Pengurusan masa

Pengurus trafik: siapa dia dan apa yang dia lakukan?

Pengurus trafik: siapa dia dan apa yang dia lakukan?
Kandungan
 1. Siapa itu?
 2. Apa yang dia buat?
 3. Kemahiran dan kebolehan
 4. Jawatan itu untuk siapa?
 5. Kerjaya

Dengan pembangunan World Wide Web, semakin banyak platform dagangan beralih ke Web. Sehubungan dengan fenomena ini, organisasi memerlukan pakar yang akan menyelaraskan kempen pengiklanan untuk menarik dan menjangkau seramai mungkin pengguna. Kepakaran ini dipanggil "pengurus trafik". Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda siapa itu, bagaimana untuk mengkaji kepakaran ini dan keperluan apa yang dikenakan ke atasnya.

Siapa itu?

Pengurus trafik adalah profesion yang agak muda. Beliau dahulunya dipanggil "Pakar Penyelarasan Projek". Sekarang di Internet terdapat sejumlah besar laman web yang mengiklankan dan menjual pelbagai barangan. Banyak direktori dalam talian mempunyai tema yang sama, contohnya, mereka mempromosikan jenama serbuk pencuci atau pintu besi dan seumpamanya. Tugas utama pengurus trafik adalah untuk membantu pengguna biasa memahami pelbagai produk yang ditawarkan ini dan memilih sumber yang dia perlukan dengan tepat. Maksudnya, matlamat utama pengurus trafik adalah menarik seberapa ramai pelawat ke tapak web yang diterajuinya dan melakukan segala yang mungkin supaya mereka menjadi pelanggan sebenar pada masa hadapan.

Hampir semua ahli perniagaan memahami bahawa untuk terus hidup dalam pasaran dan meningkatkan jualan, perlu berusaha keras untuk mempromosikan kandungan mereka di Internet. Iaitu, penting bukan sahaja untuk membuat laman web dan mengisinya, tetapi juga kerja yang stabil dan kehadiran sumber ini adalah sangat penting. Pengurus trafik bertanggungjawab untuk menarik pengguna baharu dan pembangunan selanjutnya tapak.

Untuk menjadi profesional yang dicari, sudah tentu anda perlu melalui latihan.Khusus untuk kepakaran ini, setakat ini tiada institusi pendidikan yang melatih kakitangan. Tetapi kemahiran asas yang diperlukan dalam kerja selanjutnya boleh diperolehi di pelbagai universiti di negara ini, setelah menamatkan latihan dalam profil berikut:

 • penerbitan;
 • mengiklankan;
 • pengurusan.

Untuk memasuki Fakulti Penerbitan dan Perniagaan Pengiklanan, anda perlu lulus peperiksaan:

 • Bahasa Rusia;
 • kajian sosial;
 • sejarah atau bahasa asing.

Apabila memilih kepakaran pengurus:

 • Bahasa Rusia;
 • matematik;
 • Bahasa asing;
 • kajian sosial.

Untuk bekerja dengan baik dan berjaya, anda perlu belajar sendiri, mengikuti kursus dalam talian, menghadiri seminar. Pada masa ini, terdapat kursus dari pelbagai pusat latihan yang boleh disiapkan dalam tempoh lebih kurang 2 bulan.

Penyediaan berlaku dalam masa nyata, dan kajian itu tidak boleh diganggu agar tidak terlepas trend baharu dan nuansa lain. Selepas latihan, sijil diberikan, dan anda boleh mula bekerja.

Apa yang dia buat?

Pengurus trafik mempunyai banyak tanggungjawab, tetapi yang paling penting ialah sentiasa mengetahui dan mengawal segala-galanya. Selain itu, kelajuan tindak balas terhadap aspek bermasalah dalam promosi pengiklanan atau kegagalan memenuhi tarikh akhir untuk produk pengiklanan seterusnya juga penting. Tugas pengurus adalah untuk mengetahui dengan cepat punca dan menghapuskan isu bermasalah.

Tanggungjawab fungsi harian pengurus yang mana dia bertanggungjawab atau diawasi adalah:

 • menyelaraskan kerja-kerja kontraktor (pembangun laman web, ilustrator, penulis salinan dan pekerja lain) dan syarikat mereka, untuk memastikan bahawa maklumat antara pautan ini beredar secara berterusan dan tidak diputarbelitkan;
 • memperuntukkan masa bekerja di pejabat anda dengan betul, memperuntukkan kawasan keutamaan, serta, bergantung pada kesegeraan tugas, merancang dan mengagihkan kerja;
 • jika perlu melantik dan mengadakan mesyuarat syarikat dengan kontraktoringat tentang semua pelantikan;
 • mewakili secara peribadi video demo tentang produk kepada pelanggan dan pastikan mereka masuk dalam talian mengikut pelan promosi awam;
 • menyimpan rekod pejabat dalam bidang tanggungjawab mereka.

Selalunya ia berlaku bahawa pejabat menjalankan beberapa kempen pengiklanan pada masa yang sama. Bagi setiap daripada mereka, pengurus mesti menyediakan kalendar kerja dan, jika perlu, membetulkannya. Tanggungjawabnya termasuk mengekalkan komunikasi antara organisasi rakan kongsi, menyerahkan susun atur produk pengiklanan tepat pada masanya dan menyemak pematuhan mereka dengan projek. Jika ia berlaku secara tiba-tiba bahawa iklan itu tidak mendapat di Web atau di halaman penerbitan bercetak, maklumkan kepada pengurusan anda.

Seperti yang dilihat, senarai tugas pengurus trafik agak luas. Tetapi jika dia mengatasinya, maka ini membolehkan anda mengurangkan belanjawan pengiklanan dan membuat pengiklanan lebih bermanfaat. Akhirnya, prestasi fungsi yang berkesan oleh pakar membolehkan anda meningkatkan bilangan pelawat tapak dan meningkatkan jualan. Inilah sebabnya mengapa pengurus trafik yang baik sangat diperlukan.

Kemahiran dan kebolehan

Untuk menjadi profesional yang berjaya dalam bidang perniagaan ini, anda perlu sentiasa belajar dan mengikuti trend baharu dalam pengiklanan. Tetapi selain itu, majikan mempunyai beberapa keperluan untuk pakar dalam bidang ini:

 • Fikiran analitikal - dapat sentiasa menganalisis arah aliran pengiklanan untuk mengetahui dan memahami bagaimana trafik Internet bergerak dan perkara yang menghasilkan wang pada masa ini;
 • memahami orangdisasarkan oleh pengiklanan, dapat bertindak balas dengan betul kepada permintaan orang ramai dan bertindak balas dengan berkesan kepada aspirasi mereka melalui produk pengiklanan;
 • boleh mengira risiko dan bertanggungjawabkerana tiada siapa boleh mengatakan iklan mana yang paling produktif;
 • mempunyai kemahiran untuk memintas larangan pengiklanan sesetengah produk, tahu peraturan untuk meletakkan iklan;
 • mempunyai kebolehan mengarang dengan mahir dan kreatif teks pengiklanan;
 • ia juga wajar untuk dimiliki pendidikan tinggi dalam pemasaran dan pengalaman kerja.

Beginilah rupa profil pengurus trafik, yang tidak boleh lebih baik daripada sebelumnya - ia sempurna. Tetapi oleh kerana kepakaran ini telah muncul baru-baru ini, agak sukar untuk mencari pakar yang memenuhi semua keperluan di atas dan sedang mencari pekerjaan.

Oleh itu, pertama anda perlu membuat keputusan mengenai niche di mana syarikat akan mengarahkan usahanya, dan hanya selepas itu memilih pekerja berdasarkan tugas yang ditetapkan.

Jawatan itu untuk siapa?

Profesion ini harus dipilih oleh orang yang mahu dan boleh bekerja dari jauh, yang mempunyai saraf keluli, kepala dingin dan kualiti kepimpinan yang berkarakter. Lebih daripada 60% syarikat cuba mengambil pekerja untuk telekomunikasi. Ini terutamanya syarikat kecil yang tidak mahu membayar untuk premis, peralatan, peralatan pejabat, alat tulis dan banyak lagi. Bekerja dalam kepakaran ini tidak memerlukan pekerja untuk tinggal di pejabat sepanjang masa. Perkara utama ialah sentiasa berhubung dengan majikan anda. Sambutan pantas kepada panggilan pelanggan mencirikan pakar bebas dengan sempurna.

Juga, profesion ini menarik orang yang ingin mendapatkan wang yang layak. Lagipun, tiada sekatan gaji. Semuanya bergantung pada seberapa baik dan berapa lama pesanan akan disiapkan. Sudah tentu, bayaran bergantung pada pengalaman kerja dan wilayah tempat pesanan diterima. Gaji minimum untuk pakar pemula adalah dari 15,000 rubel setiap sumber. Dan kemudian semuanya ada di tangan anda! Jika anda mengumpul pengalaman dan kemahiran, pendapatan anda akan meningkat. Seorang profesional yang baik mendapat daripada 30,000 rubel untuk tapak web.

Kerjaya

Terdapat prospek kerjaya yang cemerlang ke arah ini. Setelah mendapat pengalaman, anda boleh mengisytiharkan diri anda dan beralih daripada agensi kecil kepada agensi yang lebih besar. Terdapat peluang untuk menggantikan pengarah pengiklanan atau menjadi pengurus projek utama. Selepas bekerja untuk pelbagai syarikat, setelah mempelajari pasaran, setelah mendapat bantuan dalam pembangunan dan promosi tapak, setelah memperoleh sambungan yang diperlukan, adalah mungkin untuk mengatur perniagaan anda sendiri.

Kesimpulannya, kita boleh katakan begitu profesion ini mempunyai masa depan yang hebat, kerana perniagaan utama berjalan dalam talian atau menggabungkan kedua-dua arah (dalam talian dan luar talian).

Menjadi pakar yang baik bukanlah mudah - ia memerlukan banyak kajian dan kerja.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah