang anggun memberikan perabot tarikan istimewa. Objek berat berlebihan yang besar tidak dibenarkan dalam neoklasik. Jika anda bercadang untuk meletakkan perabot upholsteri di lorong, pilih pilihan dengan kapas, pelapis baldu.

Elemen hiasan

Koridor dilengkapi perabot dengan mengambil kira kawasannya. Cermin sepatutnya menjadi elemen dalaman yang mesti ada. Jika anda lebih suka pilihan bingkai, sila ambil perhatian bahawa pembingkaian harus kaya. Penyepuhan, ukiran, bertatahkan dengan spesies kayu yang jarang ditemui - semua ini mesti ada. Produk sedemikian adalah karya seni yang sebenar. Ia bukan sahaja menambah sentuhan mewah dan bergaya, tetapi juga mencerahkan lorong dan membesarkan ruang secara visual. Cermin juga boleh diintegrasikan ke dalam almari.

Di lorong besar, sesuai untuk mengatur pasu lantai yang besar. Bahagian dalamannya dimeriahkan dengan bunga dan lukisan. Sekiranya kawasan lorong membenarkan, maka perapian palsu diletakkan di dalamnya. Jubin marmar digunakan sebagai pelapisan. Portal direka bentuk dengan sekatan. Terdapat tempat untuk batang lilin dan patung di atas perapian.

Pilihan yang menarik

Tumbuhan menambah suasana istimewa. Mereka sesuai untuk lorong berwarna krim. Meja gelap menonjol dalam kontras yang terang, di kedua-dua sisinya dua pasu besar dengan tumbuhan hidup dipasang. Dinding bercermin menduplikasinya, ini menjadikan kehijauan lebih besar secara visual.

Cermin di lorong boleh menjadi sangat besar dan bingkainya sangat besar. Disepuh dan diukir, ia kelihatan sangat mewah dan kaya, selaras dengan barangan dalaman di sekelilingnya.

Kertas dinding kertas yang dipilih dengan betul kelihatan cantik dan mahal. Acuan digunakan secara meluas: di dinding, apabila membingkai pintu, di siling. Dalam versi ini, bingkai berhampiran cermin agak singkat. Kerusi berlengan dengan kaki kayu melengkung menjadikan bahagian dalam sangat menarik.

Perabot boleh menjadi sangat elegan: bentuk luar biasa, dengan permukaan berkilat. Memandangkan gaya itu melibatkan penggunaan simetri, lampu lantai yang serupa diletakkan di atas meja di kedua-dua belah cermin. Lorong seperti ini dipenuhi dengan gemerlapan.

Dewan masuk, dihiasi dengan warna kelabu, kelihatan luar biasa, mengagumkan dan bergaya. Bahagian dalamannya hampir monokrom. Walaupun begitu, permukaan bercermin memberikannya ringan dan lapang. Meja hitam di bawah cermin berfungsi sebagai aksen terang. Reka bentuknya adalah luar biasa: perabot dilengkapi dengan dua kaki kerinting.

Penyelesaian yang luar biasa seperti itu akan menarik minat mereka yang lebih suka reka bentuk asal.

Untuk ciri gaya, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah