Perabot

Penyangkut di lorong: jenis, petua untuk memilih

Penyangkut di lorong: jenis, petua untuk memilih
Kandungan
 1. Temujanji
 2. Pandangan
 3. Bahan (edit)
 4. Spektrum warna
 5. Reka bentuk
 6. Bagaimana untuk memilih?
 7. Idea yang cantik

Perkara pertama yang kita lihat apabila pulang atau datang melawat ialah hiasan koridor. Oleh itu, saya ingin mencipta persekitaran yang selesa, tetapi tidak letih. Kami ingin memastikan bilik itu luas, berfungsi, dan selaras dengan seluruh rumah dari segi reka bentuk dalaman. Oleh itu, pemahaman tentang "cantik dan berfungsi" adalah individu untuk setiap orang adalah perlu untuk memilih lorong yang sempurna, dengan mengambil kira keperluan dan keupayaan anda.

Temujanji

Dalam erti kata sehari-hari, penyangkut di lorong menyelesaikan persoalan yang timbul bagi mana-mana orang yang memasuki rumah atau apartmen dari jalan. Tanpa memandang set yang selesa, anda segera memahami tempat untuk menggantung jaket atau baju hujan anda, di mana anda boleh meletakkan dompet anda semasa anda menanggalkan kasut anda. Di sudut yang ideal, terdapat tempat untuk menyimpan aksesori kecil, berus dan krim untuk penjagaan kasut, dan rak untuk topi.

Mengapa mengatur semuanya di satu tempat sekaligus - untuk beg, untuk pakaian, dan untuk payung dan kasut? Segala-galanya mudah: supaya habuk dan kotoran jalan kekal berhampiran pintu masuk, dan seseorang yang memasuki bilik untuk kali pertama dengan mudah boleh menanggalkan pakaian luar mereka dan meninggalkannya di koridor.

Dengan meletakkan item almari pakaian jalanan pada cangkuk dan rak khas, kami menjimatkan ruang di bilik lain. Pada pandangan pertama, pilihan untuk membeli dan mengatur almari pakaian, yang mudah, tidak semua orang boleh diamalkan: di suatu tempat ia mengambil terlalu banyak ruang, tetapi seseorang hanya mahu menambah lebih banyak rahmat ke pedalaman.

Penampilan dan kefungsian penyangkut bergantung pada beberapa faktor.

 • Sekiranya terdapat orang tua dan kanak-kanak dalam keluarga, maka penyangkut boleh dilengkapi dengan barisan cangkuk berasingan yang diletakkan pada ketinggian lengan. Ketinggian ini selesa untuk menggantung beg, sudu untuk kasut atau untuk kanak-kanak mencapai jaket mereka sendiri. Perlu difahami bahawa semakin besar keluarga, semakin banyak mata kail yang mereka perlukan, semakin luas kawasan yang dikhaskan untuk penyangkut.
 • Tempat kediaman dan iklim menentukan set pakaian luar yang kami gunakan. Di kawasan utara, jaket berat dan besar, kot bulu, kot kulit biri-biri sedang digunakan, jadi reka bentuk penyangkut harus lebih kuat. Dalam iklim panas dan lembap, ia patut dipertimbangkan tempat untuk payung.

Penting! Penyangkut baju yang ideal sepadan dengan tabiat dan keperluan anda sebanyak mungkin. Sebagai contoh, ia mungkin termasuk cermin, pouf, laci atau hanya rak terbuka.

Pandangan

Perlu melihat dengan lebih dekat klasifikasi penyangkut yang popular dan mudah difahami.

 • Penggantung dinding boleh direka bentuk sebagai papan gantung dengan cangkuk untuk pakaian. Walau bagaimanapun, pilihan ini kelihatan sangat singkat sehingga mereka lebih suka mereka bentuknya dalam komposisi beberapa papan yang diletakkan pada ketinggian yang berbeza di sepanjang satu dinding atau menggabungkannya dengan rak terbuka berengsel. Model ini dilengkapi dengan perabot lain, contohnya, ottoman, rak kasut atau cermin.
 • Model lantai tidak memerlukan pelekap dinding. Ia adalah struktur menegak pada kaki untuk kestabilan, bahagian atasnya bercabang keluar ke bar penyangkut. Penyangkut bar dilengkapi dengan kastor untuk pergerakan. Ini akan memudahkan untuk memindahkan model jika perlu. Tambahan pula, roda tidak akan tercalar.
 • Penyangkut terbina dalam berkesan di dalam bilik dengan geometri kompleks: pilihan ini akan mengalahkan ceruk atau mengambil sudut. Penyangkut terbina dalam kelihatan seperti unit tunggal model dinding, disambungkan dengan jalur dari rak atas dan bawah. Rak bawah adalah simbol. Di tempatnya mungkin kabinet kasut, bangku, ottoman, peti laci.

Oleh itu, isu mengatur ruang diselesaikan dan tempat disediakan untuk semua perkara kecil yang diperlukan, dan pada masa yang sama perintah. Bergantung pada skema warna, mereka boleh meniru ruang atau, sebaliknya, menjadi aksen bilik.

 • Model pereka - ini adalah pilihan unik, dicirikan oleh gabungan warna, bahan dan idea yang luar biasa. Sebagai contoh, reka bentuk penyangkut dalam bentuk siluet pokok bercabang atau berus yang dipotong daripada MDF.

Penting! Mana-mana penyangkut boleh menjadi kemuncak lorong, jika, apabila memilihnya, rakaman dan keperluan pemilik diambil kira.

Bahan (edit)

Apabila membuat projek penyangkut, pereka dan pengilang memilih bahan untuk membentuk satu idea dan memberikan sedikit tekstur pada permukaan perabot. Ini memberikan bilik itu watak dan ekspresif.

Bahan tradisional untuk penyangkut ialah logam dan kayu. Struktur dinding dan lantai boleh besi, yang menjadikannya sangat teguh dan rod lantai juga stabil. Penyangkut mungkin juga dipalsukan, atau lebih tepat - dipasang daripada unsur palsu.

Struktur logam tahan lama dan dicipta secara literal - selama berabad-abad. Mereka memberikan bilik itu watak maskulin.

Kayu dan bahan berkaitan (MDF dan bahan berasaskan kayu lain) adalah baik untuk membentuk sudut untuk lorong. Mereka berfungsi sebagai asas untuk alas, kotak terbuka. Kayu adalah bahan universal untuk pembentukan imej. Ia mewujudkan kehangatan di pedalaman.

Kemewahan di dalam bilik akan muncul jika anda menggunakan elemen kulit semasa menghias penyangkut, contohnya, upholsteri pouf, trim pintu atau kawasan tertentu sudut gabungan. Nampak sangat cantik kulit timbulmenyerupai kulit buaya atau kulit haiwan lain yang jarang ditemui.

Jika anda ingin menambah keselesaan, tetapi kulit mengelirukan anda, maka ia boleh diganti dengan mudah dengan tekstil. Bantal lembut kecil di atas bangku, menghias atau mengisi laci di rak terbuka.

Anda tidak perlu menghadkan diri anda kepada pilihan tegar satu bahan.Dalam model terbina dalam dan sudut, terdapat pilihan gabungan apabila unsur kayu dimainkan dengan kekisi rod logam, dan objek logam dan kulit disambungkan dengan selat kayu.

Spektrum warna

Skema warna bilik dan penyangkut adalah berbeza-beza dalam penyelesaiannya. Sebagai peraturan, lorong mengalami kekurangan cahaya, oleh itu bilik dihiasi dengan warna-warna terang.

Hari ini, pereka percaya bahawa anda boleh bermain dengan warna di mana-mana bilik untuk tujuan dan saiz. Adalah penting bahawa naungan yang dipilih dan ketepuannya gembira, dan tidak letih. Anda harus memilih warna, dengan mengambil kira petua berikut:

 • kumpulan perabot yang berbeza dan gelap dipilih oleh orang yang tegas dan yakin diri;
 • orang kreatif, keluarga dengan anak kecil lebih suka penyelesaian yang berani, terang dan berwarna-warni;
 • warna kayu semula jadi dari terang ke gelap - pilihan tradisional yang mengimbangi sebarang hiasan;
 • logam penyangkut boleh ditutup dengan cat matte atau, sebaliknya, mereka boleh dicat dengan sengaja dalam warna logam tertentu - krom berkilat, tembaga, gangsa atau lain-lain;
 • pilihan berasingan - set kepala kayu berwarna, ciri gaya Provence; agar tidak membebankan bilik, mereka memilih warna matte lembut: biru yang disenyapkan, turquoise, lavender, hijau, pudina - rasa Mediterranean muncul di dalam bilik;
 • gabungan perabot ringan dan putih mewujudkan ringan dan lapang di dalam bilik; kayu, logam dan kulit dalam reka bentuk putih salji kelihatan sangat cantik; perabot putih kelihatan hebat di dalam bilik apa-apa warna - ini adalah penyelesaian yang baik jika bilik itu mempunyai dinding kosong.

Dalaman putih kelihatan sangat moden. Aksen warna tepu dalam bentuk tekstil atau lukisan akan mencairkannya dengan sempurna dan menjadikannya cerah dan berair.

Reka bentuk

Gabungan warna, bentuk dan bahan itulah yang dimaksudkan dengan reka bentuk. Dewan masuk mengalu-alukan tetamu dan tuan rumah, menjadi sejenis peralihan dari ruang jalan ke persekitaran rumah. Oleh itu, reka bentuk penyangkut boleh menjadi lebih mudah daripada di seluruh rumah atau apartmen, atau ia boleh menanggung kesan keperibadian. Kedua-dua perkara ini tidak perlu bercanggah antara satu sama lain.

Sebaliknya, penyangkut akan memberitahu anda dengan tepat apa yang anda ingin beritahu tetamu atau pelawat anda. Tetapi pertama sekali, ia adalah sebahagian daripada ruang peribadi anda, jadi anda boleh melengkapkannya mengikut keperluan anda.

Biasanya, reka bentuk lorong dengan ketara bertepatan atau bertindih dengan gaya bahagian dalam yang lain, oleh itu, sudut besar dan kabinet-kotak pensil, cermin ke siling lebih sesuai untuk pencinta perabot klasik besar dan bersaiz besar. Jika anda ingin membuat penekanan yang sama, dan saiz bilik tidak membenarkan ini, maka anda boleh mencari pilihan yang dekat.

Daripada model sudut dengan pengganding gerabak tinggi penuh, anda boleh memilih set di mana zon aksen atau pouf dihias dalam gaya ini, bangku dengan pengganding gerabak. Oleh itu, adalah mungkin untuk menambah gloss pada hiasan dan tidak membebankan bilik.

Arah perabot mencipta ilusi optik ketinggian, lebar dan kelantangan. Jika matlamat anda lebih prosaik, maka berikan keutamaan kepada perabot, dipandu oleh peraturan berikut:

 • susunan perabot mendatar lebih sesuai untuk meletakkan barang dalam satu bilik dan menjimatkan ruang;
 • penyangkut menegak akan menjadi loghat dalaman yang sangat baik.

Set perabot moden berbeza dari segi gaya dan kandungan, warna dan bahan. Walau bagaimanapun, jika anda sedang mencari idea yang luar biasa, atau ingin mencari penyelesaian asli dan kurang besar, maka anda boleh beralih kepada kreativiti.

 • Idea anda sendiri akan membantu menjadikan lorong itu elegan. Sebagai asas, anda boleh mengambil lukisan atau siluet mudah (pokok, kepingan salji, bunga), sapukan pada dinding dan letakkan unsur laconic (cangkuk, rak, pouf, cermin) dengan cara yang mudah.
 • Model pereka adalah khazanah idea... Penyelesaian profesional mengejutkan dengan pendekatan yang tidak dijangka terhadap penggunaan elemen biasa atau aksesori terang yang akan membuatkan anda melihat secara berbeza pada fungsi bilik.

Tidak kira sama ada anda memutuskan untuk memilih pilihan kreatif atau perabot bajet, anda perlu ingat tentang fungsi penyangkut.

Bagaimana untuk memilih?

Masalah utama yang dihadapi pembeli apabila memilih penyangkut di koridor ialah ruang kosong di dalam bilik ternyata jauh lebih sedikit daripada yang dilihat oleh pemiliknya.

Di samping itu, semasa pemasangan struktur atau unsur-unsurnya, ternyata secara visual lorong telah menjadi lebih dekat atau beberapa butiran dalaman terletak dengan menyusahkan, atau terdapat lebih banyak perkara yang digunakan secara tetap daripada yang boleh diletakkan pada penyangkut. Dengan kata lain, realiti dan jangkaan tidak sama. sebab tu masalah yang paling mendesak ialah pilihan penyangkut berdasarkan saiz bilik, kerana selalunya lorong itu ternyata kecil atau sempit.

Perlu mematuhi beberapa cadangan.

 • Anggarkan dimensi keseluruhan bilik dan jumlah ruang yang boleh anda peruntukkan secara realistik untuk kawasan penyangkut. Adakah masih ada laluan yang selesa? Adakah anda perlu mengubah secara drastik trajektori pergerakan antara pintu dan bilik lain? Adakah ternyata anda akan sentiasa terlanggar sudut perabot?
 • Cari tahu bahagian bilik mana yang anda tidak gunakan. Mungkin susun atur apartmen mengandungi almari pakaian terbina dalam, niche, mezanin. Selalunya kita meninggalkan mereka untuk menyimpan perkara yang tidak perlu yang akan berguna suatu masa nanti. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, ini adalah tanggapan yang salah umum bahawa perkara sedemikian berbohong selama bertahun-tahun sehingga ia dilupuskan. Perkara dan alatan kecil yang benar-benar diperlukan akan mudah dimuatkan ke dalam beberapa kotak, yang akan mendapat tempat di koridor yang baru dihiasi.
 • buat keputusan elemen apa yang anda perlukan pertama sekali (secara langsung penyangkut pakaian luar, cermin, tempat kasut, bangku atau bangku).
 • Pilih satu warna atau beberapa warna yang anda ingin lihat.
 • Tengoklah idea siap sediayang anda suka. Adakah mereka mempunyai persamaan? Bolehkah mereka dihasilkan semula sebahagian atau sepenuhnya di pedalaman anda?

Jika anda bernasib baik dan koridornya agak luas, maka anda boleh menjelmakan idea yang paling berani dan tidak dijangka. Bagi mereka yang perlu memilih penyangkut untuk bilik sempit, petua berikut akan membantu:

 • secara maksimum gunakan sudut, ceruk dan mezanin;
 • jangan sekat laluan dengan peti laci, pouf atau rak yang besar, memberi keutamaan kepada pilihan sempit dengan kedalaman cetek, kerana mereka bukan sahaja menjimatkan ruang, tetapi juga kelihatan lapang, yang bermaksud mereka meningkatkan jumlah koridor secara visual;
 • berhati-hati dengan warna hitam, tepu, gelap dan kontras dalam ruang kecil, gunakan teknik grafik, meregangkan atau mengembangkan bilik secara visual, garis menegak dan mendatar nipis, serta cermin akan membantu dalam hal ini;
 • perabot berwarna gelap pepejal dan besar-besaran akan menjadi tidak diingini; satu objek untuk penekanan - ya, sebagai contoh, cermin dalam bingkai lebar, tetapi set besar mungkin kurang mudah daripada elemen berdiri bebas (sarung pensil, pouf, rak, penyangkut gantung);
 • unsur lurus dan laconic kelihatan lebih berfaedah di dalam bilik kecil; jika anda memilih antara hanya cermin dan cermin dengan corak sandblasted, maka pilihan pertama adalah lebih sesuai;
 • perabot putih adalah baik di dalam bilik dengan kertas dinding ringan; jika dindingnya cerah atau gelap, maka perhatikan perincian;
 • fikirkan tentang tempat untuk kasut - hanya akan ada sepasang di koridor, atau dua atau tiga sekaligus untuk setiap ahli keluarga; bangku dengan rak untuk kasut adalah langkah yang baik;
 • dengan cara itu, dalam susun atur bersaiz kecil, perkara pelbagai fungsi diperlukan - almari pakaian dengan cermin, rak terbuka, pouf dengan ruang simpanan.

Idea yang cantik

Ramai yang berminat dengan persoalan sama ada almari pakaian diperlukan di lorong. Ya, jika ia adalah almari pakaian.Kemudian akan ada tempat untuk pakaian jalanan terkini, aksesori bermusim. Almari pakaian akan sesuai dengan baik dalam ceruk jika almari pakaian yang lengkap tidak muat di koridor. Pertimbangkan pilihan yang menarik dan direka bentuk luar biasa.

 • Penyangkut sudut membolehkan anda menyembunyikan pakaian luar di dalam almari... Kabinet dengan cermin dilengkapi dengan laci, dan rak kasut boleh berfungsi sebagai bangku. Butirannya singkat, warna terang set kepala menjadikan bilik lebih terang, aksen gelap mencipta kelantangan. Pada masa yang sama, terima kasih kepada corak kayu yang tidak mengganggu, penyangkut kelihatan mengagumkan dan mulia.

Beri perhatian kepada arah garisan: permainan ilusi optik yang sedang beraksi.

 • Model menggunakan cermin panjang penuh. Baik sebagai cermin untuk keseluruhan pintu, serta jalur panjang, yang mencipta pemandangan luaran yang baik dan ilusi kedalaman.
 • Model dengan selat kayu. Pilihan ini lebih tipikal untuk negara yang hangat, jadi ia menambah rasa selatan dan suasana istimewa. Dalam versi ringan, model sedemikian kelihatan lebih berfaedah.
 • Penyangkut laconic-bar reka bentuk menegak Adalah penyelesaian yang sangat moden. Pilihan moden ini membantu dalam koridor pendek dan lebar, apabila penyangkut dan set kepala tradisional "memakan" ruang. Teknik ini, sebaliknya, membesarkan bilik secara visual.
 • Pengganding gerabak - teknik yang sangat berkesan untuk menghias zon. Perabot ini kelihatan bergaya dan vintaj.
 • Idea reka bentuk memukau imaginasi dengan laconicism dan fungsi mereka. Di rumah orang kreatif, terbuka kepada eksperimen dan penemuan baharu, penyangkut sebegitu sesuai dengan persekitaran.

Dalam reka bentuk lorong, anda boleh menggunakan bahan yang berbeza: cangkerang yang dibawa dari perjalanan atau percutian, cawangan yang indah dihiasi dalam kolaj dan lukisan bunga kering, daun, dan sebagainya. Unsur-unsur ini secara beransur-ansur boleh muncul di dalam bilik, mengisinya dengan sejarah dan kenangan yang menyenangkan.

Seperti yang anda lihat, walaupun lorong kecil boleh menjadi selesa dan berfungsi, mencerminkan keperibadian, watak dan hobi anda, tempat di mana anda ingin kembali.

Lihat video di bawah dengan petua tentang cara membuat penyangkut lorong do-it-yourself.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah